Kandidaat: Joop Wijn (CDA) Minister van Economische zaken

Nominatie: “Ik ben voor verstandig kapitalisme met een beetje rationeel-Oranjegevoel”.

Toelichting: Dit schrijft Joop in zijn Nieuwsbrief van EZ. Joop Wijn gaat over de Nederlandse Economie. Van hem mag je toch verstandige uitspraken verwachten zeker op zijn eigen vakgebied.

Een stukje uit zijn CV:

Na het behalen van het diploma Gymnasium-A in 1987 studeerde hij aan de Universiteit van Amsterdam economie (doctoraal examen 1991) en Nederlands recht (doctoraal examen 1994). …. docent ondernemersdiploma bij Schoevers Opleidingen … docent marketing NIMA-A en MEAO-bedrijfseconomie …… docent algemene economie HAVO/VWO.
Van 1992 tot 1994 was hij ook gevestigd als zelfstandig ondernemer met een bedrijf voor werving en selectie van personeel.
Van 1994 tot 1998 was hij werkzaam bij ABN AMRO Bank NV als concerntrainee en als investment manager ABN AMRO participaties.
Op 27 mei 2003 werd hij benoemd tot staatssecretaris van Financiën in het Tweede Kabinet-Balkenende. Sinds 7 juli 2006 is Wijn minister van Economische Zaken in het Derde Kabinet-Balkenende.

Samengevat: Hij heeft onderwijs gevolgd, onderwijs gegeven en daarna 6 jaar gewerkt in het bedrijfsleven, voordat hij op het regeerings-pluche plaatsnam.

In zijn nieuwsbrief schrijft hij:

“De groeiende economie betekent ook groeiende overname-kassen bij zogenaamde investeringsmaatschappijen. Zij kopen aandelen in bedrijven op, om die aandelen op termijn met winst door te verkopen. Voordat ik de politiek inging, ben ik een paar jaar investment manager geweest, en hield ik me met dit soort financieringen bezig.

Er kunnen ook minnen zijn. Als bedrijven weggaan naar het buitenland kost dat banen en gaat zorgvuldig opgedane kennis verloren, die we graag in Nederland hebben. Of we missen hoofdkantoren die weer allerlei andere bedrijven, zoals het midden- en kleinbedrijf als toeleveranciers, kansen geven. Of we raken carrière-kansen kwijt voor Nederlandse managers.

Nu hoort dat allemaal bij het economisch leven. Nederland is een open economie en dat is onze kracht.

Een minister van Economische Zaken moet zich altijd terughoudend opstellen over de vrije krachten van de markt. Maar de overheid heeft wel als taak te zorgen voor een goede set aan regels, die voorkomt dat de balans doorslaat naar de belangen van de “corporate raiders”; in jargon: er moet een level playing field zijn tussen alle betrokkenen bij een onderneming. En het is ook de taak van een politicus om partijen, als er reden toe is, uit te nodigen voor een discussie.”

De nominatie:

Joop Wijn geeft te kennen dat bedrijfsovernames bij uitstek zijn vak is. Hij leert ons dat Nederland een open economie heeft, terwijl hij het tegelijkertijd heeft over ‘de overheid heeft wel als taak te zorgen voor een goede set aan regels‘ en ‘een goed investeringsklimaat (in mijn vorige functie heb ik dat met de fiscaliteit bevorderd)‘. Hij hecht veel belang aan werkegelegenheid, en licht daaruit: ‘carrière-kansen voor Nederlandse managers’.

Als klap op de vuurpijl introduceert hij de term: ‘rationeel-Oranjegevoel’. Wij dachten dat ‘rationeel’ iets met verstand te maken had en ‘gevoel’ met … eh … gevoel.

De maatregelen die meneer Wijn zal gaan nemen blijven onduidelijk. Omdat wij hopen dat het daadwerkelijk niet verder komt dan het ‘uitnodigen van partijen voor een discussie’, krijgt hij deze week de nominatie Politicus van de week.