Bij dit tere onderwerp is het zeker belangrijk om te eerst duidelijk te maken waar je het over hebt.

“Een “recht” is de toestemming onafhankelijk handelen. Een recht is dat wat kan worden gedaan zonder de toestemming van iemand anders.”

Zoals ook in het objectivisme gesteld, is er maar één fundamenteel recht waarvan alle andere rechten kunnen worden afgeleid: het recht van ieder mens op zijn eigen leven.
Dit is in overeenstemming met het definiëren van het fundamenteel rechtsbeginsel zoals door Frank van Dun gesteld: iedereen mag met het zijne doen wat hij wil, zolang hij datzelfde recht van anderen niet aantast.

Dit vereist een vrije wil om keuzes te maken in de omgang met andere mensen en daarbij hun rechten te erkennen.
Dieren kunnen dit niet. Zij kunnen niet de rechten van andere dieren erkennen. En net als een mens zijn eigen rechten verliest als hij de rechten van ander schendt, zo kan een dier geen rechten hebben.

Natuurlijk kunnen we rechten anders definiëren. Hele boeken zijn volgeschreven over “dierenrechten”. Vaak zelfs zonder goed te definiëren wat ze nu precies bedoelen.

Dit alles wil niet zeggen dat het “fatsoenlijk” is als mensen dieren nodeloos martelen of verwaarlozen. Het zijn wel levende wezens die ook pijn voelen.

Meer over rechten kunt u lezen in het hoofdstuk “Mensenrechten versus Natuurlijke rechten” dat Frank van Dun geschreven heeft voor het boek van Aschwin de Wolf en Stefan van Glabbeek:
“De mark voor Vrijheid, 25 jaar libertarisme en Klassiek-liberalisme in de Lage Landen”.[Te bestellen bij het LIBERTARISCH CENTRUM via info@libertarian.nl
[ Dit artikel ook op: http://www.libertarian.nl/N… ]

Paul Cliteur heeft een iets andere mening over dierenrechten.

Wij vernamen (te laat om eerder aan te kondigen) dat Paul Cliteur

VANAVOND, maandag 4 oktober 2004, in Amsterdam
op een door de VVD-Amsterdam georganiseerde avond over “Dierenrechten” gaat spreken/discussiëren.
Wie zich grondig wil voorbereiden, kan hier het artikel dat Cliteur over het onderwerp schreef downloaden: Dierenrechten.doc.doc op http://www.vvdamsterdam.nl/…
Aanvang 20:15 Eindtijd 21:45
Locatie Grand Café de Heeren van Aemstel, Thorbeckeplein 5 (bij Rembrandtplein)
Kosten voor iedereen vrij en gratis toegankelijk.

2 REACTIES

 1. Elk levend wezen op deze aardkloot heeft rechten. Mensen moeten hun arrogantie eens laten varen en de dingen in het juiste perspectief leren zien en niet vanuit het standpunt ‘mens’. Daarvoor zijn we uitgerust met een gezonde dosis verstand?
  Een dier dat verzorgd wordt door mensen heeft recht op een goede behandeling, zodat het dier in zijn waarde kan blijven. Een dier bij mensen heeft recht op goed passend voedsel en drinken, omdat het dier afhankelijk is van de mens en er zelf niet voor kan/mag zorgen(uitzonderingen daargelaten).
  Planten, thuis in de pot of tuin, hebben recht op water en voedsel in tijd van droogte en schaarste. U wil geen verdroogde planten in de pot of de tuin!?
  Insekten en reptielen in bezit van mensen moeten ook verzorgd worden en ze hebben er recht op. De mens heeft ze uit hun natuurlijke omgeving gerukt voor zijn plezier en de dieren hebben er recht op om fatsoenlijk verzorgd te worden.
  Dieren in het wild houden er hun eigen standaard op na. De eigen kudde, roedel wordt goed verzorgd en alles wat niet mee kan blijft achter en zal hoogstwaarschijnlijk sterven. De zwakkeren worden ook nog eens opgegeten door de rovers. Planten groeien nooit op een plek waar dit niet mogelijk is voor hen en anders zullen ze niet een lang leven hebben.
  Kom er niet mee aan, dat dieren geen rechten hebben, want als je dat durft te beweren, verloochen je je eigen bestaansrecht.

 2. “Kom er niet mee aan, dat dieren geen rechten hebben, want als je dat durft te beweren, verloochen je je eigen bestaansrecht.” betekent toch helemaal niks ?

  En hoe hebben dieren rechten ? In de praktijk zijn dieren altijd het eigendom van een mens en die kan met deze eigendommen doen en laten wat hij wil, zo gaat dat in de echte wereld.

  Uiteraard zou het mooi zijn als men fatsoenlijk met zijn beesten om zou gaan en dat gebeurt in 99,9999% van de gevallen ook maar dat ligt toch helemaal aan de goede wil van de menselijke eigenaar.

  Dierenrechten is niet meer dan een loze kreet.

Comments are closed.