Stel, het is 1930. Een voorvader van je heeft twee tientjes. Een gouden tientje uit 1927 en een bankbiljet uit 1930. Het gouden tientje stopt hij in een brief. En het bankbiljet stopt hij in een andere brief. Hij stelt dat deze brieven pas in 2020 mogen worden geopend door de twee oudste nazaten van hem die dan nog in leven zijn. Welke brief kies je? Degene waar het gouden tientje in zit?

Of degene waarvan je voelt dat er papiergeld in zit?

Huidige waarde

De huidige waarde van het papiergeld is in principe nihil. Het tientje is niet langer inwisselbaar bij DNB. Stel nu dat dit wel het geval was, dan had het papieren tientje een waarde van ongeveer 4,5 euro.

De waarde van het gouden tientje is meer dan 300 euro. Er zit 6,048 gram goud in een gouden tientje. De goudprijs in euro’s per kilo is boven de 50 duizend euro. De goudprijs per gram is dan boven de 50 euro. 6 gram maal 50 euro is 300 euro. (eigenlijk is het op de dag dat ik dit schrijf 55 euro, dus dan is de waarde van een gouden tientje 330 euro).

De keuze voor goud levert 67 keer meer op dan de keuze voor papiergeld over een periode van 90 jaar. Ruim 300 euro ipv 4,50 euro.

Als U moet kiezen om iets opzij te zetten voor Uzelf of Uw nageslacht, wat stopt U in Uw envelopje?

NB: dit verhaal is er om aan te tonen dat papiergeld in principe inferieur is als het gaat om opslag van waarde. De 6 gram goud was in 1930 tien gulden / 4,5 euro waard. Nu is diezelfde 6 gram meer dan 300 euro waard. Dat wil zeggen dat de nominale waarde van de gulden met meer dan 98 procent is uitgehold tegenover goud. Voordat numismatici me gaan vertellen dat het bankbiljet “Zeeuws Meisje” een verzamelaarswaarde heeft doe ik dat. Als er de nodige gebruikssporen zijn dan staat het rond de 40 euro op marktplaats. Op andere sites en in betere toestand doen ze (soms veel) meer

4 REACTIES

 1. Goud is waardevol door schaarste, ook het 10 gulden biljet kent schaarste:

  https://www.verzamelaarsmarkt.nl/bankbiljetten/31-347-nederland-10-gulden-1924-i-zeeuws-meisje.html#/13-kwaliteit-fr_/287-cat_nr-39_1b

  Er is zelfs een 10 gulden biljet dat maar liefst 7500 euro waard is.

  Het punt is schaarste en vraag dat zijn de bepalende factoren. Voor goud, euros of oude guldenbiljetten, het maakt niets uit, dezelfde eigenschappen gelden.

  En dat is mijn eigenlijke punt: goud is geen betaalmiddel en guldens ook niet.

  Goud kun je met guldens vergelijken, maar niet met euro’s. Wanneer men dit goed begrijpt, in alle facetten (wel, de meeste), dan ga je niet meer “sparen” in geld, maar in dingen die gevraag zijn en schaars. Of dat nu guldens biljetten zijn of goud… dat is aan een ieder om zelf te beslissen.

  Het fundamentele verschil tussen sparen en betalen wordt imo veel te weinig begrepen.

  • Beroerde argumentatie. Je zou ook zelf kunnen beslissen om niet meer naar links en rechts te kijken voor het oversteken, toch doet bijna niemand dat. Bestaat er echt iemand die denkt dat mensen nu met Euro biljetten betalen of sparen, in de hoop dat ze in de toekomst een hoop waard worden?

   Ja er is een verschil tussen sparen en betalen echter voor beide geldt:
   – handzaam
   – niet bederfelijk
   – goed bestand tegen de elementen
   – deelbaar
   – waardevol gebleken in de geschiedenis speciaal in slechte tijden

   Zeldzame bankbiljetten vallen in dezelfde categorie als al dan niet zeldzame postzegels, boeken, en overige (antieke) gebruiksvoorwerpen.
   Dat sommige mensen zoveel weerstand tegen goud en zilver hebben dat ze curiosa gaan kopen of aanbevelen betekent niet dat goud en zilver ongeschikt zijn.

   PS: overigens bestaan er minimaal 3 verschillende goudprijzen (beurs/aankoop/verkoop)

 2. Geld in huidige vorm moet worden afgeschaft. Het maakt het leven makkelijker maar er kleven teveel nadelen aan.

Comments are closed.