Het kaartje hieronder laat zien welke landen sancties opleggen aan Rusland. Dat zijn de groene landen. Geen enkel land in Zuid Amerika heeft sancties opgelegd (behalve Frans Guyana maar dat is onderdeel van Frankrijk). Zelfs de handelszone NAFTA/USMCA is verdeeld, Mexico doet niet mee aan de sancties. Afrika doet niet mee. De Arabische wereld en Turkije doen niet mee. Japan is het enige Aziatische land dat meedoet. De grootmachten China en India doen niet mee.

Afbeelding via Wikimedia Commons

De sancties zijn een westers fenomeen. Het westen plaatst zich gedeeltelijk buiten de wereldorde. Het westen voert censuur in door RT te blokkeren. Het westen houdt burgers verantwoordelijk vanwege hun afkomst. Dit is discriminatie. Sporters mogen niet meedoen, en van rijke Russen worden geld, onroerend goed en andere eigendommen in beslag genomen. De boycot zal zorgen voor prijsstijgingen van voedsel. Dit zal vooral slachtoffers maken in de derde wereld.

De cui bono vraag. Het militair industrieel apparaat is de grote winnaar van de toegenomen spanningen. Nadat de big pharma de afgelopen twee jaar de wereld beheerste, is de winst thans aan het militair industrieel apparaat. Zalig zijn de vredestichters. Verdoemd degenen die zich laten bang maken en meegaan in het narratief.

NB: mocht u dit geen leuk artikel vinden. U geloofde waarschijnlijk dat er WMD waren in Irak. U geloofde waarschijnlijk dat de Afghanen blij waren met de westerse “bescherming”. U geloofde waarschijnlijk dat het westen Libië en Syrië geholpen hebben. En U gelooft nu waarschijnlijk dat de sancties helpen en nuttig zijn. Of in ieder geval een morele plicht. U gelooft wellicht zelfs dat Vrijspreker pro-putin is, of pro-russisch, want ieder die een nuancering durft aan te brengen is immers verdacht.

9 REACTIES

 1. Met dit soort sancties hebben we vooral onszelf; Poetin kan zijn olie en gas prima kwijt aan China.
  Maar de sancties passen ook prima in de dubbele groene agenda van de EU en GL en D66. De VVD en CDA lopen braaf mee. We worden belazerd waar we bijstaan.

 2. Het begint zo langzamerhand duidelijk te worden dat alles bij elkaar hoort: de oorlog in de Oekraïne, covid19, klimaathysterie, massa-immigratie, de gelijkgeschakelde media, verkiezingsfraude, Ook worden de aanwijzingen sterker dat het gepland en gedirigeerd wordt vanuit de Council on Foreign Relations. Het is de aloude wens tot werelddominantie door, in dit geval, de VS. Dergelijk ouderwets imperialisme wil je heden ten dage graag verbergen dus laat je het uitvoeren door supranationale organisaties als de NAVO, de WHO, het WEF en al die anderen. Omdat de achterliggende ideologie technocratisch is, naast naakte machtspolitiek, zal de one-world-government moeten leiden tot een biotechnologische dictatuur, trans-humanisme en uiteindelijk post-humanisme. Het gaat ze niet lukken. Het stervende Westen zal het afleggen tegen het Oosten. Laten we hopen dat er geen grotere oorlog van komt want Europa ligt er weer eens precies tussen in.

  Wat missen ze in Rusland nu eigenlijk door die sancties? Grondstoffen hebben ze zelf en het meeste spul wordt in China en andere Zuidoostaziatische landen gemaakt. Wanneer je als Rus een Apple computer wilt kopen zal dat misschien niet in een keer kunnen, maar je kunt het waarschijnlijk wel via een bedrijf of persoon in een ander Aziatisch land kopen. Dat is toch allemaal niet zo moeilijk te omzeilen.

  • Het westen meent wel van zichzelf dat het zo ontzettend modern en bij de tijd is, maar 87% van de wereld ziet dat heel anders. Onze moderniteit is vooral uiterlijk met mooi onderhouden wegen, gebouwen en in West-Europa vooral een aangeharkte natuur, waar iedere boom onderhouden, geteld en gelabeld is. Zelfs hoeveel vogels er wanneer, hoe en waarheen vliegen wordt geteld…

   Intussen is ons denken gericht op het verleden, toen de westelijke wereld nog in % een redelijk aantal van de wereldbevolking had, toen we nog als énige de modernste technologie hadden, toen we als énige economisch het sterkste waren, toen onze culturele beschaving en vrijheid nog een voorbeeld waren voor veel delen van de wereld. Letterlijk álles uit het rijtje in deze alinea ‘war einmal’ zoals ze in het Duits zeggen. Wat overblijft is het imperialisme van het verval: het verval van het aandeel in de wereldbevolking, verval van de beste technologie, economie, cultuur en vrijheid… én het zich krampachtig vasthouden aan de ‘positie’ van het verleden, zoals nu blijkt alweer met geweld.
   We hebben nu een ‘diensteneconomie’, die kan echter alleen bestaan als de niet-westerse landen zorgen voor alle dingen voor het dagelijkse leven; ons vermogen tot iets fysieks produceren hebben we uitbesteed aan Azië, veel van onze landbouwgrondstoffen aan Zuid-Amerika, onze grondstoffen aan de halve wereld en Rusland. Nú blijkt echter dat de rest van de wereld niet meer zo gecharmeerd is van ons en het automatisme dat ‘ze’ ons wel volgen blijkt opeens verdwenen…. en daarmee de Westerse machtsfantasiëen. We hebben bijna geen grondstoffen, zeker de EU niet, onze technologische voorsprong is er nauwelijks nog, net als ons productievermogen en de rest van de wereld zit ook niet te wachten op onze luchtbel-diensteneconomie. Als de internationale handelswereld nu langzaam maar zeker inderdaad van Westerse valuta af gaat stappen dan zal blijken dat het Westen zijn eigen neergaande spiraal nu zélf heeft versneld.

 3. De Verenigde Naties schatten dat de mondiale populatie eind 2022 de 8 miljard zal passeren. In de Westerse Wereld, zoals in het kaartje in groen aangegeven, wonen nog geen 1 miljard mensen, dat is 12,5% van de wereldbevolking…… Jaja, de héle wereld doet mee zeggen ze dan, het blijken alleen maar de grootste schreeuwlelijken te zijn die de grote media in handen hebben zodat het lijkt in die landen alsof de héle wereld dat denkt.

  Wat zouden die ruim 87% van de mensheid in de grijs gekleurde werelddelen niet denken van ons: het zichzelf ‘verlicht’ vindende deel van de wereld dat al eeuwenlang de afschuwelijkste oorlogen aan het voeren is, dat dat grijze deel van de wereld eerst in de ‘koloniën’ en daarna met zijn culturele- en economische imperialisme zijn wil opgelegd heeft, dat 2 wereldoorlogen op de teller heeft staan in iets meer dan een kwart eeuw tijd, met ieder vele tientallen miljoenen doden en nog veel meer gewonden en nu wéér alles eraan lijkt te doen om nummer 3 te bereiken….

  Zouden ze niet denken: laat ze toch kapotvallen, laat ze zich onder elkaar maar afmaken, dan is de overgrote meerderheid van de mensheid daar eindelijk vanaf. Delen van de wereld die al vroeg van hun westerse overheersers los waren als Zuid-Amerika hebben hun laatste echte oorlog in 1870 gehad…

 4. Zou de oorlog in Oekraine ook zijn gebeurd als West-Europa samenwerking met Rusland had gezocht? In plaats van zich te gedragen als de poedels van Het Witte Huis dat Amerikaanse belangen altijd op plek 1 zal hebben? Aan de andere kant lijkt Rusland mij geen land met een positieve kijk op het leven.

  Wie weet is het beter als Rusland straks uiteen valt in een aantal kleinere landen. Maar is dat dan beter voor Europa, voor Amerika of voor China? Laat Amerika en China dan ook maar uiteen vallen.

  • Als dat zou kunnen, Niko. Ik ben een groot voorstander van decentralisatie. Liever een wereld van Liechtenstein’s en Monaco’s dan van supermachten. Als West-Europa niet meedoet dan komen de VS wel heel geïsoleerd te staan. VS, Canada, Australie en Nieuw-Zeeland, misschien het VK. Japan zal zich dan ook wel achter de oren gaan krabben.

   • Inderdaad: liever een wereld van Liechtenstein’s en Monaco’s dan van supermachten.
    Maar ook landen als Frankrijk en Duitsland zijn veel te groot. Ze hebben veel te veel praatjes tegen de rest. En wie vind ze leuk?

 5. waarom is dit niet te vergelijken met de Cuba crisis van de jaren 60 vorige eeuw?
  Wat zeggen de echte fact-checkers hierover.?

Comments are closed.