In het Verenigd Koningkrijk heeft men het voor elkaar: na 30 jaar is Tom gestopt met roken!! Niet vrijwillig hoor, maar op verzoek van de “Office of Communications”. Een van de officiele taken van deze instelling is: “Applying adequate protection for audiences against offensive or harmful material “.

De Telegraaf is blijkbaar enthouiast over dit wapenfeit en schrijft onder de titel: ‘Tom en Jerry mogen niet meer roken’: “Kinderen in Groot-Brittannië zullen niet langer negatief beïnvloed worden als zij nietsvermoedend naar een tekenfilm op televisie kijken. De Britse kinderzender Boomerang heeft op verzoek van Ofcom, de instelling die toezicht houdt op de Britse televisie, toegezegd de rookscènes in de tientallen jaren oude Tom en Jerry-cartoons weg te knippen.”

De Ofcom is een zelfstandige instelling. Ze legt verantwantwoording af aan het Britse parlement. Door hun parlement te kiezen hebben de Britten dus ook gelijk een instituut gemachtigd om vast te stellen, of bepaalde fragmenten beledigend of schadelijk zijn. En tegen deze fragmenten worden ze dan ook onmiddelijk beschermd.

Het betrof hier, volgens de Telegraaf, de twee volgende schokkende fragmenten:
“Ofcom heeft onderzoek gedaan naar het rookgedrag van de kat en muis na een klacht van een anonieme kijker. De instelling wist Tom zeker één keer te betrappen op het rollen en opsteken van een sjekkie. De scène komt vooral in aanmerking voor censuur, omdat Tom met de sigaret indruk wil maken op een poes. Kinderen zouden dan kunnen denken dat roken stoer is.
Een andere scène die zal worden weggeknipt is die waarin Tom’s tegenstander bij een partijtje tennis een dikke sigaar opsteekt en de kat daarmee probeert te intimideren.”

Dit haalt de krant. Mogelijk omdat het grappig is, dat Tom niet meer mag roken?
Dit is in Engeland. Daar bepaalt een instelling, namens het parlement, namens de kiezers wat goed voor hen is.

Als u zich voorneemt om eind dit jaar in Vlaanderen of Nederland aan iemand uw stem te geven en hem te machtigen om namens u te spreken, stelt u zichzelf dan de volgende vragen:

– Komt dit alleen in de UK voor?
– Welke overheids-censuur haalt de kranten niet?
– Ben ik werkelijk niet in staat om zelf te bepalen wat goed voor mij is?

Als u die laatste vraag met “JA” beantwoord, moet u natuurlijk vooral NIET gaan stemmen!! U bent immers niet in staat te bepalen wat goed voor u is?
Als u vindt dat u wel zelf kunt nadenken, waarom zou u dan aan anderen vragen dat voor u te doen?

14 REACTIES

 1. De cartoons van T&J die op DVD zijn uitgebracht in NL (en Europa) zijn sterk gecensureerd. Alle grappen die maar enigzins rascistisch zouden kunnen worden opgevat zijn uit de filmpjes geknipt.

  Het komt vaak voor dat een van de figuurtjes na een of andere ontploffing of een schot van een geweer een zwart geblakerd gezicht had. Dit soort scenes is zoveel mogelijk uit de cartoons verwijderd.

  In de VS zijn deze cartoons uiteraard ook op DVD uitgebracht, maar gelukkig ongecensureerd, hoewel er per ongeluk 3 gecensureerde filmpjes in de eerste Spotlight Collection terechtgekomen zijn. Het tweede deel van de Spotlight Collection bevat geen gecensureerde filmpjes, maar wel een introductie van de zwarte actrice Whoopie Goldberg die een uitleg geeft over de ‘rascistische’ grappen. Op de hoes van deze DVD’s staat vermeld dat deze cartoons in principe bestemd zijn voor volwassenen.

 2. Dit is al eerder gebeurd bij Luky Luke. Vergelijk oude drukken maar met nieuwe: In de oude verhalen rolt Luke regelmatig een shaggie. Hij heeft een leren buideltje met tabac en als hij rookt blaast hij regelmatig mooie kringen. Deze dingen zijn zeer creatief gecencureerd: Luke heeft in de nieuwe albums een stro-tje in zijn mond! Zijn gezicht moest daarvoor soms ook enigzins aangepast worden want zijn mond stond standaard helemaal in de shag-stand. De tekenaar heeft toendertijd onder grote druk van gesubsidieerde moraal-organisaties en uiteindelijk ook de uitgever besloten om deze veranderingen aan te brengen.

  Naast de trieste bemoeienis van de overheid met dit soort zaken is het ook nog eens belachelijk dat een instituut wordt opgezet om dit soort zaken te onderzoeken, en dat met gestolen geld.

 3. [3] De (on)maakbare samenleving komt weer een stapje dichterbij. En daarmee uiteraard ook onvrede en wrijving bij bepaalde groepen, die bovendien steeds groter worden.

  Vreemd dat mensen een steeds korter lontje krijgen. Hoe zou dat toch komen? Ik heb werkelijk geen flauw idee.

 4. [4]
  Dirty Harry,
  "Vreemd dat mensen een steeds korter lontje krijgen. Hoe zou dat toch komen?"

  Door de betutteling worden de meeste mensen steeds dommer gemaakt, zeg maar verdomd. Daardoor kiezen de meesten steeds dommere politici, die hen nog meer verdommen.

  Je zou kunnen zeggen, dat dat de essentie is van de maakbare samenleving.

  Het is vermoeiend dit proces actief tegen te gaan, laat staan om te keren. Ouderen hebben gevestigde belangen en laten zich niet makkelijk met de feiten confronteren.
  Daarvoor moet je dus bij de jongeren wezen, die via internet bewust worden, hoe ze door verdomde oudere generaties gekneveld en belazerd worden.

  Tip: als je daarentegen helemaal niets zou doen en alleen gewoon in je armstoel zou blijven zitten uitrusten, word je vanzelf steeds slimmer t.o.v. de domme massa.
  SpyNose

 5. Puriteins.
  Victoriaans.

  Zulke verhalen doen mij altijd denken aan het verhaal van de Victoriaanse damesclub in Engeland in de 19e eeuw die de STINKZWAM vanwege haar aanstootgevende fallusvormigheid wilden UITROEIEN. Ook dat is niet gelukt en wordt eveneens belachelijk gevonden.

  Daarom zeg ik dat ons openbaar leven gekaapt is door een stelletje NEOPURITEINEN.

 6. Dat je via de politiek ieder idioot idee kan realiseren trekt niets dan idioten aan.

 7. Eigenlijk best wel beangstigend dat het gaat om EEN ANONIEME beller, die een machinerie in werking kan stellen waarmee de geschiedenis zal worden vervalst. Het gaat hier over een sigaret in de mond van een getekende kat, maar ik heb beslist niet de illusie dat het op enig terrein ook maar iets anders zal zijn.

 8. [6] Er is wel eens beweerd dat degenen die alleen junk-tv kijken en niet of nauwelijks lezen, voor het Vlaams Belang stemmen: omdat ze het minst zijn blootgesteld aan de indoctrinatiekanalen.

 9. Ik ben best in staat om te bepalen wat goed voor mij is. Als het in de toekomst mogelijk is zal ik wel op ene Kim Winkelaar gaan stemmen, die weet immers ook wat goed voor mij is.

  Voor de rest weet ieder weldenkend mens dat roken stoer is en indruk maakt. Als roker ben je een echte thrillseeker en trotseer je bij elk haaltje zo’n 150 schadelijke stoffen. Wat zou er dan gecensureerd moeten worden?

 10. Ik las in het NRC dat stichting Stivoro zover wil gaan als films waarin gerookt wordt de leeftijdsgrens van 16 jaar opleggen.

  De waanzin houdt gewoon niet op. Er zijn bijna geen films waarin niet gevochten, gerookt, gezopen of geneukt wordt. Als de censuur in dit tempo blijft vorderen kan men maar beter helemaal stoppen met het maken van (teken)films…

 11. Joh, dadelijk mogen we van die idioten ook niet meer naar Jip en Janneke kijken (ze zien er nl te dik uit). Is alleen Tik Tak nog gedogen (18+)

 12. [12] ‘of geneukt wordt’ Nu je er over begint: wellicht gaan ze na de sigaretten ook de geslachtsdelen afplakken of wegretoucheren uit de seksfilms! Het zou mij zelfs niet verbazen als ze dan hierna weer over zullen stappen op de ‘real thing’…! Brrr…spooky!

Comments are closed.