Gedonder in de straten van Boedapest. De Hongaren zijn boos, omdat de socialistische premier Ferenc Gyurcsani gelogen heeft. Uit dit soort dingen merk je al snel dat de Hongaren nog weinig ervaring hebben met democratie.

Iedere Nederlander weet dat politici liegen, dat is hun dagelijks werk. Een betrouwbare politicus is zoiets als een betrouwbare oplichter. Om gekozen te worden heb je meerderheid van stemmen nodig (of frauduleuze stemmachines zoals in Nederland en de VS). En om stemmen te krijgen moet je allerlei beloftes doen aan de kiezers, zodat iedere groep denkt dat hij beter kan worden ten koste van allerlei andere groepen. Zo’n systeem leidt natuurlijk tot corruptie, list en bedrog.

Maar de Hongaren moeten daar toch nog aan wennen. Nu staat er niet weinig op het spel, want hun premier is druk bezig om Hongarije nauwer bij de EU betrokken te krijgen. Leuk voor de premier, die dan met de ‘grote jongens’ mag spelen, minder leuk voor het volk dat de Euro in de maag gesplitst krijgt, en met allerlei onzinnige regelgeving geconfronteerd gaat worden. Nu zullen de Hongaren dáár misschien minder moeite mee hebben. Ze hebben geen ervaring met democratie, met het communisme daarentegen zijn de meesten opgegroeid. De opperste Brusselse Sowjet zal vertrouwd lijken voor iedereen ouder dan een jaar of 30.

5 REACTIES

  1. Hongarije is net als Nederland en België één van de provincies van de EU.

    De Hongaren moeten inderdaad nog wennen aan "democratie". In NL en B is het gros van het volk al zover dat ze niet eens meer beseffen dat ze onder een staatsdictatuur leven.

  2. De Hongaren hebben het beter begrepen dan de Nederlanders: hier zie ik geen woedende hordes op straat omdat de belastingen te hoog zijn. Dat was namelijk de leugen van die Ferenc: hij had beloofd de belastingen te verlagen maar heeft ze vervolgens fors verhoogd.

    Als ik hier in Nederland verkondig dat belasting gelijk is aan diefstal, ontvang ik louter meewarige glimlachjes van ambtenaren-in-spé die denken dat ze de wijsheid in pacht hebben. Ik zou er heel wat voor geven om ook eens met tienduizend man een regeringsgebouw te bestormen.

  3. Het wordt straks nog veel "leuker" als Bulgarije en Roemenie er bij komt en straks Turkije terwijl de meerderheid van de bevolking in de EU tegen is,hoe is dit mogelijk. Een Stastgreep in het grote Europa wordt ook bijna onmogelijk,vroeger kon dat nog ,dat is nu uitgesloten.

Comments are closed.