Wat zijn wij toch geweldig. Nederland spreekt een aardig woordje mee op het gebied van de ruimtevaart. Mijn minderwaardigheidscomplex is in één klap weg. Ja, ik voel me erg belangrijk.

Jan Peter Balkenende verkondigde zelfs dat Nederland nu echt op de kaart gezet is als een betrouwbare partner. We staan niet alleen op de kaart, maar we zijn nog betrouwbaar ook!

Wij nemen zelfs een Russische en een Amerikaanse astronaut met ons mee de ruimte in. Toch maar fijn dat André Kuiper nog een Nederlands paspoort heeft.

Dat blijkt wel dat toen een andere Nederlander, Lodewijk van den Berg, eerder de ruimte in ging, er nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven werd.

Maar Lodewijk had op het moment van zijn ruimtevaart zijn Nederlands papiertje al verwisseld voor een Amerikaans papiertje. Dus ging verdorie alle eer naar die Amerikanen.

Is dit alles nu een uiting van collectivistisch gedrag?

Duidelijk is dat de overheid dit gedrag stimuleert met subsidies, reclame, en duidelijke aanwezigheid van ministers en koninklijke boodschappen. En dat gebeurt niet alleen bij de ruimtevaart.

Een collectivistische mentaliteit en gedrag is in ieder geval in het belang van de overheid.

2 REACTIES

  1. Wat heerlijk dat er ook nog collectivistisch gereageerd kan worden in dit land; we lijken zo langzamerhand te vergeten dat we als volk toch ooit een eigen identiteit bezaten! En waarom zouden we daarvoor niet mogen uitkomen?

    Het is zo goedkoop om met elke uiting van collectivisme de draak te steken en alles in deze maatschappij (=SAMENleving) in het dolgedraaide licht van het doorgedraaide individualisme te zien.

    We zijn Samen in ons gezin, we zijn Samen in onze woonplaats, we zijn Samen in ons land. Buiten voetbal en grote rampen blijken er gelukkig nog andere dingen te zijn om het SAAMhorigheidsgevoel tot uiting te brengen.

    Ook ik vind het leuk, hoe kinderlijk, dat er een Nederlander weer iets anders doet dan zeuren!

    (Wat is het belang van onze overheid hierbij, Hub?)

  2. Ik denk niet dat er geen saamhorigheid meer is, wordt er niet nog altijd Oranje gedragen als "Onze Jongens" weer moeten voetballen (of een andere sport spelen)?

    Ik denk dat collectivisme opportunistisch is. Als alles goed gaat is het "van ons", als het mislukt, "hebben hunnie het gedaan".(Dan gaan ze zeuren)

    Saamhorigheid is in andere landen net zo. Denk maar aan 11/9, in New York. Je werd zowat van de weg gereden als je geen Amerikaans vlaggetje had op de auto, of als je de vlag niet uithad aan het huis werd er raar naar je gekeken. Zelfs nu maakt de overheid er hier nog "reclame" mee. Een lange reclame waarbij langszaam maar zeker ieder huis de vlag laat uithangen. Dat was dus niet tegen dovemans oren gezegd.

    Het belang van de overheid is daarbij deze:

    Als alle mensen zich zo saamhorig gedragen en het collectivisme voelen, in het belang van het land als een geheel, is het makkelijker om de bevolking er van te overtuigen dat allerlei zaken, zoals regels, wetten en subsidies en nieuwe belastingen om dit alles te bekostigen, moeten. Om dit gevoel te behouden. Dus daardoor heeft de overheid een grotere greep op de samenleveing en de vrijheden van de burgers. Sommige mensen maken een grapje over de manier hoe dit na 11/9 in de V.S. is verlopen en vinden het Nationalistisch. Nationalisme is een vorm van collectivisme. Oorlog is het grootste voorbeeld daarvan.( Daar is geld voor nodig.)

    Als Balkenende trots is op "zijn jongen" in de ruimte en de medemens in de Nederlandse samenleveing is het daar mee eens, heeft de regering een voet in de aarde om de subsidies voor ruimte vaart en daarmee verbonden leger kosten omhoog te doen. Ten koste van de burgers. Of je het daar mee eens bent of niet.

    Dus in het belang van de overheid.

    (Zo wordt alles wat er rondgaat in de samenleving aangegrepen door de overheid om zich er mee te bemoeien)

Comments are closed.