Adolf Hitler moet gezegd hebben: “De leugen wordt geloofd als hij maar groot genoeg is.”

Ik vrees dat het Centraal Bureau voor de Statistiek er dezelfde doctrine op na houdt, want dit bureau wil mij wijsmaken dat de consumentenprijsindex van januari 2000 tot mei 2006 gestegen is van 98,1 tot 114,7.

Dat is een stijging van 16,9 procent.
Is er iemand in den lande die dit cijfer gelooft ?

Zo nee, wordt het dan niet tijd dat dit Bureau met zijn misleidendende activiteiten, uitgeoefend door honderden naar believen veinzende en ontveinzende ambtenaren, gesloten wordt?
Wat is het nut van een Bureau voor de Statistiek als daar gegevens verwrongen , vervalst en veranderd worden totdat getallen bereikt zijn die regeringsvoorlichters goed uitkomen ?
Welke ondernemend politicus neemt het initiatief tot het ontmantelen van dit bureau dat zich ontwikkeld heeft tot een poel van corruptie en verderf? (Dames en heren , niet allemaal tegelijk s.v.p.!)

Welnu, ik weet al bij voorbaat, dat geen enkele politicus dit initiatief zal nemen!

Hugo van Reijen

8 REACTIES

 1. Inderdaad Hugo,
  zulke cijfertjes doen bij mij ook meteen alle alarmbellen rinkelen.
  Maar het zou best prettig zijn om wat meer info van je te krijgen.
  Zoals: waar hebben ze dat beweert, wat is de definitie van die consumentenprijsindex,
  en wat geeft die index dan weer?
  Na heel even snuffelen bij het cbs gaf het mij de indruk dat het staat voor de hoeveelheid geld die de mensen uitgeven aan een vastbepaald antal artikelen die aangeschaft worden.
  Wat ik dus begrijp is dat de hoeveelheid geld dat de mensen voor het pakket artikelen moeten betalen in prijs met 16,9% is gestegen over de laatste 6 jaar.

  Vind je dit nu een hoog of juist een te laag cijfer?

  Zoals ik het nu interpreteer is dat cijfer dus veel en veel te laag, en zou het eerder tussen de 60 tot 70% moeten zijn.

  mvg Kirewiet

 2. O ja ik vergeet ook nog te vermelden dat dat pakket artikelen natuurlijk zeer zorgvuldig uitgekozen is.

  Net als dat er nog veel meer -zeer zorgvuldig- voor wordt gekozen om een aantal dingen/levensonderhoudskosten/verzekeringen/ect buiten beschouwing te laten……

  http://www.cbs.nl/nl-NL/men

 3. George Orwell noemde dit instituut het "Ministerie van de Waarheid" ook wel "Miniwa" geheten. Deze vlag dekt de lading goed. Is het jullie wel eens opgevallen dat de internet-domeinen van de NL ministeries een zelfde soort afkorting hanteren? (Mindef.nl, Minbuza.nl). Het liegen werkt. Ik las laatst een buitenlands commentaar over de NL politiestaat dat meldde dat de NL bevolking een "groot vertrouwen" heeft in de overheid en dit gegluur en gelieg dus prima vind, want waar & nodig.

 4. Simpel. Je kijkt bijvoorbeeld wat een DVD-speler kost in januari 2000. Goh, 400 euro! Da’s duur. En nu is z’n zelfde speler nog maar 40 euro. Dat compenseert weer fors voor de overige zaken die allemaal duurder zijn geworden. Niet verwonderlijk overigens, als je ziet hoe hard de geldpers aan het werk is gezet.

 5. Als je het CBS gelooft, dan geloof je alles. Winston Churchill heeft eens gezegd: er zijn leugens, verdomde leugens en statistieken. Het CBS weet niet eens wat ‘prijzen’ zijn, maar daarvoor in de plaats een allegaartje van zelf gekozen prijzen via een eigen ‘afweging’ en dit zou dan de ‘consumentenprijsindex’ moeten voorstellen. Erger nog ze beweren zelfs dat dit ‘inflatie’ is, terwijl elke klassieke econoom weet dat inflatie de geldgroei is, behalve Keynesiaanse charlatans natuurlijk, want deze zijn behoorlijk vertegenwoordigd bij onze staatspropagandainstituten, zoals het CBS en CPB.

 6. pro·pa·gan·da (de ~)
  1 systematische werkzaamheid om aanhangers te winnen voor zekere principes

  pro·pa·gan·da·oor·log (de ~ (m.))
  1 strijd om de gunst van het publiek door zeer intensieve propaganda-activiteiten

  Dit zijn startblokken. Pogingen. De weg wijzen. Wassen neus voor houden en het beste hopen. Leugens inderdaad.

Comments are closed.