-Opa, waarom ben je altijd thuis?
-Nou, Wouter-Ahmed, opa heeft na zijn studie rechten maar liefst 27 jaar gewerkt. Toen ik 55 werd, vond ik het wel welletjes geweest.

-Wat voor werk heb je gedaan dan, opa?
-Ik was ondersteunend staf-manager bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Nederland, zo heette vroeger een deel van Noord-West Europa. Ik en mijn collega’s zorgden ervoor dat bedrijven niet te groot konden worden.

-Waarom deden jullie dat?
-Omdat bedrijven, als ze winst maken en doorgroeien, allemaal slechte dingen gaan doen. Zo was er een supermarkt-keten die de prijzen van voedsel flink verlaagde, zodat mensen niet meer naar de bakker en slager gingen. Die supermarkt hebben we toen een fikse boete gegeven, waardoor de mensen weer een eerlijke prijs voor hun brood en vlees moesten betalen.

-Wat is een eerlijke prijs?
-Dat is een bedrag dat zo hoog is, dat bedrijven niet hoeven te vernieuwen of groeien om winst te maken. Ik weet ook nog, dat er een software-fabrikant was, die bij zijn producten ondersteunende software voegde, zonder dat mensen daarom vroegen!
-Wat aardig van die man!
-Aardig?! Wouter-Ahmed, die gratis service zorgde ervoor dat mensen minder software kochten van concurrenten! De concurrentie werd bijna gedwongen om te innoveren! Gelukkig heb ik, door samen te werken met mijn Europese kameraden, een paar miljard euro boete gegeven aan dat bedrijf. Daardoor hebben ze hun lesje wel geleerd!

-Een miljard euro is toch niet zoveel? Ik krijg iedere week twee miljard zakgeld!
-Twintig jaar geleden was dat wel veel geld Ahmed. Je kon toen voor twee euro een brood kopen.

-Hahaha, ongelooflijk! Zeg opa, de concurrenten van die grote bedrijven waren zeker blij met jullie!
-Nou en of! Hoewel sommigen om onverklaarbare redenen toch gingen innoveren en groeien. Zo was er een concurrent van die Software-fabrikant, die opeens draagbare muziekspelers ging verkopen! Die spelers waren niet veel groter dan een creditcard, en er pasten honderden liedjes op! We hebben toen lang zitten nadenken hoe we dit moesten afstraffen. Gelukkig kwamen onze vrienden van de consumentenbond met een oplossing! Want wat bleek: De muziek die mensen konden downloaden van internet –
-Wat is internet opa?
-O dat was iets waarop mensen konden handelen en zeggen wat ze dachten. Gelukkig is dat allang weer verboden. Maar goed, de muziek die mensen konden downloaden, was alleen af te spelen op de apparaatjes van diezelfde fabrikant! Dat was natuurlijk ongehoord! We hebben toen een flinke boete uitgedeeld, en geëist dat de muziek ook geschikt moest zijn voor apparaatjes van de concurrenten.

-Maar opa, we hebben nu weer cassettebandjes en LP-platen, die kun je toch ook niet uitwisselen?
-Haha, Wouter-Ahmed, je moet nog veel leren! Kijk, de fabrikanten van cassettebandjes en LP’s innoveren niet. Bovendien vragen ze een eerlijke prijs voor hun muziek. Ik zie geen enkele reden waarom we hen zouden moeten straffen.

-Nouja, het maakt mij ook niet uit, je kunt toch alleen maar die stomme symfonie van Beethoven kopen..
-Ssst Ahmed! Denk om de microfoontjes!

www.dft.nl/nieuws/1128003/C…

5 REACTIES

 1. -Haha, Wouter-Ahmed, je moet nog veel leren! Kijk, de fabrikanten van cassettebandjes en LP’s innoveren niet.

  "Daar was ook geen reden voor Wouter-Ahmed, omdat de muziek kwaliteit van deze geluid dragers veel beter bleek als die van de nieuwkomers. Goed, de LP ging wat tikken en kraken, maar de laatste generatie cassetterecorders was onovertrefbaar."

  "Leg eens uit Opa…"

  "Dat komt omdat de nieuwe digitale techniek moeite heeft met "dynamiek". Dat betekent bijvoorbeeld dat harde (drums) en zachte (piano) passages kunstmatig naar elkaar worden "toegemixt", en er zodoende een onnatuurlijke afspiegeling van het origineel wordt opgenomen. Veel mensen zeggen dan ook dat tegenwoordig "alles op elkaar lijkt in de muziek. Mja, goedkoop is het wel…"

  "Maar weet je jongen, ik heb gehoord dat de verkoopcijfers van nieuwe LP’s elk jaar weer opnieuw verder stijgen. En downloaden is er niet bij hoor…"

  (Knipoog)

 2. Jaja, dit geestige artikel maakt weer eens duidelijk dat ook mijn kleinzoon heel bijzonder is!

Comments are closed.