Vanmiddag heeft Jozias van Aartsen (oud-fractieleider VVD) aangekondigd dat hij niet langer beschikbaar is voor de Tweede Kamer.

Uit zijn gepubliceerde ontslagbrief aan de partijleider Mark Rutte blijkt heel duidelijk dat Jozias getroffen is door de vuiligheid van het politieke geritsel.

Het pleit voor hem dat hij daar niet langer deel van wil uitmaken.*)

Van Aartsen schrijft aan Rutte dat hij met verbijstering heeft gekeken naar de gebeurtenissen rond de kabinetscrisis. Van Aartsen was erg ongelukkig met de manier waarop Hirsi Ali werd behandeld. De Vrijspreker heeft al eerder op de fascistische trekjes van het “Befehl ist Befehl” in de VVD gewezen, met als voorbeeld het pseudo-drama van het Nederlanderschap van Ayaan Hirsi Ali Magan waarin Rita Verdonk een hoofdrol speelde. Een drama dat kennelijk nog niet helemaal beëindigd is.**)

Jozias noemt dat er sinds hij in 2002 aantrad als woordvoerder buitenlandse zaken er heel wat in de partij veranderd is. En kennelijk niet ten gunste.
Ook daar hebben we al vaker op gewezen. In de VVD praat men wel over vrijheid, maar men handelt socialistisch. Bovendien is bij het lijsttrekkersdebat tussen Mark Rutte en Rita Verdonk overduidelijk gebleken dat er intern in de partij geen eenheid is. Jozias noemt dit:” binnen de VVD “een richtingenstrijd woedt tussen een naar populisme neigende stroming (no-nonsense, belastingverlaging, orde) en een vrijzinnige stroming (vrijheid, rechtsstaat, internationale gerichtheid, onderwijs)”.
Die verschillende stromingen, werken elkaar tegen door gebrek aan principes. Er is geen duidelijk vrijheidsprincipe zoals bvb door de Vrijspreker wel wordt aangehouden***).

Jozias waarschuwt voor de politiek van de “oneliners” (waarin Rita Verdonk zo sterk is). Beleid moet volgens hem verder kijken dan de krantenkoppen van de volgende dag.
Daar heeft hij natuurlijk gelijk in. Zelfs al noemt hij daarbij een aantal onderwerpen waar de overheid zich beter mee moet bemoeien. Jozias is de denkwijze van de politicus nog niet kwijt!
Uiteraard zijn wij ervan overtuigd dat het beter zou zijn als de overheid er zich helemaal niet mee bemoeide.
—————————————–
P.S. Dit alles geeft weer aan dat politiek een troep is en dat je dat beter niet moet steunen: dus STEMNIET!
——————————————-
*) Het pleit ook voor Jozias dat het hem in de afgelopen 50 weken niet is gelukt de Vrijspreker Award Politicus van de Week te veroveren!
**) Zie hieronder: Niets gevaarlijker dan een politica als Rita Verdonk
***) zie voorpagina.

4 REACTIES

  1. "binnen de VVD "een richtingenstrijd woedt tussen een naar populisme neigende stroming (no-nonsense, belastingverlaging, orde) en een vrijzinnige stroming (vrijheid, rechtsstaat, internationale gerichtheid, onderwijs)".

    Waarom niet het beste uit de twee richtingen?
    Dus: Belastingverlaging, vrijheid en rechtsstaat. Dat geeft vanzelf meer orde.

  2. De ratten verlaten het zinkende schip. Jozias is een van de velen. Dat het schip zinkende is, is intussen wel bekend. Maar waarom deze plotselinge uittocht zo snel plaatsvindt is mij toch even een raadsel. Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Kan men soms nu nog gebruik maken van een heel gunstige wachtgeld regeling?

  3. Misschien gaat het de ‘pet’ van de vrijspreker te boven, maar op zetatalk.com werd dit dus al jaren geleden gezegd/voorspeld. Als dit de trend gaat worden moet ik misschien toch maar starten aan de bouw van een ark? 😛

  4. Ik had eerder de indruk dat JvA zich verheven acht boven een aantal ‘populistische’ VVD-ers. Zo van ‘maar zo simpel ligt het toch allemaal niet’. Dit terwijl de volgens hem ‘populistische’ stroming toch minstens net zo goed lijkt te zijn als de genuanceerde, op de orde na misschien als die in een politiestaat zou resulteren. Het doet mij een beetje denken aan de sociologen en beleidswetenschappers die de opiniepagina’s van onze ‘kwaliteitskranten’ volschrijven en daarin altijd genuanceeerd zijn, zeggen: zo simpel ligt het allemaal niet en ga zo maar verder. Meestal zijn dat dan types die hun hele leven bij de overheid gewerkt hebben of een een of ander aanverwant gesubsidieerd instituut als Verwy Jonker of Forum. Dat is ook zo bij Van Aartsen, hij was campagneleider van Hans Wiegel, directeur van de Teldersstichting, secretaris-generaal op binnenlandse zaken en daarna twaalf jaar politicus. Kortom, deze man heeft nog nooi een echte baan gehad en ik heb hem nog noooit over (radicale) belastingverlaging gehoord maar wel over een fusie met D66.

Comments are closed.