Wat zou u doen als u een troy ounce goud zou krijgen? U bezit dan 31 gram tegen een goudprijs van afgerond 50 euro per gram (is momenteel 54 euro) en dit zorgt ervoor dat u 1550 euro rijker bent. Als u naar een vermogensadviseur stapt dan zullen velen u het advies geven het goud te verkopen. Wellicht kunt u er deze winter een paar maanden uw huis van verwarmen.

Vertrouwensanker

Centrale banken denken er anders over. Toen de goudstandaard begin jaren dertig is losgelaten, hebben de centrale banken goud nog steeds aangehouden. Ook toen ze het na 1971 niet meer tegen dollars konden inwisselen. Zo bezit DNB nog ongeveer 612 ton.

De centrale banken zijn overtuigd dat goud een goede belegging is. Het is een nationaal appeltje voor de dorst. Of een “vertrouwensanker”. Het mooie van goud is dat er geen tegenpartijrisico is. Het nadeel is dat er geen rentevergoeding kan worden ontvangen.

De voorraad en audit DNB?

Terug naar de goudvoorraad van DNB. Die bevindt zich grotendeels in het buitenland, met name in de Verenigde Staten en in mindere mate in Canada. DNB meldt: In onze eigen goudkluis liggen 15.000 baren goud. Dit goud is 31% van de totale goudvoorraad van DNB. Daarnaast ligt 31% van de goudvoorraad in New York. Dit goud is opgeslagen in de kluizen van de Federal Reserve Bank, op de granieten rotsen van Manhattan. Verder ligt 38% van het Nederlands goud in Ottawa en Londen.

De vraag is in hoeverre het buitenlandse goud bij een conflict met de Verenigde Staten toegankelijk is. Bij conflicten zoals nu met Rusland wordt maar al te vaak overgegaan tot beslagleggingen. Er is sprake van toenemende instabiliteit waarbij conflicten tussen de EU en de Verenigde Staten niet ondenkbaar zijn. Vanuit die gedachte is het te overwegen om het overgrote deel van het Nederlandse goud binnen de EU op te slaan, of deels in Zwitserland.

In de Verenigde Staten is er een oproep tot “audit the fed”. Dit wil zeggen dat gekeken moet worden of bijvoorbeeld al het geclaimde goud wel aanwezig is in de kluizen van de centrale bank.

De 612 ton ofwel de 31 miljard die per jaareinde 2021 op de balans van DNB staan, betreffen “Goud en goudvorderingen”. Op het moment dat je een vordering in goud hebt, is er een tegenpartijrisico. Want de tegenpartij kan mogelijk niet leveren. Ook hier zou een diepgaande “audit DNB” een goed idee zijn. Die zorgt dat de post wordt gespecificeerd in goud, en goudvorderingen, en ook op wie die vorderingen zijn.

De KPMG heeft de jaarrekening gecontroleerd en geaccepteerd dat het verschil tussen goud (geen tegenpartijrisico) en goudvorderingen (in principe wel tegenpartijrisico) onvermeld is gebleven. Of een daadwerkelijke algehele inventarisatie van de goudvoorraad (tellen goudbaartjes en gouden munten) plaats heeft gevonden is onduidelijk. In hoeverre is er een goudbaarbeheerssysteem ingericht waar voor iedere goudbaar is aangegeven wat het unieke nummer is, wat het gewicht en gehalte is, de exacte locatie, de stelling en positie op de stelling?

De rol van vertrouwensanker vereist transparantie. In een tijdperk waar het wantrouwen in de overheid toeneemt (volgens mij overigens terecht) kan juist transparantie dit wantrouwen wegnemen. Dit betekent een specificatie van de goudvorderingen. En een inventarisatie op basis van het goudbaarbeheerssysteem. Zodat men steekproeven kan uitvoeren, waarbij critici als bijvoorbeeld Willem Middelkoop aanwezig zijn. Is er geen goede inventarisatie van de goudvoorraad, dan is er de Hercules klus om tot zestigduizend te tellen (als een gemiddelde goudbaar 10 kilo weegt).

“Uw” troy ounce

Terug naar de intrigerende gedachte dat DNB haar goud over de inwoners van Nederland verdeelt. Dan krijgt u ongeveer 35 gram, net iets meer als een troy ouce, en als ik de goudprijs naar beneden afrond op 50 euro de gram, dan is uw aandeel 1750 euro.

Tegenover bezittingen staan schulden. Het zomaar uitdelen van bezittingen gaat meestal ten laste van het eigen vermogen. En het eigen vermogen van centrale banken is al zo laag. Dit is het eigen vermogen van DNB eind 2021:

Kortom, ongeveer 40 miljard op een balanstotaal van 510 miljard. De specificatie van de herwaarderingsreserve laat zien dat 30,5 miljard van de 31,7 miljard betrekking heeft op goud. In 1 keer daalt het eigen vermogen van DNB in deze situatie naar 9 tot 10 miljard. De solvabiliteit van DNB komt dan op rond de twee procent.

En hiermee vervliegt de dagdroom dat DNB ooit gul wordt en de goudvoorraad aangewend kan worden om de burgers de winter door te helpen.

Wenst u goud, dan zult u dit zelf moeten aanschaffen. Waarbij ik de tip geef dat u dit goud in eigen handen heeft of in een kluisje waar u toegang tot heeft.


Meer lezen en meer lezen

21 REACTIES

 1. Kun je het ook verzekeren tegen diefstal? Wat kost dat
  Nu beschermt de overheid via de geheven belastingen je have en goed.
  Als je wat meer dan 1 goudstang hebt moet je dus zelf voor opslag, beveiliging etc zorgen.
  Daarom …. hang je vrouw vol met goud , zij krijgt de klappen etc etc. Laat haar wel tekenen als ze je verlaat, anders krijg ik straks hier te horen dat kreng dit dat kreng dat etc en ze is volbehangen het huis uit gevlucht.

  • Een gouden tientje is tegenwoordig 300- 350 euro waard en is kleiner dan een 20 eurocent muntje. Kan je dus prima verbergen. Boor een gat met een speedboortje in een stoel of tafelpoot of een balk in de schuur. of zolder. En vul het op met tientallen gouden tientjes. Of stop de muntjes in een pak maizena in je voorraadkast, het laatste wat dieven stelen is havermout of maizena of macaroni. Stop het in de zak van een colbertje in de klerenkast. Je kan zo 30 k plus aan goud verbergen als je een beetje creatief bent.

  • verzekeren kan, maar is niet goedkoop. Ook als je een kluis huurt bij de bank is de inhoud verzekerd. Als je fysiek goud koopt, loop je altijd het risico op verlies/diefstal, dat de overheid het opeist (financiële noodwet 1978) en dat je geen echt (24 karaat) goud krijgt. Je kan er ook via de beurs in beleggen, net als aandelen. Dan zijn de kosten en risico’s lager.

   • Beleggen in goud op papier heeft dus weer dat tegenpartijrisico. Boze tongen, zoals de door Ratio aangehaalde Willem Middelkoop, beweren dat er op papier meer goud is dan in werkelijkheid. Zo’n audit zou daar korte metten mee kunnen maken.
    Een kluis bij de bank is verzekerd zolang de bank bestaat. Daarbij moet je dus de waarde aangeven, waardoor de staat weer weet waar ze beslag kunnen leggen als het moet. En tot die tijd laten ze je vermogensbelasting betalen.
    Het idee van Ratio is prima. Die gouden tientjes zijn niet veel groter dan een eurostuiver en zijn met hun dikte van 1,3 mm makkelijk te verbergen. Een stapeltje van 5 cm hoog (een halve rol pepermunt) is dik 13 mille waard en kun je wereldwijd inwisselen tegen valuta en dus eten.

   • Een Gouden Tientje (diameter 22,50 mm, dikte 1,31 mm) bevat 6,048 gram goud (21,6 karaat ofwel 90%). Dat is momenteel 330 euro waard. De aanschafprijs is echter ca 355 euro. Die 7,6% kosten zijn aanzienlijk.

    https://amsterdamgold.com/nl/goud-kopen/gouden-munten/gouden-tientje/

    Een troy ounce goudbaartje (42x24x1,7 mm3) bevat 99,99% zuiver goud ter waarde van 1698 euro. Met een aanschafprijs van 1770 euro geeft dit slechts 4,2% kosten.

    https://amsterdamgold.com/nl/goud-kopen/goudbaren/1-troy-ounce-goudbaar/

    Goud in het groot aankopen geeft een nog veel grotere kostenreductie. Een 1 kg goudbaar (90x40x17 mm3) bevat 99,99% zuiver goud ter waarde van 54.597 euro. Met een aanschafprijs van 55.315 euro geeft dit 1,3% kosten.
    https://amsterdamgold.com/nl/goud-kopen/goudbaren/1-kilogram-umicore-goudbaar/
    De kosten van een bankkluis in Zwitserland incl. verzekering zijn ca 0,5% per jaar.

 2. Goud is aardig, maar ook prijzig. Ik heb zelf een kleine hoeveelheid fysiek goud opgeslagen, maar zag (en zie) meer in zilver. Zeker in de VS aangezien er nog aardig wat zilveren munten in omloop zijn.
  Nog steeds klein en dus makkelijk te verbergen, nog steeds waardevol en waardevast. Maar wat mij betreft toch iets gemakkelijker als ruilmateriaal dan goud.
  Een gouden munt (zoals bv het gouden tientje) is al gauw een paar honderd dollar/euro waard, wat het toch een beetje ongemakkelijk maakt als ruilmiddel in het dagelijkse leven. Daarentegen kan een zilveren munt ruwweg 15-30 dollar/euro waard zijn, wat een bedrag is dat makkelijker te gebruiken is in het dagelijkse leven.
  Indien edelmetaal wordt gekocht puur als investering maakt het niet zoveel uit en is goud waarschijnlijk beter. Ziet men het als een combinatie van investering EN mogelijk ruilmiddel in geval van echte ellende dan zijn zilveren munten wat mij betreft practischer.
  Gezien de rente van de afgelopen jaren heb ik ruwweg 10% van mijn spaargeld in goud omgezet en 35% in zilver. De rest is grotendeels besteed aan andere zaken; een kas, moestuin, fruitbomen, zaden, voorraden, wapens, ammo, medische voorraden, boeken, cursussen om bepaalde vaardigheden te leren, brandstofvoorraden, extra kippen (en -hok) en konijnen (en-hok), verbeteringen aan het huis, de tuin en het hek eromheen en nog wat zaken. Hoop volgende lente een paar bijenkasten neer te zetten.
  Als de zaak klapt, dan klapt het maar zit ik wel goed. Als de zaak niet klapt verlies ik niks, doe ik niemand kwaad en kan ik mijn voorraden altijd nog opmaken en het goud en zilver achter de hand houden.
  Klein deel van mijn electriciteit komt nu van zonnepanelen. Kleine extra generator op zonnenergie op reserve (in faraday-cage trouwens zodat ook als de zaak klapt ik genoeg heb om de meest noodzakelijke dingen te laten draaien).
  Maar linksom of rechtsom maak ik mezelf steeds minder afhankelijk van wie of wat dan ook en dat geeft een goed gevoel. Trouwens, ik moet zeggen dat momenteel de (ieder jaar verder uitbreidende) moestuin verreweg de beste investering is geweest; eigen kweek is lekkerder, kan worden ingemaakt (of gedroogd met de dehydrators) en als ik naar de winkelprijzen kijk dan spaar ik werkelijk bakken met geld uit iedere maand. Minder variatie misschien, en meer seizoensgebonden, maar daar is niks mis mee.

  • “Een gouden munt (zoals bv het gouden tientje) is al gauw een paar honderd dollar/euro waard, wat het toch een beetje ongemakkelijk maakt als ruilmiddel in het dagelijkse leven.”

   Daar ga je in crisistijden niet mee rondlopen. Ook geen boodschappen mee doen, want dan zegt de boer: “Als jij mij dat gouden tientje geeft, dan krijg je van mij die zak aardappelen.” Goud is wel prima als vermogensopslag.

   Zilver is geschikter voor de dagelijkse boodschappen. Mocht je alleen goud hebben, dan zou ik dat eerst ergens ruilen voor zilver alvorens naar een winkel te gaan.

   • eens, het nadeel van zilver is dat er in NL BTW over geheven wordt. Maar met Troy ounce zilveren munten kan je inderdaad boodschappen doen, terwijl dat met een gouden tientje lastiger is.

   • Wat dus ook de reden is dat ik meer zilver dan goud heb.

    @Ratio
    Maar als men ergens gouden munten (of gewoon goud) zou kopen betaalt men ook BTW.
    Mijn andere probleem is gewoon de kosten. Stel dat ik iedere maand $350, zou kunnen investeren. Dan kan ik iedere maand een gouden munt kopen, die als investering ok is, maar lastig voor dagelijks gebruik. Of ik kan 12-15 zilveren munten kopen, of een zak vol gebruikte zilveren dimes. Die zijn dan per stuk minder waard, maar makkelijker in gebruik. En stel dat ik een deel van mijn investering weer in cash zou willen omzetten dan is dat met zilver ook makkelijker dan met goud.

 3. Ik zie toch de nodige risico’s met goud: opslag en vervoer zijn wat lastig, zeker in vergelijking met bitcoin en andere crypto netwerken. Goud heeft natuurlijk als voordeel dat het een duizenden jaren lang trackrecord van waardevastheid heeft. Recent is er in Oeganda een hele grote hoeveelheid goud gevonden. Ook zal het misschien ooit mogelijk zijn om goud uit zeewater te zeven of van een asteroide te mijnen. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat het nieuwe, digitale goud (bitcoin) het oude goud gaat vervangen. Niet in de laatste plaats omdat er een betalingsfunctie in zit ingebakken.

  • Mijn probleem met bitcoin is dat het digitaal is; feitelijk is het dus niks en heeft het geen werkelijke waarde. Overigens net zoals de meeste westerse economieen. Die draaien op ‘diensten’ die helemaal geen echte waarde vertegenwoordigen. Als men de economieen van diverse landen zou gaan vergelijken op basis van werkelijk geproduceerde waarde (mijnbouw, landbouw, visserij, industrie) dan valt het westen compleet door de mand.
   Als er ooit wat gebeurt dan kun je wel met een usb-stick aankomen waarvan je stelt dat het x-aantal bitcoins bevat, maar daar kan ik niks mee. Fysiek goud of zilver is exact dat; een fysiek aanwezig iets dat een intrinsieke waarde heeft.
   Overigens hoeft dat geen oorlog of natuurramp te zijn, het kan gewoon een (wereld)overheid zijn die de zaak in belag neemt. men roept dan wel dat dat nooit zou kunnen gebeuren, maar dat is simpelweg omdat het nog nooit de moeite waard is geweest. En alweer geldt hier dat fysiek goud en zilver gemakkelijk te verbergen is. Plus dat het vele malen moeilijker en arbeidsintensiever is om van deur tot deur te gaan om alles overhoop te halen om goud en zilver te vinden wanneer een overheid particulier bezit limiteert of verbiedt dan een paar handjevols programmeurs in te schakelen om digitale betalingen met bitcoin te gaan controleren of af te romen.

   • Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde. Dat hoor je wel vaker. Ik moet je meenemen op een ritje waardetheorie. Dat is nog niet zo eenvoudig als je zou denken. Ik link even naar dit stuk van Peter Slagter om te voorkomen dat ik mijn vingers blauw ga tikken.
    https://lekkercryptisch.nl/kennisbank/artikelen/2021/01/21/Bitcoin-heeft-geen-intrinsieke-waarde

    Verder, bitcoin is een wereldwijd, decentraal netwerk. Je kunt het niet zomaar even veranderen. Eerst moet er een BIP geschreven worden, een Bitcoin Improvement Protocol. Daarover wordt gediscussieerd om te bepalen of de gemeenschap, dat zijn de ontwikkelaars, de mijners en de miljoenen gebruikers daar een voorstander van zijn. Vervolgens moet het gebouwd worden, getest worden en is de keus aan de duizenden nodes op het netwerk of ze deze BIP wel of niet gaan implementeren. Dus, even de software downloaden van Github, daar wat aanpassingen aan doen en denken dat je nu bitcoin veranderd hebt, zo eenvoudig is het niet. Als het zo eenvoudig zou zijn was het netwerk natuurlijk al lang helemaal kapot gehacked.

   • @Youp
    Dank voor de link. Maar of u hebt mijn eerdere reactie niet volledig gelezen, of er slechts een deel uitgetrokken.
    Dat artikel geeft het nog steeds geen intrinsieke waarde. Het blijft allemaal digitaal. Als de stroom uitvalt is het niks. Mijn groenten zijn dan echter nog steeds groenten, mijn kippen leggen nog steeds eieren, mijn konijnen kunnen nog steeds gegeten worden en mijn munten zijn nog steeds munten.
    Geld an-sich heeft ook geen intrinsieke waarde; het is een ruilmiddel gebaseerd op iets om ruilen gemakkelijker te maken. Daar werd vroeger de goudstandaard voor gebruikt, het huidige fiat-geld is gebaseerd op het vertrouwen in de overheid en het feit dat die hun schulden zullen afbetalen. Men kan gerust stellen dat de kans daarop zo dicht bij nul ligt dat het feitelijk gezien nul is.
    Goud en zilver hebben een waarde die zich al millennia bewezen hebben, er is altijd vraag geweest naar edelmetaal omdat het relatief schaars is.
    Voor mij gaat goud en zilver ver boven bitcoin. Zoals ik al zei; op het moment dat de stroom uitvalt kun je er niks mee. Geen computer, geen usb-stick, geen internet, dus wat is een bitcoin dan waard? En nee, dat wil niet zeggen dat het helemaal geen waarde heeft. Zolang er een hoogtechnologische maatschappij actief is, heeft het een zekere waarde, maar die is wel volledig digitaal, niet intrinsiek.
    Vergis je niet, het zal mij een zorg wezen waar iemand in wil beleggen, laat ieder lekker zijn ding doen. Beleggen in goud is voornamelijk een belegging tegen een enorme instorting, door wat voor oorzaak dan ook. Mocht er wat gebeuren dan kan iemand met mij zeker ruilen tegen zilver of goud, of andere fysieke dingen. Maar iemand die dan met zn usb-stick met bitcoins aankomt gaat dan met lege handen weg, want daar kan ik niks mee. Zelfs cash papiergeld is dan nog acceptabeler dan bitcoin, ondanks het feit dat het papiergeld op zo’n niet meer waarde heeft dan pleepapier of om een vuurtje te beginnen.
    Dat is voor mij het verschil tussen intrinsieke waarde en digitale waarde.
    Daar mag iedereen wat mij betreft best anders over denken, dat doet mij niks.

    Maar stel jezelf gewoon de vraag; als u wel tot de mensen behoort die zich (altijd al) zoveel mogelijk hebben voorbereid, die hun eigen voedsel kweken, drogen, inmaken, opslaan etc en om wat voor reden dan ook er een instorting plaatsvindt, gaat u dan die (relatief) schaarse middelen weggeven tegen iets dat bruikbaar is, of een oncontroleerbare mogelijke digitale waarde heeft?

   • Dank voor je betoog. Als “Oostenrijker” ben ik van mening dat intrinsieke waarde niet bestaat. Alle waarde is subjectief. Je kunt waarde niet meten of berekenen. Daarom hebben we markten waar mensen bezittingen met elkaar ruilen, elk volgens hun eigen waarderingen waar uiteindelijk een prijs uitrolt. Het geheel aan kopers en verkopers bepaalt de consensusprijs die voor bitcoin momenteel net onder de 20k$ ligt. Dat er mensen zijn die goud veel hoger waarderen dan de huidige koers en bitcoin veel lager dan de huidige koers; en omgekeerd, is evident. Maar doet verder weinig ter zake.

    Verder kom je niet aanzetten met een USB-stick maar verstuur je BTC van het ene adres naar een ander. Alle BTC ‘leeft’ op netwerkadressen. Op een USB stick zouden mogelijk de private en publieke sleutels kunnen staan waarmee je toegang krijgt tot een afgesproken hoeveelheid bitcoin.

    Maar goed, ik begrijp dat je daar eenvoudigweg niet aan wilt. Het zij zo. Bedenk wel dat het nog niet zo eenvoudig is om met goud te betalen. De persoon achter de kassa weet niet hoeveel karaat je munten zijn en heeft evenmin een weegschaal om het gewicht te meten. Er zijn voorbeelden uit Argentinië, tijdens een van de vele inflatoire drama’s aldaar, van mensen die wel goud gespaard hadden maar daar toch niet goed mee konden betalen.

 4. Noodwet financieel verkeer deze wet is al inwerking getreden op 13-07-2012 alleen zijn nog niet alle artikelen van kracht.
  Zo als artikel 26 lees hier:
  Dit artikel is nog niet in werking getreden; ingeval buitengewone omstandigheden dit noodzakelijk maken kan bij koninklijk besluit, op voordracht van Onze Minister-President, dit artikel in werking treden.]
  Onze Minister is bevoegd – zo nodig in afwijking van andere wettelijke regelingen – voorschriften te geven ten aanzien van de financiële betrekkingen met het buitenland, alsmede ten aanzien van het vorderen van gouden munten, fijn goud, alliages van goud (onbewerkt of halffabrikaat) en buitenlandse activa van ingezetenen. Tenzij bijzondere omstandigheden dit naar zijn oordeel onmogelijk maken, oefent hij deze bevoegdheden niet uit dan in overeenstemming met Onze Ministers van Buitenlandse Zaken, van Economische Zaken en van Landbouw en Visserij.
  Je haren gaan recht over eind staan bij het lezen van deze wet en dit is wat ons te wachten staat de voor spelingen dus koop geen goud .

 5. @Youp
  Daar ben ik het dus principieel mee oneens. Fysieke goederen hebben een intrinsieke waarde. Men kan een verschil van mening hebben over wat de exacte waarde is, maar het feit dat het fysiek bestaat maakt dat het waarde heeft.
  En zoals ik al zei, voor mij is een belegging in goud en zilver voornamelijk een verzekering tegen rampen. Of bitcoin nu op een USB-stick staat of op het internet maakt niet zo veel uit; als er geen stroom is, dan is het niet beschikbaar en houdt het feitelijk op te bestaan. Als we het hebben over een korte storing (ik heb af en toe geen stroom, wat ook de reden is dat ik back-up generatoren heb) dan is dat geen probleem. Bij wat langere storing ook niet, een paar dagen of zelfs paar weken in geval van een natuurramp is uiteraard overkoombaar zonder bij je bitcoin (of banktegoeden trouwens) te kunnen komen, maar bij een grootschalige ramp met langdurige gevolgen wordt dat heel anders.
  Wat betreft het probleem met ruilen, daar zitten inderdaad wel haken en ogen aan. Maar veel munten die uitkomen (of nog in omloop zijn) hebben hun gewicht en karaat op de munt zelf gestempeld. Met dergelijke munten kan men in ieder geval een redelijke schatting maken, als is het maar met een keukenweegschaal. Dan ontstaat wel de discussie of bv een pond koffie of een kilo rijst $5,- , $10,- , $15,- of $20,- in die munten waard is, maar dat is in dergelijke gevallen een subjectieve beoordeling. Veel mensen zullen voedsel dan hoger inschatten dan zilver of goud.

  Bitcoin kan een prima belegging zijn indien men uitgaat van het idee dat de huidige hoogtechnologische samenleving in tact blijft. Ik prefereer ook voorbereid te zijn op mogelijke momenten dat dat niet zo is.
  Wat dat betreft meen ik dat mijn groentetuin trouwens de beste investering is die ik heb gedaan. De prijzen van voedsel zijn enorm gestegen, maar ik heb er maar zeer matig last van. Idem voor de vleesprijzen en mijn kippen en konijnen trouwens.

Comments are closed.