Wie zich als vanzelfsprekend vrij beweegt over het grootste deel van de aardbol, beseft niet altijd, dat hij dit te danken heeft aan het trekken van een gunstig lot in de geboorteloterij. Wie dit gunstige lot getrokken heeft, behoort tot de elf procent van de wereldbevolking die zich relatief vrij over de planeet kan bewegen.

Is men geboren in Bangladesh, China, India, Indonesië, Saudi-Arabië, Pakistan of Nigeria, om slechts enkele dwarsstraten te noemen, dan ziet het er een stuk ongunstiger uit. Het aanvragen van visa en verblijfsvergunningen voor korte of langere tijd wordt dan tot een opgave waarvan de vervulling niet alleen kostbaar, maar tevens uiterst tijdrovend kan ziin en slechts weggelegd voor vermogenden of volhardenden.

Zolang het automatisch of bijna automatisch verlenen van toegang tot een land voornamelijk bepaald wordt door het antwoord op de vraag, op welk deel van de aardkorst men het levenslicht heeft aanschouwd, zal deze miserabele toestand, die zowel voor de wereldeconomie als voor de menselijke vrijheid uiterst schadelijk is, blijven voortbestaan: zowel ten detrimente van hen die aan beperkingen worden onderworpen als hen met wie zij ideeën, diensten en goederen kunnen uitwisselen.

Hoe lang het reisprivilege voorbehouden zal blijven aan de elf procent weet ik niet, maar duidelijk is dat de huidige toestand niet tot in het oneindige gecontinueerd zal kunnen worden en dat deze niet continuering met enorme disrupties gepaard zal gaan. Wie op dit stuk over een langetermijnvisie beschikt, mag het zeggen.

Hugo van Reijen

36 REACTIES

 1. Reisbeperkingen zijn juist iets van de 20e en 21e eeuw; voorheen was het geen probleem om bijvoorbeeld een reis om de wereld in 80 dagen te doen. De hoofdpersoon zat niet in zijn maag met visa, laat staan met beperkingen, die aan de reiziger gesteld worden, omdat hij een bepaald vervoermiddel wilde gebruiken. Laat helemaal staan Coronamaatregelen. Douanes waren geïnteresseerd in wat je het land binnenbracht, niet in personen. De langetermijnvisie is onduidelijk, omdat anders dan belastingen, reisbeperkingen niet een zekerheid is, zoals belastingen dat wel zijn. De tendens nu is, dat het allemaal strikter wordt. Hoe communistischer, hoe strikter, maar het communisme is op langere termijn niet houdbaar.

 2. Geboren worden, is al een loterij. Niet iedereen is even blij met zijn geboorte en verdere leven overigens. Gelukkig zijn met je leven is kennelijk ook een loterij. Welk werk gewaardeerd wordt met een hoge beloning staat evenmin van te voren vast. Tis wat.

 3. Het lot werpt mij van alles en nog wat toe, om voor mij onduidelijke redenen. Toeval = dat het jou toe valt.

  Het lot is oppermachtig. Allerlei verwijten, dat het lot oneerlijk zou zijn, zijn nogal zinloos. Waar de één chaos ziet, zien anderen een strak regime waaraan niet valt te ontkomen.

 4. “Hoe lang het reisprivilege voorbehouden zal blijven aan de elf procent weet ik niet, maar duidelijk is dat de huidige toestand niet tot in het oneindige gecontinueerd zal kunnen worden”

  Als we in de westerse wereld een beetje door blijven prikken, dan kunnen we die 11% wel op 5 % krijgen.

  En wat dacht je van een “Great Reset” of een “klimaatcrisis”? Dan moeten we al dat vliegen toch terug kunnen brengen tot 0,1% voor alleen de allerrijksten van deze aarde?

 5. Hugo

  Ik durf niet echt op je te reageren, want straks word je weer super boos op me etc. Straks zeg ik weer iets verkeerd

  Maar bij deze

  Dit zal vast in het verkeerde keelgat schieten. Maar kijk, westerse bedrijven hebben er baadt bij, dat men in de derde wereld vast zit. Waarom denk je dat een trui in de winkel 20 euro kost? Omdat die trui voor 1 euro gemaakt is in een ‘voor ondernemers gunstig land’. Waarom moeten die arbeiders in die ‘lage lonen landen’ hun arbeid voor niets verkopen? Omdat hun overheid ze verdrukt. (de staat is het probleem, niet de oplossing?)

  Kapitalisme zoals we dat nu kennen, kán niet eens zonder statism.

  De regering in een ‘lage lonen land’, zal er alles aan doen om haar bevolking te onderdrukken. Haar vakbonden te verbieden en het onmogelijk te maken om het land te verlaten. westerse ‘ondernemers’ maken daar dan graag gebruik (misbruik) van. Er wordt op een artificiële manier, een slechte onderhandelingspositie gecureerd voor grote delen van de werkende bevolking. Een kleine bovenlaag maakt daar dan gebruik van. En die bovenlaag moeten we dan allemaal bewonderen, aanbidden.

  Zoals Roderick T Long (een filosoof) vraagt, aan (sommige meer rechtse) libertariers : wat verdedig je ? vrije markt principes, of het huidige neoliberale, quasi liberale statism?

  Eigenlijk kunnen linkse anarchisten en libertariers elkaar hier de hand schudden. Linkse anarchisten zijn ook voor de mogelijkheid om je vrij te kunnen bewegen over de wereld. Linkse anarchisten zijn dan vervolgens wel tegen markten. Maar dat is allemaal een beetje onzin van ze. Als de twee groepen daarin een compromis kunnen vinden, dan zouden ze de handen in een kunnen slaan.

  • “Waarom denk je dat een trui in de winkel 20 euro kost? Omdat die trui voor 1 euro gemaakt is in een ‘voor ondernemers gunstig land’. Waarom moeten die arbeiders in die ‘lage lonen landen’ hun arbeid voor niets verkopen? Omdat hun overheid ze verdrukt.”

   Arbeiders in lage lonen landen verkopen hun arbeid niet voor niets. Er wordt goed betaald en ze staan ervoor in de rij. Ik kan me een documentaire van Björn Lomberg herinneren waarin duidelijk werd dat zelfs artsen in de fabriek gingen werken omdat het een goede job is in China of Vietnam.

   • Nee, je bent niet goed geïnformeerd en je begrijpt economie niet. Wat je er natuurlijk niet van weerhoudt aan een stuk door economische uitspraken te doen. Zelfs in Zuid-Europa ligt het prijspeil lager dan in bv NL. In Vietnam of Cambodja nog veel meer. Dus, als je daar je fabriek neerzet kun je stukken goedkoper produceren. Dat is geen samenzwering van het grootkapitaal maar een eenvoudige rekensom.

   • Jij begrijp sociologie, psychologie en machtsstrijd niet

    Grote bedrijven hebben extreem veel geld, om een beeld naar buiten te brengen, dat hen in een gunstig daglicht plaatst.

    Jij gaat mij vertellen dat Vietnam en Cambodja geen repressieve staten zijn? Staten die heel ruimhartig met hun mensen omgaan ? Vooral Cambodja natuurlijk…Daar moet je echt een vakbond beginnen en/of meer loon eisen….In Zuid Amerika verdwijnen aan de lopende band activisten. Activisten worden daar gewoon vermoord, door bedrijven. Dus vind je het gek, dat arbeiders in die landen niet voor zichzelf op durven te komen

    Economie is eigenlijk voor de anarchie sowieso secundair. Anarchie is veel meer dan economie. Het is zelf keuzes maken en zelf je leven vorm geven. Met ‘de H&M’ (of andere oppervlakkige onzin ) heeft het niet zoveel te maken. Dit is iets waar ik later wel op terug kom.

    Ik denk dat je een naïef beeld van de wereld hebt.

 6. Wat weer een intriest dom stuk. Hugo waardig.
  Het probleem is niet waar je geboren bent. Het probleem is o.a. dat je geen zeggenschap hebt over de grondstoffen waar je geboren bent. Corporatisme in onze regio zorgt voor beperkingen in arme gebieden. En daarbij, als ik zon en een palmboom binnen handbereik zou hebben dan zou ik ook niet vooruit te branden zijn.
  En Hugo, ik heb geen rijke ouders gehad. Houdt dit nu in dat ik in het huis van een rijkere familie in mag breken en daar mijn verdere leven mag vertoeven? Waar ligt jouw grens van communisme?

  Nogmaals, ik ben voor vrij reizen voor iedereen. Maar dan ben ik ook voor vrij wapenbezit en het recht om mijn geliefden en eigendommen te beschermen.
  Vrijheid is geen cherry picking.

  • Eens met Dolf, dit stuk slaat als een tang op een varken. De situatie is nu zo dat ongevaccineerde Nederlanders niet kunnen reizen, maar “vluchtelingen” zonder vaccinatie of wat ook wel de grens over kunnen.

   • Dat is toch gewoon een kwestie van macht, een ander.

    Als drommen migranten de grens over willen en als Europa dat niet kan tegenhouden, dan komen die mensen de grens over. Met ‘mogen’ heeft het niets te maken.

    Vrijheid word niet gegeven, maar genomen, denken deze migranten, onbewust.

   • Je bent linkser dan de Duitse media; zelfs die vinden het twijfelachtig dat Duitse families aan de grens worden lastig gevallen met testen/vaccinaties/paspoorten terwijl “migranten” vrij spel hebben. “het kan niet” argument bleek gewoon leugens, toen en nu.

    Maar goed, jij en Hugo je zin:
    https://redice.tv/news/eu-want-to-import-70-million-africans

    Of is 70 miljoen niet genoeg?

   • Een ander.

    Het kan mij niet schelen, of je mij ziet als links of rechts, of recht door zee.

    Hugo en ik hebben er niet zoveel controle over hé.

    Migranten komen, of we het leuk vinden of niet….

    In veel gevallen helpt het, als het westen de boel niet plat bombardeert, als je geen vluchtelingenstromen wilt.

    Zo lang ik geen last heb van ‘de migranten’, ben ik er niet voor of tegen. Je snapt niet hoe ik in de wereld sta. Ik denk dat de woningnood er ook al was voor dat de migranten binnen kwamen.

    Een consistente libertarier is trouwens voor migratie en het je vrij bewegen over de wereld. Als ondernemer, consument, of arbeider, moet je kunnen gaan en staan waar je wilt, om je goederen en diensten aan te kunnen bieden.

    Niet zeggen tegen Thierry hoor, dat ik er zo over denk

   • “Migranten komen, of we het leuk vinden of niet….”

    Tja, zo wordt het gebracht. En gij gelooft het.

    Soros en Merkel schaffen das. Maar dat komt natuurlijk niet uitgebreid in de krant hoe ze dat doen.

    Het komt niet uit de lucht vallen. Het is uitvoering van het Kalergi plan.
    kun je zelfs op Wikipedia lezen. Vanzelfsprekend is het daar een complottheorie net als invoering van de medische apartheid die nu een feit is.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Richard_Coudenhove-Kalergi

    Hier wat het plan inhoud:
    https://eventnl.wordpress.com/2017/07/07/het-kalergi-plan-het-genocidale-plan-om-de-autochtone-naties-en-mensen-van-europa-te-vernietigen-juli-2017/

   • Dat iets op wikipedia staat en dat mensen zeggen dat er allemaal ‘plannen’ zijn, wilt nog niet zeggen dat het dan dus waar is.

    Plan om autochtone naties van Europa te vernietigen? Ja, beetje ver gezocht. Klinkt als een James Bond film.

    Ik ga je geen ‘wappie’ noemen, ik hou het respectvol

    Laten we het zo zeggen: we agree to disagree

   • “Ik ga je geen ‘wappie’ noemen, ik hou het respectvol

    Laten we het zo zeggen: we agree to disagree”

    Iemand dreigen als wappie te labelen is niet het beste argument om het met iemand oneens te zijn. Als je geen kennis hebt, dan ben je het overal mee oneens wat niet main stream is, waar je dan ook nog eens in navolging van de MSM als “wappie” framed. Want het is ook in dit geval de MSM waar jij je zeer beperkte kennis opgedaan hebt. Ik neem aan dat jij zo langzamerhand er ook wel achter bent de MSM aan perceptimanagemant doet in plaats aan nieuws brengen.

    Ik merk dat je veelal een uitgesproken mening hebt (voornamelijk gebaseerd op het MSM narratief) zonder dat je werkelijk weet wat er speelt.
    Ga eens onderzoek doen voordat je een uitgesproken mening vormt of uit.
    Succes

   • Waarom ben je nou weer meteen op je pik getrapt?

    Ik volg eigenlijk sowieso geen media meer haha. Ik kijk nooit meer televisie, ik volg die ‘persconferenties’ niet meer.

    Ik heb deze ‘samenleving’ al lang geleden opgegeven. Met de MSM heb ik dus niet heel veel te maken.

    Als mensen over allerlei ‘plannen’ beginne. Weetje wat het is, het zou in theorie kunnen. Lees, in theorie.

    Zowel mensen van de MSM, als zogenaamde ‘wappies’ doen alsof ze de waarheid in pacht hebben. Alsof jij de hele wereld doorziet, alsof jij precies weet wat er allemaal aan de hand is. Ik vind het een soort macho hoogmoed.

    Ik dreig niet je een ‘wappie’ te noemen, want ik vind dat een denigrerend rot woord. Ik noem je gewoon geen ‘wappie’. Maar ik geloof niet in grootschalige ‘plannen’. Iets dat niets met de MSM te maken heeft. Zoals ik zei, kameraad. Ik kijk geen TV, ik volg het nieuws dus niet, ik kijk niet naar ‘Jinek’ of ‘Pauw en Witteman’ of andere domme troep…

    In het verleden keek ik weleens de filmpjes van weltschmerz. Maar daar ben ik gestopt mee, omdat ik er depressief van word hehehehe. Soms check in het kort even pownews. Maar het is ook iets waar ik een beetje opgefokt van word.

    Ik lees ook de nieuws sites, van de, anarchistische, libertarischer, pro FVD en marxistische media, gewoon, om te kijken waar men mee bezig is. Kortom, alle stromingen.

   • “Waarom ben je nou weer meteen op je pik getrapt? ”

    Ik moet je teleur stellen. Dat ben ik niet. Ik constateer enkel dat dat je hier een aantal ongefundeerde meningen ten beste geeft zonder dat je je in de materie verdiept hebt. En hoewel je geen MSM leest kun je nog wel het MSM verhaal vertolken. Niet omdat je dat van de TV hebt, maar het kan ook bij de koffieautomaat gehoord worden of bij je voormalige anarchistische/communistische kameraden, zonder dat je je daar bewust van bent.

    “Alsof jij de hele wereld doorziet, alsof jij precies weet wat er allemaal aan de hand is. Ik vind het een soort macho hoogmoed.”

    Je hebt veel kennis van anarchisme, communisme, kapitalisme en afgeleiden. Maar hoe de huidige machtsspelletjes gespeeld worden, zeg maar hoe de SDG doelen en agenda 2030 aan de man gebracht worden, de samenhang daartussen en de voorbereidingen daarop en wie er uiteindelijk aan de touwtjes trekken, daar valt nog wel het één en ander te leren. Daar heb ik me wat meer en langer in verdiept.

   • Batavier

    Wellicht heb jij hier meer kennis over deze zaken dan ik. Stuur me maar wat linkjes dan en dan bekijk ik het als ik tijd heb

    Het is waar dat ik iemand ben die veel bezig is/was met oude geschiedenis, filosofie, politiek etc. Over wat er nu speelt weet ik minder. Vaak erger ik mij er zo aan, dat ik het niet eens kan afkijken. Snap je wat ik bedoel? Vaak heb ik zoiets van ‘ik wil het niet eens weten’, want het fokt me op allemaal. Maar als je wat linkjes hebt etc, dan check ik ze

    Wel heb ik die WEF site gezien en ik vond dat dit er erg verontrustend en megalomaan uitzag allemaal. Ik dacht eerst ook dat het een complot is, maar het is wel waar dat er rare spelletjes gespeeld worden, daar kunnen we niet omheen.

    Ik vertolk voornamelijk mijn eigen verhaal, gebaseerd op intuitie en rationaliteit. Maar ik kan er natuurlijk ook naast zitten, uiteraard. Zelfs ik maak fouten

    (heheheheh)

   • Ik vind het dan wel raar, dat iedereen hun ‘strijdplan’ gewoon onder ogen kan krijgen. Dat het dan op internet staat etc

    Niet zo tactisch van ‘de slechteriken’

    Dit is ons heel geheime strijdplan, niet doorvertellen hoor, maar je kan het hier en hier en hier vinden, online.

    :__)

   • Lees nu maar.

    Als je niets herkent van wat er in staat, dan ben je wereldvreemd.
    Daarbij alles wat met kracht ontkent wordt in de MSM is waarheid. Leugens ontmaskeren zich zelf wel.

    Waarom wordt de holocaust zo gepromoot?
    Waarom staat op holocaust ontkennen in het wetboek van strafrecht?
    Omdat the powers that not should be zo begaan zijn met jouw tere zielltje?

   • Dus je gaat me nu vertellen dat de holocaust niet gebeurt is.

    En de goelag ook niet ?

    En de culturele revolutie ook niet?

    Waarom staat op holocaust ontkennen in het wetboek van strafrecht?

    Weet ik veel. Van mij hoeft dat niet strafbaar te zijn. Je doet maar

    Je komt met een document, de protocollen dit dat. Maar weet je wat het ding is, wat je over het hoofd ziet. Er zijn letterlijk honderdduizenden teksten geschreven in de 19de eeuw. Je weet niet wie dit schreef, vanuit wat voor motieven, wat het idee erachter was, hoe serieus dit is etc, etc….

    Als er écht complotten zijn en geheime genootschappen, dan hebben wij daar dus per definitie geen weet van, anders waren ze niet geheim….

    :__)

    En ik ontken niet dat die er niet zijn, maar dan hebben wij er dus geen weet van en kunnen we er dus niet zoveel mee.

    Het punt met mensen als jij is, is dat jullie meteen boos worden, als iemand ‘een schaap’ is, in jullie ogen. Als ik niet honderd procent achter je ideeën/theorieën sta, ben ik meteen ‘het schaap’ en de MSM volger en weet ik niet wat. Iets vriendelijker zou wel charmant zijn

    Je kent mij niet, je weet niets van me…

   • “Migranten komen, of we het leuk vinden of niet….”
    “Zo lang ik geen last heb van ‘de migranten’, ben ik er niet voor of tegen. ”

    Typische MSM overtuiging waardoor het land, en heel Europa kapot gaat. Geen principes.

    “Je snapt niet hoe ik in de wereld sta. ”

    Jawel, gewoon postmodernisme. Jouw “meningen” zijn die van de MSM.

    “Ik denk dat de woningnood er ook al was voor dat de migranten binnen kwamen.”

    Lol en daarom kun je niet tegen zijn? Geen argument…

   • Pfff

    ‘het land’ en ‘Europa’ is vanuit anarchistische theorie gezien geheel irrelevant…

    Allemaal SPOOKS, maar ik ga je niet uitleggen wat ik daarmee bedoel, zijn we weer een halfuur ver. Alleen mensen die de lectuur kennen, snappen dan weer wat ik bedoel daarmee etc.

    Hou toch op met je ‘MSM’. Zoals ik al zei, ik kijk niet eens televisie…En de mensen die ik spreek, hebben verschillende meningen etc.

    Postmodernisme? Ja, ik heb wel Foucault gelezen etc, maar zou mezelf geen postmodernist noemen.

    Mijn vraag is meer. Hoe kan je als libertarier tegen migratie zijn? Niet….

    Ja, het FVD kamp kan op een consistente manier tegen migratie zijn. Zij zijn immers nationalisten die muren om Europa willen etc. Als libertarier wil je dat niet, want dat betekend meer staatsinvloed…..

    Jezus. Links anarchisme is totaal overgenomen door marxisten. Is libertarisme overgenomen door het FVD ? Wat kan mij nou ‘het land’ en ‘Europa’ schelen. Allemaal van die FVD stokpaardjes die je aanhaalt…Europa blabla. Ik geef alleen om individuele vrijheid en een vrije markt. Ik geef niets om ‘Europa’

   • “Ik vind het dan wel raar, dat iedereen hun ‘strijdplan’ gewoon onder ogen kan krijgen. Dat het dan op internet staat etc
    Niet zo tactisch van ‘de slechteriken’”

    Het zijn satanisten, en in hun overtuiging mogen zij hun gang gaan zo lang er maar ergens achteraf de waarheid staat. Van daar ook het grote verschil tussen cijfers die gepubliceerd worden door CBS, CDC, etc, en hoe de politiek/media dat presenteren. Zij “mogen” daar over liegen, want iedereen had zelf in de bron kunnen zien dat het niet waar is.

    “Hou toch op met je ‘MSM’. Zoals ik al zei, ik kijk niet eens televisie…En de mensen die ik spreek, hebben verschillende meningen etc.”
    Je hebt ooit wel MSM gelezen en gekeken, en dat heeft duidelijk zijn sporen achter gelaten. “Migratie is een natuurwet als zwaartekracht waar we niks tegen kunnen doen en we mogen het ook zeker niet proberen” is typisch een postmodernistische opvatting.

    “Mijn vraag is meer. Hoe kan je als libertarier tegen migratie zijn? Niet….”

    Fout, de meeste libertariers zijn fel tegenstander van massa immigratie. Slechts de auteur van dit artikel en nog een paar andere op deze site zijn dat niet. Bijna alle prominente libertariers Stefan Molyneux, Styx, etc, zijn allemaal tegen.
    Je kunt dat zelf na lezen in de uitgebreide discussies die de pro massa immigratie stukken altijd opleveren.

 7. Als ik de plannen van het WEF en andere globalisten een beetje kan duiden zal het reisprivilege gereserveerd zijn voor de 0,05% die zich een privéjet kunnen veroorloven. Dus, de lange termijn visie is er.

  • En ik dan dat ze dan daarvoor in plaats vele treinen gaan aanleggen, etc

 8. Als die K*t ooievaar 50 meter had doorgevlogen had ik Van Oranje geheten i.p.v. Niemandsverdriet 😒

  • Nee, maar stel dat je in zo’n kut land geboren wordt. Je wilt toch het beste voor jezelf, toch. Als ‘concious egoists’ begrijpen we dat. Althans, ik begrijp dat dan weer.

   Stel dat je dan in zo’n kut land geboren word, dan is het toch niet gek dat je de boel ontvlucht en ‘een gelukzoeker’ word? Wat zou jij doen?

   Wat zou je doen als je in Syrië woonde? ik zou dan naar een ander land vluchten, ook als dat ‘niet mag’ en ook als Thierry dan gaat huilen.

   • “Wat zou je doen als je in Syrië woonde?”

    Je kunt je beter afvragen: “Wat zou ik doen als je Nederland woonde en er werd medische apartheid ingevoerd?

    Als ik het goed begrijp blijf je lekker zitten waar je bent.

    En wat zou je doen als straks niet gevaccineerden naar quarantaine kampen worden afgevoerd?

    Heb ik het mis als je dan vrolijk verder discussieert over individueel anarchisme?

   • Individueel anarchisme behoort een permanente praktijk te zijn. Geen politieke strategie en/of toekomstvisioen.

    Als het dus te kut voor mij word, als ik dat zo mag zeggen, verlaat ik Nederland.

    Maar voor nu heb ik hier werk en woon ik hier en alles. Het is niet heel eenvoudig om zomaar te vertrekken voor mij

    En wat zou je doen als straks niet gevaccineerden naar quarantaine kampen worden afgevoerd?

    Op dat moment zou ik het land verlaten natuurlijk. Áls zoiets zou gebeuren

   • “Als het dus te kut voor mij word, als ik dat zo mag zeggen, verlaat ik Nederland. ”

    Ik denk als het te kut voor jou wordt, dat je Nederland al lang niet meer kunt verlaten.
    Vergelijk het met de joden in de tweede wereld oorlog. Die konden op een gegeven moment Duitsland ook niet meer uit. Bovendien waren de buurlanden nu ook niet direct veilig voor hen.

    Als je nu nog geen plannen hebt, blijf je gewoon in Nederland hoe kut het ook wordt.

   • Ik weet niet man

    Ik ga gewoon af op mijn gevoel. En we zien het wel

Comments are closed.