“Als u een munt op straat  ziet liggen, bukt u zich dan om deze op te pakken of laat u de munt liggen?”

Ik  heb deze  vraag  recent aan een aantal personen voorgelegd;  de antwoorden zijn  heel verschillend en soms zeer onthullend.

Hugo van Reijen

25 REACTIES

  1. Ik raap hem op. Mits het niet in een hoop stront ligt. Geld is geld en als je het cadeau krijgt dan laat je het niet liggen. Al zie ik steeds minder vaak munten op straat liggen.
    En de uitdrukkingen op de gezichten van mensen om je heen (als die er zijn) zijn ‘priceless’. Kijken ze je aan alsof je een junk bent.

    De munt van de straat is echt niet viezer dan de munt die je net als wisselgeld in de winkel kreeg. Want die had hem daarvoor in z’n poepluier pootjes?

    Overigens kreeg ik laatst in een winkel de vraag of ik 5 cent als wisselgeld wilde hebben. Want ik rekende iets bijna gepast af dat 29,95 (o.i.d.) kostte. “Zeker weten, alle beetjes helpen” zei ik toen. Waarop ik een goedkeurende lach van de verkoopster kreeg.

    Maar wat zou de verkoopster hebben gedaan in deze situatie? En wat doe je zelf Hugo? Ben ook wel benieuwd naar wat anderen doen. Wie is te chic om een stuiver op te rapen? Of een briefje van 5 euro?

  2. Het hangt idd van de waarde van de munt in relatie tot je uurtarief af.

    Als het opmerken, oprapen, schoonvegen en opbergen ca 10 seconden van je tijd vergt, dan moet de munt minstens 20 cent waard zijn als je 60 euro per uur verdient en minstens 1 euro als je 275 euro per uur verdient.

    Je zal echter niet altijd de waarde van de munt goed kunnen inschatten, voordat je hem opraapt. Het kan dan zijn, dat je juist geld verspilt door de munt op te rapen en je beter gewoon had kunnen doorlopen. 😁

    • Onzin antwoord.
      Tenzij je op straat lopen werk noemt, wat alleen een stel overbetaalde advocaten kan doen. In 99% van de gevallen zul je niet aan het werk zijn en is het dus gratis geld. Het idee dat je tijd die je aan het buiten het werktijd op straat lopen vergelijkt met je uurloon is een drogredenering.

      Tenzij het in een lading stront ligt ben ik niet te chique, ik pak het op.

      • Welnee, ontwerpers van interfaces optimaliseren tot op 0,1 seconde per seconde bedieningstijd precies om die reden. Je wint immers honderden uren op jaarbasis. Dat is grof geld.

      • @Peter de Jong.
        Kletskoek. U beweert dus dat u, lopend op straat buiten werk tijd, grof geld verdient door een munt te laten liggen. Geen wonder dat uw redeneringen zo vaak krom zijn.

      • Haha, je bent wel erg onnozel, Johan. Zelfs een kind snapt nog dat er maar 24 uur in een dag zitten en je er geen tijd bij kan maken. Dus iedere minuut die je bespaart op niet-productieve zaken kan je inzetten om rijker te worden. Een dure advocaat die niet 8 uur per dag kan werken, maar 8,5 uur wordt ruim 6% rijker.Hij zou dan wel gek zijn om in het weekend zijn badkamer te gaan betegelen. Een vakman doet dat 5x zo goedkoop als dat hij het zelf kan. En wss nog beter ook! 😁

      • Over onnozel sprekend. U haalt er voorbeelden bij die werkelijk nergens op slaan. En kunt niet begrijpend lezen, maar dat hadden we al eerder vastgesteld, aangezien ik advocaten al apart had genoemd als zo ongeveer de enige klasse die tijd boekt terwijl ze op straat lopen. En daar overigens vaak de zaak mee belazeren.
        De DOORSNEE burger werkt een bepaalde tijd per dag. De rest van die dag wordt hij niet betaald. Wat ik OOK al duidelijk had gesteld; buiten werktijd.
        U zou er echt goed aan doen terug te gaan naar school, of een cursus begrijpend lezen te volgen.
        De 10 seconden of minder die het duurt om een munt op te rapen ‘kosten’ dus geen geld. De eventuele andere nuttige activiteit die iemand al dan niet kan doen in die tijd is verwaarloosbaar. Als ik bv onderweg ben om ergens judoles te geven en ik wandel over de stoep dan maken die 10 seconden geen ruk uit. Als ik ergens door een winkelstraat wandel idem. Als ik op weg ben naar huis en 10 seconden later thuis ben, dan is dat verschil met het werk dat ik in de tuin doe niet meetbaar. De munt echter wel.

      • Welnee, Johan. Er zitten echt maar 24 uur in een dag. 😁

        Je doet nu net of je klusjes zoals in de tuin werken kan laten liggen, maar alles wat je laat liggen en wat wel moet gebeuren stapelt zich op. De vaat doe je ook dagelijks, omdat er anders geen doorkomen meer aan is en je weer andere klussen moet laten liggen.

        Of je nu in loondienst bent of gepensioneerd of ZZP-er, als je zelf de noodzakelijke klussen niet doet, moet je daar een ander voor inhuren. Heb je een vast inkomen dan wordt je dus armer.

        Heb je een inkomen dat gerelateerd is aan het aantal uren dat je productief werkt, zoals de meeste ZZP-ers, dan wordt je alleen armer als jouw uurtarief lager ligt dan van de inhuur kracht. Maar effect op je inkomen heeft het tijdverlies altijd.

        In beide gevallen (loondienst/gepensioneerd of ZZP) moet de waarde van het tijdverlies dus worden gecompenseerd door de waarde van de munt.

      • Uw opmerking snijdt geen hout, u argumenteert alleen maar door omdat u niet wilt toegeven dat u onzin spreekt.

        Uw stelling zou alleen hout snijden als het vinden van munten (of biljetten) een heel normale, constante zaak zou zijn EN men 24/7 betaald zou worden. Beide zijn onjuiste stellingen.
        De eenmalige tijd buiten werktijd die wordt gebruikt voor het oprapen van een munt is absoluut verwaarloosbaar.
        Want werkelijk; hoe vaak komt het voor dat men geld op straat ziet liggen? Als ik het op 1x/week stel dan ben ik al heel ruimhartig. Dat ‘verlies’ van 10 seconden in werkbare tijd is gewoon niet eens meetbaar in wat voor uitkomst dan ook.
        Leg mij maar even uit hoe 10 seconden minder schoffelen in de week ook maar enig merkbaar effect op mijn groentetuin zal hebben. Of 10 seconden later thuis zijn na het boodschappen doen.
        Uw redenering is een drogredenering omdat u uitgaat van het idee dat men 24/7 wordt betaald en dat ieder moment van de wakende tijd nuttig wordt gebruikt. Dat idee alleen al is lachwekkend.
        Als je in loondienst bent dan doet 10 seconden buiten werktijd er niet toe. Als je gepensioneerd bent idem omdat het je inkomen niet beinvloedt.

        Ik weet dat u het moeilijk vindt om toe te geven dat u fout zit, maar werkelijk, uw ‘argumenten’ beginnen gewoon absurd te worden.

      • Johan, tijd is geld is een algemene regel die voor iedereen en onder alle omstandigheden op gaat, of je nu in loondienst bent of niet en of je nu munten opraapt of een praatje met de buurman maakt.

        Ieder tijdverlies, ook dat in je vrije tijd, heeft invloed op je inkomen. Een dag heeft echt maar 24 uur en je kan er geen tijd bijmaken.

        Wil je door verloren tijd niet armer worden dan zal je dit moeten compenseren, hetzij door langer te werken, hetzij door iemand met een lager uurtarief dan jijzelf in te huren.

        Nogmaals, interface ontwerpers optimaliseren tot op 0,1 seconde per seconde bedieningstijd. Reken zelf maar uit waarom dit economisch is. 😎

        ___________

        “You can ignore reality, but you can’t ignore the consequences of ignoring reality.”

        ~ Ayn Rand

      • Het is duidelijk dat er met trollen als u niet te redeneren valt, maar ik zal het nog 1x proberen.
        “Ieder tijdverlies, ook dat in je vrije tijd, heeft invloed op je inkomen. Een dag heeft echt maar 24 uur en je kan er geen tijd bijmaken.”
        NEE. De vrije tijd, buiten werktijd, kun je niet rekenen tegen je uurloon aangezien je niet wordt betaald. Drogredenering dus.

        “Wil je door verloren tijd niet armer worden dan zal je dit moeten compenseren, hetzij door langer te werken, hetzij door iemand met een lager uurtarief dan jijzelf in te huren.”
        NEE, ook al onjuist. Je wordt niet armer door je vrije tijd niet te gebruiken. Je wordt er misschien ook niet rijker door, maar dat is iets heel anders.

        “Nogmaals, interface ontwerpers optimaliseren tot op 0,1 seconde per seconde bedieningstijd. Reken zelf maar uit waarom dit economisch is.”
        HALLO? iemand thuis in uw bovenkamer? Dat heeft betrekking op WERKTIJD wat dus heel wat anders is.

        Probeer gewoon de volgende stellingen even volgen
        – Een dag heeft 24 uur, maar niemand werkt 24 uur per dag, laat staan dat iemand 24 uur per dag wordt betaald.
        – Uren buiten werktijd hebben NUL relevantie tot wat iemand per uur verdient

        Als u werkelijk zou geloven in wat u beweert zou u bv
        1 – nooit boodschappen doen, want het zou goedkoper zijn om die te laten doen door iemand die minder per uur verdient.
        2 – nooit zelf benzine tanken, want het is goedkoper om dat te laten doen door iemand die minder verdient, tijdens de uren dat u slaapt of in ieder geval niet reist
        3 – nooit tijd besteden aan een blog als dit, want daar wordt u armer van
        4 – nooit met mensen omgaan in sociale functies buiten het werk, want daar wordt u armer van
        Gewoon zomaar even wat voorbeelden om aan te geven hoe ongelofelijk debiel uw manier van redeneren is

      • Johan, het is voor het toerekenen van een waarde aan je tijd volkomen irrelevant hoeveel uur per dag je betaald krijgt. Het gaat er om, dat je ook onbetaalde activiteiten verricht die tijd kosten. Hoe meer tijd je verspilt, hoe minder tijd je hebt om te doen wat je moet doen, betaald of onbetaald. Je moet dan ergens tijd op inleveren, hetzij op je werktijd, hetzij op de rest. Dat kost je altijd geld, of je nu werkt of niet en of je de activiteit uitbesteed of niet.

      • Ik geef je een ander voorbeeld. Als je gezond wil blijven moet je 8 uur per dag kunnen slapen. Als je overdag meer tijd nodig hebt voor je bezigheden dan 16 uur lever je dus in op je slaaptijd. Dat telt op naarmate het jaar vordert. Als je iedere dag door allerlei tijdverspilling 13 minuten korter kan slapen, kom je na een half jaar al 40 uur slaap tekort.

        Dit kan je buiten werktijd inhalen, maar dan moet je voor 40 uur (= 5 werkdagen) iemand inhuren die de noodzakelijke klusjes doet. Daar heb je zelf geen tijd voor als je slaapt. Haal je het onder werktijd in dan moet je 5 werkdagen vrij nemen en ook vakantiedagen zijn geld waard.

        In het eerste geval ben je dus goedkoper uit als je iemand inhuurt met een lager uurtarief dan jijzelf. Maar in alle gevallen kost die 13 minuten tijdverlies per dag je geld. Nogmaals, tijd is geld. Altijd.

      • @Peter
        Uw eindeloze drogredeneringen beginnen irritant te worden.
        Ten eerste is er geen mens ter wereld die 24/7, of zelfs maar iedere wakende minuut, productief is.
        U blijft maar werktijd verwarren met niet-werktijd.
        Dus leg eens concreet uit hoe ik geld verlies als

        – ik na het boodschappen doen een munt opraap op het parkeerterrein. Mogelijk ben ik dan 10 seconden later thuis. Zelfs de aanname dat ieder moment thuis zich vertaalt in meer geld is lachwekkend, maar zoals ik eerder al zei; 10 seconden minder schoffelen in de groentetuin heeft geen enkel meetbaar effect op de oogst.

        – ik op weg naar wat dan ook (werk, hobby, familiebezoek, vergadering, whatever) een munt opraap met als gevolg dat ik mogelijk 10 seconden later aankom.

        Er is geen mens ter wereld die waar dan ook op de seconde precies aankomt. School, werk, hobby, schaakclub, sporttraining, wat dan ook.

        Dan nog maar weer even over uw opmerking over “Nogmaals, interface ontwerpers optimaliseren tot op 0,1 seconde per seconde bedieningstijd. Reken zelf maar uit waarom dit economisch is.”
        Dit is puur gelul, geen ander woord voor. MACHINES worden op 0.1 seconde afgesteld op andere MACHINES. Wat dus minder dan niks te maken heeft met mensen.
        Er is geen bedrijf ter wereld dat machines instelt op 0.1 seconde reactietijd van de machine-operator. Domweg omdat daar helemaal geen winst in te behalen is; het valt buiten de normale menselijke reactietijd. Misschien dat er een paar topsporters zijn die dat waar kunnen maken, maar zeker niet 8 uur lang achter elkaar.
        Veruit de meeste mensen zijn niet in staat om hun hele dienst naar een machine of een scherm te kijken met een hand op een knop om te reageren op een manier waarop 0.1 seconde het verschil maakt. En de doorsnee fabrieksarbeider al helemaal niet, zelfs voor topsporters is dat niet haalbaar.

        Alleen al het feit dat u deze bewering maakt geeft aan dat u nog nooit ergens met machines hebt gewerkt maar slechts vanachter een bureau met theoretische modellen komt.
        Als u een of meer voorbeelden hebt van een bedrijf dat machines zo krap instelt op menselijke bedieners van die machines dan hoor ik die graag. Ik heb honderden fabrieken, montagehallen, overslagplaatsen, grote en kleine bedrijven gezien, als lid van een CIP-team (Continuous Improvement Project) maar heb dat nog nooit ergens gezien, dus ik ben werkelijk benieuwd naar wat voorbeelden.

    • Al pak je elke keer euro’s op!

      In mijn geval betekend 50 keer een muntje oppakken een hernieuwde hernia die mij een geruime tijd pijn en ongemak oplevert en ruim 300 aan inkomen per dag kost.

      Dus economisch is het niet om het geld van de straat op te rapen.

      • Dat is een geldige reden, maar geen algemeen geldige reden die voor iedereen opgaat.

    • Als ik de overheid was, dan zou ik meneer de Jong in dienst nemen, daar heeft men nooit genoeg aan boekhoudgeesten en calculatoren die hun metingen en calculaties voor de realiteit aanzien.
      ’t is daarom dat het met libertarisme niet veel beter is dan met de overheid, ook vaak kwantiteitsmanagers met simplistische modellen.

      Logic: The art of thinking and reasoning in strict accordance with the limitations and incapacities of the human misunderstanding. The basis of logic is the syllogism, consisting of a major and a minor premise and a conclusion—thus:

      Major Premise: Sixty men can do a piece of work sixty times as quickly as one man.

      Minor Premise: One man can dig a post-hole in sixty seconds; therefore—

      Conclusion: Sixty men can dig a post-hole in one second.

      This may be called the syllogism arithmetical, in which, by combining logic and mathematics, we obtain a double certainty and are twice blessed.

  3. Toen wij jong waren lijmde we wel eens een gulden aan de grond vast…dat was de humor van die tijd.Nu steken ze een mes in je donder voor een euro…Ik mis die ouwe tijd…

    • Idem! En ja, bij voorkeur net buiten het schoolplein. Of een portemonnaie aan een vislijntje.
      In een tijd dat we als kinderen buiten speelden tot het begon te schemeren en niemand een mobiel bij zich had en niemand zich daar zorgen over maakte, of hoefde te maken.

  4. Interessante vraag!

    Ook ik raap alles op wat ik zie liggen, ook scan ik parkeermeters en winkelwagens af als ik er toevallig voorbij loop. Het kleine fortuin wat ik zoal vergaar haal ik dan weer af van mijn wekelijkse boodschappenbudget zodat ik mezelf afs het ware beloon voor het alert zijn.

    Ook raap ik winkelmuntjes op, vaak kan je die gebruiken voor kauwgomballenautomaten en dergelijke, die stop ik dan vervolgens weer in zo’n mini-bieb openbaarboekenkastgebeuren zodat een ander daar een voordeel mee kan doen.

    Ook ben ik erachter gekomen dat winkelmuntjes vaag ook werken in lockers in zwembaden, scheelt weer 50 cent om je kleding op te bergen.

  5. Alleen als ik wandel raap ik muntjes op. Maak ik toch nog een beetje geld.

    • O ja en wandelen is goed voor mijn gezondheid. Houd ik ook nog mijn eigen risico weer in mijn zak. Ga ik daarvan uit eten.

  6. Onze leraar raapte trots een muntje op in de klas, en daarna nog 1. en toen weer 1.
    Al vlug rinkelde het kleingeld door de klas. en wij lachen om hoe die arme sloeber. onze muntjes pakte
    lol

Comments are closed.