In Den Haag zijn de afgelopen tijd vier Polen overleden na het drinken van spiritus. De Telegraaf van vandaag citeert dit nieuws op de voorpagina uit het Haags Straatnieuws, een door daklozen verspreide krant.

De Haagse GGD kan van de vier doden slechts één spiritusdode bevestigen. De andere drie zijn wellicht nog onderweg naar deze overheidsinstelling, een hele uitdaging voor een dode. Er is geen reden voor paniek volgens deze instelling (tenzij u het niet meer na kunt vertellen uiteraard, maar dan is het tóch te laat), het is niet aannemelijk dat de gehele Poolse gemeenschap in Den Haag massaal aan de spiritus gaat.

Volgens de straatkrant wisten de vier verstokte alcoholisten niet, dat spiritus in Nederland een mengsel is van ethylalcohol (da’s het spul dat ook in de borrel zit) en het giftige methylalcohol. Dat laatste bestanddeel wordt verplicht toegevoegd zodat geen accijns over de verkoop van spiritus verschuldigd is. Je mag alleen van alcohol genieten als je accijns betaalt !

Zou deze accijns niet bestaan, dan zou de van overheidswege bestaande verplichting dit giftige bestanddeel toe te voegen, afwezig zijn. De gelddorstige overheid verrijkt zich met accijns geheven op niet-vergiftigde alcohol. Als je even niet oplet dan wel geen centen hebt om de gelddorstige overheid op de been te houden, dan kan het dus je dood worden. Government can kill you. Proost.

9 REACTIES

 1. Staat er niet op de flessen spititus dat er op last van de overheid vergif aan toegevoegd is?
  Op elk pakje sigaretten staat er toch zo iets?
  Aan de olie van je diesel (auto) voegen ze gewoon kleurstof toe. Om hem te onderscheiden van de gewone dieselbrandstog voor je verwarming. Maar die gaat men niet drinken! Dat onderscheid is hier nodig om douane-patrouilles te rechtvaardigen die je onverwacht komen vragen om een monster olie uit je tank te zuigen.

 2. [1]
  Niet op de fles die ik voor me heb. Wel dat het licht ontvlambaar is en dat het als brandstof-, reinigings- en verdelgingsmiddel toepasbaar is. Verder dat het buiten bereik van kinderen gehouden moet worden en dat na inslikken onmiddellijk een arts geraadpleegd moet worden. Bevat <3% methylalcohol.

  Methylalcohol is bij uitstek geschikt omdat het verdampingspunt maar ongeveer 4 graden verschilt met ethylalcohol. Da’s lastig destilleren (helaas..).

  Geen idee hoe dat in Polen geregeld is. Misschien dat de overheid er daar anders mee omgaat, zodat het verwachtingspatroon van de Poolse spiritusconsument niet aansluit bij de maatregelen van de NL overheid om ontduiking van accijns te voorkomen.

  Schandalig is het, dat moet toch op Europeesch niveau geregeld kunnen worden ?

 3. [1] Vogelens mij is het aan de huishoudbrandstof dat kleurstof wordt toegevoegd en niet aan de autobrandstof. Als die kleurstof gevonden wordt in je tank gebruikte je dus met zekerheid taksloze brandstof. Moest het andersom zijn zou de afwezigheid van de kleurstof nog geen positief bewijs zijn van "fraude". Nu dus wel.

 4. [3] Een doodskop-logo volstaat. Waarschijnlijk stond het nu ook op de fles. Wellicht aanzagen de onfortuinlijke Polen dit voor een "commercieel" logo. Zoiets dat stoerheid moet uitstralen.
  Vergelijk het met de symbolen op de kledij van Hell’s Angels. Ik neem aan dat die lui zich niet als medicijn o.i.d. willen verkleden.

 5. [5]
  De enige reden om er methylalcohol in te stoppen, is het ongeschikt te maken voor consumptie. Accijns weg op alle alcoholische versnaperingen en klaar is Kees. Zelfs de borrel komt binnen het bereik van de Poolse consument. Kortom: geen doodskop logo nodig, want de methylalcohol hoeft er niet meer in.

 6. [6] 100% mee eens.
  Maar dat neemt niet weg dat het sowieso onverstandig is een vocht te drinken waar een doodskop op het etiket staat en dat deze afbeelding efficient genoeg is om niet in 25 talen vertaald te worden. DAT was waar ik op reageerde. Dat de overheid een drankje niet artificieel gevaarlijk moet maken en andere niet als melkkoe moet zien, dat is elke libertarier meteen duidelijk.

 7. [7]
  Jij en ik weten niet of er al dan niet een doodskop op de fles stond (tenzij je de bewuste fles hebt gezien). Op mijn fles staa in ieder geval gen doodskop, dan wel een kruis. Nu ben ik geen Pool, en ik weet toevallig dat het niet verstandig is om aan de spiritus te gaan omdat er gif inzit. Mocht er wél een doodskop o.i.d. op hebben gestaan, dan hadden ze het kunnen weten uiteraard. Wat niet wegneemt, dat de overheid zich weer eens een keer niet bekommert om een mensenleven.

 8. Tot mijn verbazing dronk met in Polen "Spiritus" 80% alcohol. Dit wordt gemengt met water of frisdrank. Wordt legaal verkocht in de drankshop echter zonder onze toevoegingen, Misschien daarom de verwarring ?

Comments are closed.