Ik had na enige jaren inactiviteit ineens zomaar zin om weer eens wat te rommelen op de beurs, moet kunnen af en toe.Maar zoals gezegd heb ik het enige jaren niet meer gedaan en daardoor waren de overeenkomsten met de bank vervallen en moesten worden vernieuwd.

Ik dus naar de Fortis en daar kreeg ik naast de gebruikelijke aandelen- en optieovereenkomst een A4-tje voorgelegd, namens de Autoriteit Financiële Diensten waarmee mijn ‘beleggersprofiel’ moest worden vastgesteld. Dat was nodig, aldus meneer Fortis, omdat de banken opeens van de staat de zorgplicht opgelegd hebben gekregen over wat hun klanten uitspoken op de beurs en zelfs zodanig dat banken door hun klanten aansprakelijk kunnen worden gesteld voor mogelijke verliezen van deze klanten. Dat schijnt de RABO te zijn overkomen, die hadden een rechtzaak verloren omdat ze de klant onvoldoende op de risico’s zouden hebben gewezen (of zoiets), aldus de staatsrechter die er duidelijk geen verstand van had (we worden immers bestuurd door volslagen nitwits & idioten).

Aan de hand van de antwoorden op dat formulier werd dus bepaald of ik een offensieve of een defensieve belegger was en de mate daarvan en dat houdt in dat ik bepaalde transacties wel of niet mag doen en dat alles ongevraagd bewaakt door de Autoriteit Financiële Diensten.

Kortom, de zoveelste staatsbemoeizucht van overtollige debiele klerken die geen flauw benul hebben waar het om gaat en die macht, riant inkomen, prettige bezigheid en status ontlenen aan het vastmetselen van iedere ademtocht van de burgers in hinderlijke en overbodige regeltjes.

Overigens heb ik die dag EURO 315 verdiend met AEX-opties.

17 REACTIES

 1. Ik weet wel dat banken vroeger beleggers waarschuwden voor de aandelenbeurs, omdat dat speculatief was. Maar dat was totdat de ABN-Amro nutteloze aandelen als World Online ging promoten. Sinds die tijd hebben de staatsmegalomanen hun kans gepakt om zich met het wel en wee van beleggers te bemoeien. Met beleggingen zeg ik altijd: Caveat Emptor (wees op je hoede). Beleg dus altijd met geld dat je bereid bent om te verliezen. Speculatie op de beurzen is gewoon een andere manier van gokken.

 2. ja Wladi, ik weet wat je bedoeld.

  toen ik gebruik ging maken van een zekere internet-broker – waar ik overigens zeer tevreden over ben – kreeg ik ook zo’n invulgeval voorgeschoteld. ik wist toen al wel van te voren dat ik dat zou krijgen. eerst ging ik de vragen aandachtig overdenken totdat ik genoeg van sommige stompzinnige vragen kreeg en toen heb ik zomaar wat ingevuld om er vanaf te zijn en aan de slag te kunnen. want zonder zo’n ingevulde verklaring is dat zelfs de facto verboden omdat de staat in z’n oneindige wijsheid heeft bepaald dat brokers hun clienten geen beleggers diensten mogen aanbieden zonder ingevuld profiel.

  ben je mooi klaar mee.

  en wat heeft de staat hiermee – in mijn geval dus – precies bereikt?

  wie het weet mag het zeggen.

 3. [2] wat de staat heeft bereikt is dat deze onder het gebruikelijke mom dat ze de zwakken in deze samenleving moeten beschermen nu de macht heeft om te bepalen of jij wel of niet in aandelen mag rommelen, de staat gaat daar nu volledig over.

  Meneer Fortis heeft mij uitgelegd dat als ik een transactie zou willen uitvoeren die niet past in mijn beleggersprofiel dat dan niet zal gebeuren omdat eerst mijn belggersprofiel aangepast zou moeten worden oftewel toestemming aan de staat vragen.

 4. [3]

  ho, maar Wladi toch, dit is volstrekt onaanvaardbaar.

  dan moet ik je toch ten sterkste aanraden om jouw orders door dezelfde broker – Alex – als de mijne te laten uitvoeren, want daar is dat geen enkel probleem.

  wel krijg je een mededeling in de maag gesplitst die zegt dat dit ‘een ongebruikelijke order’ is – als die niet in je profiel past – wanneer je een ingetikte order even terugleest voordat je die definitief doorgeeft. volgens mij is dit bij alle internet-brokers zo, al weet ik het niet als feit.

  een ander voordeel zijn de lage transactiekosten vergeleken met die van de meeste grootbanken. Binck is de voordeligste geloof ik. bij Alex kun je transactiekosten vergelijken op hun web-site trouwens.

  gegroet

 5. [4] misschien dat Alex ongrijpbaar is voor de staat terwijl Fortis dat niet is ?
  Wat zijn de kosten voor bijvoorbeeld een AEX-optie ? Ik betaal bij Fortis voor aan- en verkoop totaal 12 PLEURO.

 6. [5]

  per optiecontract betaal je 3,75 met een min. van 13.50.

  dus als je 1 contract aan- of verkoopt betaal je minimaal 13,50, dus is dat duurder dan bij jouw broker.

  echter, zodra je wat grotere aantallen contracten verhandeld ben je goedkoper uit.

  je kunt het zelf vergelijken. er is een tarievencalculator die voor iedereen toegankelijk is, ook al ben je geen rekeninghouder bij Alex.

  alleen staat Fortis er niet bij, maar is SNS niet van Fortis – zoals Alex van Rabo is – ? die staat er namelijk wel tussen.

  gegroet

 7. [8] ik doe er altijd 5 of 10 tegelijk, dus dit is aanzienlijk voordeliger. Overigens had ik vandaag 210 PLEURO verdiend, dus dat loopt lekker. Ik heb die winst waarschijnlijk aan de regelgeving van de staat te danken, hoe meer regeltjes hoe beter het loopt en hoe rijker we worden.

 8. [9]

  nou, nu je’t zegt.

  ik woon in het grensgebied en dan zijn sommige marktverstorende regels van de staat erg hulpvol om bakken geld te verdienen.

  dat neemt natuurlijk niet weg dat ik genoeg verstand heb om die regels je reinste kolder te vinden. maar ja, what can I do? ik reageer alleen maar op prikkels die de overheid genereert.

  belastingontduiking is eigenlijk gewoon een onvermijdelijk biologisch verschijnsel. bovendien verleen je er een nuttige dienst mee aan je medemens. veel nobeler kan het niet.

  adapt yourself to your environment and you’ll thrive like a cop in a donutfactory.

  gegroet.

 9. [10] voor belastingontwijking/ontduiking hoef je niet per se aan de grens te wonen, het zal je verbazen hoeveel dienstverleners bereid zijn om zonder bonetje te leveren en dat scheelt zo al 19% BTW. Loodgieters, automonteurs, wasmachine- en tv-reperateurs, aannemers, steenhouwers en noem maar, iedere kleine zelfstandige die arbeid levert. Zij geven dat geld niet aan en dat scheelt ze zo 40% belastingen en premies. Bijna iedereen is bereid om zonder bonetje

 10. [11]

  nou, verbaasd ben ik daar niet echt over, ha ha.

  ik heb nooit anders gedaan.

  allemaal verstandige dienstverlenend ingestelde mensen met al even verstandige dienstafnemende klanten.

  ik ken eigenlijk weinig tot – zeg maar gerust – geen mensen die dit niet doen. zouden die eigenlijk wel bestaan? ja, misschien enkele tevreden volkskrantlezers, maar ja, daar heb ik er dan ook geen van in mijn kennissenkring.

  gegroet.

 11. Het is de reden dat ik beleg bij alex. Ik heb ook wel vernomen dat beleggen bij een bank in kan houden dat de bank kan gaan zeiken over bepaalde transacties als ze niet in het risicoprofiel passen. Ik pas daarvoor. Ik wil de vrijheid om een stevig risico aan te gaan, vooral omdat het lucratief kan uitpakken, en heb daar de bemoeizucht van een bank, inmiddels verlengstuk van vadertje staat al helemaal niet bij nodig. Ik moet nog altijd de producten die ik zelf bij Fortis heb lopen altijd nog eens overhevelen naar Alex…………. Binnenkort maar eens gaan regelen.

 12. [9]

  bedoel je dat je 12 euro kwijt bent per 5 of zelfs 10 contracten? dat lijkt me heel sterk. dus ik neem vooralsnog aan 12 euro per contract. nogmaals, bij 1 contract is die 12 euro natuurlijk voordeliger dan die minimale kosten van 13,50 bij Alex.

  maaaaaar………..,

  ik heb gisteren nog eens even gekeken op Alex, en als je bedoeld 12 euro per contract, en gezien jij er altijd minimaal 5 of 10 verhandeld ben je bij Alex toch echt goedkoper uit. (bij Binck trouwens ook) en hoe meer contracten, hoe groter het voordeel ook nog eens wordt.

  en on top of all that, krijg je bij een bepaalde contractenomzet per bepaalde periode – die ik nu even niet uit m’n blote hoofd ken – ook nog eens een restitutie op je transactiekosten.

  bovendien wordt je – bij Alex – geen strobreed in de weg gelegd om transacties die buiten je profiel vallen uit te laten voeren. en dat is eigenlijk nog belangrijker. en gemakkelijker!

  gegroet.

 13. [13]

  wordt in een wip voor je geregeld bij Alex.

  en tot aan een bepaalde waarde aan effecten – die ik nu eveneens even niet uit het blote hoofd weet – ook nog eens geheel gratis.

  dacht ik tenminste.

  voor mij hebben ze dat nooit hoeven te doen, dus actual praktijkervaring heb ik er niet mee.

  gegroet.

 14. [15] bedankt voor de tip, ik heb reeds de formulieren ingevuld & opgestuurd (naar Alex). Het ismij nog niet duidelijk of de tegenrekening ook bij hun moet staan of dat men gewoo zijn rekening elders kan gebruiken.

  Ik heb deze week 120 EURO kosten gehad bij Fortis, dit zou 25 EURO bij Alex zijn geweest en 95 EURO is toch een aardig bedrag.

 15. [16]

  je eigen ouwe vertrouwde bankgirorekening kan fungeren als de tegenrekening, dus wat dat beteft hoef je niks te doen behalve deze op te geven als zijnde de tegenrekening bij je nieuwe broker.

  overigens vind ik zoals al eerder aangegeven de service bij Alex uitstekend te noemen. zeer tevreden over.

  geroet.

Comments are closed.