vrijdag, 16 januari 2004
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Nederland pessimistisch over werkloosheid in 2004

Het blijkt uit een enquête (genoemd op TV) dat mensen in Nederland verwachten dat de werkloosheid dit jaar nog behoorlijk zal stijgen.

Het is goed om daarbij te bedenken dat er geen gebrek aan werk is. Werk dat gedaan kan worden is er in overvloed.

De vraag is, of er voldoende werk is waarvoor een werkgever, dus uiteindelijk de consument, het minimumloon wil of kan betalen.


Als het minimumloon 100 is, en de werkgever kan/wil maar 90 betalen, en een werkloze zou dat wel willen accepteren, dan mag dat niet. Als de overheid het merkt, zijn ze beiden strafbaar. Resultaat is dat het werk niet wordt gedaan en dat de belastingbetaler de uitkeringen moet betalen.

De belastingbetaler is dat geld kwijt en kan het niet aan bepaalde gewenste zaken besteden, waardoor ook bij die leveranciers weer minder vraag, dus minder werk komt.

Door het minimumloon wordt de werkloosheid nodeloos vergroot.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Economie
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
  1. Ivo schreef op : 1

    Maak je geen zorgen over het minimumloon. Frank van Dun stelde verleden week dat de rekening voor de politieke avonturen van de twintigste eeuw nu of weldra gepresenteerd wordt.

    allserv.rug.ac.be…

  2. Mira schreef op : 2

    Niet alleen het minimumloon is het probleem, maar te veel regels in het algemeen. Werkgevers zijn b.v. bang om mensen in dienst te nemen omdat ze er dan aan vast blijven kleven. Of ze mogen de persoon die ze zouden willen hebben niet in dienst nemen vanwege de afspraken in de CAO over diplomering. CAOs zijn er nl. o.a. om bepaalde mensen uit te sluiten van bepaalde beroepen om concurrentie tegen te gaan.

    Het lijkt mij niet zinnig om van een bepaalde regel de zondebok te maken. Alle regels tesamen zijn het probleem.