“Normen en waarden” van het CDA…


Beste Theo,

Alhoewel het nog geen november is toch een herinnering aan jou. En aan de inhumane reactie van het CDA.
Ik hoop maar dat je ‘m grof en provocerend vindt, precies jouw stijl!

Het ga je goed!

16 REACTIES

 1. Een alles zeggend stukje uit de column van Leon de Winter (site Elsevier)
  De paus citeerde een oude tekst die ons meedeelde dat de islam behoorlijk gewelddadig was. Prompt reageren moslims met geweld, daarmee de actualiteit van die veertiende-eeuwse tekst bevestigend. Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Pakistan verklaarde: ‘Eenieder die de islam beschrijft als een intolerante religie moedigt geweld aan.’

 2. Tsja, dus zover zat Theo niet bij de waarheid vandaan.

  Wat ook leuk is van het CDA: bij het produceren van die spotprenten en het ontvlammen van de moslims wilden ze meteen de vrijheids van meningsuiting eraan doen geloven,

  als het daarentegen de paus is die de moslims doet ontvlammen, dan liggen de zaken toch anders.

  Men noemt dat: discriminatie, en m’n intuïtie zegt dat dit met geloof te maken heeft.

  En dergelijke amorele mensen moeten dan een land besturen…

 3. Piet Hein is erfelijke Lakei van de Ranjas, maar monarchien zijn volkomen achterhaald. Ondertussen worden naar eeuwenoude koninklijkemachtstradities weerbastige onderdanen en familieleden gewoon omgebracht …

 4. Een vreselijk nare man die Donner. In plaats van zijn christendom te verdedigen huilt hij mee met de wolven in het bos. Deze man is een Judas

 5. "Hé Piet Hein, is dat nu christelijk?"

  Misschien niet exclusief christelijk maar zeker niet onverenigbaar ermee.

 6. @Arend: goeie opmerking, zat er ook aan te denken… In het NT echter kun je Jezus ook als libertarier afschilderen.

  Zijn verhaal/parabel over een gewonde man die voorbij werd gelopen door een overheidsdienaar, maar werd geholpen door niet-overheid (de barmhartige Samaritaan) en zijn afkeer van het monopolie op God door de Farizeeers hebben zeker libertarische trekjes.

  Vooralsnog associeer ik Christelijk met goedheid; Donner vind ik een schijnheil en dus niet Christelijk, vandaar.

 7. [6]In de parabel van de Barmhartige Samaritaan ging het over een "priester en Leviet" die de door rovers overvallen man voorbij liepen (Lucas 10:30-37).

  Groetz,

  Cincinnatus.

 8. @Cin: Hoi! Ik had ’s een stuk van Mises.org hierover gehad; kon hem niet meer terugvinden. Die konden wat beter dingen citeren dan dat ik dat kon.

 9. [6] Zeer juist, over Christus.

  Niet zo algemeen geweten is dat de God in de bijbel eigenlijk de tien geboden niet wou geven. Mozes drong aan maar eigenlijk zei zijn God iets als: je hebt al die reglementen niet nodig om goed van kwaad te kunnen onderscheiden.
  Behoorlijk libertarisch als je ’t mij vraagt.
  Er is ook nog het verhaal dat God niet wou dat de Israëlieten een Koning kozen: deze zou belastingen innen en hun zonen naar de oorlog sturen!
  Als dat niet libertarisch is!
  Als toetje was God vertoornd op … euh Koning David denk ik, omdat die een volkstelling organiseerde. De God uit de bijbel is een libertariër, dat is voor mij duidelijk.

  (Ik vond dit even niet off-topic omdat het cartoontje vol verwijzingen naar godsdienst staat.)

 10. [9] aaaghh wat goed van je… Volgende keer bericht ik jou eerst eventjes voor bronvermelding… Thanx!

 11. [11] Hmmm, dus die inslag van Wilders om 1 leidende cultuur te handhaven. nl de christelijk geinspireerde moeten we misschien in ’n compleet ander daglicht zien…

 12. [6] Ik zie Jezus (of het nu een werkelijk bestaand persoon betreft of een soort samengeraapt monster van Frankenstein) meer als een praktisch ethicus.

  Christelijk of Christendom zie ik over het algemeen als een geïnstitutionaliseerde religie; al betreft het in dat geval vooral de Katholieke kerk, waar Donner weer niets mee heeft.

  Christelijk als doctrine of levensbeschouwing associeer ik met verheerlijking van het zwakke, jezelf a priori ondergeschikt stellen aan de groep en het gebrek aan het recht op je eigen lichaam. Niet echt onvernigbaar met de sharia, of de godlasterwet. In combinatie met mijn persoonlijke normatieve kader komt tav het Christendom bij mij niet de eigenschap ‘goed’ er uitrollen.

  Vandaar mijn eerdere opmerking.

 13. [11] "De God uit de bijbel is een libertariër, dat is voor mij duidelijk."

  Grappig dat je dat zo ziet. In sommige filosofische kringen wordt de ervaring van God nog wel eens gezien als alleen te bereiken met een vorm van praktische rationaliteit: dmv. cermonieën, rites etc. Dit in tegenstelling tot wetenschappelijk ervaringen die met de theoretische rationaliteit gevat kunnen worden. Dit is de reden waarom dat religieus geloof niet vatbaar is voor kritiek vanuit theoretische rationaliteit, omdat de ervaring kwalitatief verschilt.

  Nu is het zo dat (de meeste) libertariërs een laissez-faire in de Schotse Verlichtingszin voorstaan, oftewel vrije en vrijwillige interactie tussen personen, een natuurlijk proces waardoor ook gerechtvaardigde instituties ontstaan (consequence of human behavior but not of human design). Dit staat lijnrecht tegenover vormen van rationeel constructivisme dat je ziet in verschillende experimenten (3e Rijk, USSR of ge-exporteerd vanuit de VS/IMF naar landen als Argentinië en landen in Afrika) en dat de ideale maatschappij juist probeert te construeren.

  De associatie die ik maakte is dat zowel de libertarische god als de spontane orde theorie in de praktijk het meeste aanspreekt. Juist een geïnstitutionaliseerde vorm van het christendom in de vorm van de Katholieke Kerk welke een kerkleer heeft en kennisaanspraken claimt die in het theoretisch rationele kader vallen (Intelligent Design ‘wetenschappers’ kun je ook hieronder scharen); en rationeel constructivistische manieren van samenlevingen vormgeven zijn de grootste trends.

  Toch jammer.

 14. [15] We moeten natuurlijk niet vergeten het verschil tussen de theorie en de uitvoering. Mozes maakte het gouden kalf kapot omdat er geen afgodsbeelden aanbeden mochten worden; iedere katholieke kerk hangt vol met beelden. En de paus noemt zich plaatsvervanger van God op aarde.
  Ik denk dat de libertarische uitleg v/d bijbel veel stemmen weg kan halen bij het CDA.

Comments are closed.