Volgens de Zweedse minister van Financiën Elisabeth Svantesson heeft Zweden “een stabiel energiesysteem” nodig. De Zweedse regering noemt zonne- en windenergie “te instabiel”. In plaats daarvan wil het land een energiebeleid voeren dat sterk afwijkt van dat van Duitsland en Nederland.

De centrumrechtse regering van Zweden trekt zich terug uit de “Green Deal” van de EU, die erop gericht is de lidstaten CO2-vrij te maken, voornamelijk door middel van zonne- en windenergie. Concreet betekent dit dat de Scandinavische staat het doel van 100% aanbod van zonne- en windenergie niet meer nastreeft. Minister van Financiën Elisabeth Svantesson zei dat haar land “een stabiel energiesysteem” nodig heeft. Wind- en zonne-energie zijn “te instabiel” om in de energiebehoefte van het land te voorzien.

In plaats daarvan vertrouwt de nieuwe regering sterk op kernenergie in combinatie met waterkracht. De energiemix van Zweden verschilt aanzienlijk van die van Duitsland en Nederland: het Scandinavische land wekt al zo’n 40 procent van zijn elektriciteit op met kernenergie. Dit komt ook tot uiting in de CO2-balans: in Zweden bedraagt ​​de CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking gemiddeld 4 ton per jaar.

In Duitsland daarentegen, waar de energietransitie volgens minister van Economische Zaken Robert Habeck als mondiaal model moet dienen, gaat het om zo’n 10 ton per hoofd van de bevolking per jaar.

Bron: Tichyseinblick 

 

4 REACTIES

  1. Verstandig om dit te doen, het valt ook niet mee om de stroom constant te houden met wind en de zon het varieert constant.
    CO2 is echter geen probleem, we hebben juist meer CO2 nodig, in onze kassen word juist CO2 ingeblazen wat weer extra opbrengst opleverd.

    • Een land als Nederland dient een dubbele energie infrastructuur te bouwen voor als de zon niet schijnt of het niet waait. Hebben we nucleair, kolen en gas nodig. Of we moeten het land vol zetten met chemische bende, accu’s. Of driedubbel, want als de zon schijnt waait het vaak niet en omgekeerd. Hoe verspillend is dat?

  2. Romeins dorp komt langzaam tevoorschijn vanonder een smeltende gletsjer. Zouden die Romeinen dorpen onder gletsjers hebben gebouwd, of was die gletsjer er toen niet?
    Dus een warmer klimaat bij minder CO² dan nu! Rob Jetten en Timmerfrans, willen jullie zo vriendelijk zijn om voor een goede uitleg te zorgen?

Comments are closed.