Om de jeugd dom genoeg te houden dat ze in de toekomst op de PvdA blijven stemmen, komt er weer een of andere backbencher van de PvdA Tweede Kamer fractie, Mariette Hamer, met een ingenieus plan. De boekentassen van de leerlingen zijn te zwaar. En dat zou verboden moeten worden!

Inderdaad, want “…de schooltas is soms zo zwaar dat kinderen last krijgen van hun rug of hun evenwicht verliezen in het verkeer”, aldus Hamer.

Volgens Hamer hoeft een boek niet meer dan 600 gram te wegen. En dus moet de overheid maatregelen nemen: Normen voor het maximale gewicht aan boeken dat een zielige brugpieper met zich mee mag zeulen en natuurlijk het onvermijdelijke toezicht op overbelading en sancties voor de overtreders.

Ik zie het er nog van komen dat een scholier straks alleen nog het Rode Boekje van Wouter Bos in z’n tas mag hebben.

20 REACTIES

 1. Ik heb net even naar heur foto gekeken, maar wat een manwijf zeg. En aangezien de nederlandse politiek niet veel meer is dan algemeen vermaak zal er toch wat strakker op het uiterlijk gelet dienen te worden. Het oog wil ook wat.

  En dan te bedenken dat de pvda ook nog die dikke Sharon Dijksma (het bewijs dat je wel zwanger kunt worden van de WC-bril) ergens op de banken heeft zitten. Moet die niet weer eens iets doms zeggen?

 2. Uiteraard is elke vorm van overheidsrestrictie verwerpelijk, ook als het om de gewichten van boeken gaat.
  Opmerkelijk is, dat onder de huidige wetgeving hierin al lang is voorzien; de wet schrijft voor dat een school de leerlingen niet met een boekentas mag opzadelen waarvan het gewicht meer dan 10 % van het lichaamsgewicht van de drager bedraagt. Echter, deze wetgeving is waarschijnlijk nog nooit nageleeft aangezien de gemiddelde boekentas zo’n 10 kilo weegt en de gemiddelde leerling geen 100 kilo weegt.

  Dat te zware boekentassen een lichamelijke kweling kunnen zijn, is simpelweg een feit. Terwijl ik nog een relatief brede lichaamsbouw heb, heb ik na 5 jaar school toch serieuze rug en nekklachten.
  Normaliter zou de juiste actie zijn om als school, wanneer er teveel geklaagd wordt, de uitgever van de boeken aan te spreken op het gewicht van de boeken. Ware het niet dat scholen en uitgeverijen overheidsinstellingen zijn, anders zou de vrije markt de uitgeverijen en scholen dwingen te voldoen aan de wensen van de leerlingen en hun ouders (de consumenten). Momenteel zijn er klachten te over in het gehele onderwijs, zeker van ouders van brugklassers maar omdat de uitgeverijen als gevolg van overheidsingrijpen in de markt relatieve monopolies hebben, is dit alles tevergeefs.

 3. Het onderwijs is toe aan een extreme makeover. Niet het gewicht, maar de inhoud van die boeken mag wel eens heroverwogen worden. Bij voorkeur door iemand van buiten het ministerie van OC&W.

 4. de jeugd moet niet zeiken, als ze een boekentas te zwaar vinden kunnen ze altijd nog een tas op wieltjes nemen zoals bijna iedere bejaarde.
  Het is goed dat ze hun spieren eens laten werken, worden ze groot en sterk van.
  Watjes!!

 5. Laat ze die boeken juist maar flink wat zwaarder maken, dan krijgt de Breezer generatie wellicht nog wat ruggengraat.

 6. Diezelfde PvdA wilde meer (sociale) vakken in het lesrooster, dat betekende dus meer boeken.
  verder viel me op dat de brugpieper boeken wel erg popi vol met plaatjes van bijv. hongerende negertjes etc staan.
  En daar stond nou eens niet bij dat dat vooral in dictatoriale landen was.
  Kortom met minder boeken en betere inhoud, zou het gewicht ook al afnemen, terwijl de gesstelijke bagage flink toe kan nemen.

 7. Was het niet de basisvorming die de PVDA begin jaren negentig invoerde
  met al die extra vakken?
  Ik heb nog de overgang van de oude MAVO meegemaakt, toen kwamen de (dikke)boeken waarin je de antwoorden moet schrijven, voorheen had je gewoon een dun schriftje…

 8. Goede genade,
  zoveel onzin, zoveel belastinggeld en zo weinig hersens.
  Verbanning van deze ‘volksvertegenwoordiger’ is nog te goed.
  Laten we haar feliciteren met deze briljante ideeën: http://www.mariettehamer.pv

  Ik heb haar al gecomplimenteerd met deze intellectuele exercitie. Wie volgt?

 9. Kan mevrouw Hamer niet beter in het belang van de Nederlandse arbeiders ervoor gaan zorgen dat wij over zeg 10 jaar de concurrentie op kennis nog aankunnen met de rest van de wereld? Daar hebben ze nl. geen last van dit soort nonens en gaan kinderen nog gewoon naar school om iets te leren.

 10. Ik raad iedere leerling aan een Joliet trolley te kopen. Deze valt vanuit huis over de weg , de school in en totaan de schoolbank voort te duwen zonder veel moeite. Zelf gebruik ik deze trolley al meer dan 20 jaar.De Joliet trolley is uitgevonden door de Amerikaan Kazmark die last van zijn rug kreeg gedurende een treinreis door heel Europa. Het kleine monster is zijn gewicht in goud waard en stelt mij in staat grote hoeveelheden handbagage totaan mijn stoel in het vliegtuig voort te duwen en heeft mij al tienduizenden euro’s aan kosten voor overbagage bespaard.
  Hugo van Reijen

 11. [12] Off topic:

  Geachte hr. Van Reijen,

  Ik kende die naam niet en images zoeken op Google leverde niet veel op.

  Ook "gewoon" googlen leverde me niet het verhoopte resultaat.

  Ik reis evenwel graag en frequent dus ben ik erg geinteresseerd in je mogelijk interessante trolley.

  Zou U een link kunnen leveren die e.e.a. verheldert?

  Dank bij voorbaat.

  Groeten,
  Michielsens

 12. [13] Ik zal even het telefoonnummer van Joliet nakijken en dit laten weten.
  De informatie en andere tips over excess baggage zijn ook te vinden in het boek "U VLIEGT NOG STEEDS TE DUUR. "
  Hugo van Reijen

 13. [4]in Nederland hebben de kinderen alle problemen, buitenland niet! Interessant? Hier makken wij onze kinderen dommer, zonder boeken! Plaats van op school, echte vakken, met boeken laten leren. van af basisschool. Wat naar huis moet meenemen. Om huiswerk kunnen te maken en ouders dan kunnen helpen voor hun kinderen!

 14. Typisch PVDA beleid. Lekker alles tuttelen en in rgeltjes vastleggen. Nu weer de zeulnorm.

  Met de verkiezingen in zicht wordt het hoog tijd om de Zeurnorm in te stellen. Kijken welke PVDA’er daar aan voldoet. Tot op heden heb ik er niet eentje kunnen ontdekken.

 15. De PvdA heeft helemaal gelijk. Schaf maatschappijleer, culturele vorming en die andere modieuze onzin af en verbeter het wiskundeonderwijs. Niet voor niets klagen studenten aan technische universiteiten steen en been over het lage wiskundeniveau op de middelbare school, zie http://www.bozebetas.nl

 16. ps: zal dat ff kilo’s schelen… en pijn in de portemonnee van de geplaagde ouders, die diep in de buidel moeten tasten voor die gedwongen winkelnering wat betreft multiculturele propaganda.

 17. [18] Nja…goed wiskunde-onderwijs…daar ben ik natuurlijk helemaal voor maar ik moet er wel aan toevoegen dat ik na de middelbare school nooit meer een tangens of cosinus of matrix of differentiaal ben
  tegengekomen en ik vermoed dat dat wel
  voor meer mensen geldt.

  Wat het afschaffen betreft van maatschappijleer en culturele vorming, gezien de veelal cultureel marxistische inkleuring, lijkt me dat
  in de huidige omstandigheden geen slecht idee..dat volgens de linxen de westerse beschaving wegens Christendom en kapitalisme de bron van alle kwaad is, lijkt me niet zo bijster interessant… maar indien die linxe indoctrinatie bij die vakken niet het
  geval zou zijn,mag mijn kind best een paar uur per week worden blootgesteld aan pakweg Thucydides, Cicero en Tacitus.Wanneer goed opgezet ,denk ik dat men daar wel iets kan van opsteken.

  In z’n algemeenheid, denk ik dat een verbetering van het onderwijs er niet
  zal in bestaan van hogerhand op te leggen meer wiskunde en minder maatschappelijke vorming of minder wiskunde en meer maatschappelijke vorming maar in decentralisatie, opdoeken van die mammoetscholen,weer nadruk op facts (bijv in talen aandacht voor grammatica), meer concurrentie tussen de scholen en meer privé-iniatief.

  Groetz,

  Cincinnatus

Comments are closed.