Deze (grote) kop stond op voorpagina NRC van woensdag 22 oktober.

Blij verrast begon ik te lezen. Ik dacht eindelijk hebben ze daar de HUBlog gelezen, of de VRIJBRIEF of www.libertarian.nl waar dit al 20 jaar lang wordt voorspeld. De libertarische filosofie is eindelijk doorgedrongen!

Het Centraal Planbureau, (CPB), heeft een studie gepubliceerd, ‘Four Futures of Europe’ waarin aangetoond wordt dat de huidige verzorgingsstaten in de EU niet op de oude manier kunnen doorgaan. De stelsels moeten ingrijpend worden hervormd.

En dan komt de ontnuchtering.

Volgens het CPB, aldus de NRC, moeten de hervormingen zich richten “op een doelmatiger uitvoering van de sociale zekerheid, zorg en onderwijs en andere overheidstaken.

Daartoe zijn extra (financiële) prikkels nodig, verbreding van de belastinggrondslag [???] en vergroting van de arbeidsparticipatie”. Uiteraard geregeld door de overheid.

Het CPB beschouwt vier alternatieven. Een sterk Europa, Globaliserende Economie, Transatlantische Markt, Regionale Samenleving.

Om precies te weten wat dat allemaal betekent, moet eerst het lijvige rapport worden bestudeerd.

Uit de tot nu toe verschenen berichten in de media is te concluderen dat de Globaliserende Economie de meeste groei zou betekenen in productiviteit, bevolkingsgroei en wereldhandel. Welvaart, neem ik aan. Het CPB noemt echter als waarschuwing dat dan het milieu en de onderlinge solidariteit “het kind van de rekening worden.

In alle vier de scenario’s moet volgens het CPB de toekomst van ons allen geregeld worden door de politici en overheden.

Ze hebben dus nog helemaal niet door dat niet de overheid het probleem moet oplossen, maar dat de overheid het probleem IS.

P.S. Het CPB is het planbureau van de overheid!

4 REACTIES

 1. Verzorgingsstaat – ja, verzorging krijg je in het ziekenhuis

  Welvaartsstaat – neen, de staat kan niet voor welvaart zorgen

  De staat kan echter ook niet voor verzorging zorgen – kijk maar naar de wachtlijsten bij Her Majesty’s National Health Service

  Is de oplossing dan toch om de staat gewoon te ont-mantelen?

  Op die manier komen er mantels vrij.

  De naakten kleden is een deugd van (private) barmhartigheid, niewaar.

 2. U heeft het dan nog over Nederland. In landen als Italië, Frankrijk is de toestand een flink stuk slechter, en er wordt een ietsie pietsie aan gedaan, met veel protest tot gevolg. Dan is er nog België : de leuze van de premier is : ik zeg, dus het het is.

 3. We maken ons druk om de financiele kanten van de verzorgingsstaat, maar niemand schijnt te merken hoezeer onze vrijheid in zo’n persoonlijke dienst als zorg beperkt is.

  Kijk op http://www.metzelf.dds.nl voor wat voorbeelden.

Comments are closed.