Mede in verband met de troonrede en de miljoenennota waren er de laatste dagen nogal wat opmerkingen over “Ontwikkelingshulp”. Het is goed dat steeds meer mensen zich bewust worden van wat er daarmee aan de gang is. Ook al is die bewustwording nog veel te gering.

Laten we voorop stellen, dat ook wij compassie hebben met arme mensen in arme landen. Dat ook wij die toestand wel willen veranderen. Maar in tegenstelling tot de meute die denkt dat je dit probleem kunt oplossen door veel geld te geven aan de politici die deze arme mensen overheersen, denken wij eerst rationeel na over de manier waarop je de beste resultaten kunt halen.

Dan kom je wel tot de conclusie dat het weghalen van (westerse) belemmeringen en concurrentievervalsende maatregelen, een veel beter resultaat zal geven dan geld aan de (ook nog verkeerde) politici te geven.
Het boek van Johan Norberg: “Leve het Kapitalisme” *) geeft daarvoor al veel bewijzen.

Geert Wilders, die uit de VVD stapte, is bezig met een nieuwe politieke partij. We hebben nog niet veel gezien van het programma van die partij. Wel lazen we dat Wilders de ontwikkelingshulp wil afschaffen. Wat hij dan met de begrote 4,1 miljard wil doen, is niet duidelijk. Evenmin of hij ook het ontwikkelingsgeld dat via de EU belastiong weggesluisd wordt, niet meer wil bijdragen.

Het meest zijn we echter geïnteresseerd “waarom” hij dat niet meer wil betalen. Pragmatisch omdat hij het liever uitgeeft aan bij voorbeeld “Cultuur”, of principieel omdat het fout is geld van de ene mens onder dwang af te pakken en aan een ander te geven?
———————————–
Zie ook:
— op HUBlog 23 sept.: “Voor wie werkt u eigenlijk?”
— “The Great Foreign Aid Swindle” door Ron Paul op
LIBERTARIAN INTERNATIONAL site: http://www.libertarian.to/N…
— Diverse artikelen op L__nl waaronder recensie van Dirk Verhofstad van “Leve het Kapitalisme”.
http://www.libertarian.nl/N…

*) “Leve het Kapitalisme” door Johan Norberg
De bestseller die de Zweedse discussie over de mondialisering een nieuwe wending gaf.
Bekroond met de Antony Fisher International Memorial Award
Uitgeverij Houtekiet, ISBN: 905240688X Te bestellen bij BOL voor 19.95 EUR.

2 REACTIES

  1. das teminste iets waar k wat aan heb (kmoe voor gs n partijprogramma makuh)

  2. [1] Zoek op internet "Leefbaar Heilo"
    Ga daar naar het programma van Wladimir en kopieer dat!

Comments are closed.