Dit artikel is vrij speculatief. Het zijn losse gedachtes en waarnemingen. Deze kunnen dienen om uiteindelijk tot een beeld te komen van wat er gaande is. En wat er mogelijk nog komen gaat. Voor je conclusies kan trekken moet je informatie verzamelen. Dat probeer ik met dit artikel.

Het dilemma voor de Oekraïners

De Oekraïne heeft onder Stalin vreselijk geleden. Tijdens de Holodomor verhongerden tussen de 3 en 7 miljoen mensen. Het is dus verklaarbaar dat een deel van de Oekraïners blij was met de komst van de nazi’s. En dat men liever niet overheerst wordt door Rusland. Aan de andere kant. Hoe graag sterf je voor een door en door corrupt regime? En hoe graag geef je je leven als de kans op overwinning erg klein is?

militaire onbalans Oekraïne

Land- en luchtmacht moeten op elkaar zijn afgestemd. Het heeft weinig zin om duizenden tanks te hebben als je tegenstander het luchtoverwicht heeft. Dan kunnen de vijandelijke gevechtshelikopters zonder al teveel risico je tankmacht uitschakelen. En lopen jouw gevechtshelikopters bij iedere missie een groot risico. De luchtmacht van de Oekraïne stelt heel weinig voor. Dit betekent ook dat troepenverplaatsingen risicovol zijn. Een groot deel van het leger van de Oekraïne is in het oosten van het land gelegen, en kan indien het luchtoverwicht stand houdt zich niet al te gemakkelijk verplaatsen.

Maken “onze” stingers en Javelins het verschil?

Westerse landen leveren hoogwaardige anti tank raketten en Stingers. De vraag is hoe deze af te leveren. Per schip is te traag en de kans op onderschepping is groot. Durft het westen een luchtbrug aan? Twijfelachtig. Het alternatief is aflevering over de weg per vrachtwagen. De vraag is dan hoe groot de kans is dat deze hun bestemming bereiken. Als het wordt afgeleverd dan is de kans groot dat enkele raketten uiteindelijk in handen van Rusland vallen, met als gevolg dat geavanceerde militaire hardware kennis aan Rusland wordt geschonken.

de open grens

Verhuizen naar West Europa is voor veel Oekraïners aanlokkelijker dan ooit. Het zal voor de EU heel lastig zijn deze mensen tegen te houden. Nu en in de toekomst. Stel dat Rusland de oorlog wint. En miljoenen Oekraïners willen naar de EU verhuizen, en Rusland staat dit toe. Wat doet de EU dan? Gaat het net als Hongarije een vluchtelingen hek neerzetten? Het zal voor de EU heel lastig zijn deze mensen niet toe te laten. Hoe korter de oorlog duurt, en hoe menselijker Rusland de Oekraïners bejegent, hoe minder migranten. Een korte oorlog is op dit aspect te prefereren.

weinig burgerslachtoffers

Wat me opvalt is dat er tot nu toe maar weinig burgerslachtoffers lijken te zijn gevallen. We zien een pantservoertuig dat uit de bocht vliegt en een burgerauto verplettert. Maar zelfs dit slachtoffer heeft het er levend vanaf gebracht. Het pantservoertuig heeft geen wapens afgevuurd op burgers, terwijl dat heel gemakkelijk had gekund. We zien daarnaast een flatgebouw dat ergens op de zeventiende etage geraakt is door een kruisraket. Kruisraketten zijn duur en je gaat die niet verspillen aan een appartementsgebouw. Waarschijnlijk was de elektronische kaart die gebruikt werd om de vliegroute in te programmeren achterhaald. Kruisraketten vliegen vaak op een hoogte van 30 tot 50 meter. Het betreft hier een programmeerfoutje.

Manipuleert Amerika?

Thierry Baudet haalde onlangs de Hearthland theorie aan van Halford John Mackinder. Een cynische uitwerking van “divide et impera”. Verdeel en heers. Onder meer betekenend: zorg dat Moskou en Berlijn nooit samen zullen komen. Ik deel deze theorie met U maar doe er verder geen uitspraken over.

Een oorlog kent ook winnaars

De winnaars van deze oorlog zijn het militair industrieel complex, en de overheden die in een tijdperk van oorlog machtiger worden. Voor sommigen komt, zeker na corona, deze oorlog als geroepen. Er is weer een zichtbare vijand, Rusland. Met Putin als kwade genius. Dat doet het heel wat leuker dan een computerafbeelding van een virus. Het risico is dat als deze oorlog lang duurt, westerse politici wellicht de verleiding niet kunnen weerstaan om stoere taal uit te slaan. Door verdere troepenopbouw. Of door “incidenten” waarbij Rusland beschuldigd wordt van het neerschieten van bijvoorbeeld burgervliegtuigen. Het is in het belang van de stabiliteit dat deze oorlog in een paar weken voorbij is. Zo niet dan kan het uiteindelijk neerkomen op een nucleaire confrontatie.

Wat wil Rusland bereiken?

In eerdere artikelen had ik het over de noodzakelijke strategische diepte. Dat lijkt me het belangrijkste doel. Net zoals Amerika na de tweede wereldoorlog waar het kon in Europa militaire basissen vestigde, zal Rusland dat willen doen in de Oekraïne en in Wit Rusland. Wat ze verder willen is niet helder. Hoop geeft het feit dat burgerslachtoffers worden vermeden.

Google earth

Officiertje spelen? Zoek in google earth op Kiev en bepaal de beste invasieroute vanuit het noorden naar Kiev voor de Russen. En de beste defensieve posities voor de Oekraïners. Heb ik me gisteren enige tijd mee vermaakt. Er zijn veel bossen op korte afstand van de weg wat betekent dat je als invasiemacht niet alleen de weg moet veroveren maar ook de bossen geheel moet zuiveren van Oekraïners. Dit zou best wel eens kunnen tegenvallen. Hier kan Rusland het momentum verliezen. Zoom in op de luchtfotobeelden en speel strateeg. Wellicht ook dat de Russen daarom vliegvelden willen veroveren, kunnen ze een luchtbrug starten.

Anarchisme, is zo gek nog niet?

Het gevaar dat landen en regeringen vormen moge duidelijk zijn. Ik zou graag zien dat landen steeds kleiner worden. Dat regeringen steeds machtelozer worden. Dat legers vervangen worden door milities. Dat de bevolking inziet hoe gevaarlijk en nutteloos regeringen zijn. Dat op een gegeven moment als Rusland de Oekraïne of een ander land de oorlog verklaart niemand gaat. En de soldaten de grens niet oversteken. Dat niemand meer luistert naar heersers. Ik vond dit vroeger een heel naïeve gedachte. Echter, zijn de mensen die luisteren naar de overheid niet nog naïever?

Wat zijn uw overwegingen en opmerkingen die nuttig zijn om tot een oordeel te komen? Wat moet verder in de besluitvorming worden meegewogen?

100 REACTIES

 1. Deze oorlog kan niet lang duren. De Russische overmacht is zo groot, het was vanaf het begin al een verloren zaak voor Oekraine. Rusland heeft enkel als doel militaire installaties te vernietigen en leiders (de westerse marionetten) te verwijderen. De MSM tonen veelvuldig vluchtende en huilende burgers, maar ik denk dat zolang de voedselvoorziening op peil blijft deze mensen weinig te vrezen hebben.

  Dan zijn er zij die spreken over heldendaden wanneer men sterft voor zijn land. Nee, men sterft voor de belangen van oost of west. Die 13 doden op Slangeneiland zijn geen helden maar sukkels. De Oekraine is slechts slachtoffer in deze proxy oorlog. Het is niet de eerste, Syrie ging hieraan vooraf. Hoe vreselijk ook, deze oorlog … een gewapend conflict … zou toch plaatsvinden in deze confrontatie. Het is een logische stap in het verval van de VS.

  Ik zag gister in een item dat Volodymyr Zelensky als acteur president had gespeeld in een programma van de rijkste man van Oekraine. Geeft mij toch te denken dat hij bekend en goed genoeg was voor “the real deal”.

  • Die 13 op dat eiland moeten haast wel stront lazarus zijn geweest om een Russische oorlog vloot uit te dagen met je fuck you.

 2. Denk dat het allemaal met een sisser afloopt zolang Zelensky door krijgt dat de EU,VN, NAVO of de VS geen leger gaat sturen.
  Waarna hij eieren voor ze geld kiest en vervangen wordt.
  Ze zouden daarmee mogelijk ook een derde WO uitlokken als ze die wel zouden sturen.
  Die Putin is tegelijk ook zo gek als een deur, die laat zich niks voorschrijven door andere.
  Het zijn vooral stoer praatjes die ze hier hebben. Met Rutte wel bovenaan de lijst.
  In die boycot van geld stromen (swift) hebben ze ook niet echt zin in.
  Veel landen zouden hiermee hun eigen handel mee benadelen.
  Dit gaat niet zo lang meer duren, denk ik zelf. Maar ik kan er natuurlijk lelijk naast zitten.

 3. De EU heeft als VS vazal-unie zwaar gefaald. Zeer zwaar gefaald. De geprezen eenheid is niet aanwezig, zie Duitsland, Italie en in de Navo Turkije.

  De belangen van de EU en Rusland passen als puzzelstukjes in elkaar als je kijkt naar veiligheid, energie, technologie en voedselvoorziening. Zeker met het oog op de toekomst en de brug naar China is hier een win-win situatie van enorme proportie verkwanseld!

  Ik kan slechts hopen dat we snel wederzijdse belangen zullen erkennen. Mijn gedachten gaan uit naar de burgers en de moeders die zullen rouwen om hun verloren zonen. Zijn we toch nog een beetje samen.

 4. Ik blijk trouwens een tv te hebben uit de Oekraïne. Van het merk Strong.
  Verder een niet bijzondere witte tv maar vrij goedkoop en dus goed genoeg voor de slaapkamer.
  Dat vlaggetje stond overal op vermeld maar ik wist toen niet van welk land die vlag was.
  Dus ze maken daar blijkbaar ook nog iets.

 5. Ik kwam de toespraak van Poetin tegen waarin hij zijn aanval motiveert. Politici moeten natuurlijk altijd gewantrouwd worden, maar het komt op mij over als een redelijk eerlijk en ook redelijk overtuigend verhaal. Hij verwijst een paar keer naar extreme nationalisten en neonazistische groepen in de Oekraïne, blijkbaar ondersteund door het westen, waar wij hier heel weinig van horen, die de Russische bewoners in de Donbass en op de Krim lastig vallen. Poetin gaat dus niet de hele Oekraïne veroveren, maar de oostelijke delen bezetten en controleren. Tevens om een niet mis te verstaan signaal af te geven naar de westerse imperialisten dat het nu genoeg is geweest.

  https://www.frontnieuws.com/toespraak-van-poetin-24-februari-2022-nederlands-transcript/

 6. Ik lees diverse artikelen over de mentale gesteldheid van Poetin. Aan de ene kant dat hij alleen nog maar ja-knikkers om zich heen heeft. Want andere meningen zou hij niet om zich heen dulden. Deze lijkt mij niet geloofwaardig voor een oud-KGB’er die maar al te goed weet hoe met adviseurs en inlichtingen om te gaan.

  Andere artikelen hebben het er over dat Poetin kanker, parkinson of beide onder de leden heeft. Dat zou hem tot isolement gedreven hebben vanwege corona en angst voor besmetting en complicaties. Hierdoor ziet hij bepaalde dingen niet meer scherp. Zou waar kunnen zijn, maar is het waar?

  Iets dat ik mij persoonlijk afvroeg: Is het huidige beleid van Amerika en Navo/Nato wraak voor de communistische revolutie? Veel machtige families zijn bezit kwijt geraakt toen. Misschien wil men wraak voor de moord op de Romanovs. In dit soort geopolitieke spelletjes en grote belangen is 100 jaar geen lange termijn. Misschien willen bepaalde bedrijven en families de grondstoffen van Rusland in handen krijgen voordat de Chinezen dat doen?

  • Nee, het lijkt me geen wraakactie. Ik denk dat the Heartland theorie van Mackinder wel als basis geldt voor de geopolitieke strategie van de VS. Daarnaast hebben we de globalisten die eigenlijk een wereldregering willen om daarna een circulaire economie op te tuigen samen met uiteindelijk populatiecontrole en transhumanisme (wat is er nu meer lollig dan grootschalige sociale en politieke experimenten uitvoeren).

   We moeten niet vergeten dat Rusland in 1990 bij de NAVO wilde maar niet werd toegelaten. Ook maakte Rusland deel uit van de G8, waar ze in 2014 zijn uitgeflikkerd. Blijkbaar wil meneer Poetin niet leuk meespelen met de globalistische plannetjes. Sindsdien wordt hij overal van beschuldigd. Hij is een dictator die verkiezingen manipuleert en leest persoonlijk de emails van Hillary Clinton. Het zijn overduidelijke smeercampagnes.

   In dit geval komen de Heartland theorie en de globalistische agenda bij elkaar en kan misschien een belangrijke tegenstander uitgeschakeld worden. Eerlijk gezegd lijkt mij de kans groter dat het westen zichzelf uitschakelt, net zoals het VK dat heeft gedaan bij de vorige eeuwwisseling.

  • Ik denk dat de NAVO en de NATO te rationeel en onderkoeld is, om over ‘wraak’ te gaan.

   Sindsdien wordt hij overal van beschuldigd. Hij is een dictator die verkiezingen manipuleert en leest persoonlijk de emails van Hillary Clinton. Het zijn overduidelijke smeercampagnes.

   Hij is degene die nu aanvalt, niet het westen. Ze maken hem zwart en vaak onterecht? Uiteraard, maar hij is nu de agressor

   En hij gaat zich hier op stuk lopen, denk ik. Ik denk dat hij de Oekraïners onderschat heeft

   Jij stelt Rusland tegenover de globalisten. Maar alle grootmachten zijn een soort globalisten. Het zijn allemaal ‘de globalisten’. Ze willen allemaal hun invloedssfeer vergroten, ten koste van alles en iedereen.

   Ja, maar Poetin is tenminste niet woke en niet LHBTQ en niet WEF en niet transhumaan etc, etc. Zal best allemaal, maar hij is nu degene die onze toekomst in gevaar brengt, met zijn oorlog ellende. Als dit uit de hand loopt, is heel Europa dus ‘de sigaar’ hé. En dat komt dan door zo’n Poetin.

  • Een oude spreuk zegt: “Wraak is een gerecht dat koud wordt opgediend.” Soms ijskoud. Soms draait wraak niet om geld maar om eer. Een vernedering die wordt vereffend. Een familielid of vriend voor wie wat rechtgezet wordt.

   Een andere spreuk zegt: “In tijden van oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer.” De situatie in Oekraine is gecompliceerd. Hoe zit het werkelijk? Stuurt Poetin werkelijk massaal dienstplichtige jochies van 20 naar het front? Of is dat “beeldvorming”?
   Zoals deze kop: “‘Russen dreigen met laten neerstorten van ISS op Europa.” Lijkt mij een lulverhaal.

 7. “Ik zou graag zien dat landen steeds kleiner worden. Dat regeringen steeds machtelozer worden. Dat legers vervangen worden door milities.”

  Jammer genoeg worden landen niet tegelijkertijd allemaal wat kleiner. Ook blijven ze niet klein. Er zullen altijd grotere en sterkere partijen zijn die op enig moment kunnen besluiten een nabijgelegen zwakkere partij in te nemen. De vraag die beantwoord moet worden is hoe je als kleine entiteit te verdedigen tegen een grote speler? Zwitserland geeft al enige tijd het goede voorbeeld, maar als Frankrijk ooit besluit binnen te vallen, dan is het toch snel afgelopen met ze, vrees ik.

  • Youp

   Het idee was dat de irrationaliteit van de natiestaat, vervangen zou moeten worden door de rationaliteit van de vrije interactie. Hoe precies? Ja, dat zou dan uitgezocht moeten worden. Stapje voor stapje.

   Zwitserland geeft al enige tijd het goede voorbeeld, maar als Frankrijk ooit besluit binnen te vallen, dan is het toch snel afgelopen met ze, vrees ik.

   Ben ik met je eens

 8. Rusland is niet gediend van Amerikaanse agressie aan haar grenzen. Als de Russen raketten willen plaatsen in Cuba of Mexico zijn de Amerikanen ook niet blij.

  De Russen hebben het over ‘inzet van speciale eenheden’, niet over een oorlog. Het doel is om Russische militaire bases in te richten in Oekraine en een Neurenberg proces voor alle misdaden gepleegd tegen Russischtaligen.

  Verder: er waren, onder meer, 100 Britse militair specialisten actief in Oekraïne om de Oekraïners te leren hoe ze schepen konden saboteren. Volgens mij is dat gewoon terrorisme.

  Het Westen wilde de beer uit zijn hol hebben, het is gelukt. Als de Amerikanen hier geen antwoord op hebben is het voorbij met de Amerikaanse dominantie in Europa. We wachten af hoe het verder gaat.

 9. Beste Ratio,

  Gezien de nepnieuwsverspreiders die op deze site een podium krijgen, verzoek ik je om mijn account definitief te verwijderen. Ik wil hier niet meer mee geassocieerd worden.

  • Je kan alles wel nep nieuws noemen waar jij het niet mee eens bent, maar kom dan eens met het echte nieuws.
   We wachten er nog steeds op. Nog geen 1 link gezien van jou met het echte nieuws.

  • Beste Winston.

   Ik vind het jammer dat je gaat. Volgens mij zijn de grootste nepnieuwsverspreiders nog altijd de overheden. Zeker als het om oorlogen gaat. Juist dan is het zaak om kritisch te zijn. Het is niet te ontkennen dat de NAVO de afgelopen dertig jaar enorm is uitgebreid. Hoe mensen dan geloven dat het Rusland is, die de agressor is, dat kan ik niet begrijpen. Zeker niet gezien al die oorlogen die Amerika is begonnen. Amerika is veranderd, het verovert keer op keer landen. Of begint oorlogen, en vernietigt landen. Wat dat betreft is de score de afgelopen jaren iets als Amerika 4, Rusland 1. Amerika brengt niet altijd vrede en vrijheid. Natuurlijk is het heel fout dat de Oekraine wordt aangevallen. Diep triest voor de gewone Oekrainers.

   In dit artikel speculeer ik inderdaad. De weinige info die er is probeer ik te verbinden, vandaar mijn google earth onderdeel, mogelijk vindt er nu een keiharde strijd plaats om de wegen en de bossen erom heen richting Kiev te veroveren. Mogelijk hebben de Oekrainers gelijk met drieduizend dode Russen en 100 kapotte tanks. Als die harde strijd en de vele doden uiteindelijk inderdaad waar blijken te zijn, geef vrijspreker dan weer wat krediet.

  • @Winston

   Had je gewoon die pfizer troep niet moeten nemen.

   Waar kan ik op de Vrijspreker een account aanmaken?

  • Winston. Het feit dat je met ons spreekt, maakt niet dat iemand je met ons zal associëren. Jij bent ons niet, zegmaar.

  • Twee vragen waar is het nepnieuws in dit artikel en waar zijn de accounts?

 10. Oekraïense mannen tot 60 jaar zijn verplicht deel te nemen aan de strijd, voor de belangen van de VS. Het lijkt erop dat er massaal geweigerd wordt. En terecht.

 11. Poetin in 2014: ‘Lviv is een Poolse stad’. Lviv is ook een Poolse stad, historisch gezien dan. Lviv ligt nu in Oekraïne. Het onderwerp kan maar zo weer naar voren komen, de Polen zijn het echt niet vergeten. De Polen kunnen nu theoretisch zo naar binnen lopen en Lviv pakken. ‘Lviv is een Poolse stad’. Het terug pakken is geen oorlog maar hereniging of zoiets, ‘bescherming van de Poolse stad Lviv’. De Amerikanen weg uit Polen en dan krijgen de Polen Lviv. We wachten af.

 12. Het lijkt erop dat het historisch besef dat Fransen en Duitsers in ieder geval nog wel hebben, bij Amerikanen totaal ontbreekt. Ik ben erg benieuwd hoe die (waarschijnlijk totaal verouderde en nogal onbruikbare) laser manpads in Oekraine moeten geraken, want iedereen die eraan meewerkt gaat daar een prijs voor betalen.

  Servië en de provincie Kosovo, kan ook weer op gaan spelen. Een tijdje terug een verhaal gelezen dat ‘op de Balkan Russische tanks met bloemen zouden worden onthaald’. Als duidelijk is dat je Amerikanen zo eruit kunt trappen ontstaat er een nieuwe machtsbalans.

  Die gaspijpleiding zou door Roemenië lopen, en Roemenië zou daar veel geld voor krijgen. Maar dat ging niet door vanwege Amerikaanse druk. Oostenrijk-Hongarije heeft ongetwijfeld al contact met de oude buren: Rusland.

  Maar laten we eerst even afwachten waar de Amerikanen mee komen. En, even afstand houden van Volkel. Want dat wordt helemaal aan gort geschoten als daar aanleiding toe mocht zijn.

 13. Over anarchisme gesproken

  Proudhon en Tucker wilde de natiestaat en het kapitalisme (wat jullie corporatisme noemen) vervangen voor een wereld gebaseerd op vrijwillige interacties en contracten. Een rationele wereld, gebaseerd op wederzijds nut. Niet een wereld gebaseerd op arbitraire hierarchie en bijgeloof. Dit zou vervolgens een gradueel proces zijn. Een emancipatieproces, van sublieme proporties.

  Wat we in ieder geval wel al kunnen zien, is een aantal dingen. Provincies zijn niet altijd op één lijn met regeringen. Iets dat in theorie niet het geval is. In theorie is de provincie op een lijn met de grootmacht. Hier zit al een (onbewust) vleugje anarchisme in. Het feit dat een provincie zich afzet tegen een staat. Mensen handelen soms per ongeluk anarchistisch. Een burgemeester die de QR politiek weigert en op zijn/haar eigen morele kompas afgaat, is al een anarchist. In tijden van crisis, laten mensen ineens een anarchisme zien, kunnen we zeggen.

  Het tweede wat we kunnen zien. Hoe belangrijk wapenbezit is! Iets dat de founding fathers (founding fathers waren soort van milde anarchisten. Althans, Jefferson had anarchistische trekjes) al zagen. Stel nou dat iedere Oekraïner, in iedere flat, een AK47 heeft. Dan wordt het allemaal ineens een heel ander verhaal.

  Het verhaal is altijd inderdaad, anarchisme is naïef. Ja, maar naar Irak gaan, omdat ‘de staat’ dat zegt en daar dan op een bermbom lopen, dat is niet naïef? Sorry voor mijn harde woorden, maar het moet even gezegd worden. Ik wil niet militairen kwetsen, maar ik ga ook geen blad voor de mond nemen.

  Ik zou graag zien dat landen steeds kleiner worden. Dat regeringen steeds machtelozer worden. Dat legers vervangen worden door milities.

  Het idee van het gradualisme, zou zijn dat de staat vervangen word voor de samenleving. Het besturende orgaan, zou opgaan in het zelfbestuur van de samenleving. Staat en samenleving staan los van elkaar, alleen samenleving zou overeind moeten blijven.

  Heel langzaamaan, zou de staat kleiner worden en uiteindelijk opgaan in provincies en die provincies zijn dan autonoom etc, etc. Is dit mogelijk? Jij en ik weten niet precies wat wel en niet mogelijk is.

  Ik denk alleen wel dat je kan zeggen dat: hoe groter de verbanden, hoe gevaarlijker ze worden. Als Poetin de baas was van ‘een provincie’, of ‘een sekte’, of ‘een gemeente’, hadden we minder problemen. Nu is hij de baas van een grootmacht. Een grootmacht die graag bommen werpt.

  Over het leger gesproken. Ik heb niets tegen een leger, als ik maar niet gedwongen word om mij erbij te voegen. Als er maar geen dienstplicht is. En dat is er nu wel. .

   • Zelfbeschikkingsrecht kun je gewoon op ieder moment zelf claimen. Meestal komt dat tot uiting door gewoon ‘nee’ te zeggen, of weg te duiken, als ze je zoeken om de wapens op te nemen, te strijden voor het Amerikaans imperialisme.

   • Ja, misschien kan je dat zeggen. Pjotr Kropotkin (de anarcho communist) constateerde dit al min of meer. Hij zei, omdat wij afstammen van primaten, functioneren wij het beste in kleine, overzichtelijke gemeenschappen. Dit is iets dat ook libertariers het met hem eens zouden kunnen zijn.

    Vanuit de biologische/darwinistische lens gezien, is de natiestaat onhoudbaar.

   • Nayo, de meeste mensen willen als slaaf leven. Kijk maar naar de mondkapjes. Het is zo simpel, zo laagdrempelig om gewoon te zeggen: ‘ik doe het niet’. Kapjes op als de overheid het zegt, kapjes af als de overheid het zegt. Een soort BDSM-relatie of zoiets.

    Zelfbeschikkingsrecht is dus niet voor iedereen, maar voor slechts een zeer beperkt deel van de bevolking.

   • Dan denk je een beetje in de Nietzsche richting. Het idee dat er meesters en slaven zijn en dat algemene emancipatie onzin is. Een nogal moeilijke filosofische vraagstelling. In hoeverre kan de mens zich bevrijden? In hoeverre is verlichting mogelijk?

  • @Nayako. Dank voor je reactie. Ik zie economische vrijheid, individuele vrijheid en het NAP als leidend. Mensen die via hun wens tot economische vrijheid bij deze site komen hebben soms nog een collectivistisch trekje, zoals conservatisme, nationalisme en cultureel conservatisme. Mensen die via individuele vrijheid bij deze site komen, zeg vanuit het anarchisme, hebben soms problemen met onze interpretatie van de economie.

   Adam Smith, de vader van het klassiek liberalisme had het niet voor niets over “the wealth of nations” en niet over de welvaart voor het individu. Dit betekent dat mensen die via klassiek liberalisme hier terecht komen het lastig hebben met het individuele vrijheidsaspect. De mens als soeverein individu.

   mbt Kropotkin, Kropotkin meets Dunbar: https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_getal_van_Dunbar

   • Mensen die via hun wens tot economische vrijheid bij deze site komen hebben soms nog een collectivistisch trekje, zoals conservatisme, nationalisme en cultureel conservatisme. Mensen die via individuele vrijheid bij deze site komen, zeg vanuit het anarchisme, hebben soms problemen met onze interpretatie van de economie.

    Goede observatie

    Adam Smith, de vader van het klassiek liberalisme had het niet voor niets over “the wealth of nations” en niet over de welvaart voor het individu.

    Het boek heette ’the wealth of nations’. Niet ’the well being of individuals’

   • Ik ben hier toevallig terecht gekomen omdat ik de artikels wel goed vond met vaak interessante reactie.
    Vrijheid vind ik iets vanzelf sprekend, wat het helaas niet altijd is.
    Ik vind wel dat hier vaak soms oeverloos gediscussieerd kan worden over wat liberalisme nou precies is en waar het aan moet voldoen.
    Daar bemoei ik mij dan ook niet mee. Ik ben het er in grote lijnen mee eens.
    Maar daar is dan ook deze site op gericht.
    En verder is dat ook maar een mening van mij.

  • Had je die beelden gezien van die tank, die over een auto heen reed? Ik was hier erg van geschrokken. Wat een teringzooi allemaal. Ik voel me ook weer helemaal opgefokt, sinds deze oorlog, serieus.

   • Volgens mij was dat een Oekraïens voertuig, dat op de vlucht was.

   • De Russische voertuigen hebben de letter Z op alle kanten van het voertuig staan, aangebracht met een rollertje en witte verf. Op kapotgeschoten voertuigen was ook de letter Z aangebracht, maar met een spuitbus. Vrijwel zeker gaat het dus om kapotgeschoten Oekraïense militaire voertuigen, en dan willen ze het in het filmpje erop laten lijken dat het om ‘een overwinning op de Russen gaat. Ze hadden even geen rollertje.

    Het enige echte filmpje dat ik tot nog toe heb gezien is schade aan een Russische gevechtshelikopter, een vrij nieuwe. Flinke schade aan één zijde, vrijwel zeker door een raketinslag, maar is toch nog in staat geweest om verderop een noodlanding te maken. Bemanning zal uiteraard opgepikt zijn door een andere helikopter. Ik geloof dat het een Russisch filmpje was, niet Oekraïens, want die blijven wel uit de buurt van zoveel vuurkracht.

    Als je eenmaal doorhebt dat je aan het strijden bent voor het Amerikaanse imperialisme, dan is het zo klaar, lijkt me.

    Filmpjes kunnen net als foto’s nep zijn. Is een vliegtuig neergestort, filmpjes graag van de restanten. Iedereen kan van alles roepen.

 14. Veel Nederlanders geloven dat de MH-17 door door Poetin gesteunde separatisten is neergehaald met een BUK-raket. Met een gemiddeld IQ van 100 zou je toch iets meer denkcapaciteit verwachten.

 15. Link naar de 30 jaar oude manpads die Nederland stuurt:

  https://www.geenstijl.nl/5163785/fototopic-dit-zijn-de-nederlandse-stinger-luchtafweerraketten-die-we-aan-oekraine-geven/

  Je kunt daar geen moderne gevechtshelikopter mee neerhalen, de laserstraal wordt automatisch omgeleid. Bovendien word je helemaal aan gort geschoten zodra je een laserstraal op een moderne gevechtshelikopter richt. Daar komt bij dat moderne Russische gevechtshelikopters behoorlijk bestand zijn tegen raketaanvallen, zie filmpje helikopter maakt noodlanding.

 16. Enkele dagen geleden plaatste Geenstijl nog wat nuttige links in de artikelen. Dat is helemaal verdwenen. Wat rest is stompzinnige pro-Oekraïne propaganda, nepfilmpjes. https://www.geenstijl.nl/5163779/niet-okay/ Ze schilderen een Z op een oude vrachtwagen en beweren dat het een buitgemaakte Russische legertruck is.

  Wat er echt op de grond gebeurt is onduidelijk. De Russische staatsmedia, KP.ru, laat ook niet veel los. Of dat verhaal van die Tsjetsjenen waar is, geen idee – ik zie het in ieder geval niet op KP.ru.

  Wat is het volgende? Poetin gooit baby’s uit het raam, schopt ijsbeertjes dood? Mensen geloven dat gewoon.

   • Als je pa beroeps soldaat is dan wordt je opgevoed met het idee dat de Russen je grootste vijanden zijn.
    Ik dacht dat dat ik 1981 nog aanwijzingen in dat handboek had staan hoe je ze kon herkennen en wat je dan moest doen.
    Ik denk dat dat er achter zit bij sommige.
    Heel veel Nederlanders hebben dat mee gekregen tijdens hun dienstplicht.

   • Ze noemen dat russofobie. Een weekendje Moskou en dan is hun zeepbel wel geploft. Maar dat soort mensen gaat natuurlijk NOOIT een weekendje Moskou doen. Ze blijven hangen in ‘Poetin is gek geworden, Poetin is een doodlopende weg ingeslagen, het is nu snel afgelopen met Poetin, enz. ‘ De realiteit niet onder ogen willen/kunnen zien.

    En dan vragen ze ‘vind jij het goed dat Poetin ijsbeertjes doodschopt?’, helemaal overtuigd van hun gelijk. Kleutermentaliteit, infantiel. Wen er maar aan want het gaat niet veranderen.

    ‘Ik ga mijn lidmaatschap op Vrijspreker opzeggen’. Als hij betalend lid was, dan heb je het ergens over. Anders niet. Binnenkort een vergadering over hoe het met Vrijspreker verder moet zonder Winston?

 17. Ik ben een paar maal zakelijk in Rusland geweest. In Moskou, Stalingrad en Perm. Aardige mensen die helemaal niet op oorlog zitten te wachten.
  Dat de oorlogsmisdadiger en opvolger van Hitler, Poetin, geen enkele rekening houdt met mening van zijn burgers wisten zij ook al. Het was gevaarlijk om je mening te geven, werd me verteld, want de muren hadden oren.
  Ik heb vanmorgen de petitie tegen Poetin ondertekend; hierin wordt opgeroepen om hem te verjagen en voor het tribunaal in Den Haag te halen. De kans dat dit gebeurt is klein maar hij moet hoe dan ook weg, op welke manier dan ook! Hopelijk wordt hij vermoord door Russen die hem zat zijn.

   • Sommige anarchisten hadden toen het idee dat als je de heersers vermoordt, er vanzelf een anarchistische heilstaat tot stand komt. Achteraf gezien was dat natuurlijk naïef.

  • Waarom zouden we jou kritiek kleineren?
   Jij kan die Poetin niet zien of luchten. Dat mag toch. Dat is jouw mening.
   Maar alles simpelweg nep nieuws noemen is wel heel erg makkelijk natuurlijk.
   Vertel dan ook waarom jij het nep nieuws is of kom het het echte nieuws.
   Dat doen ze namelijk in Den Haag en in de EU ook. Alles nep nieuws noemen zonder uitleg.
   Ben je het er niet mee eens of denk je er anders over, dan noem je iets gewoon nep nieuws.

   • De laatste filmpjes van ‘gevangen genomen Russen’ lijken mij allemaal nep. De meeste Oekraïners zullen blij zijn als dit gedoe voorbij is, als de Amerikaanse puppets weg zijn.

  • Natuurlijk is Putin een gevaarlijke psychopaat die over lijken gaat. Ik ben geen fan van leiders en ik ben geen fan van Putin. Het liefste zie ik een vrij zelfstandig Oekraïne. Dat buiten de EU blijft. En daar sta ik niet alleen in, tijdens het referendum omtrent het associatieverdrag was een meerderheid van de stemmers tegen het associatieverdrag. Oekraïne is misleid door het westen, de EU, denkende dat ze wel gesteund zouden worden. Niet dus, ze laten de Oekraïne vallen als een steen. De Oekraïne is volgens mij een pion op het schaakbord van gewetenloze heersers. De zoveelste proxy oorlog.

   Wat Hiddema niet vermeldt is dat er tijdens de tweede wereldoorlog veel Oekraïners juist als partizaan tegen de nazi’s vochten, zelfs na de holodomor. Het is complexer dan hij verklaart.

   • ‘Het liefste zie ik een vrij zelfstandig Oekraïne.’

    Dat behoort dus niet tot de mogelijkheden. Je zit in de Amerikaanse invloedsfeer of in de Russische. En dat wordt dus nu uitgevochten. Afwachten wat de Amerikanen gaan doen. Taiwan komt er mogelijk ook nog aan.

    De Amerikanen zijn hun militaire superioriteit kwijt, en dan krijg je dit soort toestanden. Je kunt je afvragen wat de dollar nog waard is.

   • Dat behoort dus niet tot de mogelijkheden.

    Misschien zou Oekraïne als staat als zelfstandiger zijn, als de bevolking bewapend was. Als de bevolking wapens mocht hebben. Dan wordt het moeilijker om zo’n land binnen te vallen, als in iedere wijk, in iedere flat 600 bewapende burgers zitten.

   • Nayo, probleem is de Amerikaanse agressie vanuit Oekraïne jegens Rusland.

   • Het kan me niet schelen, wiens ‘schuld’ dit alles is. Ik wil gewoon niet dat dit escaleert.

 18. Ik heb ‘m gevonden die petitie.
  62 krabbeltjes hebben ze daar al binnen gehaald dus dat wordt geheid een succes.

  Klaag President Poetin aan bij het International Court of Justice
  62 ondertekeningen
  Gezien de recente barbaarse Russische activiteiten (misdaden tegen de mensenlijkheid en tegen een soevereine staat) in Oekraine lijkt ons een snelle aanklacht bij het International Court of Justice een stap die direct ondernomen miet worden.
  https://petities.nl/petitions/klaag-president-poetin-aan-bij-het-international-court-of-justice?locale=nl

 19. Poetin moet dus weg, volgens Winston. De serieuze alternatieven met echte aanhang in Rusland: Zirinovski en de communisten. Kies maar. Westerlingen komen dan aan met één of andere westerse pion die helemaal geen aanhang heeft in Rusland. Pussy Riot.

  • Ik stop met verder reageren. Ik voel me veel te goed voor jullie domheid.

   Fuck you

   • Maak eerst even die keuze Winston: Zirinovski of de communisten.

   • Mijn stelling: Oekraïne is historisch en cultureel onderdeel van Rusland. De Amerikanen moeten daar weg.

   • Doei, ben je nou nog niet weg.
    Maar blijf je hier verder nog wel als takkie reageren.
    Die zou ik anders echt gaan missen.

 20. En weer een filmpje, ‘waarin Russen een supermarkt plunderen’. Zo kan ik ook een filmpje maken: ‘Russen aangekomen in Scheveningen’.

  • Vind het allemaal nogal meevallen als ik die beelden zie.
   Er staan er hier meer bij de kassa op een gemiddelde doordeweekse dag.
   Hier waren ze al massaal wc papier aan het inslaan na 1 corona maatregel waardoor het echt overal uitverkocht was alsof het oorlog was.
   En dan ging het nog niet eens om een oorlog.

  • Wat ik interessant vind aan dit soort video’s is dat je min of meer live kan zien wat er gebeurt wanneer het gebeurt. Mensen kunnen daar ook ‘live’ op reageren. Vroeger kwam oorlogsnieuws veel later en was het front vaak ook figuurlijk ver weg. Laat staan dat het zichtbaar was.

   Poetin is met een oorlog met veel zichtbaar leed op video een PR ramp op zijn hals aan het halen. Die gaat weer vooraf aan gezichtsverlies en verlies van meer. Het lijkt er ook op dat mensen oorlog steeds minder moreel accepteren. De slachtoffers hebben namen, gezichten, en praten op video tegen je. Daders ook. Zolang big tech de boel niet weg censureert. Het voelt dichter bij. Je zou het vooruitgang kunnen noemen.

   En dan nu naar buiten. De zon schijnt en de vogeltjes fluiten…

  • ‘Vind het allemaal nogal meevallen als ik die beelden zie’

   Dat soort verslaggeving vind je niet in de MSM, die willen alleen maar drama, extreem drama.

   • Maar wat vond je zelf van die beelden.
    Zag er allemaal niet zo onheilspellend uit met een bevolking in de diepste ellende en nood.

   • Leuk dat ze even alles opneemt en het op Youtube zet. Misschien moet Winston het ook even kijken, dan wordt hij misschien wat rustiger.

   • Die bekijkt het niet eens maar zet het direct weg al nep nieuws.
    Als je meteen weet dat het toch nep nieuws is, dan hoef je ook niks te bekijken.
    Je weet hoe het werkt hé, vinger in je oren en heel roepen dat het nep nieuws is.
    En als je dat dan maar vaak genoeg opschrijft gaan misschien andere het ook vinden.
    Zo werkt het vaak wel.

 21. Weer een prima artikel onderbouwd met feiten en onderzoekingen, iets dat de moderne journalistiek níet meer doet, dat is allemaal sentiment, sensatie, ‘hart van nederland’ en propaganda.

  Onderstaand deel van het artikele klopt volledig!!!

  “Ik zou graag zien dat landen steeds kleiner worden. Dat regeringen steeds machtelozer worden.”

  Als je iets van geschiedenis weet, weet je ook dat álle oorlogen begonnen werden door grotere, machtigere landen; net als de miljardair die nóg meer miljarden wil, willen zulke landen nóg meer macht, invloed en gebied.
  Dat begon al met de oude Perzen, waarin op een gegeven moment de heerser Xerxes zó machtig was dat niet alleen zijn onderdanen maar ook hij zelf dacht dat hij een god was, tot de Griekse stadstaten daar bij de zoveelste inval een einde aan maakten https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Thermopylae_(480_v.Chr.)

  Stel dat landen niet groter waren dan Belgïe of Nederland, dat waren er geen supermachten, geen ‘godachtige’ heersers (ook al heten ze dan president), waren er geen grote legers, kon er geen gróte dictatuur ontstaan, móesten landen met elkaar samenwerken en onderhandelen, bestond er geen ‘geo-politiek’ om nog meer macht te krijgen, omdat die te versnipperd was. Voor de politiek zélf en voor de machtigen was dit zeer ongunstig, hun streven naar nog meer macht zou heel erg moeilijk gemaakt worden. Ze zouden niet kunnen dreigen en manipuleren richting buurlanden, ze zouden weinig macht hebben over hun bevolking omdat ze daarvoor te weinig militaire middelen zouden hebben. Voor de gewone mens zou het een zegen zijn, hij zou gewóón zijn leven kunnen leiden.

  Als het dan ook nog mogelijk zou zijn om gemakkelijk naar een ander landje te verhuizen zou je pas échte democratie hebben. Als de mini-machtigen in één landje doordraaien zouden mensen in grote aantallen naar het buurland kunnen verhuizen en hen zo meteen afstraffen.

  • Zo iets hadden we al voordat we met de EU te maken kregen die ons hun wil oplegde.
   Toen landen nog met elkaar moesten samenwerken en onderhandelen.
   Dat noemde we de EEG of de Benelux.

 22. O ja, niet geheel onbelangrijk: een atoomexplosie herken je aan een zeer felle lichtflits.

Comments are closed.