Met de collectieve verplichtingen van de Kerst en Oud en Nieuw in het vooruitzicht, hieronder enkele woorden van troost en advies van de stoïcijn Seneca (http://benbijnsdorp.info/se…):

“Doe moeite om nooit iets tegen je zin te doen: alwat noodzakelijkerwijs overkomt aan iemand die zich verzet, dat zal geen noodzaak vormen voor wie zich gewillig opstelt. Ik bedoel het zo: wie bevelen gewillig incasseert, die ontsnapt aan het bitterste deel van de dienstbaarheid: iets doen wat hij niet wil. Niet wie iets in opdracht doet is ongelukkig, maar wie iets doet tegen zijn zin. Laten wij dus onze aard zo vormen dat wij willen, wat de omstandigheden ook maar eisen, en laten wij er vooral op uit zijn over ons einde na te denken zonder droefgeestigheid.”

Uit Boek 7, Brief 61 “Schik je gewillig in je lot.” door Seneca