Dit is een bericht van het project Paraguay. De initiatiefnemers bieden tegen betaling ondersteuning aan voor mensen die een nieuwe toekomst in Paraguay overwegen. Link naar hun aanbod tot ondersteuning. Dit is het verhaal van een bitcoinminer die profiteerde van de goedkope stroom in Paraguay maar die helaas niet echt succesvol was. De moraal van de initiatiefnemers is dat ze ook kunnen assisteren bij het opzetten van een bedrijf in Paraguay.
Paraguay beschikt over goedkope en overvloedige stroom, grotendeels dankzij de ItaipĆŗ-dam. Bitcoinmining, een energie-intensief proces, heeft hier dus een interessante economische basis.
Waar voorheen gewone computers werden ingezet om berekeningen uit te voeren voor de Bitcoinsoftware, worden sinds 2012 gespecialiseerde processors gebruikt die specifiek ontworpen zijn voor maximale efficiƫntie: de zogenaamde Application Specific Integrated Circuits (ASICs). Deze ASICs hebben de rekenkracht van het Bitcoinnetwerk aanzienlijk vergroot.
Vandaag de dag wordt de integriteit van het Bitcoingrootboek beveiligd door een wereldwijd, gedistribueerd netwerk van onafhankelijke ASIC-miners. Deze miners hebben geen andere taak dan het verifiƫren van Bitcointransacties en het oplossen van proof-of-work puzzels.
In Paraguay ligt het stroomtarief voor consumenten net boven de 3 dollarcent per kWh. Voor Bitcoinmining, of beter gezegd ādatacentersā omdat Bitcoin zelf niet gereguleerd is (een heel verhaal waar ik gemakshalve voor de lengte van de blog even niet over begin), geldt een speciaal tarief van 5,4 cent per kWh voor medium voltage mines. Wanneer je daarnaast kosten voor hosting, onderhoud, beveiliging en verzekering meerekent, kom je uit op ongeveer 7 cent per kWh.
Investeerder
Een investeerder was vorig jaar enthousiast geworden over een Nederlandse partij die voor hem ASICs kon leveren en onderbrengen in een mine in Villarica, Paraguay. Hij deed een testinvestering van 25 apparaten, ter waarde van ongeveer $60.000, met de hoop deze investering snel terug te verdienen.
In het voorjaar van dit jaar benaderde deze investeerder ons. De uptime (de tijd dat de apparaten actief aan het minen waren) in de Villarica Bitcoin mine bleek slechts rond de 25% te liggen, wat leidde tot minimale opbrengsten. Hij zocht een alternatief met betere uptime.
Gelukkig hebben we meerdere contacten in de Bitcoin mining industrie. En na de situatie te hebben onderzocht, (gemakshalve bespaar ik voor de lengte van deze blog de details) en de cijfers te hebben geobserveerd besloten we na overleg de apparatuur te verhuizen naar een mine van vrienden met 99% uptime.
Alles leek wel. En toen kwam op 20 april jl. de halving. Elke 210.000 blocks, ongeveer vier jaar, halveren de opbrengsten voor de Bitcoin miners. Dit proces zit gebakken in de code en blijft doorgaan tot alle 21.000.000 Bitcoins gemined zullen zijn. Dat zal ongeveer in 2140 zijn.
De helft zoveel opbrengst tegen de Bitcoin prijs van toen Ʃn nu betekende voor het project met 25 apparaten dat het elke maand geld kostte i.p.v. geld opbracht. No bueno.
In principe, in heel versimpelde taal, zou de Bitcoin prijs moeten verdubbelen na de halving om dit project weer goed rendabel te krijgen. Daarbij komt ook nog eens dat de computerkracht van de ASICs in rap tempo verder worden ontwikkeld met nog efficiƫnter stroomgebruik.
De technische ontwikkelingen in de ASIC-industrie speelden ook een rol. Waar in juni 2023 de Whatsminer M50 met 120th/s nog kostenefficiƫnt was, bieden nieuwere modellen, zoals de Antminer S21 pro met 234th/s, veel meer rekenkracht tegen hetzelfde energieverbruik. Hierdoor raakte de oudere apparatuur snel verouderd.
De investeerder besloot vorige maand dat dit investeringsavontuur hem voldoende frustratie en geld heeft gekocht. Dus gister heb ik de apparaten voor hem opgehaald. Gelet op het snelle tempo waar de ASICs zich opvolgen in ontwikkeling is de restwaarde per apparaat nihil.
Berekeningen (versimpeld en met aannames):
-
De investeerder kocht in juni 2023 25 apparaten bij een Bitcoinprijs van ongeveer $30.000, goed voor 2 Bitcoins. Hij rekende af in Bitcoin.
-
De eerste twee maanden gingen op aan het verschepen vanuit China naar Paraguay en installeren van de apparatuur.
-
Van augustus tot maart werd gemined tegen een uptime van 15%, wat nauwelijks iets opleverde.
-
Vanaf april werd met 99% uptime gemined, maar door de halving moest er maandelijks geld worden bijgelegd.
-
In augustus 2024 was de restwaarde van de apparaten nihil.
-
Resultaat: een verlies van 2 Bitcoins.
Als deze investeerder zijn 2 Bitcoins had gehouden en niet in dit project was gestapt had hij nu $127.200 gehad bij de huidige dagprijs van $63.600.
Conclusie
Bitcoinmining kan alleen winstgevend zijn voor degenen die toegang hebben tot stroom tegen tarieven die aanzienlijk lager zijn dan het wereldwijde gemiddelde van 14 cent per kWh. In Paraguay is stroom inderdaad goedkoop, maar de snelle technologische vooruitgang in ASIC-apparatuur en de structurele halving van Bitcoin maken het lastig om langdurig winst te garanderen. De concurrentie in de miningindustrie is meedogenloos, en enkel de partijen die kunnen minen met stroom onder de 5 cent per kWh zullen consistent winst kunnen maken.
Advies van de investeerder: doe alleen zaken met mensen die daadwerkelijk in Paraguay zitten en dus de hosting locaties kunnen bekijken in persoon. Hoewel de presentatie van de jonge jongens er flitsend uitzag voor het initiƫle mining project in Villarica en de investeerder hierdoor getriggerd was, bleek dat de jonge jongens zelf niet in Paraguay zaten. Het directe contactpersoon zat dus niet in Paraguay zelf waardoor er moeizaam gecommuniceerd kon worden.
Toekomstperspectief
Bitcoinmining zal zich waarschijnlijk blijven concentreren op locaties met overtollige energie en een lage opportuniteitskosten. Ondanks de uitdagingen blijft Bitcoin een uniek digitaal goed met absolute schaarste, wat het voor veel investeerders aantrekkelijk maakt.
NB: Vrijspreker krijgt geen geld voor het doorplaatsen van deze artikelen. Meer over dit project en de aanmeldlink voor hun nieuwsbrief op deze pagina.
Om het te bekijken door de ogen van het beleggingsperspectief, lijkt bitcoin begrijpelijkerwijs op “rattengif”, omdat het de fundamentele kwaliteiten mist, die ik niet alleen waardeert in een enkele investering, maar in zijn algehele beleggingsfilosofie.
Dit gaat er niet om bitcoin, cryptocurrency of zelfs blockchain af te doen als innovatieve ideeƫn of concepten die de manier waarop we netwerken ontwikkelen, bedrijven bouwen of zelfs betalen voor goederen en diensten kunnen veranderen.
Maar het gaat er vooral om te begrijpen hoe succesvolle mensen denken over beleggen en het opbouwen van vermogen, en, misschien nog belangrijker, hoe ze bepalen wat ze NIET met hun geld moeten doen.
Er zijn ook vele mensen die het niet halen in NL, en denken dat het leven Paraguay een stuk beter zal worden en makkelijk kunnen leven van hun AOW inkomsten.
Voor die mensen weet ik nog een mooie watermolen te koop staan, met de gunstige ligging ten opzichte van natuurgebied de Biesbosch, voor niet teveel geld..
Op basis van de beschikbare statistische gegevens in aanloop naar dit artikel, ligt het gemiddelde maandsalaris in Paraguay rond de 2.500.000 tot 3.000.000 Paraguayaanse Guarani (PYG), wat neerkomt op ongeveer 350 tot 420 euro per maand of 12 euro per dag.
Leven in armoede en ellende is altijd een persoonlijk keuze geweest.
b.v. Onhandige beslissingen, te vroeg trouwen met kinderen, gebruik van alcohol/drugs/tabak, te weinig scholing, te weinig discipline, ongezond eten, sparen ipv investeringen, advies nemen van mensen die zelf niets hebben, rondlopen met een gijzelend karakter, omgaan met arme mensen, en het ergste is altijd op het rooien tuig stemmen.
Armoede test 5 (- 3 x – 2) – (x – 3) = – 4 (4 x + 5) + 13 kan je het niet oplossen in 3 minuten armoede staat op je te wachten. Het antwoord is 0.0
Nog 40 dagen…
Verders alles goed…
Of het “altijd een persoonlijke keuze” geweest is, lijkt mij wat ver gaan. Ziekte, handicaps, etc maken het leven in ieder geval niet makkelijker.
Het kunnen ook de beteren zijn die vertrekken, de economisch succesvolleren worden in NL behoorlijk uitgeknepen, en op een gegeven moment is genoeg genoeg. Daarnaast, als je remote kan werken krijg je een NL salaris, of zelfs een NL ZZP inkomen, terwijl de kosten van levensonderhoud in Paraguay veel lager zijn. Je kan zelfs leven met huishoudelijk personeel. Je moet niet als ongeschoold arbeider naar Paraguay gaan, ofwel remote werken, ofwel een eigen zaak in Paraguay ofwel goedkoop rentenieren
‘Bitcoin is ratpoison squared’, was dat niet een uitspraak van Warren Buffett, een man die technologie niet begrijpt, een man die de internet revolutie gemist heeft en nu de blockchain revolutie mist. Een man die naam heeft gemaakt van 1974 tot 1989, een periode van stagflatie, toen de VS de onbetwiste globale supermacht waren en hij aandelen kocht van Amerikaanse bedrijven. Als de koersen wat hoog waren dan parkeerde hij zijn winsten tijdelijk in US staatsobligaties en de USD. Dat heeft goed gewerkt voor hem, maar ik denk niet dat die methodiek succesvol gaat blijven.
Wat niet begrepen wordt is dat bitcoin geen bedrijf is en dus geen winst en verliesrekening heeft die je kunt analyseren. Het is een netwerk, net zoals het internet een netwerk is, of het telefoonnetwerk, en je kunt een deel van het netwerk kopen door bitcoin muntjes te kopen die noodzakelijk zijn om datzelfde netwerk decentraal te laten functioneren. En als Karel Tichman dat niet begrijpt of niet begrijpen wil, dan bewijst hij dat hij, net als Warren Buffet, een fossiel is uit vervlogen tijden.
Er worden wel degelijk fundamentele analyses gemaakt. Het gaat daarbij wel om andere fundamenten. Maar de behoefte eraan blijkt ook al stamt deze uit de oude tijd wel degelijk aanwezig. Of het zin heeft, is een tweede. Dat iemand iets niet of wel begrijpt, maakt die persoon niet altijd succesvol of altijd tot een loser.
“Dat iemand iets niet of wel begrijpt, maakt die persoon niet altijd succesvol of altijd tot een loser.”
Het pleit niet bepaald in je voordeel als je een investering specialist bent en vervolgens de Derde Industriƫle Revolutie mist. Niet alleen dat, je begrijpt niet dat het voor je ogen gebeurt en hij lijkt evenmin te begrijpen wat hij ermee aan moet omdat zijn waarderingsmodellen niet toepasbaar zijn op nieuwe technologie.
Het eerste deel van je comment begrijp ik niet helaas.
dus toch het verdienmodel de reden om te vertrekken en niet dat waar dit projekt voor bedoelt was?
dus toch het verdienmodel de reden om te vertrekken en niet dat waar dit projekt voor bedoeld was?
Er is een mogelijkheid dat men in de nabije toekomst geld weer met een standaard zoals goud gaat dekken. Ben benieuwd wat dat voor Bitcoin gaat betekenen.
De unit, de nieuwe handelsmunt van de BRICS landen, zal voor 40% door goud gedekt worden. Ongetwijfeld zal de vraag naar goud toenemen daardoor. Of die munt ook voor het plebs beschikbaar gaat zijn is nog maar de vraag. En als dat zo is zul je het vooral aanhouden als spaarmiddel conform het adagio: bad money drives out good money. De inflatoire rommel waarmee je betaald wordt wil je het liefst uitgeven of omruilen naar iets meer waardevast als een unit of bitcoin. The unit zal niet decentraal zijn maar gemanaged worden door een select plukje ambtenaren. Dit itt bitcoin wat gemanaged wordt door een algoritme. De toekomst leert dat mensen vroeg of laat altijd gecorrumpeerd worden. Het zal nu wel niet anders zijn. Maw de risico’s voor bitcoin lijken mij beperkt. Het risico voor de USD daarentegen is vrij groot omdat er beduidend minder vraag naar zal zijn waardoor de giga bergen dollars die rondzwerven minder waard gaan worden. Als de vraag afneemt en het aanbod gelijk blijft, dan daalt de prijs immers.
Volgens mij is op het scenario wat je aan het einde schets en best reel is al op voorgesorteerd..Met wat men Nesara noemt. Heb ook iets van G-Nesara voorbij zien komen. Een nieuwe manier van het financiƫle systeem waarbij kwijtschelding van staatsschulden een deel is.
Een voordeel van een investering van ongeveer 70 k euro is dat je een gouden visum krijgt. Dus dan is de vraag wat de beste investering is. Of dat bitcoin mining is, is maar de vraag inderdaad
Een ander economisch effect of marktmechanisme in Paraguay zal zich kunnen ontwikkelen of al in werking zijn. Dat is dat een dorp of cluster van buitenlanders met kapitaal de lokale prijzen van voedsel zoals aardappelen groente en fruit gaan opdrijven. Er corruptie en strijd gevoerd gaat worden voor een winkeltje of supermarkt om de import producten voor de westerse smaak te kunnen verkopen. En op staart strijd komt om een plekje te bemachtigen voor de ochtend en avond markten van de landbouwers in de nabije omgeving. . Je zal heel waarschijnlijk ook te maken gaan krijgen met twee prijs systemen voor de lokale en de “rijke”. Bij kleine gelegenheden zoals kleine restaurantjes onderweg of iets om te overnachten misschien ook toegangsprijzen van parken en attracties. . Vanuit hier vlucht men naar een “goedkoop” en nog redelijk vrij van teveel overheids bemoeienis land. En van daaruit ziet men geldbomen aankomen waar het fruit uit geschud kan worden. Te starten bij een Gold visum. Een dynamisch proces van vraag en aanbod en markt positie.
Bitcoin mijnen is al een tijdje alleen feasible voor flink grote ondernemingen die miljoenen te spenderen hebben. Tegenwoordig schakelen grote elektriciteitsbedrijven over op bitcoin mining gedurende periodes van lage vraag naar elektriciteit. Om de machines niet te hoeven uitzetten, en later weer opnieuw op te starten (wat enorm energieverslindend is), gebruiken ze de excess energie om bitcoin te mijnen. Heel verstandig lijkt me, maar het betekent wel dat je met serieuze ondernemingen concurreert waardoor de kans op succes alleen maar kleiner wordt. In Paraguay lijkt me een investering in onroerend goed meer zinvol omdat het daar nog geen totale bubbel is, zoals bij ons. Bovendien mag je verwachten dat steeds meer mensen hun heil elders gaan zoeken.
Zafod. Dank voor de opmerking over bitcoin mining, klinkt logisch. Als Paraguay de ontwikkeling van Uruguay volgt dan zal de waarde van het onroerend goed toenemen, die is overigens nu al redelijk hoog doordat Argentijnen het vastgoed in Paraguay als inflatiebestendige belegging zien. Het rendement op verhuur valt daardoor tegen.
Comments are closed.