Deze zondag vinden presidentsverkiezingen plaats in Argentinië. Grootste kanshebber om het land te mogen leiden is de libertaire econoom Javier Milei. In Nederland doet de Libertaire Partij mee aan de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer. De LP biedt redacties graag toelichting op het libertaire gedachtengoed dat zij al dertig jaar promoot, alsook op de persoon Milei en de politieke en economische toestand in Argentinië. 

Javier Milei wordt in media buiten zijn geboorteland af en toe karikaturaal weggezet als ‘de Argentijnse Trump’ en abusievelijk als ‘extreem-rechts’. Hoewel zeker conservatief op politiek-sociaal vlak, doen die benamingen zijn economische principes geen eer aan.

Voor Argentinië met dit jaar een voorspelde inflatie van wel 200% – Nederland noteerde in de slechtste maand 14% – is de economie cruciaal bij de keuze voor een volgende president. 44 miljoen Argentijnen lijden onder een zesde recessie in tien jaar, nog altijd uitermate zwakke economie en chronisch torenhoge staatsschuld. Milei wil als wettig betaalmiddel de Amerikaanse dollar invoeren waarmee zodat hij de Argentijnse centrale bank kan sluiten.

Het libertarisme is een politiek gedachtegoed dat als geen ander individuele vrijheid nastreeft. Om dat te bereiken voorzien libertairen bovenal in een kleine overheid. Die heeft maar een kerntaak; namelijk de bescherming van personen en hun bezittingen. Als enige ministeries blijven dan over Justitie en Defensie (de laatste in de juiste zin des woord: enkel voor de landsverdediging). Libertairen gaan uit van een non-agressie-principe: geweld en dwang zijn niet legitiem. Onder die noemer valt volgens hen ook belastingheffing. Vrijwilligheid zou het uitgangspunt moeten zijn van alle transacties. Decentralisatie is een ander middel om te komen tot een kleinere overheid.

Economieën kunnen zich volgens libertairen het beste eveneens in alle vrijheid ontplooien. Veel van hun principes op dat gebied zijn gestoeld op die van de zogenaamde Oostenrijkse School. Geen wonder dat de Engelse massieven van Javier Milei allemaal vernoemd zijn naar economen die die leer hebben verbreid. Na het winnen van de voorverkiezingen naar het presidentschap in augustus dankte de Argentijnse econoom – die zich de afgelopen jaren in eigen land ontwikkelde tot een bekende mediapersoonlijkheid – zijn viervoeters Murray (Rothbard), Milton (Friedman), Robert en Lucas (Robert Lucas).

Winnaar van de Argentijnse presidentsverkiezingen wordt de kandidaat met 45% van de stemmen – of 40% met een voorsprong van minstens tien procentpunt. Zo niet, gaan de twee koplopers naar een tweede ronde op 19 november. De opkomst zondag is per definitie hoog want stemmen is verplicht voor iedere Argentijn van achttien tot 62 jaar. Onder die cohort mag het bovendien al vanaf zestien jaar.

32 REACTIES

 1. Ja, allemaal leuk en aardig, en nobel, dat NAP.

  Maar een Libertarische regering of een communistische. Het is totaal insignificant in relatie tot waar de welvaart groeit en waar die verdwijnt.

  “Permit me to issue and control the money of a nation, and I care not who makes its laws!”

  Inmiddels is ‘a nation’ uitgebreid tot the world.

  Good luck.

  • “Permit me to issue and control the money of a nation, and I care not who makes its laws!” daarom ook afschaffen concept wettig betaalmiddel

   • Ja, beste Ratio,

    En dit is het fundamentele probleem, het verplichte schuldgeld. Het instrument, even briljant als eenvoudig, van de psychopaten die de globale macht hiermee verkregen hebben. De rest is ruis voor amusement en bezigheidstherapie. Dat is mijn hele punt. En met religieuze mantra’s herhalen adresseer je dit niet.

    Met het NAP is uiteraard niks mis mee. Ik onderschrijf het, en ook het NS stond/staat daar achter. En je zou verwachten dat elk op z’n minst redelijk beschaafd mens dat onderschrijft. Wat is daar zo uniek aan? Maar gezien de huidige status quo in de wereld is dat voorlopig “for the birds”, zoals wijlen ACP het uitdrukte.

  • Yip, het monetair stelsel. Geld creëren uit niets en fractioneel hobbyen. Zodra dit systeem gevaar loopt worden we een oorlog in gerommeld, verzinnen ze een pandemie, een waanzinnige energietransitie, verdwijnen onze vrijheden en verdampt ons vermogen. En ongetwijfeld vergeet ik nog wat zaken. En dan zijn er nog steeds legio mensen die opgewonden raken bij de jeukkreet stake holder kapitalisme. Waar overheden en alles big ervoor in hetzelfde bed liggen, noemde we ooit fascisme maar dit klinkt minder fraai. We zullen toch echt de elite / globalisten moeten verwijderen voordat er iets veranderd kan worden.

   • Zeer zeker.

    Maar ik beschouw deze ultra-psychopaten niet als ‘elite’. Echte natuurlijke elite is vermoord of verjaagd, eeuwen geleden al. Het resterende potentieel daarvan krijgt absoluut geen kans om boven te komen drijven.

    Een zeer beroemde intellectuele en spirituele gigant en ware leider zei ooit dat de parlementaire democratie de absolute garantie is dat het allerlaagst denkbare slijm boven komt drijven. Daar is het dan ook voor bedoeld. En daar kan de werkelijke macht zich dan achter schuil houden terwijl het gepeupel wordt verdeeld en beziggehouden.

 2. Ik lees net dat de zittende Peronisten een verrassende inhaalspurt hebben gemaakt en nu plotseling 36% van de stemmen hebben tegenover Milei met 30%. Er komt een tweede ronde. Zijn er nog mensen die verkiezingsuitslagen geloven?

   • Massa heeft een fanatieke aanhang , maar is voor het grote publiek ongeloofwaardiger dan Milei. Hij heeft als minister van Economische Zaken volop de tijd gehad orde op zaken te stellen. Nu pleit hij ervoor om dit te doen in een kabinet van nationale eenheid.

    ___________

    Massa in de talkshow A24 van Baby Etchecopar (zet de ondertiteling op Engels als je geen Spaans spreekt).
    https://youtu.be/rW5dqMJrqEI

   • Bullrich zou een law en order type zijn? Ultra moderne gevangenissen willen bouwen voor drugscriminelen en meer politie. Ik krijg gewoon niet de indruk dat ze een vrijheidsminnend type is. Dus in hoeverre haar kiezers?

  • Javier Milei heeft ook al een joodse fluisteraar las ik.., de politici in de VS hebben een heel leger joodse fluisteraars… in de politiek (en niet alleen daar) dat voorspelt niet veel goeds… vandaar de ondersteuning voor Israhel, en de voorkeur voor de US. De Zionisten liften overal mee, links, rechts, libertarisch.. zelfs vrijspreker wordt soms even Ziospreker. Bij Trump was ondersteuning voor Israhel goed voor vele miljoenen campagnegeld van het Zionistische beest Sheldon Adelshon (inmiddels overleden, maar zijn vrouw zal het geld wel goed besteden).
   Ik vraag me af hoeveel Zionistisch geld er richting Milei gaat… Nou goed, voorlopig hangt hij de vlag van Israhel nog niet uit naast de Argentijnse, zoals de Amerikanen wel doen met hun vlag.

   Maar hier zwaait Milei al met de vlag van Israhel, en de liefde voor, wat een toeval weer…

   https://compactmag.com/article/why-javier-milei-wants-to-be-jewish

   • Als Milei aan de macht zou komen, dan zien we hem straks prostitueren voor de klaagmuur, honderd procent gegarandeerd, zoals zoveel westerse leiders doen. Hij zegt al dat vele mensen bij de klaagmuur bidden voor hem…
    Way to go libertarisme…, naast keppeltje Wilders hebben we dan keppeltje Milei, de ‘libertarier’ (niet dus).

    “Milei has revealed in interviews that he has a Jewish spiritual guide, an Argentine rabbi who helps him make decisions. He talks about God as “One,” invoking loosely cabbalistic ideas, and posts memes in Hebrew.”

   • Johannes, denk je dat je indruk maakt met dit sektarisch, antisemitisch gekleurde gedachtegoed? Ik vraag me af wie jij aan het napraten bent.

    Enne, … de naam van het land wordt in het Nederlands als “Israel” geschreven. Ik denk wel dat je dat bedoelt, maar maak het dan duidelijk voor degenen die niet in jouw bubbel zitten.

  • Als Milei aan de macht komt, dan zal dat hoogstens een afrekening zijn waarbij de blinde haat voor socialisme (zoals je die hier op vrijspreker ziet bij een aantal figuren) wordt ingezet, het zal vooral Israëlische belangen en AngloZionistische doelen moeten dienen. Net zoals men Islamofobie inzet voor Israëlische doelen, kan men haat voor staatssocialisme inzetten, verdeel en heers. De laatste doelen die gediend worden zullen die van de libertariers zijn. Libertarisme en Judaïsme/Zionisme dat wordt een heel ongelukkig huwelijk.., ik zou vast een scheiding aanvragen.. en de inboedel bij voorbaat goed verdelen…

  • De libertariers die al zo lang eenzaam zijn in een onvrije wereld, en langs de zijlijn staan, dachten uiteindelijk een bruid gevonden te hebben, blijkt het een bruid die haar banden en doelen heeft.. en heel goed weet wat er van de deal verwacht gaat worden. De bruid weet heel goed hoe ze de eenzame libertarier moet paaien, die slechte socialistische mannen toch, potverteerders die geen cent te makken hebben, behalve andermans centen, de libertarier, alhoewel gepokt en gemazeld, is toch verkocht.. want wanhopig eenzaam. De laatste strohalm, en dat wat er ruikt aan de deal zien we wel over het hoofd..

   • Het garnalen brein doet ook een duit in het zakje.

    Ga je kulverhalen maar bij je linkse jodenhatende vriendjes op Joop.nl houden.

    Hebben die marxistische idioten je nog niet bedankt? Dan komt dat vast wel een keer, ze zijn nu even druk met terroristen en klimaatwappies redden.

    Je staat er nu helaas alleen voor, maar we hebben iig weer even flink kunnen lachen.
    ________

    SUGGESTIONS 13. THOU SHALT BE AMUSED RATHER THAN ANGERED BY THE WORDS AND DEEDS OF IDIOTS; FOR I AM THY NOODLY LORD AND I HAVE CREATED IDIOTS SOLELY FOR ENTERTAINMENT PURPOSES, MINE FIRST AND THINE LIKEWISE.

    -The Flying Spaghetti Monster

   • Vulgaire pummel toch, en simpele ziel, moet je weer schelden.., Graktak gaf al het goede advies om aan je hart te denken..

    Ik stond oorspronkelijk zelfs sympathiek tegenover Milei, maar toen had ik mijn huiswerk nog niet gedaan… en dan blijkt het een uur in de wind te stinken uit verwachte hoek, het was ook te mooi om waar te zijn.

   • Ga jij maar lekker de voeten van Ismail Haniye likken, dan kom je vast sneller klaar.

    Milei heeft al jaren geleden aangegeven Joods te willen worden en zijn steun aan Israël valt goed bij het grote aantal Joodse kiezers in Argentinië .

    Dat dit de libertarische zaak wel degelijk helpt, gaat je garnalen brein duidelijk te boven. Je kulverhalen worden eentonig. Ga je collega idioten maar vervelen op Joop.nl. Geweldige site overigens! Kan ik je aanraden als je eens goed wil lachen. 😁
    ____________

    “The kind of man who wants the government to adopt and enforce his ideas is always the kind of man whose ideas are idiotic.’

    ~ H.L. Mencken

   • @johannes,

    De spijker op de kop, johannes. Ik wou het allemaal niet zeggen. Ik zelf heb geen research verricht naar deze zoveelste shabbo sokpop, maar ik wist bij voorbaat al hoe laat het was.

   • Nog zo’n linkse idioot die het milieu komt vervuilen met zijn immorele drek. De datacenters draaien overuren om je onzin in de lucht te houden. Zou je niets eens om anderen denken, daar zijn jullie toch zo goed in?

    Het maakt geen zak uit of Milei het Israeli beleid steunt. Als hij die woke waanzin maar om zeep helpt door tig ministeries af te schaffen (zie video boven). Ga je Hamas vriendjes maar lekker pijpen dan hebben die ook nog een leuke dag.
    _______

    “People demand freedom of speech as a compensation for the freedom of thought which they seldom use.”

    ~ Søren Kierkegaard

   • Charming, as usual, van dit stamlid.

    De typische vulgariteit reflecteert z’n erfelijke innerlijk en is zoals altijd, such a dead giveaway.

 3. Het is jammer dat om de zoveel tijd het antisemitisme weer de kop opsteekt op Vrijspreker.
  Helaas, helaas.

 4. Immorele linkse trol. Ga maar lekker lachen bij je collega idioten op Joop.nl. Dat zwakzinnige tuig is voor iedereen een onuitputtelijke bron van vermaak.

  _____________

  SUGGESTIONS 13. THOU SHALT BE AMUSED RATHER THAN ANGERED BY THE WORDS AND DEEDS OF IDIOTS; FOR I AM THY NOODLY LORD AND I HAVE CREATED IDIOTS SOLELY FOR ENTERTAINMENT PURPOSES, MINE FIRST AND THINE LIKEWISE.

  -The Flying Spaghetti Monster

  • Nou, jij wekt anders niet de indruk dat je je vermaakt, hoor. 🙂

   • Nee, hoor. Ik heb zeer goed leventje en heb het uitermate naar m’n zin. Zo te zien zijn jij en je vulgaire vrindje de trieste figuren hier 🙂

    De ene kan niks anders dan z’n ordinaire proletenbakkes laten zien zo gauw ie iets leest wat ‘m niet bevalt en jij meent daar dan voor in de bres te moeten springen.

    Dat zie ik verreweg de meesten hier toch niet doen, ook al zitten ze waarschijnlijk in jullie kamp.

 5. Ik ga regelmatig op Vrijspreker kijken om te leren en nieuwe manieren om dingen te beoordelen.
  Jij komt hier alleen om de boel af te zeiken.
  Rot lekker op.

Comments are closed.