Als we alle broden door midden snijden zijn er dubbel zoveel broden en is de hongersnood opgelost….. De website De Wereldklok denkt hier genuanceerder over. Ik neem hier met hun toestemming het volgende bericht over:

Op zondag 25 oktober zetten we in Europa de klok weer een uur terug. In 2019 stemde het Europees Parlement echter voor het afschaffen van de zomertijd per 28 maart 2021. Is dit dan laatste keer dat we de klok terug mogen zetten?

Zo heet wordt de soep waarschijnlijk niet gegeten. De kans dat de afschaffing van de zomertijd in 2021 nog doorgaat is inmiddels zeer klein. De aanhoudende coronacrisis maakt de deadline zeer onwaarschijnlijk. De discussies in de Europese Raad zijn nog niet opgestart. Zelfs een snelle overeenkomst zal niet meer op kunnen tegen de bureaucratische molen van de Europese Unie.

Wanneer wordt de zomertijd dan wel afgeschaft?

Voorlopig is nog niet bekend wanneer we dan wel afscheid zullen nemen van de halfjaarlijkse tijdswisseling. Wanneer de Europese Raad het onderwerp in behandeling neemt zal er waarschijnlijk als eerste een nieuwe streefdatum vastgesteld worden.

In het wetsvoorstel staat dat alle lidstaten binnen de EU zelf kunnen bepalen of ze bij de standaardtijd (wintertijd) of bij de zomertijd blijven. Landen die besluiten bij de zomertijd te blijven zouden volgens het wetsvoorstel op 28 maart 2021 voor het laatst de klok 1 uur naar voren zetten. Landen die bij de wintertijd blijven zouden de klok op 31 oktober 2021 nog één maal een uur terugzetten. Er zijn veel overwegingen om óf de zomertijd óf juist de wintertijd aan te houden. Denk aan handel, gezondheid en verkeersveiligheid. Het laatste woord is hier dan ook nog niet over gesproken en een snel akkoord lijkt onwaarschijnlijk.

Waarom willen we de zomertijd afschaffen?

De zomertijd is al lange tijd een onderwerp van discussie. Hoewel oorspronkelijk ingevoerd als middel om energie te besparen (meer daglicht) lijkt dit effect in praktijk klein te zijn. Aan de andere kant zijn de nadelige gezondsheidseffecten groter dan gedacht. Daarnaast wordt er een positieve impact op de handel verwacht aangezien grote handelspartners van de EU zoals Rusland, China en Turkije ook geen zomertijd gebruiken. In een openbare raadpleging van de Commissie bij 4,6 miljoen burgers blijkt 84% voorstander van afschaffing van de zomertijd.

met toestemming overgenomen van de wereld klok

Meer info alhier

4 REACTIES

 1. Als je niet wilt dat schoolkinderen ’s ochtends in het donker naar school moeten fietsen zou je ook een uurtje later kunnen beginnen. De klok verzetten is een ‘slimme oplossing’ waarover blijkbaar niet goed is nagedacht. Ik heb vaak weken een jetlag na het verzetten van de klok.

 2. Winter- of zomertijd: snappen we het nog?
  WinterTijd: t.o.v. 12 uur 1 uur terug, tijdstip okt/nov, terug naar 12 uur maart/april; goed voor hen die westwaarts van Greenwich wonen
  ZomerTijd: t.o.v. 12 uur 1 uur vooruit, tijdstip maart/april, terug naar 12 uur okt./nov.; goed voor hen die oostwaarts van Greenwich wonen.
  Is dit wat anders dan hier boven wordt geschreven bij de woorden winter/zomertijd?
  Vraag het is een dag in juli en 14:00 uur wat is dan de tijd in Greenwich de GMT tijd?

 3. @DzVzaTkM In Greenwich is het in julij (Wappergraus taal) ongetwijfeld GMT +1, of UTC +1 als je daar de voorkeur aan geeft.

  Is mis in deze discussie multikulti perspectief. Want ik denk dat wintertijd racisme is en ook slecht voor de ‘mensen van kleur’. Hebben Sylvana, De Weesper Pandjesbaas en Zwarte Piet daar al een mening over?

 4. Volgens mij is zomertijd/wintertijd te ver doorgeschoten. Naar verluid begon het lang geleden met de postkoets (diligence). Om deze een betrouwbare dienstregeling te kunnen geven moesten de tijden in steden gelijk worden getrokken, of in elk geval worden gestandaardiseerd. En nu zitten wij met een tijdzone van de Atlantische Oceaan tot egens in Polen, of nog verder naar het oosten.

  Weg met die onzin. Dankzij de IT kunnen wij weer makkelijk een Haarlemse Tijd hebben, een Winterswijkse Tijd, een Brunswijker Tijd, enz. Kunnen ze in elke stad weer de klok op 12 uur zetten als de zon op het hoogste punt staat. Wie perse om 10 uur ’s avonds bij daglicht in het park wil kunnen barbeknoeien (wel zelf de troep opruimen he) is een zeikerd.

Comments are closed.