Soms is er ook wel eens wat positiefs te melden, mocht u denken dat we hier alleen maar treurden over verloren vrijheden.

In Florida en in Indiana zijn wetten aangenomen die CBDC (Central Bank Digital Currency) als wettelijk geld verbieden.

Schiff Gold  schrijft hier een gedegen uitleg over

Er zijn dus blijkbaar al wetgevers die niet gediend zijn van droomwensen van Centrale Bankiers of echtgenotes van koningen.

Hopelijk komen er meer staten en kunnen we hier naar verwijzen wanneer er hier of in de EU gesteld wordt dat CBDC’s noodzakelijk zijn.

10 REACTIES

 1. De ECB laat op haar website duidelijk zien wat haar standpunt is, en dat is dus absoluut niet het afschaffen van contante euro’s. Dat zou ook een idiote zet zijn want de terugkomst van al die euro’s kan het systeem niet aan.

  Contant geld drukken en uitgeven is een leuk verdienmodel: ze worden gebruikt als oppotmiddel, er raken biljetten kwijt, de euro neemt langzaam af in waarde.

  Ik wil de CBDC best aannemen als betaalmiddel, ze zelfs beperkt gebruiken als oppotmiddel. Maar op het moment dat ze beginnen over beperkte houdbaarheid of zich, naar mijn mening, te veel bemoeien met privézaken, dan worden ze gedumpt en niet meer aangenomen als betaalmiddel.

  Verder: als de overheid mensen gaat muilkorven ontstaat er een zwart circuit. Handelaartjes die van alles verhandelen. En dat ziet de overheid liever niet.

  Kortom, het is een krankzinnig plan. Kaag en Maxima werden reeds teruggefloten.

  • Niet afschaffen contant geld kan ook betekenen: over beperkt bedrag aan contant geld of zelfs alleen nog maar over wat losse centen in de portemonnee kunnen/mogen beschikken.

   • In Noord-Afrika, Oost-Europa en andere delen van de wereld zwerven onvoorstelbare hoeveelheden contante euro’s rond. Als die biljetten worden omgewisseld voor iets van waarde, dat kan het systeem niet aan. Het zou ook een onvoorstelbare stomme zet zijn om waardeloze briefjes die waarde vertegenwoordigen en gebruikt worden als oppotmiddel af te schaffen.

   • Nee, dat is juist heel tactisch als je alle eigendom naar je toe wilt trekken.
    Zij zien dat zowiezo als “zwart” geld

  • Hoorde ergens over de mogelijkheid dat als je contant betaalt je bijvoorbeeld een hogere prijs kan betalen dan met CBDC.

   Het plan was om boerderijen en “Food Production Facilities” te bouwen in Ukraine.
   In de rest van Europa zou dan geen voedsel meer geproduceerd mogen worden.
   Het wegpesten van de boeren is daar een begin van.
   Op diverse plekken wordt dan voedsel beschikbaar gesteld in “Food Hubs”.
   Uiteraard alleen tegen CBDC betaling, positieve social credit systeem en prikjes up to date.

   • ‘Het plan was’

    Het liep allemaal anders, de globalisten zijn op hun retour. De multi-polaire wereld is een feit. Er gaat een nieuwe wind waaien en Nederland kan een leidende rol pakken.

 2. Ik wil geen roet in het eten gooien hoor. Maar alles waar wij niet op zitten te wachten wordt altijd via een bepaalde strategie toch doorgedrukt. Zo zal het waarschijnlijk ook gaan met de digitale euro. Eerst krijgen de successen van felle tegenstanders veel aandacht in de media waardoor iedereen denkt: dat komt wel goed. Mensen willen contant geld behouden? Prima. Dan komt de digitale euro naast contant geld. En maakt u zich niet ongerust hoor, het gaat alleen om hele kleine bedragen. Het is allemaal niet zo belangrijk hoor. Hier gebeurt niets. Hier wordt geen geschiedenis geschreven.

  Vervolgens verschijnen de succesverhalen in de media:
  ! Prijzen gehalveerd dankzij de digitale euro !
  ! Gas goedkoper dankzij digitale euro !
  ! Werknemers hebben netto meer te besteden dankzij de digitale euro !
  ! Ondernemers hebben een hogere omzet dankzij de digitale euro !
  ! Jawel! Kanker genezen dankzij de digitale euro !

  Daarna is iedereen is om. Mensen staan vervolgens in de rij voor de digitale euro. Volgende stap in de strategie is het stap voor stap laten verdampen van alle voordelen. Daarna zitten mensen opgescheept met een digitale euro zonder enige privacy. Doel bereikt.

  • Mee eens, sluipende slavernij door sluipende slaafsheid, zoals ik in een ander artikel al betoogde, de hang naar comfort en veiligheid van de massa’s is waar alles op draait. Dat is zelfs inclusief de hang daarnaar van zogenaamd vrijheidslievenden. De massa’s eroderen alles, de hang van de massa’s (en een ieders massa gedrag) is leidend voor alles, dat is waar men stap voor stap op inspeelt. Veel kleine slaafse geesten maken uiteindelijk de dystopia. Het heeft al een geschiedenis van stap voor stap invoering van meer dan een eeuw.

  • “! Prijzen gehalveerd dankzij de digitale euro !
   ! Gas goedkoper dankzij digitale euro !
   ! Werknemers hebben netto meer te besteden dankzij de digitale euro !
   ! Ondernemers hebben een hogere omzet dankzij de digitale euro !
   ! Jawel! Kanker genezen dankzij de digitale euro !”

   Juist, allemaal appeals die te maken hebben met comfort, veiligheid, materialisme en consumeren. Daarvoor geven de massa’s alles op, inclusief hun vrijheid. En de macht van dat massagedrag, van de hang van de massa’s, wat voor de massa’s belangrijk is, is zo groot dat het zelfs een gedeelte van de vrijheidslievenden met zich mee zal trekken.

 3. Overigens, dat er sprake is van massa gedrag wordt natuurlijk door de meesten van de hand gewezen.
  Ten eerste is het een kwestie dat het niet leuk is om in te zien dat gedrag en denkbeelden niet van eigen makelij zijn, maar product van imitatie gedrag, en product van manipulatie (ook niet onderkende manipulatie en sturing). Daar komt nog bovenop dat het westen zich bij uitstek profileert als zijnde een vrije samenleving, en zogenaamd divers. Dat soort constante leugenachtige propaganda heeft een gigantische macht.
  Zelf bij de libertariers zie je veel gedrag, voorkeuren en denkbeelden die simpelweg het product zijn van de voorkeuren van de massa’s.
  Daarom gaat het bij mij ook niet om het thema overheid versus de vrije markt (het typisch libertarische thema), maar in eerste instantie individu/persoonlijkheid versus de massa, het meest essentiële thema van deze tijd.

Comments are closed.