Onderhandelingen over toelating van Turkije tot de EU verlopen stroef en dreigen elke keer knijp te lopen. En elke keer doen de EU en NL politici alles wat ze maar kunnen bedenken om Turkije binnen te halen.

Zou zich dit beperken tot een grotere economische vrijheid, dan konden we dat begrijpen. Maar dan men zo graag wil dat Turken over ons kunnen gaan beslissen, gaat ons verstand te boven. Als land met de grootste bevolking heeft Turkije als EU-lid meer invloed dan de karige 2 % stem die de Nederlandse bevolking zelf mag inbrengen.
Toetreding in deze EU kan alleen maar minder vrijheid betekenen.

Een moeilijk punt is de erkenning van Cyprus door Turkije. Wij begrijpen al niet dat er überhaupt onderhandeld wordt met iemand die niet alle leden van de club erkent!
Maar vandaag deden de EU-politici in Finland toch weer een poging om de besprekingen een stap verder te brengen. Dat mislukte, en de allereerste reactie van Ben Bot, de NL-minister van Buitenlandse Zaken, was dat dit “Geen goed nieuws” is.

Een nieuw wapen om Turkije toch binnen te halen komt uit de katholieke kerk.
Paus Benedictus XVI gaat Turkije bezoeken. Veel Turken demonstreren tegen dit bezoek omdat de Paus in september in een rede een verband noemde tussen Islam en Geweld.
Hoewel deze uitspraak later verzacht werd, is de wrevel nog lang niet weggenomen bij de Turken.

Mons Georges Marovitch zegt nu als woordvoerder van de Paus dat de Paus bij zijn bezoek de zaak wel zal kunnen rechttrekken en de band met Turkije weer beter zal aanhalen. Hij zegt ook dat het logisch is dat Turkije nu nog niet in de EU kan deelnemen, maar dat het verkeerd zou zijn om de onderhandelingen te stoppen en de weg af te sluiten. Hij zegt dat dit moslimland hoort tot Europa en de weerstand die men er tegen heeft komt door angst en het onbekendheid.
Marovitch wees er ook op dat de “kern morele waarden van de islam zo dicht bij die van het christendom liggen en dat het land een enorme verrijking voor Europa zal zijn”.

Interessant is ook dat Marovitch zegt: “On the other hand, Islam as the different religion could also be enriching as many Europeans have lost some of their moral values and supported laws which are against the basic ideas of both of these monotheistic religions and which Turks as Muslims would never approve.”
Turkije moet dus die oude waarden weer in de EU terugbrengen!
Kennelijk is dat dus één van de drijfveren van de katholieke kerk.

Ook in de internationale politiek zijn we nog ver verwijderd van de scheiding van Kerk en Staat.

15 REACTIES

 1. Alleen het religieus criminele verleden van Erdogan moet al voldoende reden zijn om het zooitje links te laten liggen.

  Het zal Nederland in ieder geval alweer geen goed doen als ze toegelaten worden.

 2. Ja, ik ben blij als de Turken Europa eindelijk eens bevrijden van die verdomde persvrijheid!

 3. Als men leest wat een idiote hysterische
  uitbarsting het pauselijk bezoek veroorzaakt….In het grondwet referendum heeft de meerderheid tegen de deelname van de turken gestemd.Ook de
  turkse bevolking is grotendeels tegen toetreding.Dus niet toelaten en/of weer een referendum.

 4. [1] Euhmmmm het religieus criminele verleden van Erdogan?????
  Zeg me dan eens wat hij verkeerd heeft gedaan??? Als gij vrije meningsuiting verkeerd vindt dan heb ik daarop niks te zeggen.;)

  [3] Die idiote hysterische uitbarsting is niet voor niks;) De uitspraken wat die paus allemaal heeft gezegt heeft de hele moslimwereld getroffen. Voor zeer gelovige mensen als de moslims is dit te ver dus denk ook aan de andere kant voor dat je iets zegt zou k zegge. Kweet niet of gij gelovig zijt maar als je dat niet bent kan je hierover niets zeggen ok???
  RESPECT 😉

 5. Van ALLE garristelijke kerken in wereld is gedurende de laatste eeuw de Roomse nog wel het meest afgekalfd, ook al mede door hun houding t.a.v. de Joden.

  Zij zijn in feite in de zelfde positie als een D66. Alleen als de Turken meedoen … zijn zij misschiiiien nog wat.

  Niet alleen heeft men in essentie de zelfde normen en waarden, maar ook wat genocide betreft komt men uit de zelfde huize (van het opperwezen). Het allerberoerste voor het Vaticaan is echter dat zij zowel in Noord als in Zuid Amerika zwaar in de moeilijkheden zitten, en nu maar al te graag een succesje boeken.

 6. Sandrahh, laat emoticons en brabants accent achterwege aub.

  Vrijheid van meningsuiting?

  In jouw post spreek je je zelf al tegen.

  Erdogan mag de wet overtreden door zich islamitisch uit te laten.
  De Paus daarentegen moet uitkijken wat ie zegt. (hij kwetst hiermee moslims)

  Wat bedoel je nou eigenlijk?
  Dit lijkt mij een mooi SP standpunt.

 7. Voor Sandrahh.

  http://pda.turksnl.net/thre

  "aanzetten tot religieuze haat" valt niet onder de vrijheid van meningsuiting.
  En hier is totaal geen ruimte voor in Europa, we hebben al genoeg gelazer met religieuze haat.

 8. Dit land is over-rijp voor een nieuwe Ondergrondse!! Voor een Knokploeg!! Voor een verzetsbeweging die al Het Landverraad van zich af gaat schudden!

  Waar blijft het Rode Meisje (Hanny Schaft) die op de fiets een NSBer afknalde??

  Hanny!! Beste Meid! Alle hedendaaggse NSBers kun je nu vinden op het Binnenhof Nr: 1, te Den Haag!!

  Slechts 150 te gaan!!

  150

 9. [8] Zeg maar hoi tegen de AIVD de rest van het jaar.

  Turkije kan een verrijking voor Europa zijn omdat vele Europeanen zich los hebben gekoppeld van geloofsovertuigingen en Turkije dit nooit zal goedkeuren?

  Krijgen we straks twee kampen? De EU met het geloof als troef aan de ene kant en ik aan de andere kant? Hoe sterk is de drang om mij te veranderen? Wat gaan ze doen om mij te veranderen? Ik wil niet veranderen. Kunnen ze in Brussel niet willen veranderen strafbaar maken?

  Hoeveel invloed heeft de Paus? Weinig hoop ik…

 10. [9] Turkije een verrijking voor Europa? Ehm, de bedoeling is dat Turkije zich gaat verrijken via Europa en dat mag de belasting betalende Europeaan ophoesten.
  De vers toegetreden Oost-europese landen hebben dit goed begrepen: breng een treurig verhaal en vul je zakken met subsidie. Ik kan het ze niet eens kwalijk nemen.

 11. [6]
  Vanwat de Paus heeft gezegt,kan niet met Tayyip Erdogan vergelijken. Hij heeft andere mans geloof geschonden en daarentegen, wat heef ERdogan gezegt?? Ga dat maar eens opzoeke wat hij PRECIES heeft gezegt dan zult ge mij wel begrijpen.

 12. [9] Een kennis placht als iemand zei :"ik ben overtuigd" te antwoorden :
  "Met welk tuig " daarmee doelend op de
  druk van "marteltuigen" onder dewelke
  velen in de loop der eeuwen letterlijk
  zijn "overtuigd" geworden van de waarheid van deze of gene stelling.

  Bij het horen over de draai van Ratzinger die waar ie vroeger als kardinaal nog tegen EU-toetreding van Turkije was, nu als paus plots voor blijkt te zijn, moest ik denken aan deze kennis en vroeg me af : met welk
  tuig hebben ze de oude baas vooralsnog overtuigd ?

  Mijn (helaas niet te bewijzen) gok is dat de oude baas te horen heeft gekregen van de EU-leiders dat het maar
  es gedaan moest zijn met zijn zeer voorzichtig antagonisme richting Islam
  waarbij mogelijk enige foto’s van kardinalen die zich te buiten gaan aan
  minderjarige misdienaars als overtuigings-tuig hebben gediend.

  Speculatie uiteraard maar de aanblik van een paus die door de knieën gaat voor de oude aartsvijand "Islam" heeft
  (voor mij) iets triest….voorgangers van ratzinger bewogen de wereld en hij moet op last van de linxen door het stof kruipen voor Mohammed….
  Groetz,

  Cincinnatus

 13. Waarom al die ophef over Tirkije? Daar werden we tenminste nog (sort of) om onze mening gevraagd. Roemenie en Bulgarije zijn buiten het publieke blikveld in alle stilte door de achterdeur binnengehaald. Da’s nog een paar graadjes erger. En niemand die je daar over hoort…

 14. het maakt niet uit of turkije is lid van europa of niet erupo wordt toch van turkije whahahahhaha en iedreen heeft het over china die machtig zal wordenn ze hebben het mist want nieuew wereld machttigste land is turkije eikels

 15. Hea mensen,
  Wanneer Turkije bij de EU hoort, zie ik dat als een verrijking en waarborgen van vrede. Kijk maar naar die regio, Iran, Irak, Syrie, Israel, Libanon. Dat zijn allemaal landen die als een tijdbom op termijn kunnen exploderen. Europa heeft degelijk belang bij zowel op economisch gebied als op strategisch gebied. En geen gezeur over vooroordelen. We gaan met zijn alle naar Turkse restaurants en boeken massaal vakantie naar Turkije. Hou toch eens op met vooroordelen

Comments are closed.