DEN HAAG – Het CDA wil 10 miljoen euro steken in de promotie van filternet. Dat is een programma voor de computer waarmee ranzige sites zijn te weren. Ouders kunnen hiermee hun kinderen beschermen tegen bijvoorbeeld geweld en seks dat op internet is te vinden.

Het CDA is dus van mening dat bepaalde website’s gewoon niet kunnen. En wie kan dat nou niet beter bepalen dan het CDA? Precies! Waarschijnlijk zal een of andere ambtenaar binnen de partij hebben gezegd: “Het mag toch niet zo zijn dat er dergelijke websites bestaan waarvan de inhoud te bespottelijk voor woorden is. Ik ben derhalve van mening dat dergelijke praktijken bij de wilde spinnen af zijn!”.

Helaas voor het CDA is het (nog) niet mogelijk om hier Chinese cencuurtechnieken op na te houden. Maar wees niet getreurd, zeg nooit “nooit”. Ze zouden dus een andere aanpak moeten kiezen om toch een stokje voor dergelijke websites te steken. Immers, de staat is er niet voor om mensen met rust te laten, maar is er juist voor om zeer stiekem met andere mensen, om de meest rare redenen, te bemoeien. Maargoed, dit stokje hebben ze klaarblijkelijk eindelijk gevonden. Namelijk een of ander programma, dat bepaalde websites blokkeert, flink subsidieeren zodat mensen het hopelijk maar flink vaak gebruiken. Op die manier bereik je namelijk ook je doel: “Het voor mekaar krijgen dat mensen naar alleen website’s kijken die door de staat zijn goedgekeurd”. Dat dat weer gebeurt met geld (subsidie) dat bij anderen is afgetroggeld, is natuurlijk irrelevant. Immers, het is bij hun afgetroggeld via de Belasting, en dat is uiteraard iets heel anders.

In dit voorbeeld kost het 10 miljoen euro. Laten we even uitrekenen hoeveel dat kost per belastingbetaler. Laten we er even vanuit gaan dat maar 35% van de Nederlanders belasting betaalt zonder een dienstbetrekking te hebben bij de overheid of danwel inkomen te krijgen van de overheid. Inderdaad heel ruim geschat.
Rekensom: 10.000.000 / (0,35 * 16.000.000) = 1,78571429. Natuurlijk niet echt veel. Maar herinner dat kleine beetjes een hoop maken. Kijk maar naar de begroting van deze mooie sociale overheid. Allemaal kleine leuke postjes die een zo’n dermate hoog bedrag genereren wat zelfs tien Bill Gates niet in een heel leven bij elkaar kunnen verdienen. Tevens, als die 1,79 nog in je zak was, kon je daar nog een lekker zakje drop voor kopen. En reken maar dat je hiervan meer plezier zal hebben dan een of ander overgesubsidieerd programmatje.

3 REACTIES

 1. Laat het CDA maar in de wijsheid dat websites door ‘filters’ geblocked kunnen worden. Dan komt het allemaal wel goed me De Vrijspreker! 😛

 2. Heel interessant stuk. Natuurlijk zijn dergelijke programma’s al lang op de markt, vgl Norton Internet Security, waarmee je ook "parental control" kunt inschakelen. En ’n beetje knutselaar bouwt z’n eigen linux server en configureert die, maar OK.

  Nee, de strijd van burger versus overheid woekert nog steeds voort.

  Alleen wordt de burger ook steeds machtiger. Internet is daar een goed voorbeeld van; het verbindt iedereen met iedereen.

  En laat het nou net zo zijn dat het de overheden maar niet lukt om het anarchistische internet te beinvloeden…

 3. [2] "En laat het nou net zo zijn dat het de overheden maar niet lukt om het anarchistische internet te beinvloeden…"

  Dit vereist wel "Eternal vigilence".
  We moeten constant waakzaam zijn en tegen ELK overheids ingrijpen protesteren. Ook tegen die handelingen die "in ons eigen belang zijn"!!!

Comments are closed.