Dat de overheid het niet zo nauw neemt met het eigendomsrecht, dat is bekend. Zeker voor wat betreft het eigendomsrecht van boeren, want die zijn zo afhankelijk van de overheid, dat ze toch niet protesteren. Zo roofde de ‘liberale’ landbouwminister van Aartsen al eens 25% van het eigendom van varkenshouders middels de wet herstructurering varkenshouderij. Van de een op de andere dag besloot Jozias dat er teveel varkens waren en dat iedere varkenshouder een kwart van zijn bedrijf moest inleveren. Pure broodroof dus. Maar het kan nog gekker, zo las ik vandaag.

Ben je toevallig boer in ‘buitengebied Dalen’ gemeente Coevorden, dan mag je vanaf heden niet meer je land omploegen. Daar moet je dan vergunning voor gaan aanvragen bij de gemeente!

De provincie Drenthe heeft namelijk op de Indicatieve Kaart Archeologische Waarden het buitengebied Dalen aangeduid met ‘hoge trefkans’. Da’s ambtenarentaal voor een grote kans, dat bij het ploegen kostbare scherven en botjes beschadigd kunnen raken. Het zou toch eeuwig zonde zijn wanneer zo’n boer met de ploeg een middeleeuwse vuilnisbelt omwoelt, of dat door het ploegen de restanten van een Romeinse latrine niet voor het nageslacht bewaard zouden blijven.

Tja, en daar moet het onbenullige belang van het individu die toevallig zijn brood moet verdienen met het bewerken van het land maar voor wijken. Hebben ze vast wel weer een subsidiepotje voor….

11 REACTIES

 1. Hank, volgens mij was die gemeente de enige gemeente die tegen die regel protesteerde. De regel was een hersenspinsel van de provinciale staten.

 2. Verstandige beslissing, want als straks de industrie eindelijk helemaal kapot is, moeten we het toch hebben van toerisme. Dus is het heel belangrijk dat we al die scherfjes en botjes bewaren.

  Ik ga me vast bekwamen in het schoenpoetsen van rijke Aziatische bezoekers…

 3. Daarbij wordt voorbij gegaan aan het feit dat de boeren nog steeds voor ons voedsel zorgen…

 4. Het kan aan mij liggen, maar wordt dat land al niet zeer geruime tijd geploegd? Tenzij de boer het land ineens een meter dieper ploegt dan normaal (en waarom zou hij\zij dat doen?), is er toch ook geen risico dat iets stuk gaat dat al niet stuk is? Of komt er bij iedere ploegbeurt een diepere aardlaag naar boven?

 5. WHAT’S THE POINT … geteisem politici zijn … wel … doodgewoon geteisem. En als het volkje dan ook nog uit gekke henkies bestaat …. is dat boter bij de vis …

  Anders had men immers wel een enorme keel opgezet … toen Duitenberg, TulbandKok, Sjeikstal en de minister van "economie" de lelijke Jorritsma, bij de invoering van de Pleuro op kriminele wijze de GULDEN met 12 tot 15% ONDER-waardeerden (en aldus een goed deel van onze welstand naar Brussel wegsluisde, en waardoor land en volk van de eene op de andere dag in feite van dat percentage werden BEROOFD.

  Daarnaast fixeerde tot overmaat van ramp das viertes Reich de Pleuro op USD 1,17 (terwijl het geruime tijd niet meer waard was dan een USD 0,87). Een overwaardering van de Pleuro van maar liefst een 25%. Zodat mensen met liquide gulden tegoeden op DAT MOMENT niet minder dan een VEERTIG PROCENT kwijt waren …

  Volgens mij dienen de betrokken geteisem ppolitici daarom alsnog opgeknoopt te worden, zij het een Duisenberg posthuum.

  Daarom is it om hier nu een deuntje te huilen oom een stel varkenshouders eenvoudig onrealistisch en ABSURD. Of niet soms?

 6. [4] Bij het ploegen woel je de aarde los die je enkele maanden eerder los hebt getrokken bij het rooien. Planten groeien en trekken zo materiaal die dieper gelegen is omhoog. Wanneer je een plant rooit verstoor je inderdaad een diepere laag in de aarde.

 7. Vervolg:

  Dat de geteisem politici de boeren het ploegen verbieden ligt dan immers geheel in het verlengde van machtshefboom.

  Nederland is nu eenmaal een totaal achterlijke feodale monarchie, en de geteisem politici de hedendaagse pachters. Daarom behoren alle bodemschatten ook hun toe … Daar valt echt geen speld tussen te krijgen. Dat heeft het gekke henkiesvolkje niet eens door …

  Het is niet alsof je (zoals in Taxas of Oklohoma en Pennsylvania) ineens olie op je land vindt dat dan van jouw is …

 8. [1] Voor zover ik het begrijp, heeft de Raad van State besloten dat de provincie gelijk heeft en Coevorden tot Spergebiet voor ploegende boeren mag uitroepen…

 9. [6]
  anomalie,

  Gaan die wortels dan zoveel dieper dan de ploeg? En dat proces is toch al tientallen, zo niet honderden jaren gaande? Dan zou toch inmiddels de grond tot aan de aardkern omgewoeld moeten zijn?

 10. [9]
  Vergeet de zegenrijke composterende activiteiten van de regenwordemn niet (ca. 3 miljoen per hectare) : omzetten van organisch materiaal in humus.
  Er wordt niet alleen genomen, maar ook toegevoegd.

 11. [10]

  Beek,

  Inderdaad, en ook mest wordt toegevoegd. Het is niet voor niets dat we verschillende aardlagen hebben aan de hand waarvan we de verschillende tijdperken kunnen onderscheiden.

Comments are closed.