De titel Koopkrach staat er niet vanwege de Hageneese uitspraak, maar vanwege ‘Krach’ dat een aantal van u nog kennen als crisis, klap naar beneden, ineenstorting. En daar kun je in de komende maanden op rekenen.

Even wat aspecten van die koopkrach.

Door inflatie wordt de bevolking armer en de overheid rijker.

Heel cynisch is dat door inflatie de koopkracht voor de bevolking daalt en tegelijk de overheidsinkomsten stijgen, door meevallers uit: gas (Nederland heft de hoogste accijnzen op gas en benzine van de hele EU, wat de burgers dus extra betalen), BTW en talloze andere overheidsheffingen (ook bij salarissen!) gekoppeld aan prijsstijgingen.

De burger betaalt door inflatie extra aan de overheid.

Nog cynischer: de overheids schuld vaart wel bij inflatie: niet alleen worden de overheidsschulden zelf, minder waard door inflatie, de schulden zakken komend jaar nog eens met 6% tot de laagste overheidsschuld sinds 2007; dat alleen is al een meevaller van ca € 50 miljard. Hoezo moeten de burgers en AOW’rs het zelf oplossen?, het is toch ‘onze overheid’ en met ‘onze’ 50 miljard zou ‘onze’ koopkracht toch geholpen kunnen worden?

En dan durft dat Kaagmens ook nog eens te roepen dat de bedrijven meer loon moeten betalen. Welke insectuele microvisie ligt daar aan ten grondslag? Die paar grote bedrijven die nu hoge winsten maken, hebben een fractie van de Nederlandse werknemers in dienst. De meesten werken bij midden- en kleinbedrijf. En ga me niet vertellen dat die stralend uit de overheids-lockdowns zijn gekomen. En gaat Kaag dan het goede voorbeeld geven door de lonen van ambtenaren, leraren en gezondheidspersoneel te verhogen?

Terwijl zij heel goed weet dat van elke € 100 loonsverhoging, 70% in haar beursje gaat, dus nog meer voor Kaagje nooit genoeg. Dat de grootste profiteur van loonsverhogingen meehuilt met de minimum- en middeninkomens is het mooiste voorbeeld van krokodillen watervallen.

Wat is logisch voor een rijkere overheid?

Logisch in deze inflatie situatie zou zijn dat elke € 100 extra loon, niet belast wordt. Dan is elke € 100 salarisverhoging, € 100 extra koopkracht. Terwijl de overheid, tov van voorheen, niets minder krijgt. Dus € 100 contantje, is € 100 in het handje.

Als we dit meer bekend en in het polder overleg kunnen krijgen, wordt er meteen besef opgewekt dat minder belasting, beter werkt.

26 REACTIES

 1. Hoe zat dat ook alweer met de koppeling aardgasprijs en olieprijs?…..

 2. En dan durft dat Kaagmens ook nog eens te roepen dat de bedrijven meer loon moeten betalen.

  Het is een loze kreet, want dat doen bedrijven toch niet. En ze gaat ze er ook niet toe dwingen. Dus het is weer veel geblaat, zonder inhoud

 3. de schulden zakken komend jaar nog eens met 6% tot de laagste overheidsschuld sinds 2007;

  Maar, geld dat dan niet ook voor burgers die grote schulden hebben? Heel veel Nederlanders hebben blijkbaar enorme schulden. Zeker ook door de lockdowns en de extreem hoge huren.

   • Ja, maar de overheid is de overheid, die komen toch nooit in de problemen.

  • Is dat niet ook een reden, dat politici die inflatie niet zo erg vinden

   Schulden van de overheid en van de mensen gaan verdampen ?

   • @politici: inflatie is een sluipmoordenaar: na onze 4 jaar, de zondvloed
    @ schulden verdampen: ja, maar dan tegelijk met al je spaargeld: de Euro wordt dan waardeloos. Is dat wat we willen? en blijkbaar was er toch een probleempje indertijd met Griekse schulden.

 4. Ik koop al tientallen jaren mijn boodschappen bij de Natuurwinkel, later Ekoplaza. Heb het altijd kunnen betalen. Ook als ik weinig geld had. Tegenwoordig kan ik in deze winkel bijna geen producten meer onder de €4,- vinden.

  Boodschappen van vandaag bij Ekoplaza:
  Hagelslag €4,19
  Klein potje sinaasappelhoning €7,19
  Boter €4,59
  Suiker €5,59
  etc. etc.

  Ik vrees dat ik vandaag voor het eerst in mijn leven moet concluderen dat natuurvoeding voor mij onbetaalbaar is geworden. Tegelijkertijd heb ik soms ook het vermoeden dat sommige winkels er misbruik van maken dat prijzen enorm zijn gestegen maar dat kan ik niet echt goed beoordelen.

 5. Waarom wordt er in dit artikel niets gemeld over de hotels in zuid-oost Azië?

  • Of in ieder geval wat tips hoe je in deze tijd van inflatie nog steeds voordelig kan boeken in een hotel in zuid-Azie .
   Waar je in deze tijd de beste room service kan verwachten of in welk hotel daar je in deze tijd het beste kan investeren om er zo veel mogelijke winst uit te halen.
   Dat zijn onderwerpen die we hier willen lezen.
   Wat interesseren mij al die armoe zaaiers hier die maar lopen te klagen over een pakje boter en gas rekeningen.
   Wie zijn toch al dat volk, ik ken ze niet.

   • Ik was laatst in een twaalf sterren hotel in Zuid Azië. Hadden ze me een gouden badkuip belooft. Massief goud. Maar, er zat alleen maar een dun laagje bladgoud over de desbetreffende badkuip heen.

    Wel schrikken, was dat

    De overheid maakt alles kapot !

   • naya 2020,
    Ik mag toch hopen dat je toch minstens je beklag er over gedaan hebt bij de plaatselijke aanwezige manager en er op ze minst een week gratis overnachtingen hebt uitgesleept.
    Dat lijkt mij toch wel het minste wat ze je zouden kunnen aanbieden.
    En bij thuis komst er een goede advocaat op gezet om het ontslag te eisen van deze manager die duidelijk niet voor zijn taken geschikt was.
    Zo krijgen de betere hotels in zuid- Azië nog een slechte naam van als je dit maar over je kant laat gaan.

    En als je er niet uitkomt zou je altijd even aan onze Hugo kunnen vragen wat hier eventueel tegen te doen is en hoe hij dit aangepakt zou hebben.
    Het idee alleen om in een bad te gaan met een laagje bladgoud , daar waar ze je een massief gouden badkuip hadden beloofd.

   • Niet zo boos, Peter.

    Wel grappig, links noemt mij : vuile FVDer !

    Rechts noemt mij : extreem links

    Ik ben niets, ik stem niet eens. Ik ben niet links, niet rechts, niet recht door zee.

    Moet je iets zijn? Ik ben existentialist, dat ben ik. Dat is mijn gender identiteit. Dat is mijn geaardheid. Binnenkort moet ik even een zwarte coltrui aanschaffen en wat Sartre quotes uit mijn hoofd leren

    Bert

    Hehehehe

    Ja, uiteraard heb ik al een paar procedures lopen, tegen desbetreffende hotelketens. Godverdomme, hoe durven ze ons zo uit te buiten

  • Ziek worden wordt hier direct afgestraft met eerst een eigen bijdrage van €385,00
   De meeste zien helemaal niets terug van de maandelijkse premie die ze betalen.
   Elk pilletje of zalfje betaal je alsnog zelf.
   Iemand die chronisch ziek is, is dit bedrag de eerste maand al kwijt.
   €385,00 is voor iemand met een uitkering zo’n 2/3 van ze vakantie wat ze daar aan kwijt zijn en dus niet meer kunnen besteden.
   Waardoor noodzakelijke vervangingen en reparaties alleen maar blijven liggen of nooit gaan gebeuren.
   Dat hele gezondheid gebeuren is al jaren totaal onbetaalbaar geworden door de vele totaal overbodige managers voor elk klein detail waar maar wat te regelen valt.

   • Daar ben je toch niet verbaasd over? Alles wat je door de overheid laat regelen, wordt gekenmerkt door een verstikkende bureaucratie, te kleine en verkeerd toegewezen budgetten, geringe keuzevrijheid, matige kwaliteit, gebrekkige service, torenhoge kosten en hele volksstammen die zich er onrechtmatig aan verrijken.

    In NL wordt vraag en aanbod binnen de gezondheidszorg niet op elkaar afgestemd door het prijsmechanisme in een markt met volop concurrentie, zoals normaal is bij andere levensbehoeften, zoals brood of een mobieltje, maar door een stel ambtenaren van de NZA in Den Haag die de prijzen van alle medische verrichtingen verzinnen en dwingend aan de sector opleggen. Dat werkt net zo desastreus als indertijd de Sovjet-planeconomie.

    Echte commerciële ziekenhuizen zouden blij zijn met meer patiënten, want hoe meer patiënten, hoe meer omzet en winst. Zij zouden hun organisatie zo hebben ingericht dat zij snel kunnen opschalen en afschalen bij een wisselende vraag.

    Echte commerciële verzekeraars zouden hun klanten een premie bieden naar hun levensstijl. Hoe gezonder en minder risicovol je leeft des te lager je premie. Met een bonus/malus regeling, net als bij je autoverzekering. Door onderlinge concurrentie zou er voor iedereen een geschikt product zijn en de prijs/kwaliteit verhouding zou optimaal zijn. Waar wachten we nog op?
    __________

    “Underlying most arguments against the free market is a lack of belief in freedom itself ”
    ~ Milton Friedman

  • wordt gekenmerkt door een verstikkende bureaucratie

   Hier ben ik het wel mee eens. De ambtenaren die ik ontmoet heb, deden niets. Slurpte bakken en bakken en bakken en bakken met geld op. Met niets doen. Niemand heeft ze ook echt daadwerkelijk betaald.

   Ook waren ze allemaal half corrupt, of een beetje corrupt, of ze wisten wel van het een en ander. Heel walgelijk allemaal

   Om van te kotsen. Toen ging ik destijds anarchistische lectuur lezen, omdat ik dus zag dat de staat een kankergezwel is. Ik had de staat vanbinnen gezien. Eerst links anarchisme, later libertarisme

 6. Volgens het CBS zijn de consumentenprijzen in juli 2022 10,3% hoger dan die in juli 2021. Het is economisch het gunstigst als niet de werkgever, maar de overheid deze prijsstijging voor haar rekening neemt en het netto loon laat stijgen. Het bruto loon stijgt dan niet en draagt dus niet bij aan de inflatie. De vakbond moet daarom haar looneis bij de overheid neerleggen en niet bij de werkgevers.

  Om het netto loon 10,3% te laten stijgen, hoeft de overheid slechts geringe kosten te maken. Een werkgever moet 135% loonkosten maken om een medewerker een 100% bruto loon te kunnen betalen. De werknemer krijgt daarvan 67% netto uitbetaald. Maar als hij dit geld besteedt houdt de overheid eerst nog 21% en 9% BTW in, plus diverse accijnzen en leges. Feitelijk heeft de medewerker slechts ca de helft van het bruto salaris vrij besteedbaar. Dit is ca 40% van de door de werkgever gemaakte loonkosten. Deze collectieve lastendruk van bijna 60% is uitzonderlijk hoog en niet meer van deze tijd.

  Als de overheid de lastendruk laat dalen tot 50% compenseert zij de 10,3% inflatie zonder dat door hogere bruto lonen de prijzen stijgen. Door de hogere prijzen voor energie en andere producten en diensten zal de overheid echter meer BTW inkomsten hebben. Zo kan zij deze inflatiecorrectie eenvoudig financieren.

  Zij kan zelfs nog verder gaan en de inflatie actief bestrijden door de werkgeverslasten en de loonbelasting te verlagen. De lagere loonkosten maken prijsstijgingen overbodig en de hogere netto lonen geven de burger meer koopkracht. Het FNV klopt dus bij de werkgevers op de verkeerde poort. Zij moet in Den Haag zijn.

  • Hogere nettoloon daar ben ik niet tegen maar gelet op het huidige uitgavenpatroon van de overheid zal er in dat geval via de achterdeur een belastingverhoging komen. Het lijkt mij toch beter dat de werkgever deze prijsstijging voor zijn rekening neemt. Liefst in de vorm van een eerlijkere betaling van loon onder de werknemers. Dus loonsverlaging aan de top en loonsverhoging op de werkvloer. Ik kan deze mening niet zo mooi onderbouwen als jij. Dus hier moet je het mee doen;

Comments are closed.