In 2022 bedroegen de mondiale militaire budgetten 2,2 biljoen dollar, een stijging van acht jaar op rij. Een deel van die budgetten werd gebruikt voor de aanschaf van wapens maar welke landen zijn de grootste wapenleveranciers en hoe beïnvloeden zij de mondiale wapenhandel ?

De VS zijn de grootste wapenexporteur, goed voor 40% van het totale volume aan internationale wapenoverdrachten tussen 2018 en 2022. Bijna een vijfde van deze export ging naar Saoedi-Arabië, en andere aanzienlijke hoeveelheden gingen naar Japan (8,6%) en Australië (8,4%).

Hieronder rangschikken we de grootste wapenexporteurs op basis van hun aandeel in het totale verhandelde volume in 2018-2022, evenals hun groei of daling ten opzichte van de trends die in 2013-2017 werden opgetekend:

Rusland (16%) en Frankrijk (11%) staan dicht bij elkaar, gevolgd door China (5%) en Duitsland (4%) om de top vijf van grote wapenexporteurs compleet te maken.

De Franse exportvolumes zijn echter aanzienlijk gegroeid (+44%) ten opzichte van de voorgaande periode van vijf jaar, dankzij grote verkopen aan India, waaronder 62 gevechtsvliegtuigen en vier onderzeeërs, een derde van alle Franse wapenhandel. Dit heeft ertoe geleid dat Frankrijk de VS voorbijstreefde als de op een na grootste wapenleverancier van India, na Rusland.

Aan de andere kant is de Russische export qua volume gedaald (-31%), zelfs voordat de sancties van kracht werden na de invasie van Oekraïne. De grootste handelspartners, India en China, hebben prioriteit gegeven aan de ontwikkeling van hun eigen wapenindustrieën.

Een ander land waarvan de wapenverkoop omhoog schiet is Zuid-Korea, dat op de negende plaats staat maar zijn exportvolumes met 74% heeft zien stijgen. De belangrijkste klanten zijn onder meer de Filippijnen, India en Thailand.

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol heeft beloofd zijn land tegen 2027 uit te laten groeien tot de vierde grootste wapenexporteur ter wereld.

Interessant is dat Zuid-Korea een van de drie landen is die zowel in de top 10 van wapenexporteurs als -importeurs staat (samen met China en de VS), omdat het veel afnemers heeft van in eigen land geproduceerd militair materieel, terwijl het tegelijkertijd afhankelijk is van in Amerika geproduceerde langeafstandswapens. raketten en geavanceerde gevechtsvliegtuigen.

India staat op de eerste plaats met het grootste aandeel in de mondiale wapenimport, met 11% in de periode tussen 2018 en 2022. De vijfde grootste economie ter wereld heeft het vierde grootste militaire budget en vertrouwt op Rusland om in het grootste deel van zijn buitenlandse wapenbehoeften te voorzien, gevolgd door Frankrijk en de VS.

Vanuit het Midden-Oosten zijn Saoedi-Arabië (10%) en Qatar (6%) de tweede en derde grootste wapenimporteurs, die beide profiteren van de VS als hun grootste militaire handelspartner.

Australië, China en Egypte hebben allemaal een aandeel van 5%, waarbij eerstgenoemde voornamelijk door de VS wordt geleverd, terwijl de laatste twee door Rusland worden geleverd. In feite zijn de VS en Rusland de belangrijkste wapenbronnen voor 13 van de 16 grootste landen, gemeten naar hun aandeel in de mondiale wapenimport.

Uiteraard zijn de twee landen ‘s werelds grootste exporteurs van militair materieel, goed voor 56% van de wapenexport in volume.

De lijst met grootste wapenimporteurs is ook een indicatie voor geopolitieke hotspots en gespannen grenssituaties in de wereld. In de driehoek India-China-Pakistan bevinden zich drie nucleaire landen met regelmatige grensschermutselingen tussen India en zijn westelijke en oostelijke buurlanden in de afgelopen tien jaar.

Vier landen uit het Midden-Oosten – overigens allemaal geleverd door de VS – spreken zich uit over pogingen om de invloed van Iran in de regio tegen te gaan. Ondertussen versterken Australië, Japan en Zuid-Korea hun strijdkrachten te midden van de oplopende spanningen met China en Noord-Korea.

Nu Groot-Brittannië, Oekraïne en Noorwegen de top vijftien completeren, is de overloop van de Russische invasie – in het geval van Oekraïne het doelwit van de invasie – ook duidelijk te zien.

Bron: ZeroHedge

5 REACTIES

 1. I say, drop the nukes. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Tenminste, als die bestaan.

 2. De export van Rusland zal mogelijk nog verder dalen doordat sommige van hun wapens een modder figuur slaan in de strijd tegen Oekraine. Althans dat wordt beweerd in de Westerse pers, kan ook propaganda zijn. Ik heb ook nog geen indrukwekkende dingen gezien van de Leopards. En de komst van F16’s schijnt Poetin ook niet wakker van te liggen. Maar dat kan ook weer te maken hebben met de beperkte aantallen die Oekraine krijgt. Genoeg om aanvallen af te slaan, te weinig om te winnen.

  • kogels zonder geweer
   of
   geweer zonder kogels
   denk dat produktiecap bij 2 het laat afweten
   idd laten we over gaan op pief paf poef

Comments are closed.