De ondernemer Erik de Vlieger stopt ermee. Hij is het zat.

Erik heeft een enorm bedrijf opgebouwd, waarin totaal meer dan 2000 mensen werk en inkomsten vonden. Maar nu is hij het zat. Hij stopt en zegt, jullie doen het zelf maar!

Ik herken dat verhaal. Erik heeft succes. Hij wordt rijk. En dat wordt in deze altruïstisch socialistische maatschappij niet erg gewaardeerd. In plaats van bewondering is er meer jalousie, ja zelfs afgunst.

Gedurende de groei van zijn zaak worden hem steeds meer lasten op zijn schouders gelegd. Hij heeft immers sterke schouders, en die MOETEN dan ook maar de zwaarste lasten dragen. De een na de andere last lost hij op. Hij vindt steeds weer oplossingen.

Maar ieder mens kan maar net zover gaan als hij verdragen kan. Of tot zover dat hij door heeft wat men met hem doet.

Ik ken een aantal mensen die als ondernemer bedrijven hebben opgebouwd, en toen plotseling daarmee gestopt zijn. Ook die waren het zat om steeds meer ellende te ervaren van vakbonden (gesteund door de wet van de politiek), ondernemingsraden, die “rechten” hadden, (gedekt door de wet en de politiek), de opgelegde sociale lasten, de talloze controles op boekhouding, bedrijfsomstandigheden, arbo, milieu, en noem maar op.

Al die ondernemers hadden nog voor werkgelegenheid voor duizenden mensen kunnen zorgen.

Maar ze waren het op een gegeven ogenblik zat! En terecht!

Ik heb dit proces van zeer nabij meegemaakt en zou het graag nog beter willen uitleggen. Maar op dit moment is mijn beste advies om het te leren begrijpen door het boek van Ayn Rand: ATLAS SHRUGGED te lezen. Mogelijk kom ik er later nog wel op terug.

Ik zou nu willen dat ik een goede weg wist om dit boek aan Erik cadeau te geven, onder voorwaarde dat hij het gaat lezen. Dat zou hem bijzonder helpen door deze crisisperiode in zijn leven heen te komen.

Uit een enquête van enkele jaren geleden in de VS bleek dat dit boek, na de bijbel, het belangrijkste boek was dat het leven van de meeste mensen ten goede had beïnvloed.

Dit geldt voor mij persoonlijk ook! Ik hoop dat ook Erik daar aan toe komt.