Zeg niet dat u niet gewaarschuwd was want dat was u wel! Als regelmatig bezoeker van de Vrijspreker wist u donders goed dat we met onze Euri’s afstevenen op een totale financiële meltdown. En terwijl de Goed-Nieuws-Show van Zalm, Welling en de cijfergoochelaars van het CBS kraait, dat de inflatie in geen jaren zo laag is geweest, was u natuurlijk al lang bezig om uw zuur verdiende spaarcenten (of wat daar van over was nadat u had afgerekend met de belastingdienst) om te wisselen in goud.

U, als trouw lezer van de Vrijspreker, hebt uw geld niet meer geparkeerd in aandeeltjes en zeker niet meer in obligaties. Teakhout in Costa Rica en Turkse vakantiewoningen met hypothecaire zekerheid kunnen u gestolen worden. Vastgoedbeleggingen in Canada of scheeps CV’s met de complimenten van Harry Mens daar moet u niets van hebben. Nee, want u weet als geen ander dat wanneer de geldhoeveelheid jaarlijks met bijna 10% groeit, u moet beleggen in iets dat een hoger rendement oplevert dan de 10% geldontwaarding die de ECB met het drukken van fiatgeld veroorzaakt. Da’s logisch! En het is nog steeds niet te laat om goud aan te kopen, want door manipulaties van centrale banken is de prijs nog steeds te laag.

Toch fijn, dat er nog een medium is als De Vrijspreker dat u tijdig informeert over belangrijke zaken. En met de prachtige winsten die u nu maakt op uw beleggingen in goud, blijft er ook nog wat over voor het goede doel.

69 REACTIES

 1. [1] de zuidafrikaanse rand kopen. Een munt die gewoon de goudkoers volgt.

 2. Het vreemde is, dat de dollar steeds de goudkoers volgt, terwijl die twee naar mijn mening niets met elkaar te maken hebben.
  Wie legt mij dat nu eens uit?

 3. [3] De dollar volgt de goudkoers niet!
  Vroeger, zestig jaar geleden, kom je een ounce goud kopen voor $35.-
  Vandaag moet je daar $635.- voor neertellen.
  Over inflatie gesproken!

 4. [4] ANDERSOM … Hub … want goud heeft (omdat het DOOD metaal is) zijn waarde niet behouden,Anders zou het nu tussen de $1700 en $2000 per Troy ounce moeten opbrengen.

  Wat echter WEL gebeurde is dat bij de introductie van de PLEURO de harde gulden (door Nederlandse politieke kriminelen als Duisenberg, Kok, Dijkstal en Zalm) opzettelijk met een 10% tot 12% was ondergewaardeerd. Daarboven kwam ook nog dat de Pleuo TOEN met een 25% a 30% t.o.v. de dollar was OVERGEWAARDEERD. ($1,17 versus $0,90)

  Gevolg was een onmiddelijke ontwaarding van alles wat Nederland en Nederlanders in liquide middelen bezaten met niet minder dan een instante 40% (veertig procent). Geen wonder dat de inflatie "zo laag" blijft … Het is immers al voor vele jaren … VOORUIT betaald.

  Waar het vele Libertariers echter schijnbaar geheel aan ontbreekt is duidelijk een fingerspitzengefuhl voor mondiale economie in het algemeen en geldzaken in het bizonder.

  Anders zou dit soort nonsense niet steeds weer de kop opsteken …

 5. [5]
  "want goud heeft (omdat het DOOD metaal is) zijn waarde niet behouden,Anders zou het nu tussen de $1700 en $2000 per Troy ounce moeten opbrengen."
  Ook door goud gedekte valuta kan op een bankrekening worden gezet, waarna de bank rente uitbetaalt. Wat uiteraard in de Verenigde Staten ook gebeurd is tot 1967.

 6. [5] Bij mij schort het inderdaad enorm aan een economisch ‘fingerspitzengefuhl’ als arme beta-student. Maar het klinkt wel waarschijnlijk om in tijden van crisis liever een dikke schuld, een wapen en een stapeltje gouden muntjes te hebben, dan een bankrekening of aandelen. Mijn oprechte vraag is: wat is jouw advies?

 7. [6] Foob bewijst per ongeluk zijn eigen onnozelheid t.a.v. deze materie. Immers de FEDs en de rest van de bankiers kwamen er ook achter dat zij aldus RENTE betaalden op NIKS, en hielden er dan ook prompt mee op. Beter nog zij schaften de "goudstandaard" geheel AF.

  Overigens door "goud gedekte geld" is immers geen haar beter, noch meer waard, dan door vastgoed (of ander overwaarde aan chatel "gedekte" tegoed). Maar de spaarrente of "money market yield" dat men uitbetaald krijgt is altijd stukken minder dan de lening die men sluit om goud of ander bezit liquide te maken … ( want banken leven uiteraard niet van de lucht).

  Het allerberoerste is echter dat goud eenvoudig … NIET is te beleggen. Eenvoudig omdat goud NOOIT meer waard kan zijn dan wat wat het altijd al was plus inflatie. Zoals gezegd, het is DOOD metaal … het heeft GEEN groei nog appreciatief vermogen … Er komt NOOIT meer ook maar een milliegram goud bij …

  [7] Van huis ben ik ook niks anders dan een Beta-persoon. Laat je niet weerhouden, laat staan intimideren door de sjosjiaalwetenschappelike "feather merchants"… en "big mouths" of sommigen die zelf geen rooie cent bezitten om hun kont te krabben, en toch over gouden munten fantaseren. In ieder geval, je vraag betreft echter een zuiver hypothetische situatie. Met name wat te doen in tijden van crisis en gevaar?

  Gesteld dat je substantieel wat waard ben of wordt (anders zou ik mij al helamaal nergens druk om maken, en leefde ik gwoon bij de dag) dan zou ik:

  Mijn risicos zo goed mogelijk willen inschatten, en het dan naar verhouding SPREIDEN. Zulks naar 1).Vorm: met name contanten, aandelen, vastgoed. revenuestromen. 2)Naar economische sectoren zoals transport, productie, financieel etc. 3). Naar geografische LOKATIE, enwel omdat het NOOIT overal tegelijk slecht gaat. 4). Wachten tot de bui overgaat.

  Maar ik heb beter advies voor je, zolang als het gaat om bezit waar je niet rechtstreeks en/of onmiddelijk van hoeft leven: Beleg het op de New York Stock Echange, precies zoals het via de DJI is geindiceerd, en dus steeds met een indentiek aandelenmandje. Dan weet elke dag ook meteen precies waar je aan toe bent, en GEGARANDEERD dat op de langere duur je portfolio een veel hogere appreciatie heeft dan de commulative inflatie (waartoe goud slechts maximaal in staat is).

  NETTO GROEI dus dat goud niet biedt. Mooiste is, je hebt daar helemaal GEEN financiele "adviseurs" bij nodig. En dus kan je het in grote privacy doen.

  Nog een advies voor "later". Open rekeningen bij een top mondiale bank in Noord Amerika, het Verre Oosten en in de UK (NIET op het Europese vasteland) ook al zou je het bijv. bij de USB doen, zodat je zelf a la minute, je tegoeden discreet zelf electronisch (via interne LAN-transfer) naar wil of behoefte kan reconfigureren om je affaires te optimaliseren.

  So, WHO NEEDS GOLD ..???

 8. Voor degenen die zich afvragen hoe ik op een (NIET gerealiseerde) geprojecteerde "waard" van goud op een $1700 tot een $2000 ben gekomen …

  Het is NIETS ander dan wat goud waard zou moeten zijn als het (net als de DowJones aandelenmand) naast inflatie ook nog in ECHTE waarde was gegroeid.

  Voor mensen die op de aandelenmarkt een slag hebben geslagen is goud in feite dus SPOTGOEDKOOP. Kopen zij die echter aan dan boet men zwaar in aan "OPPRTUNITY KOST". Alleen mensen in de meest achterlijke gebieden lopen nog met hun goud om de nekken en aan het lijf rond …

 9. [10] GOED LEZEN dummy … ik zeg BELEG op NYSE maar volg steeds en nauwkeurig de Dow Jones aandelen mandje. En als zij Eastman Kodak eruit gooien , dan jij ook.

  Welnu , zoalang als de NYSE bestaat en de DJI is het als een speer omhoog gegaan.

  SCHIJT aan die zogenaamde adviseurs en experst die heb je echt NIET nodig …

 10. Goud is wat een gek er voor geeft, niets meer en niets minder.
  Goud is iets uit het veleden, te vergelijken met het moslimfobisme.
  Aziaten en Arabieren zijn er nog steeds gek op….zolang het duurt.
  De massa wil tastbare en zichtbare value.
  Laat zich helaas misleiden door het verleden van de mythe en de goudstandaard
  Beleggingen in gebruiks metalen als Nikkel, Koper, Zink, Platina e.a zijn in waarde soms meer als verviervoudigd.
  De echte edelmetalen zijn de echte profijtelijke beleggingen.
  Goud en zilver hebben geen enkele gebruikswaarde, een speeltje van de centrale banken om er vanaf te komen.
  Alles is nostalgie!
  gr.loper

 11. [12] "Goud en zilver hebben geen enkele gebruikswaarde"

  Voor goud heb je goeddeels gelijk. Het merendeel gaat naar juwelen (die jaren later omgesmolten kunnen worden) en munten en wordt niet verbruikt. Zilver echter is behalve een monetair metaal ook een industrial metal.

  Toepassing in de fotografie (ooit 40% van de vraag, thans nog maar ca. 20)neemt weliswaar gestaag verder af, maar in een reeks medische toepassingen neemt zij juist toe. Verder geleidt zilver beter dan koper (en dan goud) en wordt het steeds meer gebruikt in hoogwaardige electronica (mits het belang van de superieure prestatie de hogere kost rechtvaardigt). Maar gezien de totale hoeveelheid zilver in pakweg een computer al bij al klein is in het geheel zal zelfs een prijsverdubbeling van de zilvercomponent amper van invloed zijn op de beslissing om dan toch maar koper te gebruiken, gezien dit de totale kost amper zou drukken. Derhalve is de vraag vanuit die hoek niet echt prijsgevoelig en juist vanuit die hoek stijgt de vraag hard.

  Bovendien is er een enorme supply-demand imbalance in zilver. Er wordt veel te weinig gemined maar dit tekort werd de afgelopen 20 jaar steeds bijgepast door te putten uit bovengrondse voorraden.

  Die slinken echter zienderogen en aan het huidige tempo zijn die binnen 2 a 3 jaar volledig uitgeput.

  Op dat moment wordt het "mining deficit" dus echt nijpend en zal je de prijs als een pijl uit een boog zien omhoogschieten, temeer gezien de vraag zoals bbovenbeschreven voor een groot stuk prijsongevoelig is.

 12. [8] "Foob bewijst per ongeluk zijn eigen onnozelheid t.a.v. deze materie. Immers de FEDs en de rest van de bankiers kwamen er ook achter dat zij aldus RENTE betaalden op NIKS, en hielden er dan ook prompt mee op. Beter nog zij schaften de "goudstandaard" geheel AF."
  Precies, de bankiers kwamen erachter. Met andere woorden, ze handelden in hun eigen belang, niet in het belang van de bezitters van het geld i.e. de Amerikanen. Oplettende lezertjes die de recente geschiedenis kennen weten dat Bretton Woods gevolgd is door de ergste periode van inflatie uit de Amerikaanse geschiedenis.
  Deze "geniale" inval is overigens niets nieuws. Marco Polo was ook al verbaasd dat hij aan de Chinese grens zijn goud en zilver moest inruilen voor Chinese bankbiljetten. Die, u raadt het al, aandachtige lezer, na een akelige vorm van hyperinflatie weer uit de roulatie werden genomen. http://en.wikipedia.org/wik
  Vreemd dat mensen als ACP die een gezond wantrouwen tegen de overheid koesteren een heilig geloof hebben in geld dat door de overheid wordt gegarandeerd.

  "Overigens door "goud gedekte geld" is immers geen haar beter, noch meer waard, dan door vastgoed (of ander overwaarde aan chatel "gedekte" tegoed). "
  Helemaal mee eens. Echter de dollar, euro etc. worden helemaal NERGENS door gedekt, behalve door de plicht om je belasting in dollars te betalen. Dit is dus een onjuiste voorstelling van zaken.

  "Maar de spaarrente of "money market yield" dat men uitbetaald krijgt is altijd stukken minder dan de lening die men sluit om goud of ander bezit liquide te maken … ( want banken leven uiteraard niet van de lucht)."
  "Het allerberoerste is echter dat goud eenvoudig … NIET is te beleggen. Eenvoudig omdat goud NOOIT meer waard kan zijn dan wat wat het altijd al was plus inflatie. Zoals gezegd, het is DOOD metaal … het heeft GEEN groei nog appreciatief vermogen … Er komt NOOIT meer ook maar een milliegram goud bij …"
  Dat geldt des te meer voor dollarbiljetten. Als je tien dollar bewaart, heb je volgend jaar nog steeds tien dollar. Op de bank zetten? Kan je met goud ook.
  Voor de bank is het natuurlijk wel leuk om dit soort SCRIP uit te geven (vandaar ook de populariteit bij bedrijven van kadocheques en andere vormen van belazerij van de consument) maar de bezitter beleeft er weinig genoegen aan. Goud blijft in de loop der tijden evenveel waard (een oude Romein met tien kilo aan denarii zou hier niet van de honger omkomen), papiergeld wordt GEGARANDEERD minder waard en na verloop van tijd eveneens GEGARANDEERD niets meer waard. Hooguit nog voor verzamelaars, hoewel ik me afvraag wat die over zal hebben voor de afgezaagde Euro en dollar biljetten.
  Hier nog twee leuke plaatjes voor de liefhebber: upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/9/97/500000000000_dinars.jpg/200px-500000000000_dinars.jpg
  upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/Inflation-1923.jpg/200px-Inflation-1923.jpg
  "Ja,maar de Feds doen zoiets nooit."
  Antwoord: Bretton-Woords; Roosevelt.

 13. [13] Die slinken echter zienderogen en aan het huidige tempo zijn die binnen 2 a 3 jaar volledig uitgeput.

  Op dat moment wordt het "mining deficit" dus echt nijpend en zal je de prijs als een pijl uit een boog zien omhoogschieten, temeer gezien de vraag zoals bbovenbeschreven voor een groot stuk prijsongevoelig is.

  Deze verhalen lees ik idd ook al jaren op het net, het blijft voorlopig een hyphotese.
  Helaas kan niemand de werkelijke voorraden en het jaarlijkse gebruik van zilver in cijfers tonen.

  Op de London metal exchange zijn wel de voorraden zichtbaar van andere edelmetalen (gebruiksmetalen) die wel met honderden procenten in waarde stegen de laatste jaren.
  Nikkel voor rvs industrie is een pracht voorbeeld.
  De massa heeft het over goud en zilver….het is verkoperspraat, de echte waardestijgingen gebeuren elders.
  Goud is out.
  gr.loper

 14. [15] De vraag naar zilver is zienderogen gedaald nu men het nog slechts zeer mondjesmaat nodig heeft voor de resterende (professionele) fotografische industry … Terwijl die, dankzij amateurfotografie, eerder de grootste afnemers waren.

  En voor goud is er nu zelfs nog veel minder behoefte, sinds dat men het niet langer "nodig" heeft om papiergeld te waarborgen. Welke gekken hebben er nu nog voorraden doodgoud in kluizen liggen dat geen rooie cent aan rendement opbrengt?

  Zo simpel is dat, wat tevens ook de reden is waarom men steeds maar kleinere staafjes,blokjes en muntjes aan de (kleine) man probeert te brengen …

 15. [15]
  Loper,
  In nanotech wordt goud veel gebruikt als doping, echter daar zijn inderdaad wel nanokleine hoeveelheden voor nodig.
  Gezien de Indiërs steeds rijker worden en ze daar doller op goud zijn dan wij,zal de prijs stijgen. Verre van dood dus.

 16. Voor wie wel vaker in India is geweest***, valt vroeg of laat op dat ook het kastensysteem in India .. very much alive and well is, vooral op economisch gebied. Hoe lager in kaste, hoe meer men aan (bewerkt) goud hangt. Dus in die kringen zal de Foob zijn tijd daar (naast de sloppenwijk hoertjes te bezoeken)wel weggepist hebben.

  Nu is goud daar altijd al zeer populair geweest, omdat de meesten nog NOOIT van banken hebben gehoord. Noch weten zij hoe dat werkt.

  Edoch, per definitie gaat de prijs van goud in India NOOIT hoger dan de wereldprijs. Wat echter WEL omhoog gaat is de "toegevoegde waarde" omdat men uiteraard niet met klompen goud rond de nek ronddrenteld. De FOOB loelt maar weer wat uit zijn nek … zonder te weten waar de klepel hangt.

  *** In de tachtiger jaren vloog ik regelmatig van New York naar Amsterdam, En vandaar over Riga, Tashkent en Samarkand naar New Delhi (waar ik wat zaken deed of een paar dagen vakantie nam) om dan, alweer met de KLM. En vervolgens door te vliegen naar Singapore en de rest van het Verre Oosten. En zo kwam ik er al snel achter hoe de Indiase samenleving en economie precies in elkaar steekt.

 17. [17] De vraag van goud en misschien ook zilver zal idd vanuit de particuliere aziatische en oosterse hoek moeten komen.
  Centrale westerse banken zullen er dankbaar gebruik van maken om hun kelders schoon te vegen.
  Goud zal m.i. in de toekomst wellicht een nostalgische waarde (wat een gek er voor geeft) behouden maar zal als ruilmiddel (fiatgeld) volledig ongeschikt zijn in deze mondiale digitale wereld.
  gr.loper

 18. Goud en zilver zijn ca. 5000 jaar lang geld geweest.

  Op een gegeven moment schaften OVERHEDEN dat af (*).
  Yeah, right. Alsof die iets van economie weten.

  Natuurlijk moet papiergeld wel een farce zijn!
  Zoals zowat elke andere economische maatregel die overheden ooit namen.

  En tegen economische wetmatigheden kan geen overheid op.
  Vroeg of laat gebeurt altijd wat er nu eenmaal te gebeuren staat. Net zoals het ijzeren gordijn viel omdat het communistische experiment faalde, net zoals Deng in ’79 China begon te hervormen omdat Mao’s experiment gefaald had, zo zal edelmetaal onvermijdelijk een comeback maken wanneer papiergeld definitief op zijn gezicht gaat.
  Groeten,
  Michielsens

  (*) Ja, want goud kan je niet zomaar onbeperkt bijdrukken wanneer je als overheid een gat in je hand hebt, maar de drukpersen wat harder laten rollen om meer papiergeld te produceren is uiteraard kinderspel.
  Een "libertarier" die bij papiergeld zweert, gelooft in wezen in centrale planning door de CENTRALE bank.
  Wie echter in een planeconomie gelooft, is in mijn visie een (ontluikend) communist.

 19. [18]
  Wat een bak. Tot voor enkele jaren terug (nu is de zaak geliberaliseerd) was de goudprijs in India en Nepal systematisch hoger dan de wereldmarktprijs. Logisch, want door hyperinflatie was goud aantrekkelijker dan cash geld of de bank. Zo ook in buurland Nepal. Smokkel van goud naar India heeft de maffia in Bombay groot gemaakt. En dit heeft vrijwel niets met het kastensysteem te maken: Indiërs van hoge kaste beleggen hun goud bij de bank of privé-safe in plaats van er mee rond te lopen.

  Nu weet ik dit toevallig omdat ik een jaar in Nepal heb gewoond en uitgebreid kennis heb gemaakt met mensen van zowel ‘hoge’ als ‘lage’ kaste, waaronder naaste verwanten van de koninklijke familie.

  Op zijn onjuiste, smerige insinuaties zal ik maar verder niet ingaan.
  Duidelijk is wel dat ACP er een andere definitie van beschaving op nahoudt dan de meeste mensen.

 20. [19]
  Ik geloof persoonlijk dat datgene wat nu bekend staat als "stock dividend" de toekomst van geld zal worden. Er is dan onderpand, namelijk de bezittingen van het bedrijf, wat bij fiat geld zeker het geval niet is.
  Bij ontstentenis van deze nieuwe monetaire systemen zijn edelmetalen als goud, platina en palladium het enige alternatief voor lange-termijn opslag van waarde in onzekere tijden.

 21. [20]
  Inderdaad, mijn idee. ACP maakt steeds deze elementaire denkfout. Hij stelt dat wat goed is voor de centrale bank en de overheid, ook goed is voor de particuliere eigenaar van het geld.
  Een nogal marxistische denkwijze als je het mij vraagt.

 22. [20] die geen flauw idee heeft dat de hele wereldeconomie inmiddels geruisloos, maar zeer grondig, is geherstructureerd niet alleen door de Amerikaanse overheid en hun centrale banksysteem (de FEDS) …. Maar vooral door de Fortune-100 (van de Fortune-500) corporaties. De Fortune-50 bedrijven alleen al hebben een cummulatieve omzet van meer dan 5 "trillion" per jaar. En met uitzondering dat zij geen staand leger op na houden, of een overkoepelend "bewind" hebben, behoren zijn daardoor defacto wel tot de echte feitelijke wereldmachten, waarbij vergeleken 90% van de Europa in de stof blijft stilstaan.

  Die nieuwe mondiale economische constellatie bepaalt wie wat waar maakt en van welke kwaliteit. Met welke middelen en hoe het aan de man wordt gebracht, gedistribueert en hoe het logistieke verkeer is geregeld. En uiteraard ( hier het onderwerp van deze draad) welke monetaire media daarvoor wordt gebruikt en hoe men dat doet. En dat vandaag de dag reeds grotendeels DIGITAAL gebeurt. Zelfs op persoonlijk niveau. Want als ik de laatste 10 jaren ooit meer dan 200 pleuros of dollars bij me heb, dan zijn dat reeds grote uitzonderingen.

  Nu nog zichtbare en tastbare Papiergeld is dus inmiddels ook reeds defacto achterhaalt … laat staan zware hoeveelheden metalen als goud en silver. De soort "economie" dat vriend Michielsens denktzal terugkeren is dan ook niets anders dan letterlijk teruggang tot derdewereldse geschuif. Maar ach, dat zal voor hem wel niks uitmaken gezien wat er in totaal in zijn leven door zijn handen gaat.

  [21] Foob echter spreekt zichzelf alweer tegen wanneer hij zegt dat goud op het Indiase continent "duurder" is vanwege hyperinflatie … WAT EEN BAK! want behalve dat men daar meer geinflateerd "geld" moet neertellen is het in wezen immers intrinsiek geen cent duurder geworden. Dat er smokkelend mee gesjouwd wordt komt dus uitsluitend omdat men letterlijk in de marges "werkt" en het daar van moet hebben. Dat een "insjenjeur" dat niet eens snapt"
  Wat mijn zogenaamde "insinuaties" betreft. Het zijn helaas niets anders dan Foob’s EIGEN confessies-op-schrift die ik hem nu onder de neus druk. Dat hij zichzelf "Beschaafd" acht en anderen niet zegt al helemaal niks.

  [22]
  Foob heeft per ongeluk erreguns wel de klok heeft horen luiden wanneer hij het over stock dividends heeft. Want dat is met de huidige USD ook juist precies het geval. Enwel omdat de USD LETTERLIJK de aandelen-eenheid in USA-Inc. zijn, en dus ook wat zij inmiddels en in de toekomst in toto waard zijn, of dat waard zullen zijn. Waarbij het bizondere is dat nu al de Amerikaanse multinationals een 15% a 20% van mondiale productie capaciteit in handen hebben … en nog een evengrote percentage wat er mondiaal aan winsten wordt verdient.
  [22] [23]
  Foob heeft duidelijk werrekeluk geen enkel idee … waar hij het over heeft…

 23. [21]
  De goudprijs in India is altijd hoger geweest dan goud op de wereldmarkt tegen de zwarte marktkoers van de roepie.
  Vandaar ook dat de goudsmokkel naar India vanuit bijvoorbeeld Thailand en Taiwan een bekend tijdverdrijf voor reizigers was. Die van dollarbiljetten, die veel lichter zijn dan goud, niet.
  Zoals ik al zei, beste lezers: een eersteklas bak. Dit is toevallig een terrein waar ik uit persoonlijke ervaring het een en ander vanaf weet, dus gaat ACP af als een gieter.
  Overigens is wat ik "toegegeven" heb een geval van dwang.

  De US dollar is geen aandeel-aan-toonder in de Verenigde Staten. Met een zak dollars kan je niet stemmen op een aandeelhoudersvergadering van de Usa Inc. Laat staan stemmen voor bijvoorbeeld een of andere undercover Republikeinse homosenator die je even hard naait als de eerste de beste PvdA-er, mocht je daar al behoefte aan hebben. Het enige wat je met die scrip kan doen wat je niet met goud kan doen, is er Amerikaanse belastingen mee betalen, want de munt heeft geen dekking. Alleen het wereldwijde geloof in de dollar houdt deze munt overeind. Een geloof dat, getuige de massale aankoop van Europese waarden door mensen als Warren Buffet (die toch echt meer verstand van beleggen hebben dan ACP) en de gestaag dalende koers van de dollar, aan het afnemen is.

  Alsof een multinational zijn hoofdkantoor en valuta niet onmiddelijk naar Europa zou verplaatsen als dat meer oplevert. De reden overigens dat de NL economie nog steeds niet krakend en piepend in elkaar is gestort. Door allerlei rulings e.d. is Nederland fiscaal erg aantrekkelijk en wordt jaarlijks zo’n 9 miljard euro binnengeharkt door Zalm. Dus als ACP een beetje slim is brengt ie hier zijn holding over en belegt de overschietende centen in goud of stock in bijvoorbeeld Australië. Helemaal gratis en voor niets beleggingsadvies? Aardig he, of niet soms?

 24. [22] stock dividend: inderdaad verkeerde term, moet zijn (ken de Engelse term niet) aandelen van bedrijven gebruiken als valuta.

 25. [24] ACP,

  De eerste helft van je betoog is weliswaar grotendeels juist maar volslagen naast de kwestie. Je had bv. net zo goed kunnen opmerken dat Marx Das Kapital geschreven had en Mao een Maoist was.

  Maar dan beginnnen de denkfouten:
  "En uiteraard ( hier het onderwerp van deze draad) welke monetaire media daarvoor wordt gebruikt en hoe men dat doet."
  Neen, dat bepalen geen 50 of 100 CEO’s.
  Op korte termijn bepalen -helaas- overheden wat wel of geen legal tender is -in internationale transacties is er overigens inderdaad meer vrijheid-, maar op lange termijn bepaalt de markt dit.
  En de markt dat zijn wij allen. Inclusief je 50 of 100 idolen, maar ook nog eens een paar miljard anderen en door de macht van hun aantal, overklassen ze die 50 ruimschoots.

  De toevallige supermacht van dienst (momenteel de VS) staat er nu zo ongeveer voor als het VK na WOI.

  Tot daarvoor was het VK de economische en militaire grootmacht. Commodities werden alle in britse ponden verhandelt, en iedereen had vertrouwen in het land waar men zo mee dweepte (ondanks dat men er vaak jaloers op was) omwille van zijn sterke economie en sterkste leger.

  Maar het land leefde boven zijn stand: met handelstekorten, begrotingstekorten en te veel en te dure oorlogen die het moest zien te financieren.
  Niettemin bleef de idolate massa het VK graag geld blindelings geld lenen. Immers, wat was er grootser en dus betrouwbaarder dan ’s werelds enige supermacht?

  Tot … het inzicht begon door te sijpelen dat blijven lenen aan een land dat zowel handels- als begrotigstekorten blijft opstapelen uiteindelijk niet verstandig is…

  Toen wilde "men" weg uit het pond.
  En toen nam de een ander de fakkel over: de dollar was gegeerd en de munt van een hard groeiende emerging market met betere financien.

  De Saoedis begonnen dollars te vragen i.p.v. ponden en met hen de rest van de wereld. Grondstoffen allerhande worden momenteel dan ook in dollars gequote.

  Momenteel is de macro-economische en monetaire toestand van de VS (inclusief geldverslindende oorlogen) vergelijkbaar met het VK een eeuw geleden.

  De dollar loopt dan ook op zijn laatste benen.
  De euro is evenwel geen waardig alternatief, en zowel de yen als de yuan missen voldoende liquiditeit.

  Bij ontstentenis aan enig serieus alternatief voorzie ik dan ook een terugkeer van/naar edel metaal.

  Ondertussen staat het een Afgevaardigde van de Communistische Partij (ACP) of andere fans van centrale planning uiteraard vrij om vertrouwen te hebben in door de overheid uitgegeven papiertjes.

  Het is net zo onverstandig als te denken denken dat een door de overheid (destijds in Franrkijk) ingeroepen 35 uren werkweek banen zou opleveren, maar ach wat weet een communist tenslotte van economie?

  Groeten,
  Michielsens

  PS "Maar ach, dat zal voor hem wel niks uitmaken gezien wat er in totaal in zijn leven door zijn handen gaat."
  Dat gaat niemand wat aan en parvenues nog het minst.
  Maar je hebt wel gelijk: in liters uitgedrukt passeert er weinig goud door zelfs mijn handen.

 26. [27]

  Welnu, dan heb ik een hele grote verrasing voor je. Zeer grote mondiale bedrijven hebben de facto hun eigen "munt" genaamd interna transfer pricing. Zij bepalen wat dat waard is, wie wat waar daar hoeveel van krijgt, en WAAR zij eventuele belastingen WENSEN te bepalen. Of de overheden wensen in te fluisteren. En het gaat hier NIET om chickenfeed maar om rond de TIEN "Trillion usd jaarlijk. Ook de mondiale banken (terwijl dat hun domein was) proberen de multinationals die nu vaak eigen bankier spelen, bij te benen. De banken consolideren zich mondiaal en bieden totaaaal nieuwe diensten aan, want letters-of-credit wordt nauwelijks meer gedaan, behalve door kleine luyden. Niet voor niets dat de sjosjialisten en de bonden DOODSBANG zijn voor globalisatie.

  Beste Miechielsen … ik weet niet wat je voor de kost doet, en hoe succesvol je daarmee bent , noch weet ik wat je werkelijk weet of toe in staat ben. Maar van corporate finance of economie weet je de ballen, en van monetaire issues nog veel minder.

  Maar je hebt wel die FOOB die zich als solidaire meestander aan je opdringt, omdat hij zich in het zelfde bootje bevindt … Of niet soms?

 27. [29]
  Michielsen,
  Alles wat je over jezelf zegt kan en zal tegen je gebruikt worden. Wees hier dus uiterst voorzichtig mee.

  Overigens is de full-chain financiering niets nieuws en al in de jaren ’20 ingevoerd door onder meer autofabrikanten. De bestaansreden van grote multinationals, groter dan bedrijfsprocessen rechtvaardigen is inderdaad voor een groot deel de afgenomen kapitaalkosten door interne verrekening.

Comments are closed.