Wat hebben we toch veel rare dingen geleerd toen we opgroeiden. Ik weet nog dat mijn ouders zeiden: “Eten is nooit vies. Het is met liefde klaargemaakt, en de arme kindjes zouden er wat voor geven om jouw eten te krijgen”. Toch vond ik bepaalde dingen gewoon niet lekker – en nog steeds niet…

Als ik bepaalde gordijnen of kleding of een auto niet mooi vind, snapt iedereen dat ik het niet koop. Smaak is persoonlijk. Over smaak valt niet te twisten. Als iemand zijn huis vol blaast met wierrook of met bepaalde muziek, dan zal iedereen mij begrijpen wanneer ik daar niet wil komen. Zeker niet-rokers kunnen alle begrip voor me opbrengen wanneer ik een rokerige ruimte verlaat, ook al is het bij m’n beste vrienden.

Maar met betrekking tot de maaltijd geldt niet het gezonde verstand – ik eet gewoon niet wat ik persoonlijk niet lekker vind – maar gelden er ‘normen’. Je hoort gewoon te eten wat de pot schaft. En als ik tegen mijn gastheer of gastvrouw zeg: “nee dank je, dat lust ik niet”, dan ben ik onbeschoft.

Iets dergelijks merk ik ook met betrekking van de verkiezingen. “Er zijn heel veel mensen in deze wereld die niet MOGEN stemmen, dus wees blij/dankbaar dat jij het wel mag.” (parallel met ‘de arme kindjes’)
“Je kan het wel oneens zijn met de politieke partijen, maar dan stem je maar op de minst slechte.” (parallel met ‘ook al vind je het niet lekker, dan neem je maar een klein beetje; uit fatsoen’)

Ik heb een aantal mensen mijn ‘zelftest’ voorgelegd. Voor de meesten was het duidelijk dat ze niet willen dat een ander bepaalt waar ze hun geld aan moeten uitgeven, of zich bemoeit met elk ander aspect van hun leven. En dat daaruit volgt, dat zij het dan ook niet voor anderen moeten bepalen, vonden de meesten ook wel logisch.

Die logica verdween echter bij de laatste vraag:
“Gaat u stemmen”.
“Ja.”
“Waaróm dan precies?”
“Nou ….. eh …..”

En dan volgen er allerlei drogredenen die allemaal terug te voeren zijn op “omdat het zo hoort” en “omdat het een (voor-)recht is”

Ik heb het recht om in de gracht te springen. Is het DAAROM logisch dat ik dat dan DUS doe?
Wat maakt het mij uit dat er heel veel mensen in deze wereld nóg meer onderdrukt worden dan wij hier in Nederland, en dat die mensen niet mogen stemmen? Hebben zij er iets aan als ik dat wel doe?

Ik wil mijn eigen leven leiden zonder dat anderen daarin een bepalende invloed uitoefenen, en ik heb geen enkele behoefte om mijn moraal aan anderen op te leggen. DUS stem ik niet!!
Ik ga niet iemand afvaardigen om die dingen te doen die ik zelf niet lust.
“Nee, IK heb pietje niet vermoord ….. ik heb Jantje gestuurd om dat namens mij te doen….”

Vrijheid betekent voor mij dat ik niemand dwing om te eten wat IK lekker vind, maar ook gewoon “nee” zeg waneer mij iets wordt voorgeschoteld wat mij niet aanspreekt. Ik laat me niet dwingen of onder druk zetten om de kudde te volgen in “hoe het hoort”, terwijl ik PERSOONLIJK een andere mening of smaak heb.

Ik vind stemmen IMMOREEL en dat alleen is voor mij persoonlijk reden genoeg om NIET te stemmen.

Eet verstandig, en verslik u niet in het eten dat men u voorzet. Proef het, en als het u eigenlijk tegenstaat, laat het dan gewoon eens een keer lekker staan. Stemrecht betekent toch ook dat u gewoon het recht hebt om niet te stemmen?!

11 REACTIES

 1. je hebt ook recht om niet niet te stemmen,
  een kwestie van smaak.
  Zolang er niet genoeg draagkracht is in de maatschappij voor een revolutie en het afzetten van de gehele haagse kliek + koningshuis stem ik nog steeds voor de persoon die het meeste in mijn richting komt ook al betekent dat ik die persoon dan een mandaat geef. dus mijn stem gaat nog steeds naar Wilders, al is het alleen maar als tegengewicht voor al die linkse idoten die Nederland de laatst 40 jaar naar de rand van de afgrond hebben gebracht. Ik ben er niet van overtuigd dat "niet stemmen" in het huidige politieke klimaat ook maar een deuk in het spreekwoordelijke pakje boter slaat. Maar dat moet iedereen maar voor zich zelf bepalen.

 2. Jpdocus het is je goed recht om niet te gaan stemmen en te vinden dat iedereen zo zou moeten handelen,maar …..we moeten dus ook anderen de libertarische vrijheid geven om te handelen zoals ze handelen.
  Ik vind het ook vreselijk dat ik in een fossiel bestel als een erfelijke monarchie moet leven, terwijl ik overtuigd republikein ben.Wat kan ik nog meer dan uitwijken naar Duitsland b.v. maar ik heb geen zin om de rest van mijn leven duits te spreken,omdat ik altijd moeite heb met de schw. en schl en schr.en dan wordt het leven zo moeizaam.

  De minste van twee kwaden, dat is altijd al de keuze die een mens moet maken lijkt het wel.
  Ik heb bog wel enig plezier in een pesterige tegenstem, al is het alleen maar om die troep in den haag in de gordijnen te jagen.
  Dat was een mooi moment, al die stomverbaasde gezichten bij het nee tegen de grondwet.
  In hun zelfvoldaanheid en hun gewentel in hun eigen flauwekul hadden ze verwacht dat ze er toch wel kwamen, adesnoods met hakken over de sloot.
  Ik weet nog een ander voorbeeld: in de Indonesie kwestie destijds waren er veel meer dienstweigeraars dan "het volk"ooit heeft geweten.Ik herinner me in begin jaren tachtig nog een groot artikel in Vrij nederland over deze kwestie. De legertop was geschokt,dat dienstplichtigen durfden weigeren.
  Zoals een jongen van het platteland ooit antwoordde op de opmerking: je moet toch je eigen grond verdedigen voor koningin en vaderland; waarop hij zei,de enige grond die ik heb zit in de potjes met de geraniums in de vensterbank.En zo is het maar net. Er moet een totaal andere manier van denken komen.
  De waarheid is onderweg en niets zal haar tegenhouden.

  Leve de Republiek der Vrije Nederlanden!

  nina

 3. [1] "Ik ben er niet van overtuigd dat "niet stemmen" in het huidige politieke klimaat ook maar een deuk in het spreekwoordelijke pakje boter slaat."

  Het is ook niet gemakkelijk om tot die overtuiging te komen. En zolang je dat niet hebt, is het verstandig om je mening van strategisch stemmen te volgen.
  Ik ben er van overtuigd dat niet stemmen de legitimiteit van de politici meer ondergraaft dan een strategische stem.
  Ik hoor nu al het gejuich van de politici over het "goede" Nederlandse volk dat in zo hoge mate heeft aangetoond dat het achter zijn leiders aanloopt.

  Je hebt gelijk dat om die legitimiteit echt te ondergraven, er veel en veel meer STEMNIET-ers moeten zijn. Maar die komen er alleen maar als we ergens beginnen. Daarom:"Ik begin!"

 4. [2] ". . .we moeten dus ook anderen de libertarische vrijheid geven om te handelen zoals ze handelen."

  Dat is een interessant punt,Nina. Moeten we dat ook doen als we bedreigd worden?
  Alle politici zijn er vóór om mijn eigendom aan te tasten. Mijn vriend gaat stemmen en geeft zijn goedkeuring, ja zelfs zijn mandaat aan de politicus om mijn geld te komen weghalen. En ook het geld van Nina en andere personen.

  Wees niet bang, ik zal mijn vriend niet met geweld tegenhouden! Maar ik zal het niet toejuichen, en zo mogelijk proberen hem ervan te overtuigen dat hij op het verkeerde paard wedt.

 5. [4] Ja Hub,ik had wel soortgelijke reacties verwacht,maar we kunnen de geest van mensen niet dwingen,dus blijft er alleen maar sober over: iedere keer je standpunt verkondigen,ik weet dat mensen daar op den duur over gaan nadenken.

  En ik kan het ook niet helpen dat ik een sardonisch genoegen schep in het verontrusten van politici door tegendraads onlogische dingen te doen.
  Daar kunnen ze niet tegen, hun zelfvertrouwen knakt. Ik denk dat Bos niet lekker heeft geslapen na de peilingen (niet die van Nova,wat die voor peilpubliek hebben,iedere keer dezelfde denk ik) maar op rtl 4 zat Bos in de knel en streefde de SP de VVD voorbij.
  En je weet ook niet wat dat vreselijk gezever van Balkenende nog veroorzaakt.
  Een heleboel mensen zien dat mondje maar bewegen en voordat er wat uitkomt,weet je al weer wat voor brei er over je wordt uitgestort. Balkenbrei dus, toch al zo’n "disgusting"gerecht!
  Of moet je "brij"\ zeggen.Brei lijkt opeens zo raar.

  De gestage druppel holt de steen!!!!
  En dat kun je op een heleboel manieren doen, op vileine wijze.

  nina

 6. Ik denk dat Jodocus een aardige vergelijking maakt.

  Maar hoe graag je ook wilt kiezen uit lekker eten en men bij hoog en laag volhoud een andere smaak te hebben.

  Uiteindelijk moet je wel Wat eten.
  Sterker, als je niet opschiet vreet een ander het op.
  Het resultaat is dat je helemaal geen eten meer nodig hebt en misschien wel voer wordt.

 7. Na alle pragmatische redenen, hoe waar ook, om niet te stemmen, ben ik blij dat Jodocus naar voren brengt dat stemmen IMMOREEL is.
  Gezien ons politieke, democratische stelsel ben ik het daar helemaal mee eens.
  Ik vind het wat anders als je in een bepaalde club, waar je vrijwillig voor gekozen hebt, over iets zou stemmen. Daarbij heb je je dan bij voorbaat vrijwillig neergelegd bij de uitslag, hoe die ook uitvalt. Als het je niet bevalt, zeg je je lidmaatschap op.

 8. Maar Saartje, je hebt toch ook niet getekend om ‘vrijwillig’ op de wereld te komen en/of zelfs in Nederland?

  Volgens mij is ‘vrijwillig’ geen goed uitgangspunt,omdat het niet bestaat.

 9. [9] Het feit dat je er niets in te zeggen hebt gehad dat je op de wereld bent gekomen, wil toch niet zeggen dat een mens daarom niet geboren wordt met een vrije wil?
  Zelfs als je van die eigenschap geen gebruik wil maken, doe je dat al uit vrije wil, ofwel vrijwillig.
  Tenzij, Bep, je ontkent dat een mens een vrije wil heeft en alles is voorbeschikt. Maar dat is dan een heel andere discussie.

Comments are closed.