Het lijkt wel of de bomen tot in de hemel groeien in China. Economische groei van 8% en de ene na de andere Europese regeringleider die op ‘handelsmissie’ gaat naar Bejing. In China, daar gebeurt het, daar moet je wezen. Rem Koolhaas bouwt daar het nieuwe onderkomen van de Chinese Staatstelevisie en Daimler Chrysler gaat er Mercedessen bouwen. Het wapenembargo wordt binnenkort opgeheven.

Wat iedereen vergeten lijkt te zijn, is dat in 1989 de Chinezen een studentenprotest voor meer vrijheid op bloedige wijze de kop in drukten. Dat China eigenlijk gewoon een Communistisch land is, dat doormiddel van repressie en uitbuiting de bevolking onthoudt van mensenrechten en vrijheden. Een soort Noord Korea, maar dan groter en met meer kernwapens. De massale investeringen in China legitimeren het regime. Er is niets meer mis met China, want de heren politici denken er wat te kunnen verdienen.

Wat de politici en de investeerders niet lijken te begrijpen, is dat investeren in een communistisch land levensgevaarlijk is. Het is spelen met vuur. Het marktmechanisme bestaat alleen bij gratie van de Communistische Partij en alleen zolang die club het goed dunkt. Investeren in China is eigenlijk net als onveilige sex met een promiscuetieve homosexuele heroineverslaafde die net een paar weekjes op vakantie is geweest in Zuid Afrika.

Je zou maar hebben geinvesteerd in bijvoorbeeld een internetcafe. Het Chinese regime heeft zojuist besloten om 8.600 van die cafes te sluiten. Dit vanwege het gevaar dat de jonge chinezen wellicht andere informatie krijgen dan de staatspropaganda vanuit de Koolhaas bunker. Stel je voor dat ze een kijkje zouden nemen op de verfoelijke kapitalisten site http://www.libertarian.nl.

Wanneer besluit de Chinese regering dat een Mercedes Benz ook slecht is voor de geestelijke gezondheid van haar onderdanen?

4 REACTIES

 1. Vandaag in de Telegraaf te lezen:

  China scherpt controle internet aan

  PEKING – De Chinese internetpolitie heeft nieuwe maatregelen genomen om ‘ongezonde’ inhoud van het internet te weren. Dit melden de staatsmedia zaterdag.

  De maatregelen moeten veiligstellen dat internetproviders geen informatie verspreiden die de "nationale veiligheid" of de "sociale stabiliteit" bedreigt. Ook ‘bijgelovige’ of ‘erotische’ inhoud is verboden.

  De bevolking wordt opgeroepen onoirbare internet-informatie te melden aan het zogeheten Illegale-en-Schadelijke-Inhoud-Meldcentrum.

  De afgelopen maanden zijn in China 16.000 internetcafés gesloten. Nieuwe vergunningen werden niet meer afgegeven, zo werd eerder deze maand al gemeld.

 2. Inderdaad kon ik tijdens mijn laatste bezoek aan Beijing geen enkel internetcafe vinden. Ook mijn hotel had de computer uit de kamer verwijderd.

  Over twee weken ben ik weer in Beijng en ben benieuwd wat ik dan zal aantreffen.

  hugo van reijen

Comments are closed.