Guido Grandt van die Freie Welt: U bent waarschijnlijk een van die, die in een stad wonen, bijna 80% van de mensen woont in een stad. Maar steden zijn niet veilig, wat u juist níet verwacht: rampen zullen vooral daar het ergste plaatsvinden. Het gaat over waar u woont, uw leef-omgeving, uw ‘veilige’ huis.

Wanneer de verzorging en bevoorrading in eenstadsgebied instorten, is dat een ramp. In het licht van de onvoorspelbaarheid van de voortgang van de oorlog in Oekraïne, het rampzalige beleid van onze regeringen en misschien een dreigende energieschaarste en rantsoenering die er al dan niet kan komen, gaat dit iedereen aan.

Crises, zoals nu weer in Oekraïne, laten zien hoe snel het kan komen tot zo’n ineenstorting. Hoe snel zoiets kan gebeuren is daar te zien in de door oorlog verscheurde en verwoeste steden in het Oosten en Zuiden. Een paar maanden geleden had echt niemand daar zo’n snelle catastrofe verwacht. De bevoorrading van de bevolking wordt steeds moeilijker en vaak is dit helemaal niet meer gegarandeerd. De voorraden in winkels zijn dan binnen een week helemaal verdwenen en aanvoer is er misschien nog mondjesmaat. Bij energieproblemen valt het stroomnet uit, er is geen waterlevering meer, pompen van tankstations werken niet en uw elektrische voertuigen kunt u al helemaal niet opladen. U bent waarschijnlijk niet een van de steeds minder mensen die op het platteland wonen. Met meer zelfredzaamheid heeft u daar relatief het minst last van zo’n instorting. Maar de realiteit is anders: de meesten van ons wonen in steden, zonder tuin en met weinig opslag. In een crisis zouden velen waarschijnlijk zelfs niet eens goed úit de stad kunnen komen, zeker in grotere stadsregio’s met miljoenen mensen en maar weinig grote uitvalswegen en een ineenstorting van openbaar vervoer.

Zo overleeft u een City-collapse

Natuurlijk is er geen “one-size-fits-all”-oplossing om zoiets door te komen. Maar er zijn héél eenvoudige overlevingsregels. Hieronder staan de belangrijkste op een rij, degenen die zich willen voorbereiden kunnen daar uitnemen wat bij hun situatie en vooral ook woonomgeving past en ze kosten nog niet eens zo erg veel moeite.

– Het belangrijkste, wat íedereen áltijd zou moeten doen: leg een eigen voorraad aan!

Dat betekent: water en voedsel voor twee weken. Beter nog is het om voor een nog langere periode (houdbaar) eten en drinken veilig in huis te hebben opgeslagen.

– Sla vooral voedsel in dat buiten de koelkast/diepvries kan worden opgeslagen. Droog voedsel (rijst, macaroni, bonen, beschuit). En voedsel in blik/ glas: groenten, fruit, vlees, bonen e.d., vaak kunt u dat ook zó meteen eten. Denk daarbij ook aan voldoende drinkwater, flessen water, 20 liter p.p., en evt. nog meer water voor ander gebruik: wassen, wc spoelen.

–  Koop evt. gasflessen, vóór er knelpunten zijn in de gasvoorziening. Met een propaangasfles van 11 kilo kunt u zelfs drie maanden lang comfortabel dagelijks koken voor drie personen, een campinggas-set, of multi-filler fornuizen met normale benzine.

–  Zorg ook voor stroomonafhankelijk verlichting in huis. Bijvoorbeeld met dynamo of schudlampen, kerosine-lampen, olie- of gaslampen, kaarsen of een flinke zak waxinelichtjes, een lichtje brand al drie uur. En natuurlijk genoeg aanstekers of lucifers om ze aan te steken.

–  Zorg ook voor alternatieve verwarming. Met gasflessen kunt u individuele kamers verwarmen. U kunt hiervoor ook bouwplaats-verwarmers gebruiken. Misschien heeft u een open haard of houtkachel? Als dat zo is, geweldig: met een voorraad droog hout en kolen kunt u het in de wintermaanden volhouden zonder gasverwarming. Koop ook grotere hoeveelheden lucifers, altijd houdbaar en goedkoop, of aanstekers, bewaren in zakje.

– Met een stroomonafhankelijke radio kunt u van ‘de situatie’ op de hoogte blijven. Het liefst met een wereldontvanger, die zijn er met dynamo-zwengel, of gewoon op batterijen (maar dan ook een voorraad van de júiste grootte batterijen inslaan natuurlijk).

– Voorraad hygiëneproducten: in het geval van een collapse (crises, oorlog, natuurramp, moeilijke winkelbevoorrading enz.), is hygiëne en persoonlijke verzorging van groot belang, niet alleen voor de hygiëne, maar ook voor uw goede moreel. Een extra voorraad wasmiddel, zeep, tandpasta, afwasmiddel, handdoeken, toiletpapier, keukenrollen, vochtige doekjes, e.d. is daarom essentieel. Denk evt. ook aan een chemisch-/ noodtoilet als u in een flat woont; als de watertoevoer stokt werkt metéén ook de toiletspoeling niet meer, of wat jerrycans met spoelwater. Houd alles schoon, zo voorkomt u ongedierte en insecten.

– Leveringsknelpunten betekenen ook problemen bij het leveren van medicijnen. Maak een lijst van medicijnen etc. die u en uw gezin nodig hebben. Bent u of een familielid misschien diabetisch of allergisch? Dan moet u deze medicijnen hebben opgeslagen voor noodgevallen. Ook: pijnstillers, antibiotica, koorts- en ontstekingsremmende middelen, diarreemedicatie, pleisters, wond-desinfectievloeistof, verbanden en schaar en dergelijke, een EHBO-kit dus.

– Zorg voor een “netwerk” van gelijkgestemden in de omgeving die óók de nodige voorzorgs-maatregelen genomen hebben, om te helpen en ondersteunen, doe het níet allemaal alleen.

– Bij een eventuele acute crisis is het eigen huis meestal het beste toevluchtsoord. Maar wees ook voorbereid op eventuele rellen vlakbij of zelfs inbraken van gelukszoekers in uw huis. Zorg daarom ook voor de nodige eigen ‘zelfbescherming’ in huis voor het geval dat.

–Men moet men er ook rekening mee houden dat er een evacuatie is in een noodsituatie voor een hoogbouw, een hele regio, gebied of stad. Bereid evacuatiebagage voor met: persoonlijke documenten, contant geld, zaklamp, EHBO, aanstekers, kleding, messen/ bestek, water, hygiëne-artikelen als zeep e.d., het handigste is het om vaste reistas of rugzak altijd klaar te hebben staan onderin uw kledingkast, berging of zo.

– Vertrouw in écht grotere noodsituaties niet op officiële verzamellocaties zoals (sport)hallen en andere grote verzamellocaties. Zwem niet gewoon maar mee met de grote menigte die haar scepter helemaal uit handen geeft en zo afhankelijk wordt van officials die geacht worden de situatie voor de (te) grote massa onder de knie te krijgen. Verkoop uw elektrische auto en zware elektrische fietsen, koop een brandstofwagen en zorg voor altijd genoeg brandstof (nooit een bijna-lege tank dus). In een dichtbevolkt stadsgebied: een bromfiets met extra jerrycan brandstof. In een druk stadsgebied aan zee: een draagbare degelijke rubber-boot met peddels. Zo houdt u uw opties open en bent niet afhankelijk voor wat men voor een veel te grote stadsmassa probéért te regelen, wat vrijwel altijd: ‘too little, too late’ is.

En tot besluit: vergeet nooit om anderen in nood te helpen. Op deze manier kunt u individueel een klein beetje bijdragen aan een stuk mildering van zo’n City-collapse.

24 REACTIES

 1. Ik heb anderen hier ook op gewezen.
  Wat ik dan hoor is “Als er iets gebeurt kom ik gewoon naar jou.” Met andere woorden: Jij gaat mij te eten geven.
  Of “Ik die niet mee in die paniekzaaierij. Als het zover is dient zich een oplossing vanzelf aan”.
  Iedere dag dat jij iemand in leven houdt, is een dag minder voor jezelf.
  Je kunt voor een jaar eten in huis hebben voor jezelf, of voor één dag voor 365 mensen die bij jou aan de deur komen, en zelf niks hebben gedaan, maar wel een maand op vakantie kunnen.
  Ik zou zeggen: Investeer dat geld liever in een paar blikken soep.

  • goed punt. er staat ‘ zorg voor netwerk gelijkgestemden ‘ . misschien moet daar bij ‘ deel je prepwerk niet met communisten en parasieten, but i repeat myself ‘ . Vandaar wellicht de tip om je te bewapenen, tegen commies en zombies, but i repeat myself again.

   • En als ze vandaag eten krijgen van jou, komt hij morgen terug met een paar vrienden die ook honger hebben.

  • Reken maar dat “vrienden” zich aan de deur gaan melden als de pleuris uitbreekt en het eten op is.
   Met “Als er iets gebeurt kom ik gewoon naar jou.”-volk zou ik onmiddelijk breken.

   Ik vind water een lastige om te regelen. Het is overal maar in drinkbare vorm maar kort te bewaren. Je hebt er ook veel van nodig. Voor drinken/koken reken ik op ±4 liter per persoon per dag. Als je een huis op het land hebt, is een tank water makkelijker te realiseren dan in de stad.
   En hoe zit het met riolering als er geen stroom is? Loopt die nog door dan? Of staat het stil en stroomt deze over op de laagste punten?

   • Op ‘houdbaarheid’ moet je niet teveel afgaan: blikvoer heeft ook altijd zo’n datum die nergens op slaat, behalve dan op de verkoopcijfers van de fabrikanten: als een blik niet zwaar gedeukt is en vooral NIET bol staat is het intact: luchtdicht en altijd kort flink verhit, er is dan niets om te bederven en je kunt het zelfs tientallen jaren bewaren. Water is er ook zo een: als je een schone, nieuwe flessen hebt (is handiger dan alles in één jerrycan of zo) die je tot de rand gevuld hebt, goed afgesloten hebt en wat koeler en donkerder bewaard blijft dat ook goed, water op zich bederft niet, ook weer zo’n stads-sprookje, als er iets bederfelijks ín het water zit wel; als je daar toch bang voor bent kun je een keer per jaar of zo de inhoud verversen. Rioleringen blijven werken tot ze ergens verstoppen omdat er geen water meer doorkomt, zal vooral in droge periode kunnen.
    Ik heb al járen voorraad in mijn berging staan; ook een stuk of 10 1/1/2 liter flessen water én nog een jerrycan van 30 liter (voor wc spoeling), alleen al voor als er weereens een water-onderbreking is. Paar goed vrienden hebben dat ook zo gedaan, je ziet zo welke mensen nadenken en welke nog geloven in ‘redding door vadertje staat, en waarschijnlijk ook de kerstman, sinterklaas en zo…

   • Neem een regenton.
    In ieder geval heb je genoeg water om de wc door te spoelen.

   • Sommige rioleringssystemen gebruiken persleiding.
    Dat is alleen als er ter plekke geen mogelijkheid is voor verwerking.
    Vooral afgelegen dorpen gebruiken dit.
    Een soort Sanybroyeur zeg maar.
    Alle rioolafval wordt dag en nacht met kracht en grote snelheid door een slang geperst.
    Informeer bij je gemeente.

  • Ik ben al jaren prepper.
   Ik heb groente uit glas gegeten dat al 4 jaar over de houdbaarheidsdatum was.
   Als het deksel niet bol staat is het ok.
   Ruik eraan als je het open maakt.
   De kleur kan soms niet zo mooi meer zijn (door het licht denk ik).
   Als je wapens wil zou ik voor speren kiezen.
   Bij de welkoop hebben ze mooie dikke stelen (Ca 15€).
   Maak die met van die klemmen aan de binnenkant van de meterkast of zo.

   • handbijlen, zeer goede en stevige bijlen met korte steel en scherp bij de nederlandse cranenbroekwinkels kosten nog geen tientje gebruikten de indianen al, perfect wapen waartegen je met geen enkel handwapen opkunt. in texas zou je gewoon een pistool kunnen kopen, maar we wonen nu eenmaal hier.

 2. Laat het afval sterven en elkaar afmaken of nog beter, misschien elkaar bij bittere honger opvreten. Als je het WEF-Bilderberg advies volgt dan is dat uiteindelijk ook de bedoeling.

  Het afval wat ik hier en daar zo spreek weet nul te melden over een aanstaande reset o.i. in die richting en gedraagt zich als omhooggevallen alwetende stront en zijn zo verrukt en vol vertrouwen wat de overheid en politiek betreft dat er maar één ding in mij opkomt en dat is “sterf dan maar”….”hoe pijnlijker, hoe beter”… En dan nog, als het gebeurt, zullen ze niet begrijpen wat ze overkomt en waarom het ze overkomt.

  De mensheid rot zich uiteindelijk zelf uit. Daar kan geen voorraadkast tegenop, zelfs niet gevuld voor jaren.

 3. Netwerk is idd belangrijk. De lokale afdeling van de LP is een goed startpunt. Geen vermoeiende discussies over “waarom dan?”. Heerlijk om met gelijkgestemden stappen te zetten. Door gedeelde moraal is het onderling vertrouwen hoog. Kan het iedereen aanraden

 4. Als het er echt op aankomt en de nood is echt heel hoog w.b. voedsel en water.
  Dan is het toch echt ieder voor zich en god voor ons alle.
  Ik geloof niet dat er dan nog veel overblijft van je hechte netwerk en al je zogenaamde echte vrienden als ze allemaal dezelfde problemen hebben.
  Ieder mens zorgt er uiteindelijk altijd eerst ervoor dat ze het zelf redelijk voor mekaar hebben.
  En er zal dan niet veel zijn om dan nog uit te delen of om je om andere te bekommeren.
  Mijn vertrouwen in de mens is wat dat betreft vrij laag als je nergens meer op kan rekenen.
  Zorg goed voor jezelf, een ander doet het niet voor je.

 5. Vooral de links-groen-roder gekleurden of wat daar tegenaan ligt doen dat niet, je hoeft geen prepper te zijn die zich voor járen voorziet, want het is de vraag óf je nog wel wil leven als dat zo lang nodig zou zijn. Dat geeft een beetje het zwart-wit denken van die lui aan: óf-óf, iets ertussen in kennen ze niet. Je voorbereiden op iets wat mis kan gaan is iets wat ieder écht volwassen mens zou moeten doen en wat ze in iets vroegere tijden ook deden: men had extra lampen in huis, reserve-zekeringen, voedsel in glas en later in blik in de kelder staan, gerookte hammen aan de onderkant van de keldertreden hangen, ingewekte peren en perziken in weckglazen, grote zakken aardappelen in de kelder, kaarsen voor als de stroom zou uitvallen, flessen motorolie en koelvloeistof in de garage als reserve. Nu lacht bijna iedereen je dan uit en zegt ‘als het op is ga ik toch even naar de winkel’ , vooral mensen in de stad want daar zijn álle winkels. Het groen-rode sinterklaasgevoel in een notedop, ze geloven dat er áltijd wel hulp is van buitenaf, de overheid dus. Wiens grootste ramp het is als ze lang moeten wachten op het vliegveld voor hun vakantiereisje naar een verre hittegolf. Dat zijn de mensen die als er ook maar iets mis gaat totaal in paniek raken.

  • Er zijn mensen die iedere dag naar de super moeten om hun maaltje van die dag te halen.
   Ze hebben letterlijk niks in huis.

   Ik ben ca 20 jaar geleden al begonnen met voorbereiden.

 6. In België stoken erg veel mensen buiten de stad nog met wat ze daar mazout noemen, ze hebben een olietank van een aantal duizenden liters in de tuin in de grond of boven de grond waarmee ze de hele winter vooruit kunnen, die stook blijkt 60% goedkoper te zijn dan opgedrongen warmtepompen van nu en men is dan niet afhankelijk van het iedere dag leveren van gas zoals in Nederland. Veel belgen snappen ‘de hollanders’ dan ook niet omdat die zó vertrouwen dat er altijd wel gas is. Maar het is een verschil in mentaliteit hé.

 7. zit je dan met je pv-systeem kan z’n stroom niet kwijt omdat er geen stroom op staat.
  of was het nu andersom?
  had ik er maar een accu bij besteld, als je hem nodig hebt is geen prijs te hoog?
  en zij die op dat moment levensmoe worden, ook uw electrische stoel werkt niet?

 8. Dit is een heel goed item. Delen!

  De overheid wil nu boeren versneld uitkopen. Juist nu geld waardeloos dreigt te worden en voedsel schaars. Eten komt uit de grond. Het bezit van boeren is binnenkort meer waard dan goud.

 9. Ik zat ook aan voorbereiden te denken in geval dat de samenleving in elkaar dondert. Ik heb een tijdje erover nagedacht, en het grote probleem is water, voor te drinken, wassen en wc.
  Ik woon in een flat, dus hoe ga ik grote hoeveelheden water opslaan. Dat wordt moeilijk. Een verbruik van 4 liter per dag, betekent 100 liter is na 25 dagen op.
  Daarnaast woon ik in een stad, waar eten en drinken binnen een week op zijn. Dan kom je erachter dat al die schaapjes, allemaal kleine tandjes en nageltjes hebben. Als deze schaapjes ook maar het vermoeden hebben, dat er ergens iets te halen valt, heb je een groot probleem. Want er zijn heeel veeel schaapjes, en het zijn heel veel kleine tandjes. Dat ga je niet winnen.
  De huidige welvaart, de bevolkingsomvang en daarmee dus ook de steden en infrastructuur, kan in stand worden gehouden via massatransport, goedkope energie en veilige wereldzeeën. Als de wereldzeeën niet meer veilig zijn, zal de transport van grondstoffen, energie en voedselvoorziening in gevaar komen. En dat betekent dat landen zullen verdwijnen, er zal de-industralisering optreden en nieuwe kleinschalige conflicten zullen opduiken. Een vorm van sustainable war zal opduiken.

  • Zuiveringstabletten , zou met niet verbazen als die ook nu weer in prijs gaan oplopen of op ransoen zijn zoals in 2020.
   Vergeet niet dat de stad van nu niet meer die is van de jaren 40 vorige eeuw.
   Dus prio nr 1 is weg van daar! en dan je voorzorgen nemen.
   Ook op het platteland is het niet veel anders dan in een stad ook hier geen watertorens meer.
   Als ratten in een val, overigens niets mis mee, de natuur zorgt voor het evenwicht! Wat inbhoud dat er 60% moet verdwijnen, en beginnen we weer van voor af aan net als of er niets gebeurd is.
   Denk je dat het wat zou uitmaken als je een prikje hebt gehad? bofkont als je overleeft m.a.w. zij vanaf 14/15 jaar t/m 25.

  • Je moet ook geen voorraden voor langer inslaan, zéker niet in een grotere stad én in een flat. Je zit er dan vast, de schaapjes om je heen krijgen wel in de gaten dat jij wat hebt, gaan eerst bij je bedelen en vervolgens worden ze wat dwingender natuurlijk. Je moet inslaan zodat je de eerste storm overleeft, bij een goede gelegenheid moet je dan vertrekken, het best niet helemaal alleen. Reizen moet je zelf organiseren, met de fiets of te voet kom je niet ver, OV niet, vliegen al helemaal niet, je moet er dus over land kunnen komen of een boot hebben, maar overzee in GB heeft intussen ook 66 miljoen inwoners… Je moet weten waar je ongeveer heen wil dan, dat zal iets moeten zijn waar nú al niet veel mensen wonen en waar het ook niet al te mooi weer is, want mensen hebben de neiging om ‘naar het zuiden’ te trekken, bijna allemaal. Je moet dus de andere kant op trekken, bij Groningen over de grens is het al rustig en landelijk en veel boeren, verderop is het nog beter. Doe je huiswerk zodat je voorbereid bent, of het überhaupt ooit nodig zal zijn of dán nog mogelijk is voor later. Het geeft je wel een stuk geestelijke rust.

  • Als op rails….en dan vraagt men zich af waarom zo’n duiding tav de apartheid staat.. Die thora god dat is pas een goede god als je daar tegen zondigt, wat je al heel snel doet, dan loopt de vernietiging als een trein!

Comments are closed.