Overgenomen van ademvrij: Uit de officiële informatie die de Rijksoverheid verstrekt over het gebruik van mondkapjes blijkt dat de instanties er zelf ook niet echt in geloven. Ze beschermen je niet, wordt erkend, en er is slecht “beperkt bewijs” dat ze zouden helpen tegen virusverspreiding, zegt het RIVM. Wettelijke richtlijnen voor de materialen blijken ook niet te bestaan. Ze kunnen zelfs schadelijke stoffen bevatten.

Inleiding

De website van de Rijksoverheid beschrijft de reden voor het gebruik van mondkapjes als volgt: “De mondkapjesplicht geldt nu alleen nog op plekken waar het niet altijd lukt om 1,5 meter afstand te houden. De overheid wil met deze maatregel de verspreiding van het coronavirus tegengaan.”

Op de pagina: “Welke mondkapjes mag ik gebruiken” worden de volgende mogelijkheden genoemd:

 • Mondkapje voor eenmalig gebruik
 • Mondkapje van textiel (wassen en vaker te gebruiken)
 • Zelfgemaakt mondkapje

Er wordt geen onderscheid gemaakt: al deze mondkapjes mogen worden gebruikt.

Er worden wel adviezen gegeven waar je op kunt letten bij de aanschaf van een mondkapje. Voor het zelf maken van een mondkapje wordt een “voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje” aangeboden. Er wordt aangegeven dat materiaal voor stofzuigerzakken niet mag worden gebruikt en verder wordt voor informatie over materialen verwezen naar de overheidswebsite ‘Waar zit wat in?’.

De website Waarzitwatin is gemaakt door VeiligheidNL en het RIVM in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het doel van deze website is consumenten te informeren welke chemische stoffen in consumentenproducten zitten die we dagelijks gebruiken.

We lichten drie aspecten uit die deze website beschrijft over mondkapjes:

 1. Er zijn geen wettelijke richtlijnen voor zelfgemaakte mondkapjes en ook geen medische eisen voor textiel van gekochte mondkapjes.
 2. Er is beperkt wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van niet-medische mondkapjes
 3. Nanodeeltjes in en werking van antibacteriële en antivirale mondkapjes

1. Geen wettelijke richtlijnen voor zelfgemaakte mondkapjes

Mondkapjes die je aanschaft moeten voorzien zijn van een label, dit label hoeft echter niets te zeggen over de medische werking, het hoeft alleen maar te vermelden waar de mondkapjes van gemaakt zijn.
Verder geeft de website aan dat er geen wettelijke richtlijnen of kwaliteitseisen zijn voor mondkapjes die je voor jezelf maakt.

2. Werking niet-medische mondkapjes niet bewezen

Over niet-medische mondkapjes schrijft Waarzitwatin dat dit druppeltjes bij het hoesten en niezen tegen zou houden. Ook wordt beschreven dat het slechts gaat om een aanvulling op geldende hygiënemaatregelen, omdat er beperkt wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van niet-medische mondkapjes:

3. Nanodeeltjes in en werking van antibacteriële en antivirale mondkapjes

Waarzitwatin schrijft over mondkapjes voor eenmalig gebruik onder meer: “Er is niet genoeg kennis om goed te kunnen beoordelen of antibacteriële en/of antivirale mondkapjes je beter beschermen tegen het coronavirus SARS-CoV-2 dan mondkapjes zonder deze toegevoegde stoffen.” Nanodeeltjes die als voorbeeld worden genoemd zijn: koperoxide, titaniumdioxide, zilver en grafeen.

Waarzitwatin geeft aan dat niet bekend is of de toegevoegde stoffen uit mondkapjes in je lichaam terechtkomen. Over met name grafeen is bezorgdheid geuit door verschillende medische klokkenluiders.

Het RIVM schrijft: “Op de Nederlandse markt zijn diverse mondkapjes met nanomaterialen aangetroffen. Het RIVM kan niet met zekerheid zeggen of deze veilig zijn voor mens en milieu. Er is nog geen onderzoek afgerond waarin gekeken is of bij het dagelijks gebruik van niet-medische mondkapjes of tijdens de verwerking tot afval, nanomaterialen vrijkomen.”

Conclusie

De overheidsadviezen over mondkapjes zijn tamelijk ontluisterend. De mondkapplicht vormt een ingrijpende beperking van de vrijheid van mensen. De overheid blijkt echter nauwelijks de moeite te nemen om er op zijn minst voor te zorgen dat mondkapjes veilig zijn. Er zijn geen wettelijke richtlijnen voor de materialen. Ze beschermen de drager niet tegen het virus (“een niet-medisch mondkapje draag je niet ter bescherming van jezelf”) en er is “beperkt wetenschappelijk bewijs” dat het zou werken tegen virusverspreiding. Ten slotte geeft de overheid ook toe dat ze schadelijke materialen kunnen bevatten. Het geeft weer eens aan dat er geen medische rechtvaardiging is voor de mondkapplicht.

Noot van de redactie

Wat betreft het “beperkt bewijs” waar de website naar verwijst, voor meer informatie hierover zie dit artikel: https://www.ademvrij.nu/mondkapjesplicht-berust-op-wetenschappelijk-drijfzand-blijkt-uit-eigen-rapport-van-regering Het gaat om letterlijk één onderzoek uit China, gebaseerd op telefoongesprekken! Er zijn daarentegen 14 volwaardige wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de werking van mondkapjes waaruit blijkt dat ze niet werken. Zie dit overzichtsartikel: https://www.ademvrij.nu/werken-gezichtsmaskers-een-overzicht-van-het-bewijs.

11 REACTIES

  • @ en zo is het.

   Exact!

   Van Jesse Ventura.

   # Quote #

   Letter to the Ruling Class.

   A word to the 1%.

   You control our world.

   You’ve poisoned the air we breathe, contaminated the water we drink, and copyrighted the food we eat.

   We fight in your wars, die for your causes, and sacrifice our freedoms to protect you.

   You’ve liquidated our savings, destroyed our middle class, and used our tax dollars to bailout your unending greed.

   We are slaves to your corporations, zombies to your airwaves, servants to your decadence.

   You’ve stolen our elections, assassinated our leaders, and abolished our basic rights as human beings.

   You own our property, shipped away our jobs, and shredded our unions.

   You’ve profited off disaster, destabilized our currencies, and raised our cost of living.

   You’ve monopolized our freedom, stripped away our education, and have almost extinguished our flame.

   We are hit… we are bleeding… but we ain’t got time to bleed. We will bring the giants to their knees and you will witness our revolution!

   # Einde quote #

   • @Voight-Kampff…“We will bring the giants to their knees and you will witness our revolution!”

    Dat laatste moet het worden, maar deze oorlog winnen we niet met al het labiele en slappe gespuis om ons heen. Ik ken er helaas te veel van dat soort, zogenaamde familie, ‘vrienden’ enz., en het mag beschamend klinken, maar wat mij betreft mogen deze/de afgespotenen een zware tol betalen voor domweg en lichtzinnig arrogant accepteren van de gifspuit en zal daarom geen enkele medelijden tonen als ze erbarmelijk eraan sterven.

    Maar vechten voor hun vrijheden, laat staan voor welke vrijheden dan ook, zullen deze, in mijn ogen, judassen, zelfverraders, slapjanussen en angsthazen niet kennen, want in hun val, hun ondergang, zullen ze zelfs nog de ware verzetshelden en vrijheidsstrijders een mes in de rug durven te duwen. Helaas, maar ook Jesse Ventura was, helaas was, 12 jaar geleden ooit een held. https://youtu.be/ubnLT6Di7zg

    De leugen regeert, dat is meer dan duidelijk en maakt niemand meer een geheim van, maar wat mij betreft hebben bij deze ook de politie en de uitbaters van cafés/restaurant volledig afgedaan. Van mij mogen ze allemaal kapot en ten ondergaan.

    Hetzelfde geldt voor de gevestigde mainstream media.
    https://nos.nl/artikel/2396546-weer-betoging-tegen-coronapas-in-frankrijk-massaliteit-lijkt-af-te-nemen

   • Aan de andere kant: ziekmakende mondmaskers, gifspuiten en een totale reset van de wereldbevolking (gefaseerd ombrengen) en economie, het zou best weleens bitter hard nodig kunnen zijn aangezien we anders met een exploderende groei aan mensen opgescheept worden en er te weinig mensen zullen sterven. Misschien moeten we de 1% zelfs dankbaar zijn voor het ombrengen van ons en ook blij zijn dat miljarden mensen zo opofferingsgezind zijn en ze kiezen voor een steriliserende en dodelijke toxische spuit.

    https://www.worldometers.info/nl/

    En dan slaat de twijfel weer toe: https://thecuriouscosmopolitan.com/de-aarde-is-geen-petrischaaltje/

   • Het verraad van familie en vrienden valt mij ook tegen. “Wij zijn er tegen” (niet altijd) “maar heb mij toch laten inenten want …” Zulke mensen zie ik niet als echte vrienden.

    Ik denk ook dat er meer mensen zijn dan goed is voor de balans in het ecosysteem. Maar de gespotenen wonen vooral in gebieden waar de bevolkingsgroei stagneert. In Afrika en moslimlanden, waar de bevolking hard groeit, ligt het percentage gespotenen veel lager. Zou dat toeval zijn?

    De ‘curious cosmopolitan’ bedient zich van drogredenaties. “Als alle mensen bij elkaar worden gezet met elk op een tegel van 1m2, dan … oppervlakte … Dus er is ruimte zat.” Voor elke mens op een vierkante meter, is er een vierkante kilometer nodig (schat ik, maar waarschijnlijk is het meer) voor voeding, wonen, water, recreatie, vuilstort…

    Maar tot nu toe heeft technologie de problemen meestal kunnen oplossen. Wat dat betreft ben ik een optimist. Maar wij hebben nu te maken met een legioen van pessimisten (en psychopaten) die in de weg lopen “want corona”.

   • @Niko

    Eeder geplaatst: “…Jeeses, wat diep haat ik de onderdanige en kruipende honden, de idioten, de zogenaamde familie en vrienden en het slijmerige politiek correcte huichelvolk om mij heen. Nul respect voor ze en indien doodgespoten dan pies ik nog een laatste keer over ze heen. Zo diep gaat de haat en minachting….”

   • ….Het slapjanusvolk wat afgespoten is, dus beschermd is volgens de regel en definitie van een vaccin, staat nota bene ook nog godverdommeze vijandig te janken richting anti-spuiters!!?? De 1e en 2e spuit, de 3e, 4e, 5e, 6e, 7e, 8e, 9e, 10e herhalingsspuit zouden niet volledig bescherming kunnen bieden en kan nog ziek worden en sterven aan het bogeyvirus dat men altijd nog kan oplopen en zelfs verspreiden. Zelfs kan de spuit je vrijheden met QR/Social Credit app niet garanderen en teruggeven. Wat in helsnaam voor een achterlijk labiel en zwak volk ben je als je voor de toxische spuit voorover buigt en je dodelijk in de reet laat nemen om uiteindelijk nog niets te mogen. “Als jij kinderlijk en labiel braaf bent, dan mag jij een koekje uit de trommel nemen”….Dat niveau zijn de idioten aangekomen. Om voor dergelijk achterlijk volk nog respect te hebben, moet je pijnlijk laag kunnen gaan, ook voor degenen die de judaskoekjes uitdelen voor wat farma- en staatszilverlingen. Ze verdienen m.i. een schop in hun blote reet tot achterin de geslachtsorganen en dan druk ik mij nog maar heel voorzichtig en netjes uit.

 1. Kimi Räikkönen is gevaccineerd en draagt altijd verplicht een mondkapje.

  Toch is hij positief getest en op papier ziek.
  Dit ondanks alle strenge maatregelen van de organisatie.

  Bron: Gpfans.com
  Ook meldt hij dat alle leden van het team, inclusief Kimi, volledig gevaccineerd zijn. Dat maakt de positieve test van de Fin des te opmerkelijker.

  Vorig jaar ging het nog om het aantal beschikbare bedden, nu om gaat om het aantal positieve testen. Uiteraard kun je deze ook in twijfel nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in