Julie Meyer is de durfkapitaliste achter
Skype, het internetbelbedrijf dat vorig
jaar door eBay werd gekocht.
Julie studeerde kunst, groeide op in
San Francisco en promoveerde op
Valparaiso University. Haar leesvoer
destijds was Zuidelijke fictie en Ayn
Rand’s Atlas Shrugged.

Ze startte in 1998 de dotcom networking group First Tuesday die in 2000 voor 50 miljoen werd gekocht door Yazam.com. In december 2000 begon ze met Ariadne Capital, een venture capital (durfkapitaal) en adviesbedrijf voor veelbelovende starters.

Na 9/11 spatte de internethype uiteen. De hele periode 2001 – 2005 was volgens Meyer ‘a valley of death’. Toch hield ze vol en begeleidde ze o.a. een onbekende Zweed, Niklas Zennstrom, die Skype oprichtte in december 2003 met Janus Friis.
De nieuwste sensatie in haar boeken is Zopa. Een peer-to-peer leennetwerk, uiteraard internetgebaseerd, dat aanbieders van kapitaal samenbrengt met vragers van kapitaal. Een directe bank zeg maar. Hierachter zit Richard Duvall, de man die Egg oprichtte in 1998, vandaag de dag de grootste pure internetbank. Volgens Julie kan Zopa de eBay voor geld worden en is Duvall gericht op bouwen en niet op verkopen.

Julie heeft Ariadne opgezet om doelgerichte, snelgroeiende bedrijven te ontwikkelen. Diegene die starten met belachelijke doelen en verwarring zaaiende technologie.
‘Neem iedere oude industrie die weigert te veranderen, zoals de telecom industrie, zet de Skype oprichters er op en scheur het aan stukken. Maakt niet uit of niemand het voor mogelijk houdt, des te beter als iedereen je onderschat.’

Europa heeft volgens Julie geen tekort aan grote entrepreneurs. Het probleem waardoor ze niet verder komen is de bemoeizuchtige en hevig belastende overheid in combinatie met de verleiding van grote overnamesommen door hebzuchtige (multi-) nationals. Ze heeft geen goed woord over voor overheden die zich met beginnende bedrijfstakken bemoeien. Bijvoorbeeld in de UK Gordon Brown’s beslissing om Bill Gates over te laten vliegen om in een panel te komen zitten of de Duitse en Franse poging om een rivaal van Google uit te vinden. ‘ Het is belachelijk ! Smijten met andermans geld en het ventileren van een verschrikkelijke boodschap aan alle entrepreneurs in deze landen dat alleen de overheid innovatie kan bevorderen…’

Julie Meyer kwam vanuit een klein bedrijfje door de internetzeepbel naar een evenwichtig gespreid miljoenenbedrijf in 2006.
Haar advies aan Europese entrepreneurs is dat het moeilijker is om hier te slagen dan in de VS, alleen al vanwege het cultuurpessimisme. Maar er is ook minder herrie, minder concurrentie en meer mogelijkheden. Ze sluit zich aan bij de woorden van McDonald’s oprichter Ray Crock:
‘Niets in de wereld kan volharding weerstaan.’

8 REACTIES

 1. Interessant artikel! Heb je een paar links naar goede artikelen/interviews met haar?

  Een Frans/Duitse Google… dat is gedoemd om in een emmer stront te veranderen (vrij naar Ringo Starr). Ik voorspel dat de staatsgereguleerde IT dezelfde kant op gaat als de landbouw.

 2. Zeer interessant(e)artikel en dame, ik zal eens wat over haar op gaan zoeken in de diverse databanken.

  Ray Crock=Ray Kroc

 3. Grandioos zoiets.
  Ik blijf verbaasd over het vermogen van enkelingen om mogelijkheden te zien die anderen niet zien, en de moed en het doorzettingsvermogen hebben om hun plannen te verwezenlijken.
  DAT maakt dat kapitalisme en de vrije markt zo boeiend en interessant.
  Daarbij vergeleken zijn die bemoeizuchtige ambtenaren te vergelijken met parasieten, die slechts van dit kapitalisme kunnen leven en het slechts kunnen uitzuigen.

Comments are closed.