Door zijn kapitaal in de enorme
Gates Foundation pot te storten,
heeft Warren Buffett één van de
meest krachtigste ontwikkelings-
hulporganisaties gecreeërd.
Nu al heeft de Gates Foundation
een jaarlijks budget groter
dan de World Health Organization.

Sinds 1991 zijn Bill Gates en Warren Buffett goede vrienden. De Microsoftoprichter en de investeringsgoeroe spelen zelfs bridgetoernooien in Omaha. De twee kaartspelers zien eruit als een vriendelijke gepensioneerde heer en een middelbare leraar !

Schijn bedriegt want deze twee heren beheren een pot geld waar menigeen van droomt. De vriendschap mondde uit in een van de meest opzienbarende schenkingen in de geschiedenis. Warren Buffet schonk onlangs 32 miljard dollar aan de Bill en Melinda Gates Foundation en transformeerde zich van de ultieme kapitalist tot de grootste liefdadigheidsschenker ter wereld.

De Gates Foundation besteedt 800 miljoen dollar per jaar in de strijd tegen AIDS, malaria en TBC – het equivalent van wat de VS overheid besteedt aan de bestrijding van besmettelijke ziekten. Buffett’s donatie verdubbelde het fonds en maakt Gates tot één van de belangrijkste spelers in de Derde Wereld. Belangrijk daarbij is dat hij zijn beslissingen aan niemand hoeft te verantwoorden.
‘We zijn in de unieke positie waar we 100 miljoen dollar kunnen besteden aan iets waarvan we denken dat het werkt. Als het misgaat, hoeft er niemand ontslagen te worden’ zegt de nu fulltime filantroop Gates.
Hij verwacht dat Buffett’s miljarden andere Amerikaanse superrijken zal inspireren. ‘Ik hoop dat we een stijging in filantropie gaan zien en dat mensen met welvaart welvaart teruggeven’ zei hij.
De kansen daarvoor lijken gunstig. De oprichters van Dell, eBay en Google hebben al aanzienlijke fondsen opgericht.

Waar overheidshulp als bureaucratisch en inefficiënt te boek staat, pakken entrepreneurs de handschoen op en bereiken meer met effectieve hulp en resultaatgerichte methoden.
Anderhalf jaar geleden bijvoorbeeld begon Gates met een microkredietprogramma die het mogelijk maakte dat Afrikanen een bedrijfje konden beginnen. Een lening van 50 dollar kan hier een groot verschil maken. Inmiddels is het microkredietprogramma gekopieerd door verschillende instanties.

Succesvolle zakenmensen worden in de media en door de politiek veelal gebrandmerkt als niets en niemand ontziende oligarchen die zichzelf verrijken ten koste van anderen. Als we deze zogenaamde rucksichtlose geldwolven vergelijken met overheden dan valt er meteen iets op. Nog nooit heeft er een overheid al zijn geld of een groot deel daarvan teruggegeven aan zijn burgers. Daarnaast valt de absolute oncontroleerbaarheid van uitgaven en resultaten van ontwikkelingshulp op. Nimmer wordt er een balans opgemaakt of toegegeven dat er ernstige fouten zijn gemaakt.
Zolang deze twee zaken niet plaatsvinden, geef ik de voorkeur aan Warren & Bill !

10 REACTIES

 1. De "beroeps liefdadigheids parasieten" … m.n. de "ideologische" shitsjialisten, moet het inmiddels wel dunnetjes langs de benen lopen …

  Stel je voor … zelfbesturende kapitalistische realokatie van schaarse middelen, zuiver naar nood en behoefte.

  Oneindig meer dan het slappe libertaristische ruimtelijke gefantaseer, potentieel het effectieve begin van het eind van geintitutioneerde machts-sjojialime.

 2. Wat gaan de "beroeps liefdadigheids parasieten" zoals bv een ICCO hier nu op verzinnen om deze filantropen zwart te maken.

  Wellicht in hun ogen tijd voor wetten die filantropie reguleren! Men moet toch "liefdadigheids" bussines beschermen.

 3. Net bekend geworden: Microsoft moet de EU een boete van 280,5 miljoen euro betalen omdat het bedrijf te weinig doet om Windows open te stellen voor concurrenten.

  Concurrenten zijn blijkbaar niet in staat iets beters te verzinnen en grijpen dus naar andere middelen om zich te verzekeren van het marktaandeel waar ze blijkbaar menen ‘recht’ op te hebben. Het succes van Microsoft wordt door de EU-mafia als ‘illegaal gedrag’ bestempeld en het bedrijf wordt een kwart miljard euro afgeperst. Het meest walgelijke is natuurlijk dat de voorstanders van dit besluit het ook nog zullen brengen als een maatregel die de vrije markt juist beschermt.

 4. [1]"Oneindig meer dan het slappe libertaristische ruimtelijke gefantaseer"

  Een begrijpend lezer zou doorhebben dat hier ‘slap libertaristisch ruimtelijk gefantaseer’ uitkomt.

  Wie denk je trouwens in de maling te nemen met je nieuwe pseudoniem, ACP?

 5. [3] Kirk dit is een boete bovenop de boete van naar ik meen E 485 miljoen.
  Dit omdat ze de vorige boete (485) weigeren te betalen,en gelijk hebben ze. Dat betekend dat een octrooi in Europa ook niet meer heilig is.Als je te veel verdient moet je delen met Nelie.

 6. [3]
  Zou dat die befaamde EU-innovatie zijn? Succesvolle (Amerikaanse) ondernemers een flink poot uitdraaien?

 7. [5] Kom es met echte argumentn waarom dat zo zo kunnen zijn. Wat APC over het "libertarisme" zegt is eenvoudig de waarheid.

  He stlt niet voor en het is nergns toe i staat.

 8. [5] Kom es met echte argumentn waarom dat zo zo kunnen zijn. Wat APC over het "libertarisme" zegt is eenvoudig de waarheid.

  He stlt niet voor en het is nergns toe i staat.

 9. Veel geven is pas stap een. Het benieuwd mij of dit geld nu ook beter wordt besteed dan wanneer het via de overheid loopt.

  Soms is het beter gewoon niet aan ontwikkelingshulp te doen. Zo is het bij de bestrijding van AIDS ook van belang dat de remmers onder toezicht en goed worden toegediend. Dat is in rommelig Afrika weer zeeer te betwijfelen. Gebeurd dat echter niet, dan ligt werken de remmers op den duur niet meer, het virus is er dan resistent tegen geworden. Daarmee zouden we nog verder van huis zijn.

Comments are closed.