Het is niet de bedoeling dat Vrijspreker een spreekbuis wordt van de LP. Ik heb de laatste tijd vrij veel berichten van de LP doorgezet. Dat wil niet zeggen dat ik het geheel eens ben met de LP. Deze kerstwens wil ik U echter niet onthouden:

Op 25 december viert een groot deel van de mensheid Kerstmis. Het feest van de geboorte van Jezus Christus, een man waarvan je niet kunt zeggen dat die onderhorig aan een of andere overheid is geweest.
Het Christendom leert, dat er slechts één autoriteit bestaat: “God de vader”, en hoe je dat ook wilt uitleggen, je kunt niet beweren dat het een keizer, zijn zetbazen, theologen (Farizeeërs), een regering of een of andere overheid is. “Heb God lief en heb je naaste lief als jezelf” is het gebod voor mensen die beweren Christen te zijn.

Liefhebben is het hunkeren naar de erkenning van jezelf, is de hunkering om banden te sluiten met de mensen waar jij zelf voor kiest en niet omdat iemand anders dit voor jou beslist. Liefde kan niet zonder keuzevrijheid bestaan. Voor de bijbelvasten een citaat:

Waar de Geest van de Heer is daar is vrijheid” (2 Kor., 3:17).

Die vrijheid moet je zelf nemen. Je hebt geen vrijheid omdat een of andere overheid je zulk “recht” zou verlenen. Overheden verlenen niks, want ze hebben niks om te “verlenen”. Alles wat ze hebben komt van ons. Zij hebben geen beschikkingsrecht over ons. Regeerders beseffen dat heel goed. Ze weten ook al heel lang dat dreiging met straf veel beter motiveert dan het uitzicht op een beloning en ze gebruiken het nog altijd tegen je om je aan hun wil te onderwerpen. Libertairen verwerpen zulke overheden, Christenen zouden dat ook moeten doen.

Laten we met Kerst vooral de geboorte van de vrijheid vieren. Elk jaar opnieuw, elke dag opnieuw. Ook als je jezelf geen Christen noemt is het een goede reden om Kerst te vieren.

De redactie en het bestuur van de Libertaire Partij wensen jou hele fijne kerstdagen!

Robert Valentine, voorzitter
Tom Wentzel, secretaris
Jeroen Weber
Willem Buising
Stefan Gaillard

Christine Smits, redactie
Edwin J.F. Delsing, redactie

30 REACTIES

 1. Liefhebben is hunkeren naar erkenning van jezelf = niet correct. Liefde is afwezigheid van haat.
  Erkenning van jezelf is een ego kwestie. Dat was iets voor de farizeeërs en schriftgeleerden.

  Waar de geest van de heer.is daar is vrijheid. Betekent in uw hart. Door vergeving. Van God aan u. Door zonden te belijden. Tegenover de eigen ouders. Dat is. Eer uw vader en moeder.

  Geeft verder niet dat het anders wordt uitgelegd in dit artikel. Dat doen ze overal. Maar ik zeg het wel even 🙂

  Mijn kerstboodschap. Jezus heeft ons laten zien hoe er onderscheid gemaakt kan worden tussen goed en kwaad zonder veroordeling. Hij kwam dus niet om te verbinden maar om te verdelen. Right versus wrong. Good versus evil.

  Precies dit voorbeeld dienen wij te volgen.

  En hier hoe je dat kan doen.

  https://youtu.be/BhZkMfbeDjQ

  Merry christmas everybody 🙂

 2. Als ik op iemand de LP stem, krijg ik dan ook een berichtje ?

  Zoals ; Bedankt voor U stem op Hugo !

 3. ‘Het Christendom leert, dat er slechts één autoriteit bestaat: “God de vader”,’

  Het is dan wel van belang helder te krijgen wie of wat God nu eigenlijk is. Wat God niet is, is een stuk eenvoudiger. God is niet een man met een baard die op een wolk woont vanwaar hij alles ziet, alles onthoudt en bij tijd en wijle fikse straffen uitdeelt. God is sowieso geen mens omdat God per definitie bovenmenselijke capaciteiten heeft en daarom geen mens kan zijn. Maw, God is een buitenaards wezen: de eerste alien.

  Als God daarentegen de metafysische representatie is van een set van gebruiken en morele doctrines, waarvan de geschiedenis en de ervaring hebben aangetoond dat deze bijzonder nuttig zijn voor het voortbestaan van de groep, in dit geval de groep christenen, dan komen we uit bij iets wat beter bruikbaar is. We hebben het dan over God als symbool, een verzamelnaam voor een cultuur met sterk Darwinistische kenmerken. Immers, de talloze Goden die het niet gered hebben, wiens volgers uitgestorven zijn, die volgers hebben onweerlegbaar een set gebruiken en morele doctrines geadopteerd die toch een stuk minder succesvol bleken te zijn. Anders waren ze niet uitgestorven.

  Het kerstfeest, de geboorte van het kerstkind, wordt dan het feest van de geboorte van de meest succesvolle cultuur ooit. Gelukkige kerst allemaal!

  • 2 Timoteüs 1:7 NBG51

   ‘Want God heeft ons niet gegeven een geest van lafhartigheid, maar van kracht, van liefde en van bezonnenheid.’

   • Very true, I personally perceive this as true
    Merry Christmas to you

 4. Wie schiep god ?

  Als honderd geloven zijn, hoe weet ik dan welke de juiste is, als ie er al tussen zit ?

  • Daar zit het probleem, het is niet moeilijk vast te stellen dat alles gecreëerd is door een intelligentie veel groter dan die van mensen. Om te kunnen creëren moet je ook buiten tijd ruimte en materie staan. Dus dan kom je bij een intelligente creërende kracht. En daar stopt het dan. Al de rest kunnen wij niet met zekerheid weten. Elke religie wordt overgedragen door mensen, via legendes of boeken. Maar de creërende kracht spreekt nooit rechtstreeks tot ons, dus kunnen wij niets zeker weten. De creërende kracht kan ook ongeïnteresseerd zijn in ons? Of juist wel? We hebben een geweten , intelligentie en een taal die ons onderscheid van de rest van de schepping. Wetenschappelijk kan je dus wel concluderen dat we geschapen zijn. En indirect kan je afleiden dat het geweten en de intelligentie er is om een onderscheid te kunnen maken tussen goed en kwaad. Maar daar stopt de hulp van de wetenschappelijke logica. Daar stopt het zeker weten. Lopen we hier zomaar rond of is dit leven een soort van test? Of is het nog iets totaal anders? De bijbel staat vol wijsheden, maar er zijn ook wijze mensen dus dat bewijst niet de hand van God. Waarom zou een almachtige God zijn woord verspreiden via een boek dat makkelijk aangepast kan worden? Dat lijkt nogal amateuristisch voor een almachtige God die zijn boodschap in de wolken zou kunnen schrijven. En zo zitten we weer bij het begin. Het enige dat we zeker kunnen weten is dat we zijn geschapen door iets dat veel machtiger is als ons en dat zich buiten onze realm bevindt. Maar waarom en of we een taak hebben of gewoon random figuranten zijn kunnen we niet zeker weten aangezien alle religies via mensen en menselijke media worden verkondigd. En mensen zijn niet te vertrouwen. Langs de andere kant als heel de wereld strikt zou leven volgens de moraal van de bijbel zou het hier een hof van Eden zijn. Als we allemaal zouden samenwerken met respect en broederlijke liefde ipv. elkaar te beconcurreren. Als we allemaal meer zouden focussen op in vrede samenleven ipv. op bezit en luxe zaten we niet in de sh*t. Maar daarvoor zou iedereen verstandig en redelijk moeten zijn en rechtvaardigheid belangrijker vinden dan persoonlijk voordeel. Maar daar zitten we heel ver vanaf, veel mensen lijken wel roofdieren met een dun laagje beschaving als dekmantel. Triest maar realiteit. En de huidige cultuur en politiek haalt het slechtste in mensen naar boven, we lijken wel op weg naar een satanische climax. Men vindt materiële winst belangrijker dan het vergaren van wijsheid en balans. Misschien is het inderdaad een test om uit de overvloed aan roofdieren een handvol zuiverdere zielen te filteren? We kunnen het niet zeker weten, dat is ons kruis. Wat wel duidelijk is, is dat deze wereld een hel is voor de zuiverdere zielen, voor de mensen die moeilijk kunnen haten, die veel empathie hebben, die zelfs begrip en medelijden hebben met de roofdieren die leven op haat en ego. Medelijden omdat zij niet kunnen zien hoe futiel hun doelen zijn, hoe weinig echte waarde macht en geld hebben in het grotere plaatje, hoe kort dit materiële leven is en hoe je aan het eind van de rit met lege handen weer vertrekt. Het is het niet waard om je ziel voor te verkopen. Cain and Abel, Cain stelde voor aan Abel, “Weet je wat, we verdelen de wereld onder ons. Jij beheert alle vee en gewassen en ik beheer alle grond”. Ok zei Abel. Toen zei Cain “wil je dan nu van mijn grond afgaan”. Hoe de ruzie die daardoor ontstond afliep is bekend. Zit daar zit het diepe onderscheid tussen de 2 soorten zielen die hier op aarde rondlopen?

   C.S. Lewis on Reasoning to Atheism
   ‎”Supposing there was no intelligence behind the universe, no creative mind. In that case, nobody designed my brain for the purpose of thinking. It is merely that when the atoms inside my skull happen, for physical or chemical reasons, to arrange themselves in a certain way, this gives me, as a by-product, the sensation I call thought. But, if so, how can I trust my own thinking to be true? It’s like upsetting a milk jug and hoping that the way it splashes itself will give you a map of London. But if I can’t trust my own thinking, of course I can’t trust the arguments leading to Atheism, and therefore have no reason to be an Atheist, or anything else. Unless I believe in God, I cannot believe in thought: so I can never use thought to disbelieve in God.”

   —C.S. Lewis

   • Het meest angstaanjagende van de nieuwe wereld is de gedachte dat alle kennis en intelligentie gewist wordt. Dat is angstaanjagender dan het verliezen van materiële zaken, dat is het verliezen van de betekenis van mens zijn. Alle kennis, alle liefde, alle bewustzijn verwijderd. Wat rest zijn biologische organismen waar de ziel in is gesmoord. Je grootste bezit is je ziel, je mens zijn, je mogelijkheid tot reflectie, tot zoeken naar antwoorden, naar de betekenis der dingen. Dichter bij de definitie van hel kan de fysieke wereld niet komen dan wanneer het spirituele wordt vermoord en enkel het fysieke materiële overblijft. Dat is echt volgens de wil van satan zoals hij in de bijbel wordt beschreven als degene die erop gebrand is de ziel van mensen te stelen/vernietigen.

    Dat vreemde boek, de bijbel heeft het over de eindtijd, en dat velen hun geloof zullen verliezen en zullen misleid worden door valse tekenen en valse wonderen. Dat satan de hele wereld zal misleiden. Dat is toch heel bizar om te lezen vandaag. Welke intelligentie zit er achter deze teksten? God? satan? Extreem slimme/sluwe mensen met een plan? is de bijbel werkelijk duizenden jaren oud? Is de bijbel aangepast en bijgewerkt? Dat misleiding en leugens op grote schaal rondom ons zijn is voor velen wel duidelijk. Maar is dat een bewijs? Hoe kunnen we het zeker weten? De bijbel zegt ook dat mensen die de waarheid lief hebben zeldzaam zullen zijn en zullen worden verkettert en gehaat, ook Orwell voorspelt dit in 1984. Wel vele waarheidszoekers zijn uitgespuwd door vrienden, familie en maatschappij, wie leugens niet accepteert eindigt eenzaam en verlaten. hoe moet men dat interpreteren met goddelijke rechtvaardigheid? Is dat een extreme test? Of zijn we slechts betekenisloze mieren in de ogen van de architect? In wat voor realm leven wij? Wat is de betekenis van alles?

    Dat mensen als Bertrant Russel, Orwell en vele anderen dit zo perfect konden beschrijven als de toekomst kan geen toeval zijn. De zelfzekerheid en de details waarmee dit gebracht werd zijn bijna bovennatuurlijk. Binnen enkele jaren zal alle kennis van het verleden zijn gewist. Het internet heeft boeken vervangen waardoor het verwijderen en aanpassen kinderspel geworden is. Het wordt letterlijk 1984. Brezinsky’s quotes van bijna 50 jaar geleden: https://www.azquotes.com/author/2100-Zbigniew_Brzezinski

  • Tot nog toe is het de mens die denkt er goed aan te doen,!
   Het is een niet te volgen gedachten sprong welke ALS BESCHERMENDE? JE KAN NIET WETEN !?
   Gedachte; Het gaat er op lijken, zover de gedachten van de mens rijken!

   De meest verschrikkelijke zaken vinden plaats van uit een godsdienstig motief!
   Ook hebzucht, is een goede gang maker voor narigheid!

   • Je verward georganiseerde religie’s met de betekenis van het concept God. Nergens in de bijbel kan je een aanwijzing vinden voor georganiseerde religie met een mens aan top van de hiërarchie.

 5. Iedereen is vrij, om te geloven wat men wil.
  Wel of geen sprookje, ik denk dat Urk als eerste immuun is voor dit virus en ook als eerste de groepsimmuniteit bereikt.
  (bron kerkbezoek Urk Telegraaf.)

  Immuun voor dit mediavirus zijn ze in ieder geval wel.
  Facebook, youtube, en twitter had ze er toch afgeknikkerd ook al zouden ze de dienst online houden en tevens hun visie verkondigen over het virus.

  Ze draaien het om. Je bent vrij als je gelooft i.p.v vrij om te geloven wat je wilt.
  Zouden ze nog een stoeltje vrij hebben voor een atheïst?

  • Als atheïst kan je niet klagen over het kwaad dat je wordt aangedaan. Om de eenvoudige reden dat jij het bestaan van absolute waarden verwerpt. Jouw goed en kwaad is gewoon jouw persoonlijke mening, van vandaag dan nog, morgen is die waarschijnlijk weer een beetje anders afhankelijk van je beleving en humeur van morgen. Mensen die je bestelen of vermoorden handelen volgens hun persoonlijke idee van goed en kwaad. Alles wat hen voordeel bied is goed, wat nadelig is, is slecht.

   Met je atheïsme verklaar je jezelf een zak onbelangrijke chemicaliën. Nou wat is er mis met hier en daar wat zakken op te ruimen zodat er meer plaats en spullen overblijven voor je meesters? Niets, er is niets mis mee. Het is het recht van de sterkste. En verassing, dat ben jij niet. Dus jij hebt geen recht, geen enkel recht! ZERO Zelfs niet om te klagen.

   Buiten dat atheïsme niet te rijmen is met logica, is het ook nog eens zelfvernietigend.
   Er is een intelligente creator, want er we leven in een intelligente creatie. Dat is poepsimpel, basislogica.

   De vraag is alleen, wie is die creator en is er een taak of doel? Of verveelde hij zich gewoon en zijn wij er voor het amusement? Of zijn wij zijn eerste kindertekening en is hij ons al vergeten?

   • Er is een reden waarom iedereen en alles anti-God is. Waarom er zoveel wazige spirituele stromingen worden gepromoot. De aardse heersers kunne enkel totaal heersen als de opperheerser uit het beeld verdwijnt. Atheïsme is het kryptonite van de heersers, met atheïsme geef je de macht op een gouden schaaltje aan je aardse heersers. Onbeperkt, jij geeft ze toestemming om te bepalen wat vandaag goed of kwaad is. zonder enige reservatie of beperking.

    Nu vandaag zien we hoe dat uitpakt, dat atheïsme en humanisme, met het verwijderen van God, worden ook onze God gegeven rechten verwijderd. Wie die parallelle evolutie in de laatste 100 jaar niet ziet is stekeblind.

    “I am a humanist…. Who can possibly deny the 20th century was entirely mine!?!” https://www.youtube.com/watch?v=2yA7HUlJsW8

    Eddy Barzoon https://www.youtube.com/watch?v=zmuYRlpNZCc

    “Vanity, definitely my favorite sin” | The Devil’s Advocate https://www.youtube.com/watch?v=Y2SC4JWuQc0

    https://www.youtube.com/watch?v=tdQ3aXO4gys

  • Mijn vriend is atheist. Ik ben christen door het inzicht dat er geen vrije wil bestaat.
   Beiden zijn wij vrijgemaakt door vergeving.

   Mijn vriend heeft perfecte vrede. Een rechtvaardig man die niet veroordeelt maar wel benoemt wat niet goed is.
   ‘Do what is right with all your heart soul and might.’
   Omdat ik vrouw ben moet ik daar dan wat harder aan werken om vrede te behouden.
   Maar mijn vriend is een lichtend voorbeeld op mijn pad.
   En zo hoort dat ook te zijn.
   Christ in men, men over women, women over children.
   Christ in men betekent dat de man de zoon van God op aarde belichaamt.
   ( Dus als kerken een vrouw laten preken hebben ze dat volledig niet begrepen)

   Volgens Jesse Lee Peterson maakt het niet of je christen bent of niet.
   Als je de eigen ouders hebt vergeven en excuus hebt gemaakt voor het koesteren van wrok ( waardoor de ‘erfenis’ van je opvoeding zichtbaar wordt in zaken als ergernis, veroordeling, roddelen, verwijten naar andere mensen in je leven etc) kan God jou vergeven en heb je ‘kingdom of heaven within’
   Door dat te zeggen tegen je ouders eer je je vader en moeder.
   Alleen zulke dingen zeggen ze in de kerk niet.

   God is hier en nu. En dat is voor iedereen die de weg van vergeving wil gaan.
   Christen of niet.

   De mensen in Urk die ik ken zeggen dat er altijd een stoel vrij is.

   • Larissa, Als je vriend een atheist is en jij een christen zou je als christen niet verder in zee met hem moeten gaan. De bijbel is daar duidelijk over. Hij zou jou van het geloof aftrekken. Dus form geen ongelijkspan.

   • Larissa, Als je vriend een atheist is en jij een christen zou je als christen niet verder in zee met hem moeten gaan. De bijbel is daar duidelijk over. Hij zou jou van het geloof aftrekken. Dus vorm geen ongelijk span.

   • @Frits Mijn vriend zei hierop dat hij sinds hij vergeven heeft geen atheïst meer is. Omdat zijn ouders vergeven gewerkt heeft. En hij daarom niet anders kan dan aannemen dat hij christen is.

    Dus zo is het goed dat u dat zei. Anders had ik niet gevraagd aan hem wat zijn reactie daarop was. Terwijl ik er natuurlijk zelf ook wel eens mee bezig was.

    Dus zo werd tweede kerstdag nog veel mooier 🙂

 6. Als je aan het onverklaarbare geen verhaal hangt, ben je dan een atheïst?

  Ik heb er geen probleem mee, als anderen dat wel doen. Voor vele is het een leidraad in hun leven. Prima, mits ze hun visie niet opdringen of anderen veroordelen. Dat laatste geldt niet enkel voor een geloof.

Comments are closed.