Steeds meer partijen overwegen het basisinkomen. Er is zelfs een basisinkomenpartij. De BIpartij. Wat zijn haar standpunten en hoe libertarisch zijn deze? Enkele punten:

1] Wij vinden het rechtvaardig om alle mensen een basisinkomen te geven omdat iedereen daar recht op heeft…. wij vinden het heel belangrijk om een financiële basis aan te bieden zodat je van niets of niemand afhankelijk bent. Altijd leuk als een verkiezingsprogramma begint met een cirkelredenering. Zoals, ik ben de baas omdat ik het voor het zeggen heb. Of, het is rechtvaardig omdat je er recht op hebt. Ook is het grappig dat ze hun eerste artikel eindigen met een leugen, je bent wel degelijk afhankelijk als je het basis inkomen ontvangt, en wel van de staat. Iedereen wordt afhankelijk gemaakt. Alhoewel de libertaire partij het basisinkomen omarmt kan ik dit niet als libertarisch beschouwen. De staat schept geen welvaart, en zal het basisinkomen eerst moeten afnemen van economisch productieve entiteiten.

3] Invoering van een parallelle munt naast de euro vanwege onder andere: Aanwezigheid van landen met een totaal verschillende economie en wetten. Het gevaar hiervan wordt onderdrukt door een parallel munt voor binnenlands gebruik. Deze valt dan niet onder het verdrag van Maastricht. Dit is een stap voorwaarts. Hoe meer concurrentie er is met valuta’s hoe beter. Het beste zijn particuliere valuta’s die geen bemoeienis hebben met de staat. Scheiding munt en staat.

6] Verbod op huisuitzettingen…. Niemand mag zijn huis/onderdak verliezen, gebeurt dit wel dan schiet de samenleving ernstig tekort en dat mogen we niet accepteren. Een woning is een eerste levensbehoefte, een mensenrecht.  Stop maar met het betalen van huur, je wordt toch je huis niet uitgezet. Grove inbreuk op eigendomsrecht, in de praktijk betekent dit dat niemand meer in huurwoningen investeert. Verre van libertarisch.

9] Stop de staatsschuld, stop de bezuinigingen. We geven niet meer uit dan dat er binnen komt, daardoor stijgt de staatsschuld niet. We gaan de bezuinigingen op de zorg, onderwijs en veiligheid stoppen. Zorg en onderwijs zijn volgens het libertarisme geen taken van de overheid. Hier zal juist massaal bezuinigd en geschrapt moeten worden.

De BIpartij begint haar programma met een cirkelredenering en geeft met haar 1 na laatste programmapunt blijk van rekenkundig onvermogen.

Als men een sluitende begroting wenst met het basisinkomen dan is het basisinkomen nogal pover. De 80 miljard die nu naar sociale zekerheid gaat betekent als je dit deelt door 17 mln Nederlanders dat er ongeveer vijfduizend euro beschikbaar is per persoon per jaar voor het basis inkomen. Er gaat 80 miljard naar zorg, 40 miljard naar onderwijs en 40 miljard naar de gemeentes. Tel dit bij elkaar op en je geeft 240 miljard per jaar uit aan 4 grote beleidsterreinen. Vervolgens gaat de rest, 60 miljard, naar een aantal kleinere departementen, zie hieronder:

bovenstaande grafiek staat in een samenvatting miljoenennota die hier te downloaden is

De vraag is hoeveel kiezers de BIpartij gaat trekken als ze bekend maken dat het basisinkomen ongeveer 400 euro per maand bedraagt, ver beneden het bestaansminimum. Dit minimum is voor een alleenstaande van 21 jaar en ouder 1230 euro. Woont hij samen dat is dat 780 euro. (bron). Zonder draconische belastingverhoging komt men niet aan deze bedragen. En aangezien een basis inkomen onvoorwaardelijk is (geen tandenborstels tellen) bedragen de kosten: 12 keer 1230 keer 17 miljoen is 250 miljard. Per jaar. Terwijl de overheid nu 300 miljard uitgeeft.

7 REACTIES

 1. Als je de 80 miljard niet deelt door 17 miljoen maar 9 miljoen, wat ongeveer de beroepsbevolking is, dan kom ik uit op 740€ per maand. Waar je verder ook niet van kunt leven. Verder meen ik dat een belangrijk argument vóór het UBI is dat je alle betrokken uitkerings-ambtenarij kunt wegstrepen. Misschien mag je verwachten dat alle uitbetaalde salarissen met 740€ gaan zakken waardoor de kosten voor bedrijven verlagen en producten goedkoper zouden kunnen worden aangeboden, waardoor je misschien weer net wel van 740€ kunt leven. In wezen is de gedachte achter het UBI dat je gestolen geld wat efficiënter kunt herverdelen door het domweg te geven ipv eerst een aanvraag in te dienen met uitgebreide controle mechanismes. Dat is aangenomen dat mensen nog naar hun werk toegaan. Ik meen dat het een oud argument van Rothbard is tegen allerlei vormen van gratis geld: wie haalt het vuilnis op? Niet stelen lijkt me toch met afstand de betere variant.

  • @Youp. Ik zou niet de beroepsbevolking als uitgangspunt nemen, beetje lullig voor de oudjes want alle uitkeringen worden geschrapt incl de AOW. Wat ik me wel kan voorstellen is dat je de 18 minners niet meeneemt. Die neem ik mee en dat is wellicht te kort door de bocht. Elimineer je deze dan houd je iets meer dan 14 miljoen mensen over. https://opendata.cbs.nl/statline/?dl=308BE#/CBS/nl/dataset/7461bev/table En dalen de kosten van het basisinkomen op bestaansminimum tot 206 miljard euro. Nog steeds een gigantisch bedrag.

 2. Overheid! minder, minder! einde Arbeidsbureau’s – UWV – Pensioen – CAK – kinderbijslag – wachtgeld
  AOW – Etc…………………
  👌😊

 3. “9] Stop de staatsschuld, stop de bezuinigingen. ”

  Lol en gewoon al een tegenstelling in een zin van 6 woorden…

 4. Het idee van het UBI is dat je dan alleen nog maar hoeft te werken als je dat wil, niet omdat je moet. Het verhaal gaat imho vooral mank op het feit dat je dan wel geld hebt om spullen en diensten te kopen, maar er niemand meer is die die spullen en diensten levert.

 5. UBI is een vinding van de socialisten. Zelfs de communisten wilde dit systeem niet invoeren, ook zij kwamen erachter dat het niet werkt. De reden dat sommige politieke partijen, burgers en bedrijven hiermee stoeien, is dat zij vrezen dat straks door automatisering in de breedste zin, er geen banen meer zijn voor mensen. Daarmee wordt de Staat, haar gesubsidieerde industrie en elke burger die van de staat afhankelijk is, is dan niet meer financierbaar. Er komt namelijk geen belastinggeld meer binnen.
  Op de site van Mises (Oostenrijkse school van de economie) is er een uitgebreide uitleg gegeven waarom UBI niet werkt.
  Als je alle onzin weg streept, komt de aap uit de mouw: geef mij geld, het systeem dat mij geld moet geven, moet zo goedkoop mogelijk werken. Geen regels, geen ambtenaren, geen verantwoording, geen controle etc. Het is en blijft, het geld van andere mensen gebruiken voor je eigen ideologische ideeën. Totdat het geld op is…..

 6. Dit roept een andere vraag op: “Hoe libertarisch is de libertarische partij die ook een basisinkomen wil invoeren?”. 🤡 🌐

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in