Somaliërs met een Nederlandse verblijfsvergunning, vaak na jaren procederen verkregen, zelfs zij die al redelijk Nederlands spreken, gaan met duizenden naar Engeland.

Hoofdreden: ze kunnen daar veel gemakkelijker een bedrijf beginnen, veel minder regels!

Het werd van de week gepresenteerd als een soort vreemd verschijnsel: hoe kun je het goede welvarende Nederland nu verlaten, terwijl je daar jaren voor geknokt hebt?

Niemand stelde de vraag: als zij nu uit Nederland vluchten, wat voor (regeleneven)land dit is?

Blijkbaar is deze grote groep mensen erg gevoelig, gevoelig voor het kunnen doen met hun leven wat zij willen.

Zij stemmen dan, heel democratisch, met hun voeten.

En ik bedoel dit niet racistisch: dat zouden er meer moeten doen!

66 REACTIES

 1. Ik ken diverse families (autochtone Nederlanders) die Nederland zijn gevlucht vanwege de repressieve schoolplichtwetten.

 2. zullen we een index gaan maken over redenen tot vluchtgedrag of voeten-stemgedrag?

  Of is deze site al vodoende?

  Vanuit Galt’s gulch dan te e-mailen naar alle Oudkerks en Bushes van deze wereld, zou niet verkeerd zijn!

 3. voor een groot deel heb je gelijk
  ze gaan naar engeland omdat ze daar beter kunnen leren en werken en ook omdat daar het daar leuk is

 4. ik ben zelf in engeland geweest het een soort van toeristische trekpleister tussen nederland en england zou ik waarschijnlijk ook voor engeland gekozen hebben als er nog niet geweest ben kun nog niet een mening geven.

 5. kk nederland man ik ga oook weg naar england hier is niks NL taal is shit man egt

 6. ik kom uit somalie en ik moet zeggen dat de nederlandse maaatshapij hard naar zicht zelf moet kijken nederland is niet bepaald vriendelijk waneer het aan allochtonen komt morokaan dit turk dat islam so als het niet nederlans is is het niet gewild hoe hou je het dan uit waar je duidelijk niet gewild bent

 7. ja man ik ben ook een somaliik ga ook deze faking nederland is niks voor mij snapie

 8. ik ga mischien wegens sgool om beter de taal te kunnen leren en het lijkt me leuker daar

 9. nederland is schulden land inkaso op je nek man het is geld geld geld en je hebt bijna nixe ,ik ga weg en naar germany .

 10. ewa tjappiies jullie hebben allemaal gelijk j0h bgerijp me niej verkeerd tjap ik houw van nederland ik ben er opgegroeid en ik ben soma! en ik ga hiier ook zkr niej weg maar nederland zou wel een beetjj een voorbeeld moge nemen aan engeland,,engeland laat je egt je gang gaan weetjj hiier zit je vast aan allerlei regels vind je het gek dat mensen weg willen !!! nl is fijne land goed georganiseerd maar engeland is vriedelijker!!snap je !!ik wil en ga nie na uk maar togg ik z0u wel wille dat mn soma matties hiier bleve joh nou gaan ze allemaal na uk zonde t0hg!! soma s zijn nice people!!
  wou dat nederland dat ook eens zag,,,ewa nl love jah!

 11. ewaaaaaa ike n mn sgatjj lika tika gaan niej naa uk man nl is fijn jaxx maar !!!! saaaiheiddd
  """!!!!verziin dingen jaxx dinge om te d0en pfff!!! ewa kusjjs lika and somma

 12. houw van jouw lika zoooooo focking mutch ik ga nie naar uk anders moet ik mn lika misse dus ik blijf in nl met mn schoolmaatje lika and vriendinnetje!!!

 13. whahahah mensen engeland is niet zo goed land hoe jullie denken allen die studie maar de rest is echt slecht vooral als je een grote gezin hebt en
  in nederland is meer veiliger dan uk

  dus mensen blijff maar lekker in NL

 14. Ohh Boy you looking like you like what you see
  Won’t you come over check up on it, I’m gone let you work up on it
  Ladies let em check up on it, watch it while he check up on it
  Dip it, pop it, twork it, stop it, check on me tonight

 15. HEY NL IS SLECHT RASICTIESCH LAND MAN EGT JE WILT IETS OFZO GELIJK NEE NEE
  IK HEB ZELF HIER VEEL DIPLOMA EN WERK NIKS EGT MOEILIJK HIER MOEILIJKE MENSEN ALLEMAAL UK THE BEST WALLAHI
  HIER IN NL fak man egt wat is dit man
  en je moet veel betalen verzekering,en alles man egt fuck hun neuken jouw met geld vriend die mensen hebben veel geld kijk hun land hoe mooi alleen van mensen see yah fucker nl

 16. sommige mensen zeggen dat u.k nie goed is maar wat is daar slechter dan n.l?mijn leven hier is kapot gemaakt mijn vriend is truggestuurd en in u.k kunnen we samen zijn..k hoop dat k snel weer samen zie in u.k

 17. Zojuist heb ik de concrete cijfers, waarnemingen en gevolgen via de media aan e levende lijven kunnen ondervinden. De exodus van Nederlands Somaliërs naar Engeland doet mij enigszins deugd nochtans ishet ook een klap in "mijn"gezich. Met "mijn"gezicht doel ik enerzijds op het Nederlandse volk,anderzijds op de Nederlandse overheids-instanties en autoriteiten. Het Nederlandse volk is op een aantal fronten een xenofobisch stereotype gebleken, wiens mentaalbeeld over de Somalische migrant in Nederland zijn beinvloed door het grootschalig weerleggen van problemen door de Nederlandse autochtonen sociale-omgevingen. Hier heeft het Nederlandse integratie beleid mijn inziens een zeer grote rol ingespeeld, door foutief handelen van de Nederlandse autoriteiten is er een imago over de Somalische gemeenschap ontstaan die uiteindeiljk een wasse neus is gebleken. Mijn vertrouwen in de Nederlandse "leiders"was al tot een erg diep punt gezonken, mij rest nu de vraag nog: in hoevere wordt er de Nederlandse bevolking een droom scenario voorgespiegeld, waarin de kern van de werkelijkheid ver te zoeken is. Hier blijkt maar weer eens dat het Nederlandse "integratie" beleid dat Nederland hanteert op menig vlak, niet of nauwwlijks fungeert. Maar niet te vergeten moeten we Engeland als meede-lidstaat te vriend houden, "hij" zal zich ook ongetwijfeld voor doen als een betrouwbaar rolmodel vriend, die moet moeite zijn diep van binnen schatterend gelach wwet te onderdrukken. Het onderdak en de nodige educatie die Nederland heeft verleend aan de migranten, plus de bijbehorende kosten daarvan, zullen dankbaar door Engeland in ontvangst worden genomen.

 18. zeker NL IS NIKS MAN NU WALHI uk is the best ik verdien daar beter heb een betere baan damm ik woon in London ik werk bij airport later word ik piloot ik moe 2 jaar studern dan ben ik piloot insha allah als ik in NL was gebeleven was ik nie zo

 19. hey jows de meeste hebben wel gelijk hoor wa is nl nix tog je wet tog al da bolshit enzow
  ik wil hier weg en naar engeland gaan Inshallah mar jkah

 20. i came 2 nl when i was 15Y. a left nl 2002 i have 2 qualification ICT & CNC machinist. After getting my Metal(CNC) qualification i wanted 2 go 2 university (hoger school) but they didn`t let me in, they said ur netherlands is not enough. I wanted 2 be someone i left nl 4 better future today i`m studied computer science at Hull university & I have real good jobs: i work als IT services in the College and i am interpreting for dutch language, what shame jouwe nederlands is niet voeldond (your ducht ain`t enough). In september i went back 2 nl i was seeing the way Dutch people are: Black Dutch is real nothing in nl. I wonder why you made us dutch!! just 2 work in the factory????????
  How dutch people made us 2 live apart africa with africans antiliaans wt antiliaans marrocou wt marrocou white dutch wt white dutch, where im living jamaican, african, english, pakistan are brother.
  I don`t miss nl & never want 2 come back
  Thanxs 4 ur passaport but God bless UK.

 21. Zelf ben ik een Somalier en al 13 jaar wonend in NL, Ik ben hier als 16-jarige AMA (Alleenstaande Minderjarige Asielzoeker) gekomen. Met veel hard werk en tegen het advies is in van menig docent, heb ik na de HAVO en HBO opleiding afgerond. Ik was van mening dat al dat hard werken zijn vruchten zal afwerpen als ik eenmaal ging werken. Ik werk inmiddels 3 jaar (om mijn rekeningen te betalen, want veel meer valt er niet te verdienen in NL als je eerlijk handelt.)Nou ik kan je zeggen noch in materiele opzicht noch in immateriele ben ik tevreden. Immers je bent en blijft een allochtoon ook al spreek je vloeiend Nederlands. In NL zijn je mogelijkheden beperkt door regels, procedures, beleid en politieke keuzes van de overheid. Hierdoor kun je weinig bereiken, wanneer je geen geld hebt en je bent allochtoon.

  Wil je een eigen bedrijf? we hebben 10.000 regels om je die stap haast onmogelijk te maken en natuurlijk moet je met je eigen startkapitaal komen. wil je werken? eerst een paar jaar Nederlandse les, want je Nederlands is belaberd. Ooh dat kost ons geld…oeps…. we sturen je gewoon toch maar de arbeidsmarkt op, op het moment dat het zelf Nederlanders nauwelijks lukt om aan de bak te komen!

  Wil je niet in een achterstandswijk wonen? ga dan maar werken, geen werk, ooh ja je Nederlands is onvoldoende…? uuuh…ga je toch vrijwilligerswerk doen? ja, dat is belangrijk om je zelf te ontlpooien!
  ja, maar..meneer ik wil dat niet, wat nu als ik inmezelf wil investeren door bv een opleiding of cursusje te gaan volgen? kun jullie mij daarbij helpen

  Nee, nee geen gemaar dat kost geld jongen…

  maar met een uitkering in de plaatselijk buurthuis koffie zetten kost ook geld…
  Nee, neee dat is geld uit Den Haag en bovedien zo voelen de buurtbewoners zich veilig, ze zien je gewoon minder vaak op straat immers…
  Ja, maar..
  Nee, studeren,dat is voor ons onacceptabel en met vrijwilligerswerk krijgen we geen gezeik uit Den Haag en zijn wij zeker van onze budgetten! kunnen we nog een paar jaar reintegratiebureaus op je dak af sturen zodat zij geld verdienen aan jou en kunnen we weer meer bestellen in Den Haag, ooh ooh sorry, zei ik dat hard op, uuuh ..
  ik bedoel, jullie moeten integreren, werken dus!! en oh ja de taal leren,
  en assimileren, oh dat is een moeilijk word? je moet gewoon proberen zoveel mogelijk op een Nederlander te lijken…gewoon je identiteit opgeven en een kaaskop worden zoals jullie in dat noemen,ahha, ja ik weet het niet anders te zeggen.
  Ja maar meneer ik wil naar een korte cursus en dan werken, niemand neemt mij aan zonder papieren…
  Hou maar op jongen, dat wij op alle voorzieningen bezuinigen die jullie hierbij moesten helpen,…nou ja, das dan ben pech joh, dat is beleid en dat zijn de regels, ik verzin het ook niet……………
  Ja, meneer maar jullie altidj zeggen regels regels, maar die worden toch door mensen gemaakt, kunnen we dat niet veranderen, zijn er geen andere uitwegen?
  Nee, regels zijn regels in Nederland!
  Oke, dan maar de uitkering in en vrijwilligerswerk.

  Beste lezers ik ben zelf maar een paar keren in de UK geweest en ik zag meteen dat daar gewoon meer mogelijk is en dat je meer vrijheid krijgt om je toekomst zelf in je handen te nemen en zelf de verantwoordelijkheid dragen van je de resultaten van je keuzes. Men wordt daar niet meteen in een hokje geplaatst.Als menzich bij een Jobcenter meldt, wordt niet alle aandacht besteed zijn taalniveau maar er wordt naar werk gezocht met hem. Men denkt daar in mogelijkhden in plaats van belemmringen. Zo worden kinderen gestimuleerd om niet naar de Mavo maar naar de HAvo te gaan, hier is het andersom.Ik denk dat Nederland zelf de schuld heeft aan het feit er steeds meer goed opgeleide, welwillende Nederlanders/niet Nederlanders depressief worden van het leven hier en eieren voor hun geld kiezen en hier vertrekken. Wie weet is dat dit beleid is ingezet om meer ruimte te maken voor Oost-europeanen die de arbeidsmakrt hier komen verzieken, en die over een paar jaar ook weer zelf hier in de zelfde molen, de oude zelfde vicieuze cirkel terecht komen.
  Wat mij betreft, ik ga niet naar England, want ook daar zijn vele problemen, denk maar aan de huisvesting, veiligheid. Ik, ik blijf verlopig hier en kijk naar deze komische serie; As the world turns (in vicieuze cirkel), en hoop dat Nederland ooit weer bij haar zinnen komt en mocht dat niet snel genoeg gebeuren, ik kan dan altijd gezellig bij een neef of tante in de UK gaan intrekken.

 22. Het is nergens ideaal, maar mijn indrukken van de UK (ik kom er regelmatig) zijn dat er veel meer kansen zijn voor wie bereid is deze aan te pakken. De belastingen zijn er ook stukken lager, zodat je tenmiste nog een groot deel van wat je verdient zelf mag houden. Persoonlijk lijkt mij het beste dat alle mensen met talent, ambitie en ondernemingszin maken dat zij wegkomen uit het communistische moeras hier in Nederland (en laat je eerst lekker opleiden op kosten van de staat) en de boel lekker laten instorten. Als dat vlot gaat is alles hier over 10 jaar voor een appel en een ei te koop en ligt de weg hopelijk open voor wie bereid is de weg in te slaan. Het huidige systeem is gedoemt te eindigen in een ‘melt down’.

 23. nee dat slaat nergens op want de uk is een goeie land heeft meer mogelijkheden voor de jongeren van somalische achtergrond ik woon hier 5 jaren en ik dank nl voor het taal en het education dat het mij heeft gegeven…..maar het education system hier is veel beter en de studenten krijgen meer help…..zo nl de somaliers hier in de uk dankt jouw maar wij geloven dat uk nu onze toekomst is

 24. Yeah!! I am living now. I have big dream I have real good work and my study is going well. I feel home in UK in NL my life was terrible (real like shit) not matter how hard I tried I have 2 MBO qualification I have tried to go 2 HBO but they Judged me saying your Dutch is not enough. How can been enough if you do not help me.
  I came to UK 4 better future I have improved my English just 4 6 months and than I have applied 4 university, in UK if you are older than 21 no one can stop you to go to the university even if you don’t have qualification they know how to help young people. Opportunity 4 all not like in NL opportunity just 4 white people. I am telling you Dutch people you think you are clever but you are to stupid, university or Higher education in UK is just place to learn profession but you think is just place 4 white people.

  God bless England

 25. [19] Ga door jong nl is klot land ze moeten de land an de varke geven.
  ik ben self naar uk en ik veel beter ik studeer computer science op university en my leve is good.

  Groetjes
  I dont miss nl
  god bless england

 26. Voor NL kwam alle wijsheid altijd uit Engeland. Op een paar zeeslagen na.
  Maar daar hadden ‘we’ dan weer admiraal De Ruyter voor.
  Maar het geldt nog steeds: daar vindt men over het algemeen wijzere oplossingen voor tal van kwesties.
  Vasthouden aan een moraal, wat de gevolgen ook mogen zijn, staat er ook in hoger aanzien dan in Nederland.
  Hier regeren de kooplieden: moraal, best goed, maar de winst is beter.
  Meewaaien dus, met je potentiele klanten.

 27. [6] nederland is wel vriendelijk maar wat heb je aan vroendelijk alleen je wil beter doen in je leven in nl kun je dat niet doen. bijvoorbeeld je kind wil docter worden maar zijn mentor adviseerd om Techniek te doen terwijl het kind goei nuveu heef wat slaat dat nou op

 28. [27] als je alalochtoon was hahha
  wat ben je ondankbaar gozer NL heeft je naam gegeven toen je niks was mafkes

Comments are closed.