De Raad van State heeft geen bezwaar tegen een referendum over de nieuwe Europese Grondwet in Nederland. Dus de kans dat zo’n referendum er komt, is weer iets groter.

De fundamentele waarde van een referendum blijft een vraagteken. Op de eerste plaats weten de stemmers veel te weinig waarover het echt gaat, en worden zij door de politici gemanipuleerd.
De morele waarde van een referendum is even negatief als van een gewone verkiezing. Ook hier gaat een (kleine) meerderheid aan de minderheid haar wil opleggen. Als het al een meerderheid is!

Er zijn wel praktische kanten aan.
Positief is, dat het referendum het de politici moeilijker maakt. Ook is er een kleine kans dat een bepaalde zaak door het referendum in een richting van meer vrijheid omslaat. En er wordt aandacht geschonken aan zaken die belangrijk kunnen zijn.
Negatief is, dat als het politiek gemanipuleer slaagt, dat dan de politici weer het wapen in handen hebben van: "Je hebt er toch zelf voor gekozen".

We schreven in "Topic 5 sept.: Wordt het Nederlandse volk wakker? "dat 65 % niet tevreden is met de overheid.
Zou daarom maar 35 % voor die Europese Grondwet stemmen? Immers die andere 65 %, die niet tevreden zijn met de overheid, zullen toch niet stemmen voor nog méér overheid? Of wel?

1 REACTIE

Comments are closed.