De eerste scheuren in het anti-Russische eenheidsfront beginnen zich af te tekenen in de Duitse politiek. De minister-president van de Duitse deelstaat Saksen; Kretschmer, CDU; was de eerste die publiekelijk naar buiten kwam en in tegenspraak was met de officiële lijn van veel partijen in de Bondsdag, volgens welke Oekraïne zonder mitsen en maren moet blijven worden gesteund en de koers van sancties tegen Rusland moet worden gehandhaafd. Kretschmer vindt deze oorlog een te groot economisch risico voor Duitsland en Europa.

Men moet erkennen dat de oorlog de hele wereld, en Europa in het bijzonder, in de richting van chaos duwt, zei hij. Als het op dezelfde voet doorgaat, bestaat het risico dat Duitsland zijn economische kracht verliest die nodig is om veiligheid te organiseren en om concurrerend te blijven. Hij zei dat het huidige publieke debat “eenzijdig” was en benadrukte dat de oorlogs-ondersteuning een enorme last voor de Duitsers aan het worden was. “We hebben nu zo snel mogelijk onderhandelingen nodig, de oorlog moet worden bevroren”, eiste Kretschmer. Niet alleen moet het conflict dat leidde tot de escalatie van de Oekraïne-oorlog worden opgelost, maar volgens hem moeten Duitsland en Frankrijk een bemiddelende rol spelen. Dit komt door de omvang en geschiedenis van die twee landen en hun betrokkenheid bij het verenigen van Europeanen. Zij moeten nú ook een centrale rol spelen bij het oplossen van het conflict met de VS en andere landen. Kretschmer zei echter dat dit niet betekende dat Oekraïne grond-gebied moest opgeven. De Duitse tabloid ‘Bild’ en DPA konden echter niet nalaten daarbij te vermelden dat Kretschmer zei dat de oorlog een onrecht van Rusland was.

Kritiek op Berlijn en Brussel

Kretschmer uitte echter duidelijke kritiek op de Duitse- en EU-houding ten opzichte van de oorlog in Oekraïne. Hij zette vraagtekens bij de ‘common sense’ van de bewering dat het ten eerste ging om het winnen van de oorlog en ten tweede om het nooit meer kopen van grondstoffen van Rusland. Want als dat de enige houding is, zullen er nooit staakt-het-vuren onderhandelingen plaatsvinden. Kretschmer pleitte daarom voor een meer realistische, pragmatische aanpak, ook om te investeren in de eigen kracht. “Ik ben er vast van overtuigd dat wij die grondstoffen nodig hebben. Ten tweede ben ik van mening dat we samen moeten proberen… de Russische president te beïnvloeden en ook Oekraïne ervan te overtuigen dat we dit conflict met een bevriezing kunnen oplossen. Dat is heel wat anders dan wat er nu aan de gang is.” aldus Kretschmer. Wat de tijdsduur van verdere invoer van grondstoffen uit Rusland betreft, ging Kretschmer ervan uit dat er “nog minstens vijf jaar” Russisch gas nodig zou zijn. “Ik weet dat dat allemaal een minderheidsstandpunt is en dat de andere positie veel populairder is, daarom voer ik ook deze campagne om daar meer aandacht aan te geven.”

Een ‘Springer’-krant meldde dat “Kretschmer zich openlijk verzette tegen de lijn van de landelijke federale regering en de lijn van zijn eigen partij CDU. Kanselier Scholz, SPD, had verklaard dat er geen “gedicteerde vrede” zou zijn. Ook CDU-leider Friedrich Merz eiste dat Oekraïne “de oorlog moet winnen”. Maar volgens Kretschmer zou Duitsland eraan moeten werken om Rusland terug naar de onderhandelingstafel te brengen en Oekraïne ervan te overtuigen dat een bevriezing van het conflict ook in hun belang zou zijn. “Het zal bitter zijn voor Oekraïne om deze weg in te slaan, maar wat is het mogelijke alternatief?” vroeg hij.

De Duitse premier schetste dat een volledige ontvlechting van de economische relatie met Rusland onnodig is en Duitse belangen alleen maar zou schaden. Hij zei dat de Duitse regering er momenteel op aandringt om Oekraïne deze oorlog onder alle mogelijke omstandigheden te laten winnen en dat Duitsland nooit meer in staat zou zijn om grondstoffen uit Rusland te importeren. “Daar gaan we niets mee winnen”, zei hij. Kretschmer, die tot de conservatieve CDU behoort, is al lang kritisch over de aanpak van Oekraïne door de Duitse federale regering. Al in mei verklaarde hij dat hij tegen het leveren van zware wapens was aan Oekraïne.

Van de andere kant van het politieke spectrum

De linkse SPD-er Klaus von Dohnanyi , o.a. oud-burgemeester van Hamburg, week onlangs ook af van de EU-lijn: “Als Amerikanen, Russen of neutrale landen zeggen dat dit tot een wereldoorlog kan leiden, is dát wat me het meest interesseert. We zijn hier verantwoordelijk voor Duitsland en zijn verantwoordelijk voor de integriteit van óns land. Wij zijn echter niet verantwoordelijk voor andere landen, maar voor onszelf. En we moeten proberen ons land te beschermen.” De presentator van een talkshow van de publieke omroep ARD, Sandra Maischberger, citeerde uit een boek van Dohnanyi, al gepubliceerd in januari 2022:

“Het confrontatiebeleid van het Westen heeft niet de veiligheid gebracht die Vladimir Poetin wilde. In plaats van Poetin steeds te demoniseren, zouden we niet eens kunnen beginnen met een normale menselijke benadering? Alleen door dialoog kan men zien wat de ander wil en waar een gezamenlijke oplossing mogelijk is.” Maischberger daagde von Dohnanyi uit: “Denkt u dat u zichzelf kunt associëren met deze zinnen?” Hij antwoordde: “Natuurlijk. mevrouw Maischberger, in het boek schreef ik waarom er oorlog zal komen. Dat komt omdat het Westen niet klaar was om te praten over de enige belangrijke kwestie voor Rusland en Poetin, namelijk het lidmaatschap van Oekraïne van de NAVO – of zelfs om maar over deze kwestie te onderhandelen. President Biden weigerde om te onderhandelen, Poetin vroeg erom, en uiteindelijk kwam naar buiten dat Biden had gezegd dat we in plaats van over deze kwestie te onderhandelen, sancties, harde sancties zullen invoeren. En na afloop zei hij dat hij al wist dat deze sancties de oorlog niet zouden voorkomen. Dat heeft hij expliciet gezegd.”

Op 12 juli werd de in Duitsland bekende filosoof en schrijver Richard David Precht (die ook een eigen talkshow heeft) geïnterviewd op de Duitse publieke omroep, waar hij schetste hoe een volledig vertekend beeld van de Russische agressie werd verspreid in media en politiek. Wie zich erin had verdiept, zou volgens hem het Oekraïne Decreet 117/2021  van de Amerikaanse overheid zijn tegengekomen. In paragraaf 2 daarvan staat heel erg duidelijk: “Goedkeuring van de strategie van de-bezetting en reïntegratie van het tijdelijk bezette gebied van de Krim en Sebastopol.”

Hieruit blijkt dat het enig mogelijke antwoord van de Russische president de troepeninzet eind maart/begin april 2021 was. Dit feit is bewust geheimgehouden voor kiezers en, volgens FDP-politicus Christian Sauter, zelfs voor leden van de vaste defensie-commissie in het Duitse parlement, zoals ook hemzelf.

bron

4 REACTIES

 1. Valt het u ook op dat overal ter wereld mensen in opstand komen tegen hun overheden? En dat overheden steeds meet repressie toepassen, ook als het meningsuiting gaat?
  Ongewenste meningsuiting wordt steeds vaker uitgelegd als opruiing; en dat zonder enige grondslag.
  Gewoon je eigen gang gaan!

 2. Frankrijk en Duitsland hebben inderdaad ervaring uit de geschiedenis. Het verenigen van Europeanen onder Napoleon en het Derde Rijk plus het binnen trekken van Rusland om vervolgens met de staart tussen de benen af te druipen, lijkt mij in dit geval geen aanbeveling in hun beoogde rol als ‘vredesstichters’.

 3. Ze worden inderdaad steeds autoritairder. De regering dicteert, parlement voert uit en het plebs moet gehoorzamen en betalen.

  En als voor de meeste mensen “vrijheid” weinig meer betekent dan lekker uit eten gaan en op het strand liggen in de zomer, zullen ze steeds meer vrijheid kwijt raken. Dat de hond af en toe los mag in het park maakt hem ook niet vrij.

  Op ZeroHedge staat een aardig artikel over Italië, maar het gaat net zo goed over de rest van de EU landen.
  https://www.zerohedge.com/geopolitical/how-mario-draghi-broke-italy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in