In tijden van crisis komen de gedachten los. Zo ook bij de EUrocraten. Nu er campagne gevoerd wordt om het maandelijkse parlementaire circus naar Straatsburg, dat de Europese burger jaarlijks 200 miljoen Euro kost, een halt toe te roepen, dreigt een strop voor de Franse gastheren, die het Europarlement ook nog met de huur genept blijken te hebben. Geen nood. Loodgieter José Manuel Barroso zal het Franse gaatje wel effetjes komen vullen.

Zijn idee is om de campus van een European Institute of Technology (EIT) een wannabe-kloon van het fameuze Massachussets Institute of Technology (MIT) te huisvesten op de locatie van het Europarlement in Straatsburg.
En het is geen geheim, dat de Baas van Europa meer te vertellen heeft over de locatie van het Europarlement dan het hele parlement zelf, dus dat wordt zeker geregeld.

Maar geen oplossing zonder problemen, ook niet in dit geval.

Probleem 1. De vraag is of de Europese lidstaten en hun universiteiten zitten te wachten op een Europese gelegenheidsconcurrent. De Europese landen hebben geen beste ervaringen met centraal gedirigeerde innovatieve projecten. We kennen de imitaties Silicon Glen in Schotland, Silicon Fen in Engeland, en de Côte du Silicon in Zuid-Frankrijk. Maar behalve Silicon Fen, waar Blue Tooth werd uitgevonden, hebben ze weinig succes opgeleverd. En bijvoorbeeld het Innovatieplatform van Balkenende mag ook geen overweldigend succes genoemd worden.

Probleem 2. Als Europese studenten net als Amerikaanse en Indische studenten serieus wilden innoveren, zouden ze niet hun tijd spenderen aan het lopen galmen van de Internationale in Parijs, terwijl ze traangasgranaten proberen te ontwijken.

Probleem 3. Wat zou er gedoceerd moeten worden ?
1. International Business Management aan de ééntalige Jacques Chirac School ?
2. Diplomatie aan de Ecole historique Philippe Douste-Blazy, genoemd naar de huidige Franse Minister van buitenlandse zaken, die recentelijk zijn verrassing uitdrukte dat de Nazis Groot-Brittannie niet hadden bezet en die per ongeluk Taiwan met Thailand verwarde en Kosovo met Kroatie ?
3. Of wellicht “Innovatie als Imitatie”, een cursus die zulke Europese “me-too” researchprojecten als het Galileo satellietnetwerk en de Franse versie van Google onderzoekt ?

Het valt te vrezen dat de EIT een Testimonium Paupertatis van de EU wordt in plaats van een prestigieus innoverend instituut. En of het EIT zal helpen om de doelstelling van de Lissabon agenda voor 2010 (de EU wordt de snelst groeiende economie ter wereld, geloof het of niet) alsnog te halen, valt helemaal te betwijfelen. José Manuel mag al blij zijn, als het EIT er überhaupt komt vóór 2010.

——

Samengevat bericht van:
www.tcsdaily.com/article.as…

5 REACTIES

  1. European Institute for dhimmi Technology? Daar kunnen zij ongetwijfeld de handen-afhakmachine en rugzak bommen innoveren. Er is een grote markt voor in het kalifaat.
    Gisteren zag ik op TV de glunderende tronie van die andere nitwit, Javier Solana, die o zo blij was om weer in Teheran te zijn en zo zijn best deed om de kont te likken van zijn gastheren. De EU komt er wel… tot die tijd vind ik elke gulden belastinggeld die de EU in diskrediet brengt een goed besteedde gulden (de naam van dat andere ding komt mn bek niet uit).

  2. Gaaf idee!
    Alle slimme mensen met een onafhankelijke geest in je invloedssfeer proberen te krijgen. En dan er bij hen de vaart eruit halen.
    Weer een mogelijk politiek probleem uit de weg. En de tweede snijdende kant van het mes is natuurlijk inderdaad dat de Fransen zijn afgekocht: lasten voor de Europese burger.
    Of ben ik nu te zwart denkend?

  3. [1] De Vrijbuiter,
    Het besproken EU-voorstel van de natuurkunde prof is geheim. Behalve over Uranium-atomen zal er ook wel over islamo-socialistische olie-Euro’s gesproken zijn en dat zullen de Amerikaanse vrinden niet zo leuk vinden.
    [2] peterk,
    Ligt alleszins voor de hand.

  4. De grap is dat elke innovatie tot stand komt door het denken vanuit de klant: wat zouden, wij, zou ik, ook klant zijnde, handig, nuttig en belangwekkend genoeg vinden om er een bepaald bedrag voor te willen betalen?
    Innovatie omwille van de innovatie is m.i. gedoemd te mislukken.
    Zoals je ook geen nieuwe auto koopt omdat-ie nieuw is, maar omdat-ie voordelen biedt die aantrekkelijk genoeg zijn om er een fors bedrag aan ruilmiddelen tegenover te stellen.
    ‘Heren, we moeten iets ontdekken!’ is fundamenteel verschillend van ‘Ik ben zeer benieuwd naar de kansen van dit idee: want ik zie hier vele mogelijkheden!’.

  5. [4]
    Precies, Beek. Zo’n beleid gaat uit van het zotte idee, dat ontdekkingen op commando zouden plaatsvinden.

Comments are closed.