Afgelopen maandag heeft Nicholas Burns, de Amerikaanse Ambassadeur bij de NATO in Brussel aangekondigd dat het noodzakelijk is dat de EU haar militaire kracht moet versterken als de NATO haar toekomstige rol in het Midden Oosten, Noord Afrika en Zuid en Oost Azië wil waarmaken. Vooral omdat de NATO in 2005 sterk gaat concentreren op Afghanistan en Irak.

De NATO gaat uitbreiden in Irak. (red: zou dat een weg zijn om de Nederlandse troepen uit Irak op tijd terug te trekken, ze dan aan de EU uitlenen, en die gaat dan naar Irak. Of is dit te doorzichtig?)

Amerika betaalt meer dan twee keer zoveel aan de NATO dan de hele rest bij elkaar! Amerika betaalt 420 miljard dollar aan “defensie” en de EU landen plus Canada nog niet eens de helft van dat bedrag.

Bovendien hebben de EU landen wel troepen, maar die zijn niet gereed om ingezet te kunnen worden. Slechts 3 % van de EU soldaten, maar 75 % van de Amerikaanse zijn daar gereed voor!

Burns zegt dat het hoog tijd wordt dat de EU daar wat aan gaat doen.

Verhoogde militaire inspanning. Meer belastinggeld naar defensie. Al of niet via de EU.

Hoe dan ook, laat “Nederland” maar neutraal worden, wij hoeven niet zo nodig militair sterk te worden, en uit de EU gaan, en daarom beginnen met de EU-Grondwet af te stemmen: “EU – NEEN!”