Onze Laurens Jan Brinkhorst is weer eens met slechte vrienden op stap geweest. Hij heeft namelijk zaterdag met collega Ministers van Economische Zaken een feestje gehad in Maastricht, en hij komt met de in aanhef genoemde boodschap thuis.

.
Failliet gaan betekent dat je niet meer aan je schulden, aan je beloftes kunt voldoen.
Dat kan natuurlijk buiten iemands “schuld” gebeuren. Bij voorbeeld door nieuwe maatregelen of wetten van de overheid. Maar dat neemt dan toch zijn verantwoordelijkheid niet weg? Zelfs al zegt Big Brother dat je je schulden niet meer hoeft te betalen.

Ik kende iemand die failliet ging. Opnieuw begon, en zodra hij kon, heeft hij toen alle schulden tot de laatste cent betaald. Dat is echter kennelijk een mentaliteit die geheel verdwenen is.

In hetzelfde gesprek zegt Laurens Jan dat wij in een grote (economische) crisis zitten, maar dat te weinig mensen dat (nog) beseffen.
Die crisis, en de diepte daarvan, is veroorzaakt door de overheid die het de ondernemers steeds moeilijker maakt. Maar nu komt diezelfde overheid ons redden.

Zij gaat ons dwingen om langer te werken en gaat de toegezegde uitkeringen verlagen. Ook weer een sjoemelen met contracten die ze vroeger aangegaan zijn.
En ze gaan proberen mensen te verleiden om maar iets te gaan ondernemen. Zelfs al is het risico dat ze daarbij failliet gaan groot. Ga maar een gokje wagen, als het mislukt, dan ga je gewoon failliet. Dat is helemaal niet erg!

Ik heb tot nu toe niet goed begrepen waar zijn vrindje Jan Peter het toch steeds over heeft. Maar nu begin ik te begrijpen wat J P met normen en waarden bedoelt.
Het zijn wel andere Normen en Waarden dan die ik gewend ben.

2 REACTIES

 1. Hub verwijt de Overheid om te proberen mensen te verleiden om maar iets te gaan ondernemen zelfs al is het risico dat ze daarbij failliet gaan groot.
  Hub vraagt zich af welke Normen en Waarden JP daarmee bedoelt. Hub vreest dat het niet de Normen en Waarden zijn die hij gewend is.

  Hub heeft gelijk.

  Het eerste wat het begrip Normen en Waarden inhoudt is dat de Overheid haar “verantwoordelijkheid” moet nemen door het stellen van regels en het niet weglopen voor de handhaving van deze regels.

  Wat onmiddellijk opvalt is dat deze Normen-en-Waarden-“campagne” het voorwerp van die regels niet omschrijft.

  Wat voor regels moet de Overheid dan uitvaardigen?
  Any rule and all rules.

  Politiestaat, zei U?

  http://www.normenenwaardend
  "Voor het besef en het herstel van waarden en normen is het noodzakelijk dat niet alleen de overheid maar ook burgers hun verantwoordelijkheden kennen en nemen"
  Het CDA heeft in de afgelopen verkiezingscampagne een herhaald appél gedaan tot het kennen en nemen van verantwoordelijkheden. Als eerste geldt dit natuurlijk voor de politiek en de overheid die hun verantwoordelijkheid moeten nemen door het stellen van regels en het niet weglopen voor de handhaving van deze regels. Politici moeten het goede voorbeeld geven in de omgang met elkaar en met de burgers. Als burger zelf moet je ook je verantwoordelijkheden kennen, door je aan de regels te houden, daarnaast moet een ieder zijn verantwoordelijkheid kunnen nemen in het anderen wijzen op hun overschrijden van normen en gedragsregels. Voor het besef en het herstel van waarden en normen is het noodzakelijk dat niet alleen de overheid maar ook burgers hun verantwoordelijkheden kennen en nemen.
  – Of probeer deze link http://www.normenenwaardend

 2. LAURENS-JAN & JAN-PETER,

  SOCIALISTISCHE "WAARDEN en NORMEN", zeker. PORTEMONNEE VAN DE ANDER, bedoelen jullie. ZEG DAT DAN !!

Comments are closed.