Rachel Carson was een Amerikaanse heldin. In het begin van de jaren zestig was ze de eerste die waarschuwde dat een pesticide genaamd DDT zich in het milieu zou kunnen ophopen. Het eerste hoofdstuk van haar boek ‘Silent Spring’ was bijna bijbels en appelleerde aan ons gevoel dat we tegen onze Schepper hadden gezondigd. Tegenwoordig is het Moeder Natuur. 

“There was once a town in the heart of America where all life seemed to live in harmony with its surroundings. Then a strange blight crept over the area and everything began to change… the cattle and sheep sickened and died… streams were lifeless… everywhere there was the shadow of death.” .. “ In a town that had once throbbed with scores of bird voices there was now no sound, only silence.”

Vogels waren niet de enigen die te lijden hadden. Volgens Carson leden kinderen aan plotselinge dood, bloedarmoede, geboorteafwijkingen, leverziekte, chromosomale afwijkingen en leukemie – allemaal veroorzaakt door DDT. En vrouwen leden aan onvruchtbaarheid en baarmoederkanker. Onze oorlog tegen de natuur was een oorlog tegen onszelf geworden volgens haar. 

Hoewel DDT al snel synoniem werd met gif, was het pesticide een effectief wapen in de strijd tegen een infectie die meer mensen heeft gedood – en nog steeds doodt – dan enig ander: malaria. In 1960, grotendeels als gevolg van DDT, was malaria geëlimineerd uit 11 landen, waaronder de Verenigde Staten. Naarmate de malaria cijfers daalden, gingen de levensverwachtingen omhoog. Waarschijnlijk heeft geen enkel land meer van DDT geprofiteerd dan Nepal, waar in 1960 werd begonnen met sproeien. In die tijd leden meer dan twee miljoen Nepalezen, voornamelijk kinderen, aan malaria. In 1968 was het aantal teruggebracht tot 2500; en de levensverwachting steeg van 28 naar 42 jaar.

Nadat DDT was verboden, dook malaria over de hele wereld weer op. In India zorgde DDT tussen 1952 en 1962 voor een daling van het jaarlijkse aantal malariagevallen van 100 miljoen tot 60.000. Tegen het einde van de jaren zeventig, toen DDT niet langer kon worden gebruikt, steeg het aantal gevallen tot 6 miljoen. In Sri Lanka leden vóór het gebruik van DDT 2,8 miljoen mensen aan malaria. Toen het spuiten stopte, leden slechts 17 mensen aan de ziekte. Daarna kreeg het te maken met een enorme malaria-epidemie: 1,5 miljoen mensen raakten besmet met de parasiet.

Sinds het midden van de jaren zeventig, toen DDT werd verboden zijn tientallen miljoenen mensen onnodig aan malaria gestorven, de meesten waren kinderen jonger dan vijf jaar.

Treehuggers hebben betoogd dat als DDT verboden zou worden, zouden er meer mensen sterven aan malaria. Maar als DDT niet werd verboden, zouden mensen lijden en sterven aan een verscheidenheid aan andere ziekten, waaronder kanker. Studies in Europa, Canada en de Verenigde Staten hebben sindsdien echter aangetoond dat DDT niet de menselijke ziekten veroorzaakte als beweerd. Het enige type kanker dat tijdens het DDT-tijdperk in de Verenigde Staten toenam, was longkanker en dat werd veroorzaakt door het roken van sigaretten. DDT heeft zeker nadelen, maar is misschien wel een van de veiligere insectenwerende middelen die ooit zijn uitgevonden – veel veiliger dan veel van de pesticiden die daarvoor in de plaats zijn gekomen. Doet een beetje denken aan de War on Drugs die heeft geleid tot veel schadelijkere drugs.  In 2006 heeft de WHO DDT in ere hersteld als middel om malaria uit te roeien. 

De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens.

Originele artikel

Hijseenberg, December 2021

15 REACTIES

 1. 2026-2036
  Functie elders
  Zonder insecten overleven we niet – en binnen tien, twintig jaar is het crisis
  H… uw minister van insecten.

 2. DDT had in zeer korte tijd massaal en op wereldwijde schaal gebruikt moeten worden om malaria te kunnen uitroeien. Inmiddels zijn insecten resistent geworden tegen tal van pesticiden, inclusief DDT.

  De oplossing ligt nu in biowarfare, het gebruik van natuurlijke vijanden, zoals schimmels en bacteriën, om malaria te bestrijden.
  https://youtu.be/ykPH56Udc60

   • Je kan beter de malaria parasiet (en andere parasieten) aanpakken dan de muggen uitroeien. Muggen vormen door hun grote aantallen een belangrijke voedselbron voor andere insecten en dieren.

    Die CRISPR techniek is prachtig en zou ook bij mensen kunnen worden gebruikt om erfelijke ziekten aan te pakken en onze andere eigenschappen (zintuigen, immuunsysteem, spierkracht, denkvermogen, etc) op te krikken. De Chinezen zijn vast de eersten die dit gaan proberen. 😁

  • Is het je weleens opgevallen dat een jaar of 20 geleden je auto na een rit onder de insecten zat?
   Dus of insecticiden resistent zijn voor insecticiden is maar de vraag…….

 3. De gehele gezondheidssector van de huisarts tot het ziekenhuis tot de farmaceuten en de wetenschap moet wat mij betreft doorgelicht worden. Alle informatie die ze verspreid hebben moet opnieuw tegen het licht worden gehouden. Het lijkt er verdacht veel op dat er meer ziektes zijn (ontwikkeld?) sinds zij bestaan en er komen er steeds meer bij. De mug daar zijn ze mateloos in geïnteresseerd. Het lijkt alsof ze vaccinatie hebben gekopieerd van muggen.

  De ziekte malaria wordt veroorzaakt via muggen. De ziekte dengue wordt ook overdragen door muggen en dat geldt voor meer virussen. Er zijn mensen die zeggen dat virussen niet bestaan en er zijn weer andere mensen die zeggen dat bijvoorbeeld het denguevirus is geïsoleerd. Niet zo lang geleden werden wij bang gemaakt voor tijgermuggen die verschillende virussen zouden overdragen. Daar heb ik al een tijd niets over gehoord. Misschien is dat project mislukt? Of op de achtergrond geraakt door corona?

 4. Was zij degene, die beweerde dat onderzoek aantoonde dat DDT de eierschalen van roodborstjes (o.i.d) zacht maakte, wat achteraf compleet verzonnen bleek ?

 5. Leuk verhaal maar weer es de halve waarheid imo.

  Ik zie hier namelijk NERGENS het woord: POLIO staan (of lees ik er overheen?)

  Polio wordt namelijk veroorzaakt door DDT en niet door muggen..

  >>> Author Jim West’s book, “DDT/Polio – Virology vs. Toxicology,” building on Dr. Morton S. Biskind’s 1950s research and testimony connecting DDT and polio, certainly makes one wonder.

  In the 1950s, paralysis said to be caused by a polio virus hit 10,000 people a year.

  West notes that the reduction in polio cases predates widespread polio vaccination, and seems to parallel the reduction in DDT production.

  A number of studies have established that DDT is a neurotoxin. Adverse effects on animals, like those in Rachel Carson’s “Silent Spring,” along with “potential human health risks” caused the EPA in 1972 to finally cancel the use of DDT here.

  If most polio was DDT-caused, rather than virus-caused, the 15 manufacturers, like Chisso, would have been on the hook for billions in damages. Lucky that a virus took the blame. <<<

  dailyfreeman.com/2021/03/31/letter-what-if-ddt-was-to-blame-for-polio/

  • DDT is ingezet als insecticide vanaf 1939. Polio bestond daar voor al.

Comments are closed.