Banenplannen. In de tijd naar de komende
verkiezingen zal dit woord vaak vallen.
Banenplannen voor allochtonen, vrouwen,
ouderen, gehandicapten, de zorg etc. etc.
Al deze banenplannen hebben één ding
gemeen: ze werken niet en ze zullen ook
nooit werken. Het is namelijk onmogelijk
om levensvatbare banen kunstmatig te
scheppen. Jobs ontstaan via vraag uit
de markt die rendabel wordt ingevuld.
Hoe moet het dan wel ?

Een goed voorbeeld van het wél scheppen van banen is de internet veilingsite
eBay. Binnen zes jaar nadat eBay op de Europese markt kwam, zijn er meer dan 170.000 mensen die hier hun eerste of tweede inkomen uit halen.
Wereldwijd heeft eBay een 514.000 door particulieren gerunde winkels onder haar vleugels. Zij heeft meer dan 181 miljoen geregistreerde gebruikers waarvan bijna 50 miljoen in Europa. De omzet in het laatste kwartaal van 2005 was een 12 miljard dollar. De electronische handel is de snelst groeiende sector en Europa is de regio die hier eveneens het snelst groeit.
Uit een extern onderzoek in elf Europese landen waar eBay actief is blijkt dat van de deelnemende kleine en middelgrote bedrijven de komende twee jaar personeels uitbreiding overweegt.
eBay is voor winkeliers aantrekkelijk vanwege de grote hoeveelheid bezoekers van de site. Daarbij zijn ze 24 uur per dag open, kunnen ze overal ter wereld bezocht worden, hoeven ze geen huur te betalen en ze hebben geen last van hoge voorraadkosten.
Van eBay profiteert dus het midden- en kleinbedrijf én particulieren waarvan een deel zonder hun veilingsite waarschijnlijk van een uitkering moest ‘genieten’.
Een winkel openen op eBay kost in principe niets. Wel moeten handelaren een bedrag betalen voor elk product dat ze op de site te koop aanbieden. Dat was één cent maar gaat binnenkort omhoog naar vijf cent.
Op eBay geldt vrije marktwerking en kapitalisme als stelregel en succesformule. Daardoor zijn ze succesvol, uiteraard geholpen door hun betalingssysteem PayPal en het gratis internettelefoonsysteem Skype.
Banenplanen geinitieerd vanuit de overheid ontberen deze kwaliteiten. Ze kosten de gemeenschap geld, geven valse hoop en vergroten het contigent ambtenaren en semi-ambtenaren. Daarnaast stoten ze het brood uit de mond van de zelfstandig ondernemer die door dit soort gesubsidieerde concurrentie niet meer kan concurreren.
Tenslotte de toverwoorden initiatief en verantwoording. Het verschil tussen particulieren die opereren op eBay en mensen die ‘in een banenplantraject geplaatst worden’ is te vergelijken met Oost-Europa voor en na de Wende.

9 REACTIES

 1. Goed gesproken! We moeten natuurlijk wel uitkijken dat niet alle wereldwijde werklozen nu beroepsmatig op ebay gaan verkopen. Er zal ook nog iemand over moeten blijven om de aan te bieden producten te produceren, toch? 🙂

 2. http://www.vrijspreker.nl/b

  Mensen dit overlapt toch precies de discussie die we hadden over Zweden !!

  Voor meer productie zijn minder mensen nodig. En dus krijg je vanzelf "werkeloosheid" omdat het huidige systeem zo werkt dat iedereen moet werken voor inkomen krijg je vanzelf dit soort Ebay "banen"

 3. Prachtig, maar vergeet niet dat dit aan de andere kant talloze banen kost in de detailhandel. Maar goed, dat heb je nu eenmaal met verouderde business-modellen zoal het runnen van een traditionele winkel.

 4. @Kim: is e.e.a. ook niet het gevolg van hoge criminaliteit in traditionele winkels en de hoge personeelskosten?

  Daarom is de vrije markt zo succesvol: het volgt de strategie van de evolutie: als het niet rendabel is, sterft het maar uit.

 5. "Van eBay profiteert dus het midden- en kleinbedrijf…."

  Zijn alleen maar kleine bedrijfjes hoor 🙂 Een e-commerce webshop die zichzelf serieus neemt verkoopt z’n producten op z’n eigen website.

 6. [5] @ Mike: Daar zit een verloop tussen. Ik ken iemand die eerst via eBay semi antieke wereldbollen, boekenkasten en dat soort sh!t verkocht.

  Via een klein hoekje bij een meubelboer heeft ze nu een ‘ echte’ winkel en een eigen site. Om op te starten is eBay prachtig, weinig risico en kosten. Als de onderneming aanslaat kan de eigenaar doorpakken!

 7. [6] inderdaad. Daarnaast gaat het ook om de bezoekersaantallen. Een eigen webshop is prachtig maar je moet natuurlijk wel bezoekers zien te trekken. Op eBay is er voldoende traffic.

 8. [6] Inderdaad. En zelfs bij die website zul je zien dat die steeds verder evolueert. Van een simpel frontpage/dreamweaver websiteje of een rotpakketje van shopfactory die je bij Office Centre kan kopen naar (met tussenstappen) een volwaardige professionele e-commerce webshop.

Comments are closed.